Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

R&K buduje nowy dom ZX35 ...standard PASYWNY w rozsądnej cenie

Recommended Posts

Akumulacja energii od słońca zimą jak już to słońce jest a częściej nie ma niż jest. Ale za to akumulacja energii latem, nawet z otwartych cały weekend drzwi tarasowych, to już duża sprawa. Pozbycie się jej w lżejszym domu łatwiejsze niż w masywnym.

to jakim cudem OZC mówi trzykrotnej różnicy w energii na chłodzenie i jakim cudem mój dom z nieizolowanym jeszcze dachem o ogromnej pojemności cieplnej (płyta fundamentowa, strop żelbetowy, silikat) nie nagrzał się przez ostatnie upały powyżej 23*C pomimo codziennego otwierania okien na kilka godzin (na piętrze otwarte przez 24 godziny na dobę)?

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

to jakim cudem OZC mówi trzykrotnej różnicy w energii na chłodzenie i jakim cudem mój dom z nieizolowanym jeszcze dachem o ogromnej pojemności cieplnej (płyta fundamentowa, strop żelbetowy, silikat) nie nagrzał się przez ostatnie upały powyżej 23*C pomimo codziennego otwierania okien na kilka godzin (na piętrze otwarte przez 24 godziny na dobę)?

Zamknął byś te okna na piętrze to byś się zdziwił. Dzięki temu że są non stop otwarte , średnia dobowa jest niska.W nocy zimne opada na parter a ciepłe się unosi.Stąd nawet bez izolacji dachu masz 23oC

Mój też się nie nagrzał ale obawiam się, że jak przyjdzie miesiąc spiekoty, jeśli przyjdzie, to te kilka stopni będziemy mieć więcej.

Takiego lekkiego przewietrzysz nocą a w masywnym zapomnij, u mnie jak stanęło na 23stC to choć w nocy jest nawet tylko 10stC.

Kilka stopni to ile 3-5oC? Da to 23+5=28 :D

....

Sprowadza się do tego, że najlepszym ogrzewaniem będzie nadmuchowe od momentu powrotu członków rodziny z pracy, ze szkoły i ogrzewanie do wieczora. W nocy, nad ranem i do godzin popołudniowych nie ma potrzeby.

Teraz pomyślcie jak takie ogrzewanie ogarnąć w masywnym domu z silki i ogrzewaniu tylko w drugiej taryfie ...

I tu, NIESTETY, znowu należałoby się zgodzić z teoryją TB, że takie ogrzewanie to tylko w domu bez akumulacji

I to jest właśnie to o czym pisze do znudzenia TB - dom energo/pasywny, ogrzewanie nadmuchowe w płaskiej taryfie, do tego backup-owo kable tuż pod kapciami oczywiście też w płaskiej.

Ogrzewanie nadmuchowe nie jest zbyt komfortowe, aczkolwiek w domu pasywnym może nie koniecznie, ponieważ taki nadmuch nie musi przenosić zbyt wiele energii cieplnej, więc i dmuchać zbyt mocno nie musi. Ale kosztuje i nie można tym zbytnio sterować.

Kable w płaskiej - kosztują! Komfort OK.

No i brak źródła dla CWU. Potrzeba coś dedykowanego, choć może ta koncepcja z PC typu aristonek zasilana powietrzem wyrzucanym z reku + odzysk ciepła z wody szarej może wydoli na 4-osobową rodzinę. Oczwiście bez wanny i z perlatorami. To jedyny sensowny układ przy płaskiej taryfie.

I daj już spokój z tym TB. To nie jest jakieś ekonomiczne rozwiązanie i nie ma co go tutaj wspominać. To jest wariacja układ CO i CWU i nie jedyna słuszna!

Jakbyś miał to zlecić firmie zewn. vs. powietrzna pompa ciepła do CWU i CO + zasobnik to zapewniam Cię, taniej nie będzie.

Wlasnie dlatego pisze o podnoszeniu temp. podlogowki z powodu paneli, bo lazienka bedzie cieplejsza nie dzieki wyzszej temp, a odpowiednio zaprojektowanym ogrzewaniu scienno-podlogowym: zegeszczenie + solidna drabinka robiaca od razu za suszarke.

Masz policzony projekt podlogowki ?

Mój też się nie nagrzał ale obawiam się, że jak przyjdzie miesiąc spiekoty, jeśli przyjdzie, to te kilka stopni będziemy mieć więcej.

Mój dobry kolego, kszhu, jeśli tylko nowy dom będziesz budował w Polsce to raczej nie masz powodów obawiać się, że przyjdzie miesiąc spiekoty :D

Ale przecież to wiesz...

Edytowane przez grzes124

Jak sięgam pamięcią to przypominam sobie takie lata. W zeszłym roku też krótko nie było a i 40stC stacje meteo pokazywały więc nie wiem skąd masz tę pewność.

Widocznie jesteś bardziej doświadczony wiekiem ode mnie.

Kszhu poważnie, u Ciebie grzało 40stC w cieniu, cały miesiąc? Szczęściarz.

Koszt to może być problem ale gdyby to pożenić z wentylacją to nie brzmi źle.

Jakbyś nie kombinował nie pożenisz. Wentylacja musi wymieniać powietrze, a ogrzewanie nadmuchowe pracuje na powietrzu w układzie zamkniętym.

Poza tym, ogrzewanie nadmuchowe wymaga min. 5x tyle powietrza co wentylacja, żeby skutecznie przenieść ciepło z ppci. A to z kolei wymaga znacznie większych przekroi kanałów. Z nagrzewnicą będzie nieco inaczej, bo nagrzewnica elektryczna potrafi osiągnąć znacznie wyższą temp. więc i strumień powietrza może być mniejszy.

Da się to zrobić równolegle ale tylko z requ aby nie tracić, pokazywałem kiedyś szkic.

Podrzuć ten rysunek raz jeszcze, bo coś mi się wydaje, że tam występowało mieszanie powietrza z kibelka i z kuchni z nawiewanym.

No nie koniecznie. Różne PPCi mają różne temp. na wyjściu. Ja mówię o grzaniu 24h/dobę więc dostarczenie do domu pas/energo wymaganej porcji energii w tym czasie oznacza bardzo mało.

A z nagrzewnica jest tak, że możesz ją taktować więc może być 6kWh a może być i 600Wh.

No to musiałbyś jakąś przewymiarowaną nagrzewnicę wstawić w kanał zamiast "oryginalnej" dedykowanej dla ppci.

EDIT: Tak po prawdzie to zastanawiam się, że jeśli do mojego obecnego wystarczy coś takiego http://poblacie.pl/produkt/857/easy-inverter-ftxn25l-rxn25l9 to do mniejszego i jeszcze "cieplejszego" chyba nie ma sensu ani kombinować ani wydawać kasy na "kanałówkę". Ale to po testach w obecnym się upewnię.

Klima w centralnym miejscu i wywiewna wentylacja nydara ;) i masz przenoszenie ciepła po pomieszczeniach za pomocą wentylacji.

EDIT: Ten lepszy: http://www.energiajutra.com.pl/pl/p/Klimatyzator-scienny-2%2C5-kW-Samsung-Classic-AR09HSFSBWKNZEX-zestaw-split/663 bo ma lepszego SCOP'a, wifi i programator tygodniowy.

Ale po co tak kombinować, skoro pompy powietrze - woda tak się rozwijają. Tutaj masz najnowszy produkt panasonica - Aquarea 5kW monobloc:

A7/W35: 5 kW - COP 5,08

A2/W35: 4,8 kW - COP 3,75

A-7/W35: 4,5 kW - COP 2,98

A-15/W35 5 kW - COP 2,56

i pracuje do -20oC. W cenie 2100 funtów (cena katalogowa).

Czy jest sens tak kombinować, skoro te pompy zaraz będą poniżej 10k ?

Edytowane przez Barth3z

Bez sensu grzać pod sufitem i od razu to wyciągać. Wtedy ani ogrzewanie bo najcieplejsze wyrzucisz ani wentylacja bo dołem będzie stało.

Jak grzać pod sufitem ? W klimie, w trybie grzania strumień ciepłego powietrza kierujesz w dół. Przy strumieniu powietrza na poziomie 600m3/h w dużej mierze wymieszasz powietrze i ciepłe dotrze w każde miejsce.

To nie tak, nie wiesz co to okres życia produktu? Starszy produkt się uśmierca i wprowadza nowszy za tę samą cenę.

Inaczej wciąż miałbyś dostępne starsze ale niezłe auta, telefony, telewizory itp. itd. dostępne za pół ceny. A gdzie miejsce na nowe?

Nie interesuje mnie lepszość produktu tylko rentowność. Rentowność można osiągnąć na dwa sposoby - tanieje produkt z obecnymi parametrami, lub wprowadzany jest nowszy, w tej samej cenie, ale o znacznie lepszych parametrach. Każda z opcji powoduje, że coraz bardziej pompy ciepła stają się opłacalne.