karolek75 15.06.2014 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2014 ... nie możesz pisać o odczuciach, musisz je zwymiarować i opisać tylko cyframi dla Grzesia i Karolka;) Dziekuje za pamiec. Ucze sie wymagac tych cyfr zamiast gawedy od bardziej doswiadczonych. W tym wypadku niedoscignionym wzorem jest kolega kszhu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes124 15.06.2014 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2014 Wlasnie dlatego pisze o podnoszeniu temp. podlogowki z powodu paneli, bo lazienka bedzie cieplejsza nie dzieki wyzszej temp, a odpowiednio zaprojektowanym ogrzewaniu scienno-podlogowym: zegeszczenie + solidna drabinka robiaca od razu za suszarke. Obstawałbym przy tym, że panele to żaden izolator. Co do łazienki, to nie lepiej trzymać temp. jak w całym domu plus dodatkowe np. nadmuchowe ogrzewanie? W końcu w łazience trzeba podwyższyć temp tyko na czas kąpieli/prysznica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 15.06.2014 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2014 Obstawałbym przy tym, że panele to żaden izolator. Co do łazienki, to nie lepiej trzymać temp. jak w całym domu plus dodatkowe np. nadmuchowe ogrzewanie? W końcu w łazience trzeba podwyższyć temp tyko na czas kąpieli/prysznica. Tez nad tym myslalem i w zasadzie mysle o solidnym przewymiarowaniu drabinki - tez mozna odkrecic/zakrecic. A kiedy potrzebuje wyzsza temperature? Jak cos susze albo wychodze z wanny. Do mycia zebow nie. Dodatkowo nadmuchowe - kolejne ustrojstwo w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 15.06.2014 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2014 W łazience mam tylko podłogówkę,nie zauważyłem żadnych niedogodności,nikomu nie jest za zimno ani nie za gorąco Drabinka jest dobra do suszenia ręczników ale gdybym robił to tylko elektryczną,włączaną jedynie po kąpieli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 15.06.2014 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2014 Karolek. A jak się teraz kąpiesz w swoim M to też masz wyższą temp. w łazience? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 15.06.2014 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2014 Tez nad tym myslalem i w zasadzie mysle o solidnym przewymiarowaniu drabinki - tez mozna odkrecic/zakrecic. A kiedy potrzebuje wyzsza temperature? Jak cos susze albo wychodze z wanny. Do mycia zebow nie. Dodatkowo nadmuchowe - kolejne ustrojstwo w domu. drabinka zasilana tą samą temperaturą co podłogówka wg mnie może nie zadziałać (zadziała zbyt wolno). lepiej nadmuchowe (mieszkam teraz w miejscu, gdzie w łazience jest tylko taka jakby farelka zawieszona na ścianie, daje uczucie ciepła w ciągu kilkunastu sekund). u siebie rozważam jeszcze maty grzejne umieszczone bezpośrednio w kleju pod kafelkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 15.06.2014 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2014 Karolek. A jak się teraz kąpiesz w swoim M to też masz wyższą temp. w łazience? W Bloku to łazienki Sa tak małe że 2 minutowy prysznic robi w niej saunę, w troche większej trochę dłużej... bym wolał drewno ja podłogę nawet do łazienki bo przy niższej temp podłogi daje nadal przyjemne odczucia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 15.06.2014 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2014 Karolek. A jak się teraz kąpiesz w swoim M to też masz wyższą temp. w łazience? Mam. Drabinka rozkrecona na maksa. Ile moze kosztowac termostat sterowany czasowo ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 15.06.2014 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2014 drabinka zasilana tą samą temperaturą co podłogówka wg mnie może nie zadziałać (zadziała zbyt wolno). lepiej nadmuchowe (mieszkam teraz w miejscu, gdzie w łazience jest tylko taka jakby farelka zawieszona na ścianie, daje uczucie ciepła w ciągu kilkunastu sekund). u siebie rozważam jeszcze maty grzejne umieszczone bezpośrednio w kleju pod kafelkami. Do wanny nie wchodze na 5 minut. Kombinowany efekt cieplej wody + spora drabinka w 20-30 minut wystarczy. Druga z prysznicem bedzie niewielka - patrz post miloszenki wyzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 15.06.2014 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2014 W łazience mam tylko podłogówkę,nie zauważyłem żadnych niedogodności,nikomu nie jest za zimno ani nie za gorąco Drabinka jest dobra do suszenia ręczników ale gdybym robił to tylko elektryczną,włączaną jedynie po kąpieli. Też taką drabinkę planuję, ale z wentylatorkiem. TB mi taką podpowiedział. Znacznie przyśpiesza schnięcie ręczników. Ja nic nie chcę bo już za późno ale gość robi to w żelbetowym stropie i z 27W dostanie 1kWh. Musisz przyznać,że EER jest powalający. Co złego w peksie jeżeli zalany w stropie o masie kilkudziesięciu ton? Podoba mi się prostota tego rozwiązania. Nie ma szumu klimy a chłodzi. Aaaa w stropie żelbetowym to OK. Ale dalej nie wiem skąd taki wysoki EER, przecież też podgrzany czynnik musisz schłodzić. Co go w takim przypadku schładza ? Druga pętla PEX'a w gruncie ? Barth3z, asolt juz sie wypowiedzial - sciana o tym samym U z roznych materialow ma takie same straty. A to ze zakumulowala wiecej, nie oznacza wyzszego gradientu ( wyzszej temperatury) , tylko wieksza ilosc energii bo material gestszy. Asolt mnie nie przekonał. Wydaje mi się, że będzie jednak różnica w stratach miedzy