Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

R&K buduje nowy dom ZX35 ...standard PASYWNY w rozsądnej cenie

Recommended Posts

wiem oco Wam chodzi mniej wiecej .... - podczytywalem - choc na bierzaco nie jestem - tylko to oznaczaloby dawanie calej izolacji od srodka a nie od zewnatrz - prawda? - czyli bloczek izodom odpada w takim przypadku

ja skłanialbym sie do ławy , i od ławy po sam strop bloczek izo dom, do tego od srodka podłoga ma sycznosc z bloczkiem i jest ciaglosc i strop np JS styropianowy gdie mostki sa niewielkie - lub mozna je zminilalizowac doklejajac styropian od srodka a na wierzch tylko beton ze skadkiem i na to membrana / papa lub blacha

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

wiem oco Wam chodzi mniej wiecej .... - podczytywalem - choc na bierzaco nie jestem - tylko to oznaczaloby dawanie calej izolacji od srodka a nie od zewnatrz - prawda? - czyli bloczek izodom odpada w takim przypadku

ja skłanialbym sie do ławy , i od ławy po sam strop bloczek izo dom, do tego od srodka podłoga ma sycznosc z bloczkiem i jest ciaglosc i strop np JS styropianowy gdie mostki sa niewielkie - lub mozna je zminilalizowac doklejajac styropian od srodka a na wierzch tylko beton ze skadkiem i na to membrana / papa lub blacha

W parterowce bez problemu mozesz ten rdzen betonowy odciac majac lawe tez z izodomu i to za naprawde niewielkie pieniedze:)

policzyłem optymalne parametry i koszty ocieplenia ściany

[TABLE=width: 498]

[TR]

[TD][/TD]

[TD][/TD]

[TD][/TD]

[TD][/TD]

[TD]przy X m2 elewacji[/TD]

[/TR]

[TR]

[TD]Sciana nosna[/TD]

[TD]izolacja[/TD]

[TD]UW[/TD]

[TD]koszt izolacji 1m2 brutto[/TD]

[TD=align: right]150[/TD]

[/TR]

[TR]

[TD]BK 400[/TD]

[TD]25 cm 0,038[/TD]

[TD]0.1117[/TD]

[TD=align: right]42,7425[/TD]

[TD=align: right]6 411,38 zł[/TD]

[/TR]

[TR]

[TD]BK 600[/TD]

[TD]27 cm 0,038[/TD]

[TD]0.1137[/TD]

[TD=align: right]46,1619[/TD]

[TD=align: right]6 924,29 zł[/TD]

[/TR]

[TR]

[TD]BK 400[/TD]

[TD]20 cm 0,031[/TD]

[TD]0.1133[/TD]

[TD=align: right]39,606[/TD]

[TD=align: right]5 940,90 zł

[/TD]

[/TR]

[TR]

[TD]BK 600[/TD]

[TD]22 cm 0,031[/TD]

[TD]0.1138[/TD]

[TD=align: right]43,5666[/TD]

[TD=align: right]6 534,99 zł[/TD]

[/TR]

[TR]

[TD]BK 400[/TD]

[TD]26 cm 0,040[/TD]

[TD]0.1127[/TD]

[TD=align: right]38,0562[/TD]

[TD=align: right]5 708,43 zł[/TD]

[/TR]

[TR]

[TD]BK 600[/TD]

[TD]29 cm 0,040[/TD]

[TD]0.1119[/TD]

[TD=align: right]42,4473[/TD]

[TD=align: right]6 367,10 zł[/TD]

[/TR]

[TR]

[TD]zelbet 15 cm[/TD]

[TD]10 cm 0,040[/TD]

[TD]0.3629[/TD]

[TD] - to bloczek IZO DOM[/TD]

[TD=align: right][/TD]

[/TR]

[TR]

[TD]zelbet 15 cm[/TD]

[TD]30 cm 0,040[/TD]

[TD]0.1289[/TD]

[TD=align: right]29,274[/TD]

[TD=align: right]4 391,10 zł[/TD]

[/TR]

[TR]

[TD]zelbet 15 cm[/TD]

[TD]34 cm 0,040[/TD]

[TD]0.1127[/TD]

[TD=align: right]35,1288[/TD]

[TD=align: right]5 269,32 zł[/TD]

[/TR]

[TR]

[TD]zelbet 15 cm[/TD]

[TD]20 cm 0,031[/TD]

[TD]0.1133[/TD]

[TD=align: right]39,606[/TD]

[TD=align: right]5 940,90 zł[/TD]

[/TR]

[/TABLE]

aby dało sie jakoś porównać .... przyjąłem Uw ściany z ociepleniem na poziomie ok 0,1130

aby taki paramentr uzyskać do bloczkow z IZOdom trzeba dokleić 24 cm styropianu 0,040 za 5269 zł lub 20 cm 0,031 za 5941 zł

przy budowie z BK 400 wystarcza 26 cm grafitu i jest to porównywalne z IZODOM 25+20 grafitu a taniej wyjdzie ok ok 12-15 tys - czekam na wycenę bloczkow

Edytowane przez R&K

jaki udźwig ma styropian? kołek do styropianu typu "ślimak" ?

M.A.G. u siebie styro zaciągał siatka i klejem , na ścianach gdzie ma coś wisieć dawał KG

a jak Wy planujecie?

po dzisiejszych wyliczeniach z IZODomu sie wyleczyłem - bede sam murował- zejdzie 10-14 dni dłużej - ale do ogarnięcia temat - nie takie rzeczy się robiło ...

pamietaj ze dom jest na sprzedaz

to co bym zaakcetował ja czy TY - nie zaakcetuje kazdy klient - dlatego wole bardziej uniwersalne rozwiazanie - czasem moze nieco "gorsze i drozsze"

i przed podjeciem decyzji musze wziasc wszytskie za i przeciw - np chcialbym kable ale nie dam !

To tym bardziej bym się nie zastanawiał - pokażesz parametry (rewelacyjne), podasz cenę (jeszcze lepszą) to klient kupi z miejsca i będzie bardzo zadowolony.

Sądzisz, że ten kto zna się na wszystkich szczegółach technologii będzie chciał kupować a nie budować sam? Wątpię więc będziesz miał klientów szukających najlepszych parametrów za najniższą cenę.

Nie koniecznie chodzi o to, ze ktos kto sie zna chialby robic sam.

Ja na ten przyklad chcac ten trzeci dom postawic mam nadzieje byc w stanie czesc prac zlecic pomimo, iz sam wiedzialbym jak to zrobic, po prostu mam nadzieje, ze bedzie mnie na to stac:) i moge nie chciec tracic czasu na kolejna budowe :p

według mnie czy budować czy zlecić to zależy czy ma się czas i jak daleko na działkę. nie każdy co umie jest w stanie zbudować dom o własnych siłach. na swoim przykładzie decyduje się sam na budowę bo będę miał do niej 8metrów czyli po pracy mogę sobie spokojnie dzióbać, jakbym miał przykładowo 15km na budowę to pewnie sam bym na to się nie decydował i za razem bym nie budował domu pasywnego bo budowa zwykłego tania nie jest a pasywnego przez ekipę tym bardziej. więc R&K powodzenia i jak najszybszej budowy i pogody.

Ile IZO drożej od Thermomur-u? czy może cena porównywalna

nie sprawdzałem - ale nie przewiduje jakiegoś szału cenowego

"nie znam procedur na wydanie decyzji na wycinkę drzew ale raczej też lada dzień będzie wydana.,,

Dostaniesz ale z możliwością wycinki jesienią. Ptaszki.

hmm.... dziś odebrałem pismo z UM -ma czas na wycinkę do 31.08 br :D - opłat brak

dla świętego spokoju i dla potomnych , w celu odświeżenia tematu - wysłałem zapytanie do "wszystkich świętych" -zobaczmy na ile przyjdą wyceny - od razu będzie porównanie na konkretny przypadku

wczoraj dla port pomachałem sobie trochę siekierką i parę drzewek poległo - cd za ponad tydzień ,bo trzeba trochę popracować ;)

Jakby ktoś się przymierzał do Prosumenta - takie szacunkowe wyliczenia znalazłem - kliknięcie otwiera artykuł.

http://esanok.pl/wp-content/uploads/Tabela-fotowolt-small.jpg

Te ceny moga byc znacznie inne, tak samo jak cena rynkowa PC a cena podawanych tutaj kosztow faktycznie poniesionych przez niektorych forumowiczow.

RWXW ma 2 kWp za niecale 7 tys w pelnym monitoringiem, czym wieksza moc tym wieksze roznice beda.