Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

R&K buduje nowy dom ZX35 ...standard PASYWNY w rozsądnej cenie

Recommended Posts

podpowie ktoś w tej sprawie?

"Do ogrzania wystarczy bowiem zainstalowana za rekuperatorem grzałka o mocy 2-2,5 kW i zapewnienie jednej wymiany powietrza w ciągu godziny"

czyli 400 - 600m3/h. Taką wentylacją napewno można ogrzewać, ale w zimie zmniejsza się a nie zwiększa krotność wymiany.

EDIT: Pod koniec artykułu liczą cenę 1kWh po 30gr, czyli druga taryfa. A grzać trzeba w ciągu dnia czyli za 2x tyle.

EDIT2: Liczą zapotrzebowanie ciepła przy temp. wewn. jedynie 20oC. Do utrzymania 21 lub 22oC potrzebne będzie znacznie więcej ciepła.

Edytowane przez Barth3z

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

"Do ogrzania wystarczy bowiem zainstalowana za rekuperatorem grzałka o mocy 2-2,5 kW i zapewnienie jednej wymiany powietrza w ciągu godziny"

czyli 400 - 600m3/h. Taką wentylacją napewno można ogrzewać, ale w zimie zmniejsza się a nie zwiększa krotność wymiany.

EDIT: Pod koniec artykułu liczą cenę 1kWh po 30gr, czyli druga taryfa. A grzać trzeba w ciągu dnia czyli za 2x tyle.

EDIT2: Liczą zapotrzebowanie ciepła przy temp. wewn. jedynie 20oC. Do utrzymania 21 lub 22oC potrzebne będzie znacznie więcej ciepła.

a dlaczego zmniejsza się krotność wymiany?

więcej ciepła bo jak będzie większa różnica temperatur między wew a zew, ale z drugiej strony zapotrzebowanie na ciepło liczy się dla temp 20st ale też jak ktoś chce mieć cieplej to musi to brać pod uwagę.

ale czy ogólnie tak to można liczyć? czy to jest trochę przesadzone? bo jak tak można to sobie policzę to dokładniej dla każdej przegrody.

a dlaczego zmniejsza się krotność wymiany?

żeby nie wysuszyć powietrza.

zapotrzebowanie na ciepło liczy się dla temp 20st ale też jak ktoś chce mieć cieplej to musi to brać pod uwagę.

Nie można przegiąć. Nie można grzać do temp. wyższej niż 50oC, bo będziesz czuł zapach palonego kurzu. Nie można też przesadzić ze wilkością strumienia, bo po pierwsze będziesz musiał budować znacznie większe kanały, zakupić znacznie większą centralę wentylacyjną, i pobór prądu przez wentylatory będzie znacznie większy.

ale czy ogólnie tak to można liczyć? czy to jest trochę przesadzone? bo jak tak można to sobie policzę to dokładniej dla każdej przegrody.

Chyba można. Nie sprawdziłem dokładnie co oni wstawiali we wzory, ale widać, że naciągają mocno, aby wykazać że to się opłaca. Tylko po co ?

Gość Arturo72

więcej ciepła bo jak będzie większa różnica temperatur między wew a zew, ale z drugiej strony zapotrzebowanie na ciepło liczy się dla temp 20st ale też jak ktoś chce mieć cieplej to musi to brać pod uwagę.

Dla mnie liczenie zapotrzebowania dla 20st.C wewnętrznej to bzdura,przy 20st.C trzeba chodzić w polarze czy w swetrze po domu a przecież nie o to chodzi,ma być w domu komfortowo.

P.S.

Ja poniżej 22st.C marznę i na pewno poniżej 22st.C trudno nazwać komfortową temperaturą w domu ;)

żeby nie wysuszyć powietrza.

Nie można przegiąć. Nie można grzać do temp. wyższej niż 50oC, bo będziesz czuł zapach palonego kurzu. Nie można też przesadzić ze wilkością strumienia, bo po pierwsze będziesz musiał budować znacznie większe kanały, zakupić znacznie większą centralę wentylacyjną, i pobór prądu przez wentylatory będzie znacznie większy.

Chyba można. Nie sprawdziłem dokładnie co oni wstawiali we wzory, ale widać, że naciągają mocno, aby wykazać że to się opłaca. Tylko po co ?

tam obliczyli straty przez przegrody, okna, przy wentylacji też straty ale ze względu na odzysk ciepła 90% (bo taki założyli) to strat przez wentylację jest niedużo. od tych wszystkich strat odjęli zyski bytowe i to co zostało to podzielili przez m2 domu i mieli zapotrzebowanie na ciepło. tylko że patrząc na to tylko pod tym względem to wystarczy wszędzie dac więcej izolacji i jeszcze lepsze okna i będzie o wiele lepiej ale czy tak faktycznie jest?

Dla mnie liczenie zapotrzebowania dla 20st.C wewnętrznej to bzdura,przy 20st.C trzeba chodzić w polarze czy w swetrze po domu a przecież nie o to chodzi,ma być w domu komfortowo.

P.S.

Ja poniżej 22st.C marznę i na pewno poniżej 22st.C trudno nazwać komfortową temperaturą w domu ;)

tak jak pisałem to są obliczenia a każdy ustawia temperaturę jaka chce. ponoć w Niemczech pasywny liczy się dla 19st więc w Polsce 20st nie jest źle.

tam obliczyli straty przez przegrody, okna, przy wentylacji też straty ale ze względu na odzysk ciepła 90% (bo taki założyli) to strat przez wentylację jest niedużo. od tych wszystkich strat odjęli zyski bytowe i to co zostało to podzielili przez m2 domu i mieli zapotrzebowanie na ciepło. tylko że patrząc na to tylko pod tym względem to wystarczy wszędzie dac więcej izolacji i jeszcze lepsze okna i będzie o wiele lepiej ale czy tak faktycznie jest?

Policzyli 5000h okresu grzewczego, a im bardziej dom pasywny tych godzin będzie mnie. Znacznie mniej. Po drugie liczą zyski bytowe jakby ludzie przez cały sezon grzewczy z domu nie wychodzi i non stop TV oglądali, prali, gotowali i nie wiem co jeszcze robili. Kolejna troszkę naciągana wartość to 90% sprawności reku przy jednokrotnej wymianie powietrza... Nie chce mi się dalej wnikać, ale takich kwiatów jest już za dużo.

EDIT: A autorem jest fachowiec od budownictwa energooszczędnego, audytor nr 1 w Polsce p. Ludomir Duda !:rotfl:

Edytowane przez Barth3z

tam obliczyli straty przez przegrody, okna, przy wentylacji też straty ale ze względu na odzysk ciepła 90% (bo taki założyli) to strat przez wentylację jest niedużo
o 90% zawsze można pomarzyć ... bilans mocy przy takim układzie pokazuje że jest to nie 90% a tylko w porywach 60%

Ty chcesz mieć dom pasywny na papierku czy mieć ciepło w domu ?
o Barth dobrze napisałeś :) kolega Kamil za mało krytycznie odnosi się do takich pasjonatów jak dr duda, ja już słyszałem jak ktoś z tyt dr hab nie ma pojęcia o budownictwie pasywnym ale powtarza solagany ..w tym 15 kWh i mówi że to technologia pasywna :D

jak to jest standard pasywny. To o jak taka grupa pasjonatów i dogmatologów budowalnych tworzyła NF 15 to dzięki.

Bo musi mieć papier :D dobre ale już na łaska przestawić obliczenia np w therm np pakietów szybowych w izolacji.

To jest promowanie systemu bankowego i nie wiem jeszcze czego.

Ale nie konkretnego standardu pasywnego. O ile 15 kWh da się przepachać nawet na 20cm izolacji tak 10 W/m2 mocy to już jak u mnie 35 cm to takie bardo minimum, ba napisze pewnie że 40cm grafitowego trzeba aby przy -30 zmieścić się w 10 W/m2

Na razie szerokim łukiem omijam to guano NF 15

Edytowane przez מרכבה

Ty chcesz mieć dom pasywny na papierku czy mieć ciepło w domu ?

oczywiście że chcę mieć ciepło w domu ale dla każdego inna temperatura jest komfortowa i tyle. ja nie wiem jaka dla mnie jest odpowiednia bo nie mieszkam w domu energooszczędnym z stała temperatura. dlatego należy robić obliczenia dla jednej umownej temperatury. a jeżeli okaże się że muszę mieć minimum 22st to tyle sobie ustawię ale wtedy też się będę miał dom pasywny. mnie nie interesuje kto robił obliczenia tylko o sam fakt czy tak mniej więcej można to policzyć. na jakie zyski faktycznie bytowe można liczyć od ludzi? a jakie zyski daje włączony telewizor czy komputer? da się to jakoś policzyć czy to tylko kwestia umowna?a zyski słoneczne od południa? bo pewnie inne zyski są od słońca jak jest na polu -15st a inne jak jest 0st, lub inaczej jest w listopadzie a inaczej w styczniu gdy słońce jest bardzo nisko. nawet dni słoneczne nie da się przewidzieć tylko można na to patrzeć na podstawie wcześniejszych lat.

Kierujesz ale i tak się unosi.

Wywiewy u góry zawsze będą wyciągać ciepłe ale od tego jest requ.

Ty chcesz ogrzewać wentylacją, gdzie wpuszczasz powietrze z prędkością ok. 30m3/h na pokój, a mówisz mi, że z klimy o strumieniu ok. 600m3/h powietrze ucieknie pod sufit ?

Ale nie kupisz "wystarczającej" za połowę ceny dzisiejszej.

Teraz jeszcze nie, dlatego rozmawiamy o opcjach jakimi są kable.

Za rok, dwa, trzy nie będzie już takich opcji. Cofnij się o 3 lata wstecz i popatrz jakie były wtedy ppci, jakie miały parametry i ile kosztowały i porównaj je teraz z np. LG Prestige, albo choćby z tą klimą Samsunga za 2k brutto do której link wkleiłem wcześniej.

Za rok, dwa, trzy nie będzie już takich opcji. Cofnij się o 3 lata wstecz i popatrz jakie były wtedy ppci, jakie miały parametry i ile kosztowały i porównaj je teraz z np. LG Prestige, albo choćby z tą klimą Samsunga za 2k brutto do której link wkleiłem wcześniej.

Sam jestem ciekaw co bedzie mozna za 2,3 lata kupic do tego trzeciego domu:) skoro dizs mozna szarpnac Samsunga za ok. 3 tys z wbudowanym Wifi:)

oczywiście że chcę mieć ciepło w domu ale dla każdego inna temperatura jest komfortowa i tyle. ja nie wiem jaka dla mnie jest odpowiednia bo nie mieszkam w domu energooszczędnym z stała temperatura. dlatego należy robić obliczenia dla jednej umownej temperatury. a jeżeli okaże się że muszę mieć minimum 22st to tyle sobie ustawię ale wtedy też się będę miał dom pasywny. mnie nie interesuje kto robił obliczenia tylko o sam fakt czy tak mniej więcej można to policzyć. na jakie zyski faktycznie bytowe można liczyć od ludzi? a jakie zyski daje włączony telewizor czy komputer? da się to jakoś policzyć czy to tylko kwestia umowna?a zyski słoneczne od południa? bo pewnie inne zyski są od słońca jak jest na polu -15st a inne jak jest 0st, lub inaczej jest w listopadzie a inaczej w styczniu gdy słońce jest bardzo nisko. nawet dni słoneczne nie da się przewidzieć tylko można na to patrzeć na podstawie wcześniejszych lat.

Im lepiej dom izolowany, tym większy udział w grzaniu mają zyski ze słońca, osób komputerów itp. Są to tak zmienne dla całego domu i poszczególnych pomieszczeń rzeczy, że liczenie jest nonsensem. Do tego służy precyzyjna automatyka pokojowa, sterująca precyzyjnym systemem ogrzewania (ASIC )

Piszą, że ta ma:

http://www.energiajutra.com.pl/pl/p/Klimatyzator-scienny-2,5-kW-Samsung-Classic-AR09HSFSBWKNZEX-zestaw-split/663

Kosztuje 2,3 brutto przy 23% VATcie, więc przy 8 będzie blisko 2tys.

Czyli 3 tys z montazem, warte przemyslenia, bo moj LG tyle samo kosztowal (3200) a wifi brak:(

I nikt takiego Samsunga nie ma zeby zobaczyc jak dziala?

On tam tez ma funkcje zliczania zuzytej energii, zupelnie nie rozumiem, czy w domach za pol miliona ludzie nie maja klimy...

Edytowane przez miloszenko