RK1719508166 07.07.2014 11:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2014 domek naprawdę bardzo ładny i jak uda Ci się z niego zrobić pasywny to będziesz wielki. nie jestem ekspertem ale uważam że to niemożliwe za rozsądne pieniądze. już pisałem - ze względu na budżet celuję w 2,5-3l Nie za mało tej działki zostaje wokół domu? No właśnie. Mi tez to od razu rzuciło się w oczy. A swoją ścieżką domek zapowiada się ciekawie a lektura jego DB też wystarczy .... to ma być alternatywa do mieszania w bloku ,nie mam zamiaru konkurować z działkami 10-12 ar (zresztą moja po podziale taka mi właśnie pasowała ) Domek super. Ja sie boje o izolacje dachu. Niemozna jakos z delikatnym spadkiem jakos z dachowki zrobic? Jest jakis minimalny kat pochylenia dachu z dachowki? Dlatego wlasnie pytam bo widzialem ze na dachach plaskich kladzie sie epdm co musi byc super zrobione zeby bylo szczelne. A jak to po 20tu latach bedzie znow do roboty, tak jak to sie dzieje z papa. To ile ma byc ten minimalny spadek dachu z dachowka? nie ma czego się bać - kryje się membraną w 1 kawałku i jest super szczelnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 07.07.2014 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2014 już pisałem - ze względu na budżet celuję w 2,5-3l skoro tak to ok. jak 3l to do ogrzewania pompę planujesz? podłogówka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes124 07.07.2014 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2014 skoro tak to ok. jak 3l to do ogrzewania pompę planujesz? podłogówka? 113m2 * 30kWh/(m2rok) = 3390kWh/rok W taniej taryfie wyjdzie coś w okolicach 1000zł na rok. Jest sens instalować pompę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzinks0 07.07.2014 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2014 już pisałem - ze względu na budżet celuję w 2,5-3l wystarczy .... to ma być alternatywa do mieszania w bloku ,nie mam zamiaru konkurować z działkami 10-12 ar (zresztą moja po podziale taka mi właśnie pasowała ) nie ma czego się bać - kryje się membraną w 1 kawałku i jest super szczelnie to byłoby super. Nie sądzilem że można w jednym kawałku dostać taki kawał. Jakie są max wymiary żeby kupić w całości ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 07.07.2014 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2014 113m2 * 30kWh/(m2rok) = 3390kWh/rok W taniej taryfie wyjdzie coś w okolicach 1000zł na rok. Jest sens instalować pompę? głupie pytanie. pompa nie służy tylko do grzania ale też chłodzenia i cwu więc myślę że warto a po drugie r&k będzie budować większy domek. a po drugie nie wierzę w ogrzewanie tylko w taniej taryfie bo w ciągu dnia jak na polu będzie zimno i nie będzie słońca to też będzie trzeba grzać aby podtrzymać temperaturę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes124 08.07.2014 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2014 głupie pytanie. pompa nie służy tylko do grzania ale też chłodzenia i cwu więc myślę że warto a po drugie r&k będzie budować większy domek. a po drugie nie wierzę w ogrzewanie tylko w taniej taryfie bo w ciągu dnia jak na polu będzie zimno i nie będzie słońca to też będzie trzeba grzać aby podtrzymać temperaturę. To nie jest kwestia wiary. Jest wiele osób które grzeją prądem w taniej taryfie. Jedną z nich jest właśnie R&K o ile dobrze pamiętam. Pow. domu wziąłem z projektu ZX35, czyli taki jak tutaj planowany. W przypadku podłogówki wodnej, możesz energię akumulować np. w buforze. Ładujesz bufor w taniej taryfie, korzystasz kiedy trzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 08.07.2014 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2014 Ktoś kto grzeje w II taryfie nastawia się na jakąś akumulację. Przy akumulacji straty miedzy godzinami taniej taryfy pokrywa się z niej. Żadnego grzania w I taryfie. Pomijając komfort, ale przy małym zapotrzebowaniu (poniżej 3000kWh bez pompy) korzystanie z II taryfy jest bez sensu. Akumulacja i cyrkulacja generują straty większe niż zysk z II taryfy. Należy też uwzględnić, że przy II taryfie I jest droższa! W domu nieizolowanym II taryfa i akumulacja mają uzasadnienie ekonomiczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dlt7 08.07.2014 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2014 głupie pytanie. pompa nie służy tylko do grzania ale też chłodzenia i cwu więc myślę że warto a po drugie r&k będzie budować większy domek. a po drugie nie wierzę w ogrzewanie tylko w taniej taryfie bo w ciągu dnia jak na polu będzie zimno i nie będzie słońca to też będzie trzeba grzać aby podtrzymać temperaturę. Pompa kawę parzy i po plecach drapie, a jak ma odpowiedni sterownik to i rano ciepłe kapcie przynosi Okres zwrotu 10 lat. PS: Słońce jest cały czas R&K - jaki typ wentylacji przewidujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 08.07.2014 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2014 To nie jest kwestia wiary. Jest wiele osób które grzeją prądem w taniej taryfie. Jedną z nich jest właśnie R&K o ile dobrze pamiętam. Pow. domu wziąłem z projektu ZX35, czyli taki jak tutaj planowany. W przypadku podłogówki wodnej, możesz energię akumulować np. w buforze. Ładujesz bufor w taniej taryfie, korzystasz kiedy trzeba. jak na polu w ciagu dnia swieci slonce to akumulacjama sens ale tez jej za bardzo nie rozumiem bo aby zakumulowac na dzien to w nocy wiecej by trzeba było grzac tzn do wyzszej temperatury ale to nie jest komfortowe ogrzewanie bo nie utrzymasz cały czas stałej tylko w nocy cieplej a w dzien chłodniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 08.07.2014 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2014 Pompa kawę parzy i po plecach drapie, a jak ma odpowiedni sterownik to i rano ciepłe kapcie przynosi Okres zwrotu 10 lat. PS: Słońce jest cały czas R&K - jaki typ wentylacji przewidujesz? Przecież 7kW pompa z rozprowadzeniem do chłodzenia i grzania powietrza to koszt poniżej 9000zł a więc w cenie gwc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes124 08.07.2014 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2014 jak na polu w ciagu dnia swieci slonce to akumulacjama sens ale tez jej za bardzo nie rozumiem bo aby zakumulowac na dzien to w nocy wiecej by trzeba było grzac tzn do wyzszej temperatury ale to nie jest komfortowe ogrzewanie bo nie utrzymasz cały czas stałej tylko w nocy cieplej a w dzien chłodniej. Kamil poczytaj dzienniki R&K, Lobo_M itp. Naprawdę sporo informacji i wiedzy można zdobyć, i to na realnych przykładach, a nie wydumanych teoriach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 08.07.2014 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2014 Akumulacja w wylewce grzanej kablami, żadnej wody i cyrkulacji. A w drugiej taryfie działają też inne prądożerne urządzenia jak np. bojler dlatego np. moje zużycie rozkłada się mniej więcej 70% II i reszta tania - opłaca się. Bywa też tak u niektórych sprzedawców prądu, że II jest za darmo (plus opłaty dystrybutora oczywiście). Akumulacja w wylewce, to i wyższa temperatura wylewki, więc i straty i dyskomfort. Poza tym, przy 40 cm styro i dogrzewaniu powietrza z (coraz tańszej) pompy, podłoga zużywa 200-400kWh w sezonie - naprawdę Pan uważa, że jest sens rezygnować z komfortu i "łapania zysków" przez płytę dla II taryfy? Czy naprawdę uda się tak zaoszczędzić choć 80zł ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes124 08.07.2014 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2014 Panie Tomaszu, te pana koncepcje już wszyscy znają na wylot. Proszę nie zaśmiecać kolejnego wątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 08.07.2014 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2014 (edytowane) Panie Tomaszu, te pana koncepcje już wszyscy znają na wylot. Proszę nie zaśmiecać kolejnego wątku.Usuwanie śmieci nie jest zaśmiecaniem. Ile można zaoszczędzić na II taryfie przy zużyciu 200kWh -400kWh uwzględniając droższą pierwszą taryfę i straty na akumulacji. Edytowane 8 Lipca 2014 przez Tomasz Brzęczkowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 08.07.2014 12:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2014 (edytowane) Usuwanie śmieci nie jest zaśmiecaniem. Ile można zaoszczędzić na II taryfie przy zużyciu 200kWh -400kWh uwzględniając droższą pierwszą taryfę i straty na akumulacji. 200-400 kWh / rok ????? przykłady ! (2-4kWh / 1m2/rok hmmm...) Przecież 7kW pompa z rozprowadzeniem do chłodzenia i grzania powietrza to koszt poniżej 9000zł a więc w cenie gwc. GWC za 9 k? po co komu PC 7 kw o domu z zapotrzebowaniem 3kw? R&K - jaki typ wentylacji przewidujesz? GWC rurowe + tanie requ (nie luna!) , czyi jakie będą nadmuchy i wyciągi - czas pokaże głupie pytanie. pompa nie służy tylko do grzania ale też chłodzenia i cwu więc myślę że warto a po drugie r&k będzie budować większy domek. a po drugie nie wierzę w ogrzewanie tylko w taniej taryfie bo w ciągu dnia jak na polu będzie zimno i nie będzie słońca to też będzie trzeba grzać aby podtrzymać temperaturę. to nie kwestia wiary ! a wyliczeń 113 m2 kw pw. uż. tylko przy wylewce 8 cm można na nocnej obgonić ja mam dom pow 150m2 i też tylko g12 Edytowane 8 Lipca 2014 przez R&K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 08.07.2014 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2014 200-400 kWh / rok ????? przykłady ! (2-4kWh / 1m2/rok hmmm...) GWC za 9 k? po co komu PC 7 kw o domu z zapotrzebowaniem 3kw? ... Daj sobie spokój. W tej argumentacji jesteś na z góry straconej pozycji do przewiezienia worka ziemniaków lepiej użyc TIR-a niż malucha bo mamy większy wpływ i możliwość obciążenia poszczególnych osi - ot taki myk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 08.07.2014 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2014 GWC za 9 k? po co komu PC 7 kw o domu z zapotrzebowaniem 3kw? A ile kosztuje gwc takie, by dało minimum 3kW? Co do mocy inwertora Po pierwsze to inwertor, czyli pracuje od 0, po drugie, w domach izolowanych nie ma czegoś takiego jak "zapotrzebowanie" a gdyby było to podaje Pan bzdury. 20m2 przeszkleń wymaga właśnie takiej klimy!!! I kolejna kwestia - YORK nie produkuje mniejszych, bo nie byłyby tańsze a tym można od zera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 08.07.2014 13:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2014 (edytowane) to jest wątek o domy który potrzebować będzie od ok 2500-3300 kWh na rok przy 113m2 pow. użytkowej i takiej a nie innej liczbie przeszkoleń od południa/ zachodu gwc nie sluzy ani do ogrzewania ani do chłodzenia , nie neguję klimy .... ze względu na sprzedaż asekuracyjnie nie pójdę w kable ... może się Pan wykazać i zaproponować optymalne rozwiązani dla tego domu cena do jakości ... dla przypomnienia 24bk +20 grafitu lub klocki płyta na 20 cm XPSdach ok 30/40 cm EPSokna - pakiety/fixy + otwierane balkonowe / trasowe Edytowane 8 Lipca 2014 przez R&K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 08.07.2014 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2014 ... płyta na 20 cm XPS... To nie jest dom izolowany, a TB takimi się nie zajmuje... ... a może jednak sie zajął/zajmie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 08.07.2014 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2014 to jest wątek o domy który potrzebować będzie od ok 2500-3300 kWh na rok przy 113m2 pow. użytkowej i takiej a nie innej liczbie przeszkoleń od południa/ zachodu gwc nie sluzy ani do ogrzewania ani do chłodzenia , nie neguję klimy .... ze względu na sprzedaż asekuracyjnie nie pójdę w kable ... może się Pan wykazać i zaproponować optymalne rozwiązani dla tego domu cena do jakości ... dla przypomnienia 24bk +20 grafitu lub klocki płyta na 20 cm XPS dach ok 30/40 cm EPS okna - pakiety/fixy + otwierane balkonowe / trasowe Raczej koło 5000-6000kWh Może mi Pan uzasadnić większą izolacje w dachu? Przy ogrzewaniu podłogowym i reku delta T między płytą a gruntem w sezonie grzewczym jest większa niż między gk na suficie a pokryciem dachu. A kable są najtańsze i najbardziej precyzyjne , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts