Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

R&K buduje nowy dom ZX35 ...standard PASYWNY w rozsądnej cenie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dokładnie tak :)

OffTop

Właśnie wysłuchałem, że jakiś debil w stanach próbując zabić pająka w domu, za pomocą miotacza z dezodorantu, spalił sobie pół chałupy. Obyście nie robili tego w domach izolowanych od wewnątrz ;)

swoją drogą ci amerykanie to debile :) kilka wybitnie genialnych jednostek, a reszta same debile

a wracając do tematu

potrzeba nam ustawy OZE, bilansowania półrocznego i możemy grzać prądem :)

To wszystko zależy... jak dobrze masz ocieplony dom... jak dużo prądu będzie szło na ogrzewanie, bo okazać się może, że warto zrobić mniejszą instalację (niższy koszt inwestycji) i dokupić pompę ciepła.

Zauważ, że instalacja PV 10kW za 25 tys. zł przy 15 latach inwestycji (180 miesięcy), bez liczenia oprocentowania z takiej lokaty wychodzi Ci 140zł/miesiąc. Gdybyś ulokował te pieniądze na koncie wyciągnąłbyś pewnie średnio ze 180zł/miesiąc.

Trzeba zatem zrobić tak, żeby instalacja PV kosztowała 25tys. do tego pompa ciepła za 12 tys. i z tego wyciągnąć od nfoś'a jeszcze 40% :)

Gość Arturo72
widzę że tu coś piszecie o bateriach słonecznych. największym złodziejstwem jest kupowanie od ludzi prąd za 16gr. do dupy niech sobie wsadzą tą całą śmieszna ustawę OZE. gówno warta nic poza tym.

A czego się spodziewaliście ?

Od samego początku pisałem,że za marzenia nie każą i nie każdy Polak zostanie biznesmenem energetycznym ;)

A czego się spodziewaliście ?

Od samego początku pisałem,że za marzenia nie każą i nie każdy Polak zostanie biznesmenem energetycznym ;)

najlepiej jakby nadmiar energetyka odbierała w ciągu dnia jak się jest w pracy a popołudniu i wieczorem tyle kWh ile zabrali to oddali aby nie trzeba było kupować od nich. byłoby to lepsze i nadmiar który się nie da wykorzystać to powinni kupować. mogłoby to być w skali roku. bo teraz o ile się nie mylę to nadmiar się sprzedaje ale jak jest wieczór i potrzeba nam prądu to musimy kupować, no chyba że tak nie jest.

projekt zamówiony

na być juto lub w poniedziałek w biurze projektowym

nie będę budował domu z żadnych klocków - będzie tradycyjny / murowany

dom stawiam na ławach

do ściągnięcia humus na powierzchni całego domu + 0,5m - na działkę i tak miałem nawozić taniego piachu/ziemi

na grunt pójdzie ok 20-25 cm EPS - straty do gruntu są mniejsze niż przez ściany zewnętrzne

na ściany zew. 30 cm EPS 0,40

na dach ok 35-40 cm EPS -tu chyba XPS nie musi być ?

papiery do PnB składamy w 1 tyg sierpnia

Tak podczytuję od czasu do czasu. Strasznie ciężko się czyta :eek: Dyskusja prowadzona tu przypomina mi przelewanie z pustego w próżne. Generalnie nic nie wnosi. Gdyby nie twoje Konrad wstawki na temat domu, to bym w ogóle tu nie zaglądał. Mam nadzieję że niedługo te proporcje się odwrócą i będzie więcej twoich wpisów i zdjęć z faktycznej już realizacji budowy. Znacznie ciekawszych..........

Ps. Powyższy post nie jest skierowany do nikogo konkretnego także sorry jeśli ktoś się poczuł urażony. To tylko moje subiektywne odczucia po lekturze. ;)

na grunt pójdzie ok 20-25 cm EPS - straty do gruntu są mniejsze niż przez ściany zewnętrzne
Przecież to nie jest prawda!

Delta T do gruntu jest większa i grunt lepiej odbiera ciepło.

https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=0CB8QFjAA&url=http%3A%2F%2Fwww.sundolitt.no%2Fupload_images%2F80BFB382A3BD43B1BCC31493D25FCC27.pdf&ei=agDWU5LeKoaB4gTgmYDgDw&usg=AFQjCNEztbwrQ2S3Nt-HIC-Pr4_bcxentg&bvm=bv.71778758,d.bGE

Isomur za drogi, na forum rządzi ceramika zasypana perlitem, /chyba że wynaleźli coś innego w 3 miesiące bo taką miałem z grubsza przerwę:bye: /co po nie którzy jadą 3 warstwy tak. To jak R&K będzię jak mówię:D?

PN -EN 13370 od wielu lat pokazuje jak się to robi. WP_20140531_001.jpg Granulat to słaby izolator, a poza tym nie ma praktycznie oporu dyfuzyjnego.