Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

R&K buduje nowy dom ZX35 ...standard PASYWNY w rozsądnej cenie

Recommended Posts

No doskonale rozumiem odpowiedz - nie ma sensu płacić, nie ma żadnych realnych korzyści ? .

Ale ja jako potencjalny klient - będę się pytał o certyfikaty !!!! Na ładne oczy nie uwierzę, po tym co widać na Polskim (pseudo liderzy i nowe firmy bez realizacji specjalizujące się w budowie takich domów) rynku że ten dom jest w pełni domem pasywnym. Może jestem uszczypliwy ale, markując coś nowego (domy pasywne są jeszcze nowością) na Polskim rynku, warto pomyśleć o zapłaceniu 'haraczu' w celu otrzymania zaplecza poparcia.

Lub Pan jako budujący takie domy czy jest przeszkolony z zakresu ich budowania ? Jakieś szkolenia - certyfikaty ? Skąd mam wiedzieć gdy płacę za dom premium cenę otrzymam pełną jego wartość w tym domy pasywnego. Czy inwestor ma polegać na Pana wiedzy z zakresu budownictwa pasywengo.

po 1. nie mam 100% pewności czy mimo dołożenia WSZELKICH starań taki dom uda się wybudować ... to wiem po 1 budowie , z 2 zaś strony wiem że sam projekt był "trudny" i nietypowy jak na pasywniaka - od początku wszyscy to podkreślali , do tego nałożyło się kilka jak się teraz mi wydaje TYPOWYCH błędów wykonawczych które popełnia 99% inwestorów (brak wystarczającego mojego przygotowania wtedy do tamtej budowy , realnie ok 6-9 m-cy za wcześnie by taki standard lub jeszcze mniejsze rachunki uzyskać)

po 2. moja oferta skierowana jest do inwestora w zasadzie nie zaglądającego na FM , a bynajmniej nie uczestniczącego tu w sposób aktywny - co to oznacza!? wiele osób czyta , lubi nowinki z gazet takich jak M czy właśnie FM ale jak przychodzi co do czego .. to ja się nie znam, nie mam wiedzy, w jakiś firmach to kosztuje X lub XX tys PLN więc buduje "tradycyjnie", sam szukałem "rozsądnej" firmy która wybuduje mi mój dom w określonym czasie i o określonych parametrach

po 3. firmy specjalizujące się i oferujące certyfikaty już na rynku są , ich domy to cena ok 3500-5000 zł za 1m2 pod klucz (wg wymogów i upodoban/ specyfikacji klienta) + koszt działki

ja swoją ofertę kieruję do osób które chcą kupić działkę i wybudować na niej sposobem gospodarczym lub półgospodarczym dom ciepły, nowoczesny (nie trafycyjny) w normalnym budżecie !!

czy dla takich osób będą ważne certyfikaty ?? z DE? nie sądzę - ważne że zmieszczą się z opłatami rocznymi w takim domu na określonym poziomie

po co certyfikat za X zł jeżeli rachunki przy grzaniu prądem w taniej taryfie dla domu 100m2 pow.użytkowej zmieszczą się w 700czy 800 zł rocznie!? (100x15kwh/1m2 *0,42 gr = 630 zł )

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Moment moment, ten piach to zima dostaje jakies 8 stopni od spodu na powierzchni w moim przypadku ok 70 m2 i od gory dostaje stratami przez podloge, czyli jakies 22-23 stopnie.

Czy zatem GWC w ogole zrobi roznice tam w polowie wymienionego gruntu pod domem?

Kto ma takie GWC opomiarowane zeby obalic/potwierdzic ten MIT ?:)

temperatura pod domem jak i wokół domu jest niemal taka sama - moje 2 pętle mają różnicę ok 1,5*C (wieczorem dokładnie sprawdzę - na razie chodzi pętla tylko pod domem bo jest nieco chłodniejsza - ale dla nadmuchiwanego powietrza do domu to różnica rzędu 0,2-0,3 *C)

tak jak pisał nydar GMC ładowane jest nadwyżkami z okresu letniego - cel w okresie zimowym tracić jak najmniej przez podłogę

w zimie w domu bez GMC gwc też ma różnicy max 1,5-2*C i ta różnica utrzymuje się cały rok

Tylko co dalej. Gdzie ułożyć te 100mb PEX, które mogłoby doładowywać GMC. Na głębokości ok. 1m pod płytą czy 20cm ? Jeśli 1m, to czy ładowane tam ciepło pójdzie do góry w pospółkę, czy pójdzie w dół ziemi ? Czy tutaj działa konwekcja ?

ciepło rozchodzi się równomiernie we wszystkich kierunkach w środowisku jednorodnym

najistotniejsza jest temperatura na styku styropian/grunt - tam temperatura powinna być taka jak temperatura posadzki w domu - wtedy straty do gruntu =0

Edytowane przez R&K

błąd biorący się w zasadzie już z pracy ekipy dekarzy

położyli membranę paro-przepuszczalną na zakładkę ale bez klejenia to 1 bardzo poważny błąd

drugi to membrana paro-przepuszczalna nie jest na końcach dachu połączona z membraną paroszczelną - mimo grubej izolacji wiatr robi co chce

do tego niestety elektryk nie jest bez winy - trochę mi napsocił , a ja jeszcze nie dokończyłem 2 pomieszczeń i folia jest nie przyklejona do ścian - nie ma pełnej izolacji / ciągłości etc

jeśli chodzi o temat tzw "oddychających ścian" ... gdy zaczynałem budowę / a raczej wykończenie nie było już tyle czasu na czytanie ... wszyscy "tradycjonaliści" dookoła mówili ... "daj tym ścianą" oddychać ... teraz wszystkie zamalowałbym "gruntem" 5x lub pokrył folią w płynie - dom ma być szczelny!!!!

błąd biorący się w zasadzie już z pracy ekipy dekarzy

położyli membranę paro-przepuszczalną na zakładkę ale bez klejenia to 1 bardzo poważny błąd

drugi to membrana paro-przepuszczalna nie jest na końcach dachu połączona z membraną paroszczelną - mimo grubej izolacji wiatr robi co chce

uzasadnij te dwa punkty bo ja ich nie rozumiem

co ma dać klejenie membrany skoro jej funkcją jest ochrona izolacji przed zamakaniem i wypuszczanie wilgoci na zewnątrz?

po co chcesz sklejać membranę z paroizolacją i jak mają wyglądać detale? nie rozumiem co ci wiatr wywiewa i którędy?

Właśnie dlatego zrezygnowałam z papy na deskowaniu, bo przez to dodatkowe wentylowanie wełny można sobie zafundować nieszczelności i nieefektywną izolację, trochę kiszka dać 30 cm wełny i spod g-k czuć na plecach wiatr... dlatego szukam sobie detali konstrukcyjnych. http://www.foursevenfive.com/blog/wp-content/uploads/2012/12/KAFLEX-gaskets-for-airseal-around-electrical-wires-.jpg

skarbi

poniżej rysunek pokazujący jak przy takim "tradycyjnym" robieniu dachu zimą powietrze robi co chce z dowolną izolacją

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=204882&d=1375902115

mam nadzieję ze czytelne i nie wymaga komentarza - jeśli jednak ktoś czegoś nie kuma - pisać śmiało - by nikt więcej nie popełniał już błędów!

PS. w stopce podaj pow. użytową / powierzchnie grzewczą i kubaturę - bo zaraz Ci się ktoś przy..... bo masz skosy :D

skarbi

poniżej rysunek pokazujący jak przy takim "tradycyjnym" robieniu dachu zimą powietrze robi co chce z dowolną izolacją

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=204882&d=1375902115

mam nadzieję ze czytelne i nie wymaga komentarza - jeśli jednak ktoś czegoś nie kuma - pisać śmiało - by nikt więcej nie popełniał już błędów!

PS. w stopce podaj pow. użytową / powierzchnie grzewczą i kubaturę - bo zaraz Ci się ktoś przy..... bo masz skosy :D

no ale w rzeczywistości nie masz chyba nigdzie sterczącej wełny jak na twoim rysunku? termoizolacja jest przecież osłonięta tynkiem przy okapie i ścianie szczytowej

na poniższej fotce jest jak to będzie u mnie, na to co widać na zdjęciu idzie pas podrynnowy do którego będzie przyklejona membrana, więc gdzie tam ma wiać?

http://imageshack.us/a/img845/6448/gp0v.jpg

co do powierzchni to jest to powierzchnia netto, liczona zgodnie z normą i tego się trzymam, ale stopkę muszę rzeczywiście zaktualizować bo nastąpiło kilka zmian w innych parametrach

Edytowane przez skrabi

dalej masz styropian na elewacji zaciągniety ziatką, klejem/ tynkiem i dochodzącą membranę - pytanie jak bedzie na łączeniu !

Artur - nawet styropian wymaga 2 membran - to niczego nie zmienia!!!!

u mnie nie czuć wiatru na "plecach" na poddaszu

mówimy to o ilościach małych ... ale dla domu o małym zużyciu każdy kWh się liczy!

Celuloza to potocznie ekofiber,ale może być wszystko co w lecie urosło odpowiednio spreparowane.

Skrabi.A te łaty to na jakieś magnesy mocowane czy na gwoździe lub wkręty?Ile tych gwoździ będzie?A te łaty to stałą wilgotność będą miały,czy będą się kurczyły i puchły w zależności od pory roku?

dalej masz styropian na elewacji zaciągniety ziatką, klejem/ tynkiem i dochodzącą membranę - pytanie jak bedzie na łączeniu !

Artur - nawet styropian wymaga 2 membran - to niczego nie zmienia!!!!

u mnie nie czuć wiatru na "plecach" na poddaszu

mówimy to o ilościach małych ... ale dla domu o małym zużyciu każdy kWh się liczy!

membrana będzie przyklejona do pasa podrynnowego, który będzie z kolei przybity do krokwi, może będzie tam jakaś mikroskopijna nieszczelność między pasem podrynnowym a klejem, ale na pewno nie będzie tam hulał wiatr

poproszę jeszcze jutro dekarza, żeby pod pas podrynnowy dał też klej, wtedy już na 100% nic tam nie będzie wiało

Edytowane przez skrabi

Skrabi.A te łaty to na jakieś magnesy mocowane czy na gwoździe lub wkręty?Ile tych gwoździ będzie?A te łaty to stałą wilgotność będą miały,czy będą się kurczyły i puchły w zależności od pory roku?

nie rozumiem sensu pytania, ale odpowiadam, łaty na gwoździe, ile ich będzie nie wiem

łaty pewnie trochę pracują, razem z całą konstrukcją, ale co to zmienia?

Artur - folia paroszczelna powoduje ze budynek jest szczelny - jej mocowanie do innych izolacji / konstrukcji budynku decyduje o szczelności całego budynku

chcesz mi powiedzieć że u Ciebie w 100% styropian na stropie/ konstrukcji dachu tworzy jednorodna warstwę razem z izolacją pionową ścian zewnętrznych - nie sadzę by tak było ! sama folia paro-przepuszczalna (czy wysoce czy nisko ) pozwala ewentualnym kroplą deszczu, skroplonej pary wodnej spłynąć najczęściej do rynien - o ile ta izolacja jest tak wyprowadzona. jeśli jednak nie jest szczelnie klejona powoduje szczeliny w których bez problemu powietrze znajduje ujście i mamy tam dość spory ruch powietrza - różnica temperatur, wilgotności, ciśnienia etc