temp. ściany 21 a 26 przy założeniu, że w obu przypadkach będzie utrzymywana stała temp. na poziomie załóżmy 22oC. Poza tym ściana to nie podłoga, a tam rozmawialiśmy o podłogówce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 15.06.2014 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2014 Jak ciężko i ile już w takim mieszkasz? Czy też znów teoretyzujesz w myśl swojej maksymy: ... Nie napisałem, że tak mówią, tylko że tak uważam - masz z tym jakiś problem? Napisz coś z sensem, to może podyskutujemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 15.06.2014 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2014 ... Aaaa w stropie żelbetowym to OK. Ale dalej nie wiem skąd taki wysoki EER, przecież też podgrzany czynnik musisz schłodzić. Co go w takim przypadku schładza ? Druga pętla PEX'a w gruncie ?... Nie doczytałeś: U siebie w domku parterowym 140 m2 zaprojektowałem wodne chłodzenie całej płyty żelbetowej nad parterem. Wodę do chłodzenia będę brał bezpośrednio ze studni (8'C), do tego dwie pompy (jedna zasilająca, druga cyrkulacyjna). Koszt instalacji mniejszy niż klimatyzacji, pracuje zupełnie bezgłośnie, bez przeciągów, przyjemny chłód, pobór mocy pomijalnie mały w stosunku do klimatyzacji. Sterowanie temperaturą przy pomocy prostej automatyki (nie można przekroczyć punktu rosy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 15.06.2014 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2014 Nie doczytałeś: Dzięki gentoonx, gdzieś mi wcieło tego posta. Nie mniej jednak, brakuje mi żelbetowego stropu i studni A budować na potrzeby chłodzenia sufitem mi się nie opłaca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 15.06.2014 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2014 ... Ale przecież z tobą się nie da dyskutować. To po co pytasz: Jak ciężko i ile już w takim mieszkasz? Czy też znów teoretyzujesz w myśl swojej maksymy: ... nie masz nic lepszego do roboty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 15.06.2014 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2014 Asolt mnie nie przekonał. Wydaje mi się, że będzie jednak różnica w stratach miedzy temp. ściany 21 a 26 przy założeniu, że w obu przypadkach będzie utrzymywana stała temp. na poziomie załóżmy 22oC. Poza tym ściana to nie podłoga, a tam rozmawialiśmy o podłogówce. wybrałem dla przykładowego budynku w audytorze OZC typ konstrukcji i takie oto wyniki otrzymałem: - bardzo lekka - 33,3 kWh/m2 (budynek drewniany) - lekka - 32 kWh/m2 (szkielet betonowy lub stalowy oraz lekkie ściany osłonowe) - średnia - 30,8 kWh/m2 (betonowe sufity i podłogi, ściany z lekkiego betonu lub ceramiki poryzowanej) - ciężka - 30 kWh/m2 (np. budynek wielkopłytowy) - bardzo ciężka - 29,6 kWh/m2 (stropy i podłogi betonowe, ściany z cegły pełnej lub betonowe) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 15.06.2014 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2014 Dzięki gentoonx, gdzieś mi wcieło tego posta. Nie mniej jednak, brakuje mi żelbetowego stropu i studni A budować na potrzeby chłodzenia sufitem mi się nie opłaca. Nie tobie jednemu. strop+studnia+osprzęt, pewnie drożej jak klima wyjdą - to dla tych co mają strop ciężki w projekcie, to mogą zagospodarować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 15.06.2014 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2014 wybrałem dla przykładowego budynku w audytorze OZC typ konstrukcji i takie oto wyniki otrzymałem: - bardzo lekka - 33,3 kWh/m2 (budynek drewniany) - lekka - 32 kWh/m2 (szkielet betonowy lub stalowy oraz lekkie ściany osłonowe) - średnia - 30,8 kWh/m2 (betonowe sufity i podłogi, ściany z lekkiego betonu lub ceramiki poryzowanej) - ciężka - 30 kWh/m2 (np. budynek wielkopłytowy) - bardzo ciężka - 29,6 kWh/m2 (stropy i podłogi betonowe, ściany z cegły pełnej lub betonowe) OZC nie bierze pod uwagę ogrzewania drugiej taryfie, a to może odwrócić wyniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 15.06.2014 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2014 Chcę poznać fakty a nie dyskutować. Pojmujesz różnicę? OK tak uważam - to fakt nie mieszkam w takim - to też fakt bywam w takim w Nor regularnie od 2 lat, nawet po 3-4 tygodnie z rzędu (nie pytaj, nie znam konstrukcji dokładnie, dogrzewanie tylko grzałką pow. nawiewango) - o komforcie wiele mogę powiedzieć, dlatego napisałem, że tak uważam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 15.06.2014 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2014 OZC nie bierze pod uwagę ogrzewania drugiej taryfie, a to może odwrócić wyniki. zakładając grzanie w drugiej taryfie przy ciężkim budynku mamy większy komfort (mniejsze wahania temperatury) oraz więcej zaoszczędzonych pieniędzy (lepsze wykorzystanie dugiej taryfy w stosunku do lekkiego budynku). jakby nie patrzeć, ciężki budynek wychodzi lepiej w tej konfrontacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 15.06.2014 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2014 zakładając grzanie w drugiej taryfie przy ciężkim budynku mamy większy komfort (mniejsze wahania temperatury) oraz więcej zaoszczędzonych pieniędzy (lepsze wykorzystanie dugiej taryfy w stosunku do lekkiego budynku). jakby nie patrzeć, ciężki budynek wychodzi lepiej w tej konfrontacji. Ale straty będziesz miał większe vs. ogrzewanie powietrzną pompą ciepła w taryfie płaskiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts