Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

R&K buduje nowy dom ZX35 ...standard PASYWNY w rozsądnej cenie

Recommended Posts

Arturo, wylacz wentylacje na 4 godziny, zobaczysz jaka bedziesz mial temperature podczas upalow...

Na jakich obrotach teraz jest? Bo 25 stopni przy upalach to powinienes miec z samych zyskow bytowych bez wzgledu na to z czego sa sciany.

Otwierasz okna wieczorem/na noc? Czy po prostu Twoj dom jest inny niz wszystkie?

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Arturo, wylacz wentylacje na 4 godziny, zobaczysz jaka bedziesz mial temperature podczas upalow...

Na jakich obrotach teraz jest? Bo 25 stopni przy upalach to powinienes miec z samych zyskow bytowych bez wzgledu na to z czego sa sciany.

Otwierasz okna wieczorem/na noc? Czy po prostu Twoj dom jest inny niz wszystkie?

nie chcę mieszać, ale Artur nie ma bypassu w rekuperatorze, także osiągnął 25*C pomimo odzysku ciepła w nocy :p

tak jak gdzieś pisałem - nie mieszkam jeszcze, ale u mnie dobiło w upały do 23*C i nic więcej, a mam dach jeszcze nieizolowany. dom z silikatu na płycie fundamentowej, strop żelbetowy. w największe upały drzwi i okna otwarte po kilka godzin. akumulacja bardzo złagodziła nagrzewanie domu. w lekkim domu w ciężki upał w lecie może dojść do silnego nagrzania budynku, także wieczorem temperatura może być niezbyt komfortowa. do rana może spadnie, ale wieczorem może być nieprzyjemnie.

malux ma parterówkę z silikatu, masę przeszkleń od południa, dużo izolacji w stropie i w zeszłym roku pisał, że ciepło, a on kominek odpala. nie było mowy o przegrzaniu, w ciągu dnia otwierał okna, żeby się nagrzało. nie pamiętam jaką miał maksymalną temperaturę. w domu z poddaszem, szczególnie przy oknach dachowych może to wyglądać inaczej. a to też z tego powodu, że poddasze użytkowe ma lekką konstrukcję, więc nagrzewa się błyskawicznie. jak temperatura w nocy spada do 16-18*C, to nie ma szans tego schłodzić i tak dzień w dzień.

A co z zimą? Ile energii trzeba na utrzymanie ścian w temp. pomieszczeń? Czy ta energia w ścianach nie zwiększa strat do zewnątrz? Czy nie lepiej mieć lekkie ściany zatem?

przy takim samym współczynniku U energii ucieka tyle samo, niezależnie od konstrukcji domu

nie chcę mieszać, ale Artur nie ma bypassu w rekuperatorze, także osiągnął 25*C pomimo odzysku ciepła w nocy :p

tak jak gdzieś pisałem - nie mieszkam jeszcze, ale u mnie dobiło w upały do 23*C i nic więcej, a mam dach jeszcze nieizolowany. dom z silikatu na płycie fundamentowej, strop żelbetowy. w największe upały drzwi i okna otwarte po kilka godzin. akumulacja bardzo złagodziła nagrzewanie domu. w lekkim domu w ciężki upał w lecie może dojść do silnego nagrzania budynku, także wieczorem temperatura może być niezbyt komfortowa. do rana może spadnie, ale wieczorem może być nieprzyjemnie.

malux ma parterówkę z silikatu, masę przeszkleń od południa, dużo izolacji w stropie i w zeszłym roku pisał, że ciepło, a on kominek odpala. nie było mowy o przegrzaniu, w ciągu dnia otwierał okna, żeby się nagrzało. nie pamiętam jaką miał maksymalną temperaturę. w domu z poddaszem, szczególnie przy oknach dachowych może to wyglądać inaczej. a to też z tego powodu, że poddasze użytkowe ma lekką konstrukcję, więc nagrzewa się błyskawicznie. jak temperatura w nocy spada do 16-18*C, to nie ma szans tego schłodzić i tak dzień w dzień.

przy takim samym współczynniku U energii ucieka tyle samo, niezależnie od konstrukcji domu

To jest mniej więcej tak jakby porównać komfort termiczny latem w bloku z wielkiej płyty i w kamienicy ze ścianami typu Malbork.

Miałem przyjemność mieszkać i tu i tu . Wybieram kamienicę.

Coś snujecie po kątach.

odpowiedź jest prosta.

0,8 kJ * 350 Kg = 280 kJ /3600=0,07 kWh w 1m3 BK cdn

0,8 kJ * 1800 kg=1440 kJ/3600=0,4 kWh w 1m3 Silikatu/cegły pełnej. te 0,4 to jest na 1st C.

2,6 kJ* 550 kg =1430 kJ/3600=0,397 kWh w 1m3 drewna.

woda 1,16 kWh w 1m3 ...

Edytowane przez מרכבה

Nie rozumiem, jak z jednej strony moze zachwalac silikat jako material akumulacyjny a z drugiej strony udowadniac ze jego "akumulacja" broni przed przegrzewaniem...

Sami sobie w niektorych postach zaprzeczacie. Ja mam dom wyjatkowo wystawiony na nagrzewanie i nijak ta akumulacyjnosc nie jest dobra, zima tez zle bo tylko negatywne odczucia w okresach kiedy sie nie grzeje podlogowka.

Na szczescie mam juz klima i wszystko mi obojetne z czego mam sciany.

wybacz ze nie odpialem - niebylo mnie chwile ..

odpowiedz bedzi wymijajaca - to z czego bym budowal gdyby nie bylo zadnych ograniczen uzaznion było by od sposobu ogewania / chlodzenia i wentylownia domu

silka w lecie jest przeklenstwem - bez klimy ani rusz gdy ja "naladujsz" - tu w 100% moje i Miłosza spostrzeżenia są zbieżne

dzięki za odpowiedź, faktycznie jest wymijająca:), ale nie odpuszczę:D

to jak skomponowałbyś całość - ogrzewanie/chłodzienie/wentylacje/materiał ścian/izolację?

Nie rozumiem, jak z jednej strony moze zachwalac silikat jako material akumulacyjny a z drugiej strony udowadniac ze jego "akumulacja" broni przed przegrzewaniem...

Sami sobie w niektorych postach zaprzeczacie. Ja mam dom wyjatkowo wystawiony na nagrzewanie i nijak ta akumulacyjnosc nie jest dobra, zima tez zle bo tylko negatywne odczucia w okresach kiedy sie nie grzeje podlogowka.

energia na chłodzenie - tak to wyglada wg OZC, nie wiem dlaczego próbujecie stosować jakąś nową fizykę. ciężki dom jest trudniej przegrzać niż lekki:

- konstrukcja bardzo lekka - 14,4 kWh/m2

- konstrukcja bardzo ciężka - 5,4 kWh/m2

pytałem już kszhu co zrobić w lekkim domu, który błyskawicznie się nagrzewa, żeby w upały po powrocie z pracy było komfortowo. otwarcie okna późnym popołudniem nic nie da, bo nadal ciepło. pisał coś, że się szybko nagrzewa, ale w nocy szybko się wychładza - tylko, że to nie gwarantuje wieczorem komfortowej temperatury.

Gość Arturo72

A ja mam całkowicie odmienne wrażenia z użytkowania silikatu,nie ma mega akumulacji w ścianach o jakiej piszecie i w miarę szybko nagrzane powietrze da się wygonić z domu.

Oczywiście wieczorem jak jest chłodniej,to żeby przyspieszyć te wyganianie otwieramy na chwilę okna.

Sami sobie w niektorych postach zaprzeczacie. .

No przecież to jasne . Kiedy robi sie ciepło silka jeszcze przyjmuje nadmier energii, kiedy BK, nie mowiąc już o KG, osiaga juz kres swojej pojemności cieplnej, czyli nie przyjmujac wiecej energii pozostawia ją w otoczeniu (powietrzu), doprowadzając do wzrostu temperarury

Oczywiscie silka nie jest studnią bez dnia i jeśli jest słabo zaizolowana, czy wystawiona długo na nasłonecznienie to i ona osiagnie kres swej pojemności. A kiedy zacznie oddawać ciepło, bedzie robiła to dłużej.

Akumulować można zarówno coepło, jak i chlód, wiec nic tu sobie nie przeczy.

pytałem już kszhu co zrobić w lekkim domu, który błyskawicznie się nagrzewa, żeby w upały po powrocie z pracy było komfortowo. ....

Bądź konsekwentny jeśli "błyskawicznie" się nagrzewa to i porównywalnie się schładza - energia nie weźmie się znikąd jak nikła akumulacja

te obliczenia na chłodzenie to były dla jakiej temp robione - komfortowo 24h/dobę czy z podwyższeniem w okresach nieobecności

wydawało by się że lekkie konstrukcje lepsze dla okresowego przebywania, ale kto wie...

Bądź konsekwentny jeśli "błyskawicznie" się nagrzewa to i porównywalnie się schładza - energia nie weźmie się znikąd jak nikła akumulacja

te obliczenia na chłodzenie to były dla jakiej temp robione - komfortowo 24h/dobę czy z podwyższeniem w okresach nieobecności

wydawało by się że lekkie konstrukcje lepsze dla okresowego przebywania, ale kto wie...

obliczenia dla chłodzenia bez przerw. w lecie zwykle dziecko będzie w domu przez cały dzień, żona pewnie też, a i mnie się pewnie zdarzy spędzić urlop w domu :).

Jeśli błyskawicznie się nagrzewa w upalny dzień, który nadal jest upalny kiedy przeciętny mieszkaniec wraca z pracy (godz. 16-18) to oznacza, że wracamy do przegrzanego domu i nie możemy go schłodzić przez otwarcie okna, bo o godz. 18 nadal może być 30*C za oknem a temperatura poniżej 20*C może w ogóle nie wystąpić w ciągu doby.

dlaczego uważacie nagle, że łatwiej o komfort termiczny w domu o lekkiej konstrukcji ze skokami i spadkami temperatury, który łatwiej przegrzać? łatwiej pewnie wysterować, ale przy chłodzeniu klimą (nadmuchowo) to nie ma znaczenia, bo nadmuchowo to bez opóźnienia. za to w lekkim domu wcześniej zaczniemy tej klimatyzacji używać.

Nie wiem jak w tym konkretnym przypadku ale ogólnie może nie mieć praktycznie w ogóle, popatrz na coś podobnego http://forum.muratordom.pl/showthread.php?223881-B%C4%99dzie-ma%C5%82y-ekonomiczny-i-tanio-koncepcja

no tak, zapomniałem już że masz ten wątek. piszę o mostkach bo w piętrowym domu zawsze będą przy stropie. ale to bardzo ciekawa sprawa ale tu już tego nie będę poruszać skoro masz wątek.

no tak, zapomniałem już że masz ten wątek. piszę o mostkach bo w piętrowym domu zawsze będą przy stropie. ale to bardzo ciekawa sprawa ale tu już tego nie będę poruszać skoro masz wątek.

Nie poruszał bym ,bo aby zrobić to dobrze to trzeba mieć pokłady wiedzy i sporo doświadczenia. Wybudowanie domu nawet energooszczdnego nie uprawnia do takiego ryzyka. W każdej branży związanej z budownictwem występują problemy które nie występowały w innych 100 budowach .W myśl zasady że człowiek cały czas się uczy.Mimo wszystko potencjalne problemy i korzyści nie przemawiają na korzyść izolacji od środka.

Problemy są tylko teoretyczne a korzyści faktyczne.

Ile domów w tej technologii powstało ? W PL? Jakie jest doświadczenie?Co z przesunięciem fazowym ? Co ze szczelnością dyfuzyjną? Co z piętrowym budynkiem?

W końcu co czerpać z doświadczeń państw morza śródziemnego?Tam zima jakby łagodniejsza.