RK1719508166 08.07.2014 14:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2014 z Panem nt OZC chyba raczej nie ma co rozmawiać .... a kable .... jak to mówią .... syn ojca dzieci będzie uczył robić .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 08.07.2014 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2014 z Panem nt OZC chyba raczej nie ma co rozmawiać .... a kable .... jak to mówią .... syn ojca dzieci będzie uczył robić .... A kto tu zna OZC? Bo ja jakoś nie spotkałem. Asolt nie wie zna nawet podstaw. A zresztą - przecież pan wybuduje, to sie Pan przekona, ze 2500-3000 będzie Pan mia z pompą ciepła Panasonic Aquarea 5 kW . - ja jestem pewien tego co piszę. A wg Pana ile wyjdzie z tą pompą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 08.07.2014 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2014 po co komu PC 7 kw o domu z zapotrzebowaniem 3kw? Pewnie takie goowno, że przy -15 nawet 3kW nie osiągnie. Te 7kW pewnie przy +7oC, czyli odwrotnie proporcjonalnie do zapotrzebowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 08.07.2014 15:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2014 dziwne - bo jakoś u mnie czy u Maluxa jego wyliczenia sprawdziły się w 100% - wiec ma Pan racje - nie zna człowiek nawet podstaw PS. mam ogromna prośbę - ma Pan swój wątek - tam proszę szerzyć swoje teorie niepoparte żadnymi badaniami, czy też realizacjami o których mogły ktoś poświadczyć ja swój dom wybudowałem - grzeję go czystym prądem (kablami) - co chce mi Pan udowodnić tutaj ? koniec tematu .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 08.07.2014 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2014 dziwne - bo jakoś u mnie czy u Maluxa jego wyliczenia sprawdziły się w 100% - wiec ma Pan racje - nie zna człowiek nawet podstaw PS. mam ogromna prośbę - ma Pan swój wątek - tam proszę szerzyć swoje teorie niepoparte żadnymi badaniami, czy też realizacjami o których mogły ktoś poświadczyć ja swój dom wybudowałem - grzeję go czystym prądem (kablami) - co chce mi Pan udowodnić tutaj ? koniec tematu .... Nie ma problemu, nic nie muszę dowodzić sam się Pan przekona, ze 20cm od gruntu przy ogrzewaniu podłogowym to nie izolacja, a co do liczenia, gdyby chciał Pan wytyczne - to mogę przesłać na pw i się Pan przekona. pozdrawiam i nie przeszkadzam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 08.07.2014 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2014 Ile można zaoszczędzić na II taryfie przy zużyciu 200kWh -400kWh uwzględniając droższą pierwszą taryfę i straty na akumulacji. Przekonamy się za rok W tym roku 1900kWh w G11 a od października będzie G12w. Ogólny prąd w domu za rok 6300kWh w G11,sam jestem ciekawy ile zyskam lub stracę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 08.07.2014 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2014 Przekonamy się za rok W tym roku 1900kWh w G11 a od października będzie G12w. Ogólny prąd w domu za rok 6300kWh w G11,sam jestem ciekawy ile zyskam lub stracę Ale tu całe zużycie jest między 200 a 400, wiec co może dać II taryfa poza dyskomfortem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 08.07.2014 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2014 jakoś cięzko jest mi przyswoić informację o ogrzewaniu kablami bo zawsze myślałem że jak ogrzewanie podłogowe to rurki z wodą, jastrych i posadzka ale cięzko tym sterować czyli praktycznie jest to niemożliwe bo kilkucentymetrowa posadzka dłużej się nagrzewa i dłużej stygnie. a jak dobrze rozumiem to kable mogą być typowo pod posadzką? patrząc od dołu czyli mamy płytę fundamentową z 20cm lub 30cm XPS i beton zbrojony. murujemy domek i na tej płycie jak powinno dokładnie wyglądać ułożenie kabli? czy trzeba dawać jakiś jeszcze styropian czy od razu na płycie można kłaść kable i na to posadzka? jak tak to czy nie będą straty jak ciepło będzie też szło w płytę? mimo że zaizolowana to ona może przejąć ciepło bo duża masa płyty czyli się nagrzać? ale raczej nie nagrzeje się do przykładowo 22st no chyba że jak kable leżą na niej to nie za dużo ciepła pójdzie w płytę tylko w pokoje więc ok. i jeszcze jedna zasadnicza sprawa to w przypadku płytek nie ma problemu a paneli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 08.07.2014 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2014 dla przypomnienia 24bk +20 grafitu lub klocki płyta na 20 cm XPS dach ok 30/40 cm EPS okna - pakiety/fixy + otwierane balkonowe / trasowe kiedy będzie liczone OZC? myślisz, że uda się zmieścić w 30 kWh/m2? z tego co widać na forum, parterówki z podobnym ociepleniem to zwykle około 50 kWh/m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 08.07.2014 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2014 http://www.into.pl/ogrzewanie/kabela.htmlczy te informacje które tu podają są wiarygodne? można się na nich opierać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 08.07.2014 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2014 http://www.into.pl/ogrzewanie/kabela.html czy te informacje które tu podają są wiarygodne? można się na nich opierać? Te kolory podejrzane są a co tam masz dziwnego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 08.07.2014 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2014 Te kolory podejrzane są a co tam masz dziwnego? czemu dziwnego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 08.07.2014 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2014 niewiarygodne=dziwne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 08.07.2014 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2014 niewiarygodne=dziwne nie znam się dokładnie dlatego pytam. z tego co tam piszą to można wnioskować że na dom o bardzo małym zapotrzebowaniu na ciepło będą najlepsze i najtańsze a to wydaje mi się podejrzane bo wielu pytałem czym najlepiej ogrzewać to wszyscy stawiali na wodną podłogówkę i albo kocioł kondensacyjny albo pompa ciepła. nikt o kablach nawet nie wspominał. na pewno kable wyjdą przynajmniej 2 lub 3 razy taniej niż wodna podłogówka + pompa. dodatkowo pompa przy COP przypuśćmy 4 będzie jeszcze tańsza w użytkowaniu chyba że dom pasywny kablami szybko się dogrzeje a zarazem szybko wyłączy ogrzewanie. bo raczej 24h na dobę one nie chodzą tylko włączą się przypuśćmy na pół godziny i wyłączą? czy inaczej kable działają? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 08.07.2014 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2014 nie znam się dokładnie dlatego pytam. z tego co tam piszą to można wnioskować że na dom o bardzo małym zapotrzebowaniu na ciepło będą najlepsze i najtańsze a to wydaje mi się podejrzane bo wielu pytałem czym najlepiej ogrzewać to wszyscy stawiali na wodną podłogówkę i albo kocioł kondensacyjny albo pompa ciepła. nikt o kablach nawet nie wspominał. na pewno kable wyjdą przynajmniej 2 lub 3 razy taniej niż wodna podłogówka + pompa. dodatkowo pompa przy COP przypuśćmy 4 będzie jeszcze tańsza w użytkowaniu chyba że dom pasywny kablami szybko się dogrzeje a zarazem szybko wyłączy ogrzewanie. bo raczej 24h na dobę one nie chodzą tylko włączą się przypuśćmy na pół godziny i wyłączą? czy inaczej kable działają? Przy małych potrzebach ciepła ogrzewanie pośrednie nawet pompą ciepła jest droższe. Dlatego tak pompiarze zwalczają izolację. jak mało trzeba znać fizykę by przy ogrzewaniu podłogowym dać dwa razy tyle izolacji w dachu niż od gruntu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 08.07.2014 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2014 Przy małych potrzebach ciepła ogrzewanie pośrednie nawet pompą ciepła jest droższe. Dlatego tak pompiarze zwalczają izolację. jak mało trzeba znać fizykę by przy ogrzewaniu podłogowym dać dwa razy tyle izolacji w dachu niż od gruntu? teraz to mnie Pan zaskoczył takim głupim pytaniem. ciepło idzie do góry wiec logiczne że w dachu trzeba dać więcej. r&k już prosił Pana aby Pan nie zaśmiecał tego wątku. wiec fajnie by było się do tego stosować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 08.07.2014 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2014 Jak dasz radę to poczytaj trochę: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?10576-Ogrzewaj%C4%85cy-elektryczno%C5%9Bci%C4%85-WYST%C4%84P!!! sporo stron ale pomału przejrzę dopóki mi się nie znudzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 08.07.2014 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2014 sporo stron ale pomału przejrzę dopóki mi się nie znudzi. już mi się znudziło jak się w pierwszych postach czyta handlarza. kszhu co przez to chciałeś mi przekazać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 08.07.2014 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2014 teraz to mnie Pan zaskoczył takim głupim pytaniem. ciepło idzie do góry wiec logiczne że w dachu trzeba dać więcej. r&k już prosił Pana aby Pan nie zaśmiecał tego wątku. wiec fajnie by było się do tego stosować. Ciepło idzie do góry???? Wg mnie ciepłe powietrze idzie do góry. Podczerwień niekoniecznie, Pan (ciepła bryła mająca kontakt z gruntem 0.8% powierzchni ) stanie w grudniowy dzień ( grunt 0st, powietrze -5 st.C) ubrany w furmański kożuch i futrzaną papachę, i na bosaka - przekona się Pan jak "ciepło idzie do góry. Warto znać fizykę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 08.07.2014 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2014 r&k już prosił Pana aby Pan nie zaśmiecał tego wątku To proszę zmienić tytuł a nie oszukiwać czytających. Nie da się postawić domu izolowanego * zużycie do 30kWh/m2 ) na 20 cm styropianu. A co dopiero dom pasywny (połowę tego.) Ok już nie przeszkadzam... zacytuję tylko gr Ludomira Dudę Biorąc dodatkowo pod uwagę, że z wszystkich przegród jedynie ocieplenie podłogi na gruncie jest z przyczyn ekonomicznych niewykonalne, stosowanie cieńszych warstw ocieplenia niż 30cm jest dla inwestora ekonomicznym absurdem. Zatem z punktu widzenia etyki projektant, który nie przedstawia inwestorowi tego rachunku, albo o nim nie wie czyli jest głupcem, albo mu się nie chce czyli jest łajdakiem. Dr. Ludomir Duda pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts