imrahil 15.06.2014 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2014 Ale straty będziesz miał większe vs. ogrzewanie powietrzną pompą ciepła w taryfie płaskiej. wedle OZC w taryfie płaskiej ciężki budynek z przegrodą o takim samym współczynniku U wypada korzystniej EDIT: w przykładzie którym zamieściłem widać różnicę 10% na korzyść najcięższego budynku w stosunku do najlżejszego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 15.06.2014 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2014 Też taką drabinkę planuję, ale z wentylatorkiem. TB mi taką podpowiedział. Znacznie przyśpiesza schnięcie ręczników. Jak to wyglada ? Jakis link? Ale i tak mam watpliwosci - wentylatory jadnak zawodne sa i lepi sie do nich syf, a pewnie filtra niet. Asolt mnie nie przekonał. Wydaje mi się, że będzie jednak różnica w stratach miedzy temp. ściany 21 a 26 przy założeniu, że w obu przypadkach będzie utrzymywana stała temp. na poziomie załóżmy 22oC. Poza tym ściana to nie podłoga, a tam rozmawialiśmy o podłogówce. On nie przekonywal, on stwierdzil , a kompetencji ma wiecej niz my. Ale troche sie pogubilem: rozmawialismy o silce i BK wiec jaka podlogowka? I mozesz wyjasnic co masz na mysli mowiac o roznicy miedzy 21 a 26? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 15.06.2014 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2014 To zależy od zużycia. Jeśli grzejesz prądem to czym mniejsze zużycie tym mniej opłaca się stosować II taryfę. A jak nie ma drugiej taryfy to tym bardziej nie ma sensu akumulować. Wtedy dom z mniejszą akumulacją będzie korzystniejszym wyborem. ale jak widać, im większa akumulacyjność budynku, tym mniejsze zużycie energii, a różnice między najlżejszym a najcięższym są spore. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 15.06.2014 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2014 wedle OZC w taryfie płaskiej ciężki budynek z przegrodą o takim samym współczynniku U wypada korzystniej Tak, bo nie uwzględnia zróżnicowanego sposobu grzania. Nie wiem też jak liczone jest OCZ dla takich budynków. Jak masa wpływa na te straty. Jaki algorytm jest liczony. Co np. z tym, że ogrzane ściany oddają ciepło jeszcze przez np. 3 godziny, a ciebie w domu nie ma, albo śpisz i nie potrzebujesz tego ciepła ? OZC liczy to pewnie jako zyski, a ja uważam to za straty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 15.06.2014 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2014 No i się koledzy teoretycy obruszyli strasznie;) Teraz będzie w modzie... OBSTAWIANIE;) Zeby utrzymac styl powinienes stwierdzic ze gawedzi. Bo tylko tobie wolno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 15.06.2014 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2014 Jak to wyglada ? Jakis link? Ale i tak mam watpliwosci - wentylatory jadnak zawodne sa i lepi sie do nich syf, a pewnie filtra niet. http://www.e-bhu.pl/prod/44/grzejniki-i-suszarki-lazienkowe/doris-ventilo-elektryczny-grzejnik-lazienkowy-atlantic-175-kw-1183.html lub http://www.e-bhu.pl/prod/44/grzejniki-i-suszarki-lazienkowe/nicobar-elektryczny-grzejnik-lazienkowy-atlantic-18-kw-211.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 15.06.2014 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2014 Tak, bo nie uwzględnia zróżnicowanego sposobu grzania. Nie wiem też jak liczone jest OCZ dla takich budynków. Jak masa wpływa na te straty. Jaki algorytm jest liczony. Co np. z tym, że ogrzane ściany oddają ciepło jeszcze przez np. 3 godziny, a ciebie w domu nie ma, albo śpisz i nie potrzebujesz tego ciepła ? OZC liczy to pewnie jako zyski, a ja uważam to za straty. nie wiem, nie ma co kombinować. soft napisali mądrzejsi od nas . poza tym to ile ktoś przebywa w domu to czynniki niezależne od domu i obliczeń, podobnie jak to czy akurat jest ostra czy łagodna zima Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 15.06.2014 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2014 ale jak widać, im większa akumulacyjność budynku, tym mniejsze zużycie energii, a różnice między najlżejszym a najcięższym są spore. Program napisany na katedrze ogrzewnictwa pewnie. A swoja droga to ma wynikac z tego ze skuteczniej akumuluje zyski sloneczne, nie widze innej opcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 15.06.2014 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2014 Tak, bo nie uwzględnia zróżnicowanego sposobu grzania. Nie wiem też jak liczone jest OCZ dla takich budynków. Jak masa wpływa na te straty. Jaki algorytm jest liczony. Co np. z tym, że ogrzane ściany oddają ciepło jeszcze przez np. 3 godziny, a ciebie w domu nie ma, albo śpisz i nie potrzebujesz tego ciepła ? OZC liczy to pewnie jako zyski, a ja uważam to za straty. O ile pamiętam, przy obliczaniu OZC nie przyjmuje sie okresowego obniżania, tylko stałe 24h/dobe utrzymywanie temp komfortowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 15.06.2014 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2014 a teraz jeszcze dorzuciłem chłodzenie w domu: - konstrukcja bardzo lekka - 14,4 kWh/m2 - konstrukcja bardzo ciężka - 5,4 kWh/m2 EDIT: tu różnica powala na kolana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 15.06.2014 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2014 http://www.e-bhu.pl/prod/44/grzejniki-i-suszarki-lazienkowe/doris-ventilo-elektryczny-grzejnik-lazienkowy-atlantic-175-kw-1183.html lub http://www.e-bhu.pl/prod/44/grzejniki-i-suszarki-lazienkowe/nicobar-elektryczny-grzejnik-lazienkowy-atlantic-18-kw-211.html To na pewno jedno rozwiązanie, które należy zapisać TB na plus, ale nie znaczy to że inni tak nie robią - sam mam tak rozwiązane w łazience od 7 lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 15.06.2014 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2014 A swoja droga to ma wynikac z tego ze skuteczniej akumuluje zyski sloneczne, nie widze innej opcji. też tak myślę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 15.06.2014 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2014 O ile pamiętam, przy obliczaniu OZC nie przyjmuje sie okresowego obniżania, tylko stałe 24h/dobe utrzymywanie temp komfortowej No i wszystko jasne, czyli ma się nijak do ogrzewania w drugiej taryfie. Zatem prawdą może być, że ogrzewanie w drugiej taryfie może przynieść większe straty (energii, nie złotówek) niż dogrzewanie w taryfie płaskiej, a jeszcze lepiej, dogrzewanie wtedy kiedy w domu są mieszkańcy. Sprowadza się do tego, że najlepszym ogrzewaniem będzie nadmuchowe od momentu powrotu członków rodziny z pracy, ze szkoły i ogrzewanie do wieczora. W nocy, nad ranem i do godzin popołudniowych nie ma potrzeby. Teraz pomyślcie jak takie ogrzewanie ogarnąć w masywnym domu z silki i ogrzewaniu tylko w drugiej taryfie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 15.06.2014 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2014 nie wiem, nie ma co kombinować. soft napisali mądrzejsi od nas . poza tym to ile ktoś przebywa w domu to czynniki niezależne od domu i obliczeń, podobnie jak to czy akurat jest ostra czy łagodna zima Przytoczę teraz TB - program napisali programiści, który pewnie nie wiele mają z budownictwem i fizyką. Założenia do algortymów wyliczania w OZC mogli dać tacy jak np. dr Duda ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes124 15.06.2014 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2014 No i się koledzy teoretycy obruszyli strasznie;) oj kszhu, to już na pewno dąsik jest... tak mi przykro... Dużo piszesz, ale konkretnego to nic.... Ale czemu się dziwić: Przyjmij sobie, że nic nie wiem, jestem z zespołu pieśni i tańca Gawęda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 15.06.2014 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2014 No i wszystko jasne, czyli ma się nijak do ogrzewania w drugiej taryfie. Zatem prawdą może być, że ogrzewanie w drugiej taryfie może przynieść większe straty (energii, nie złotówek) niż dogrzewanie w taryfie płaskiej, a jeszcze lepiej, dogrzewanie wtedy kiedy w domu są mieszkańcy. Sprowadza się do tego, że najlepszym ogrzewaniem będzie nadmuchowe od momentu powrotu członków rodziny z pracy, ze szkoły i ogrzewanie do wieczora. W nocy, nad ranem i do godzin popołudniowych nie ma potrzeby. Teraz pomyślcie jak takie ogrzewanie ogarnąć w masywnym domu z silki i ogrzewaniu tylko w drugiej taryfie ... jakie to ma znaczenie, skoro dyskusja zaczęła się od tego czy dom z takim samym U będzie miał mniejsze czy większe straty energii? poza tym czy ogrzewanie nadmuchowa działa gorzej w ciężkim domu i czy coś stoi na przeszkodzie do jego wykorzystania w takim domu? taki sam efekt ucuzcia ciepła osiągniemy może kilka minut później, ciężki dom zgromadzi więcej energii ze słońca czy z imprezy (zatem nadmuchem będziemy musieli mniej tej energii dostarczyć), w lecie wymaga mniejszej ilości energii do chłodzenia. TB generalnie twierdzi, że nie ma co liczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 15.06.2014 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2014 No i wszystko jasne, czyli ma się nijak do ogrzewania w drugiej taryfie. Zatem prawdą może być, że ogrzewanie w drugiej taryfie może przynieść większe straty (energii, nie złotówek) niż dogrzewanie w taryfie płaskiej, a jeszcze lepiej, dogrzewanie wtedy kiedy w domu są mieszkańcy. Sprowadza się do tego, że najlepszym ogrzewaniem będzie nadmuchowe od momentu powrotu członków rodziny z pracy, ze szkoły i ogrzewanie do wieczora. Przypomne, ze TB proponowal grzanie pomieszczen tylko wtedy gdy znajduje sie tam czlowiek - jeszcze wiecej oszczedzisz. Czy to zdrowe dla domu i jego mieszkancow, takie wahania ? Przeczucie ( moze sie na mnie rzucic - gawedze ) mi mowi ze nie bardzo. W nocy, nad ranem i do godzin popołudniowych nie ma potrzeby. Teraz pomyślcie jak takie ogrzewanie ogarnąć w masywnym domu z silki i ogrzewaniu tylko w drugiej taryfie ... Sadzisz ze rano wstaniesz bez gesiej skorki? Zona cie za jaja powiesi. Przy silce takie grzanie to w ogole odpada. Kosa jak w Malborku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes124 15.06.2014 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2014 (edytowane) Nie przesadzacie z tymi kosztami ogrzewania? Mały ciepły domek, a sporo tutaj takich się właśnie buduje, potrzebuje do ogrzewania ok 1000zł, w porywach może do 1500zł na rok przy taniej taryfie. Na paliwo pewnie wydajecie z 5 razy więcej. EDIT: Poza tym proponowałem już TB, żeby zaczął instalować podłogówkę grzejącą tylko pod stopami To jest w duchu tego co przedstawia, głowa w zimie bez czapki, ważne żeby w stopy było ciepło Edytowane 15 Czerwca 2014 przez grzes124 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 15.06.2014 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2014 Nie wywołujcie wilka z lasu bo faktycznie przyjdzie:d Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 15.06.2014 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2014 przy szukaniu jak obliczyć zużycie energii trafiłem na tą stronkę http://ladnydom.pl/budowa/1,106577,2557695.html?as=1czy myślicie że te obliczenia są mniej więcej miarodajne? można tak obliczyć zapotrzebowanie na ciepło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts