Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

R&K buduje nowy dom ZX35 ...standard PASYWNY w rozsądnej cenie

Recommended Posts

bk bo ma lepsze parametry, nie zależy mi na akumulacji, lżej z niego samemu budować oraz minimalizuje motek na styku mur - ściana fundamentowa

z aktualnych wieści z przygotowań dobudowy ZX35

wycinam drzewa - już niewiele zostało

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=275124&d=1408177971

tu widać brzozę o której pisałem wcześniej - w poniedziałek ją kładziemy

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=275123&d=1408177963

a tyle już naprodukowałem gałęzi

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=275126&d=1408177981

będzie ognisko ;)

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=275125&d=1408177975

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

i jeszcze jedna informacja

OZC v.1

9500 kWh /rok

83,3 / 1m2

teraz pytane ... do ilu uda się zjechać ??

stawiam na wynik o 50% niszy

największe straty są przez okna - ograniczymy ich wielkość oraz ilość , tam gdzie się da wstawimy same pakiety szybowe

i jeszcze jedna informacja

OZC v.1

9500 kWh /rok

83,3 / 1m2

teraz pytane ... do ilu uda się zjechać ??

stawiam na wynik o 50% niszy

największe straty są przez okna - ograniczymy ich wielkość oraz ilość , tam gdzie się da wstawimy same pakiety szybowe

Najbardziej jestem ciekaw samych pakietow, czekam z niecierpliwoscia na realizacje, moge Cie prosic o wrzucanie tutaj Twoich mysli temat takich okien?;) Tez chcialbym je u siebie ale brak mi odwagi....

Najbardziej jestem ciekaw samych pakietow, czekam z niecierpliwoscia na realizacje, moge Cie prosic o wrzucanie tutaj Twoich mysli temat takich okien?;) Tez chcialbym je u siebie ale brak mi odwagi....

Rozwiązanie pakietów bez ram wdrożone u mnie minionej zimy. Z moich obserwacji o czym już rozmawiałem z Konradem, okna wielkości 2,2x0,9 jak najbardziej nadają się jeszcze do montażu szklenia bez ramy. U siebie mam wersję montażu podstawową ale pewnie Konrad zrobi już wersję BETA o której również rozmawialiśmy u mnie na budowie :)

Moje pakiety sprawdzają się bardzo dobrze. Zarówno pojedynczy jak i podwójny z Ug=0,28

a skąd ona miała by się wziąć lub pojawiać już np. w trakcie użytkowania?

od fundamentów będzie izolacja pozioma , o ile bloczki nie będą składowane na gruncie i nie wypiją wody np. z deszczu lub podczas murowania (na pewno nie od zaprawy, bo będą klejone ).. pozostaje temat tynków ... ale po uruchomieniu WM w 1 sezonie wilgoć technologiczna zostanie usunięta

czyż nie tak to wygląda?

Heh, czy silikat, czy gazobeton, czy cegła, jeden ciul (a może nie?)... TAki rok jak ten i żegnaj wizjo nienasiąkniętej ściany.... Dachu od razu nie da się zrobić, nie w parę dni, tym bardziej samemu ściany postawić. Więc nienasięknięta ściana to nierealna wizja, chyba, że bedziesz miał minimum miesiąc suszy....

BTW, to lato jest tragiczne, jeśli taka będzie jesień to tak czy siak nasiąknie wszystko. Ale kiedyś przecież ta wilgoć jednak wyjdzie z tych ścian.

a skąd ona miała by się wziąć lub pojawiać już np. w trakcie użytkowania?

od fundamentów będzie izolacja pozioma , o ile bloczki nie będą składowane na gruncie i nie wypiją wody np. z deszczu lub podczas murowania (na pewno nie od zaprawy, bo będą klejone ).. pozostaje temat tynków ... ale po uruchomieniu WM w 1 sezonie wilgoć technologiczna zostanie usunięta

czyż nie tak to wygląda?

oczywiście masz rację, ale często widzę zagrzybione ściany nieważnie jaki byłby to materiał. Gazobeton to super sprawa ale strasznie wodochłonny jest i to mnie przeraża. zobacz jakie są gigantyczne różnice

niemam pojęcia jak jest z włanianiem wilgoci z powietrza, ale fakt faktem oprócz braku mostków musi być sucho.

...zobacz jakie są gigantyczne różnice
....

Podobne eksperymenty jak TB z wiadrami+kable grzewcze, czy pudełko styropianowe+żarówka, czyli "jak naginać rzeczywistość, aby wyszło na nasze" - czy Ty kiedykolwiek widziałeś aby ściana parteru stała w wodzie? czy kiedykolwiek byłeś na budowie z BK bez dachu po kilkudniowych deszczach i zaobserwowałeś że ściana jest na wskroś nasiąknięta wodą?

Totalna porażka :bash:

Podobne eksperymenty jak TB z wiadrami+kable grzewcze, czy pudełko styropianowe+żarówka, czyli "jak naginać rzeczywistość, aby wyszło na nasze" - czy Ty kiedykolwiek widziałeś aby ściana parteru stała w wodzie? czy kiedykolwiek byłeś na budowie z BK bez dachu po kilkudniowych deszczach i zaobserwowałeś że ściana jest na wskroś nasiąknięta wodą?

Totalna porażka :bash:

Z moich obserwacji na scianach z bk ktore stawialem u siebie:

- nasiakliwość bk jest ogromna

- pierwszy wiersz mając bezpośredni kontakt z płytą był niemal cały zielony a wiec tej wilgoci ciągnie jak gąbka

- pozostałe warstwy mimo opadów nie były tak nasiąknięte ale nie były tez suche, natomiast wydaje mi się ze co by nie mówić to chyba bk oddaje tą wilgoć prawie tak szybko jak się jej nabył :)

Ja mimo wszystko nie widziałbym problemu w tym że będzie bk narażony na wilgoć i opady, w końcu kiedyś trzeba ten dom postawić a trafić na okienko miesięczne bez opadów jest raczej mało prawdopodobne.

Ps.1. Osobiscie budowanie z bk uwazam za porazke, mimo ze nie szło mi źle i tak dalej ale drugim razem cały dom stawiałbym z klocków styro - oczywiście jeśli miałbym go znów budowć własnoręcznie. Konrad jeszcze nie jest za późno - zamów klocki - postawisz go w dwa dni razem z wieńcem i nadprożami a z bk w pojedynke zejdzie ci myślę ze dwa tygodnie i odchorujesz kręgosłupem dźwiganie bloczków. Czas to też.pieniądz. :p

Ps. 2. A mnie wydawał się ren rok bardzo dobry pod względem pogody bo przestoju deszczowego miałem u siebie w firmie w sumie trzy dni od marca (deszcz który rzeczywiscie był deszczem a nie jakaś mrzawka). :D

oczywiście masz rację, ale często widzę zagrzybione ściany nieważnie jaki byłby to materiał. Gazobeton to super sprawa ale strasznie wodochłonny jest i to mnie przeraża. zobacz jakie są gigantyczne różnice https://www.youtube.com/watch?v=cBKcVw--mJk

niemam pojęcia jak jest z włanianiem wilgoci z powietrza, ale fakt faktem oprócz braku mostków musi być sucho.

Film zrobiony pewnie "pod producenta" materiału budowlanego i jak napisał gentoox: "czyli "jak naginać rzeczywistość, aby wyszło na nasze"

Budowałem z BK, bo jest łatwy w obróbce, duży bloczek i w miarę lekki. Oczywiście nasiąknięty, to masakra, ale na ścianie wyschnie szybko. Poza tym najlepiej od razu zrobić wieniec, jeśli ktoś chce zostawiać na zimę gołe ściany. Można też górę ściany przykryć folią. Ściany mam suche, to co na zewnątrz zamoknie, jeśli zatnie deszcz pod okap jest pomijalne. Zielone wykwity nie oznaczają zawilgocenia ściany w środku, lecz tylko jej zewnętrznej warstwy, bo np. deszcz odbija się od ziemi i chlapie na ścianę, co skutkuje jej dłuższym zawilgoceniem. Czasem widać gotowe elewacje pokryte zielonkawym nalotem- wcale nie znaczy, że w tych domach jest wilgoć, bo to jest tylko na tynku.

Poza tym nikt nie stawia domu na wodzie, żeby sprawdzać nasiąkanie materiałów, jak ten "eksperyment" w filmiku.

Suszenie materiałów na słońcu- niby wszystko ok, ale te najszybciej wysychające są ciemne, czyli szybciej się nagrzewają i schną.

Po takim "badaniu" przelewania wody przez keramzyt od razu odpuściłbym sobie ten materiał- przeleci woda, to i wiało też będzie;)

Nie zastanawiające jest, że komentarze do filmu są wyłączone?

Film beznadzieja :bash:

- pierwszy wiersz mając bezpośredni kontakt z płytą był niemal cały zielony a wiec tej wilgoci ciągnie jak gąbka

- pozostałe warstwy mimo opadów nie były tak nasiąknięte ale nie były tez suche, natomiast wydaje mi się ze co by nie mówić to chyba bk oddaje tą wilgoć prawie tak szybko jak się jej nabył :)

Ja mimo wszystko nie widziałbym problemu w tym że będzie bk narażony na wilgoć i opady, w końcu kiedyś trzeba ten dom postawić a trafić na okienko miesięczne bez opadów jest raczej mało prawdopodobne.

Ps.1. Osobiscie budowanie z bk uwazam za porazke, mimo ze nie szło mi źle i tak dalej ale drugim razem cały dom stawiałbym z klocków styro - oczywiście jeśli miałbym go znów budowć własnoręcznie. Konrad jeszcze nie jest za późno - zamów klocki - postawisz go w dwa dni razem z wieńcem i nadprożami a z bk w pojedynke zejdzie ci myślę ze dwa tygodnie i odchorujesz kręgosłupem dźwiganie bloczków. Czas to też.pieniądz. :p

Ps. 2. A mnie wydawał się ren rok bardzo dobry pod względem pogody bo przestoju deszczowego miałem u siebie w firmie w sumie trzy dni od marca (deszcz który rzeczywiscie był deszczem a nie jakaś mrzawka). :D

klocki styro fajne ale cena ich jest też fajna. za 1m2 klocka styro zrobisz na gotowo z ociepleniem całą ścianę i jeszcze zostanie.

produkt dla kogoś kto ceni czas i wygodę - to nie jest tak że mój czas nic nie kosztuje ... ale mam go na tyle że bez znaczenia czy dom powstanie w 2 dni czy 2 miesiące ... a wydam dużo, dużo mniej wydam ... w tej inwestycji tniemy koszty gdzie się da

nie byłem w PINB i nie wie na jakim etapie jest pozwolenie - na razie żadne pismo z urzędu nie przyszło

rozpocząłem zwożenie gruzu na mostek - niebawem startujemy !

produkt dla kogoś kto ceni czas i wygodę - to nie jest tak że mój czas nic nie kosztuje ... ale mam go na tyle że bez znaczenia czy dom powstanie w 2 dni czy 2 miesiące ... a wydam dużo, dużo mniej wydam ... w tej inwestycji tniemy koszty gdzie się da

nie byłem w PINB i nie wie na jakim etapie jest pozwolenie - na razie żadne pismo z urzędu nie przyszło

rozpocząłem zwożenie gruzu na mostek - niebawem startujemy !

na nową budowę będziesz zakładać nowy wątek?

Nie licząc kosztu uważasz ze bloczki styropianowe są najlepsze z wszystkich materiałów?

Z tym zaciąganiem chodzi mi o pewien przypadek. Znajomy z rodziny ma domek może 10letni lawy i pustak max. W wyniku przerwania drenaży poziom wód musiał wzrosnąć i ściany zaczęły pociągać wodę do tego stopnia ze zaczął wychodzić grzyb przy podłogach.

Ja chciałbym dlatego tez tego uniknąć, ale ja miałbym płytę z xps. Dzięki xps odcinam grunt od płyty ale jakby mi coś takiego stało i płyta dostałaby wody to masakra.

Nie licząc kosztu uważasz ze bloczki styropianowe są najlepsze z wszystkich materiałów?

Z tym zaciąganiem chodzi mi o pewien przypadek. Znajomy z rodziny ma domek może 10letni lawy i pustak max. W wyniku przerwania drenaży poziom wód musiał wzrosnąć i ściany zaczęły pociągać wodę do tego stopnia ze zaczął wychodzić grzyb przy podłogach.

Ja chciałbym dlatego tez tego uniknąć, ale ja miałbym płytę z xps. Dzięki xps odcinam grunt od płyty ale jakby mi coś takiego stało i płyta dostałaby wody to masakra.

Nawet licząc koszty klocków styro (jeśli cenisz swój czas bardziej niż po stawkach robotnika budowlanego) uważam że dla mnie nie ma lepszego materiału do budowy. Ot,takie moje subiektywne odczucie na podstawie doświadczenia z kilkoma wiodącymi materiałami budowlanymi i klockami styro. No może jeszcze czysty beton ale to już tylko for fun :)

Nawet licząc koszty klocków styro (jeśli cenisz swój czas bardziej niż po stawkach robotnika budowlanego) uważam że dla mnie nie ma lepszego materiału do budowy. Ot,takie moje subiektywne odczucie na podstawie doświadczenia z kilkoma wiodącymi materiałami budowlanymi i klockami styro. No może jeszcze czysty beton ale to już tylko for fun :)

z klocków fajnie się domek buduje, w to nie wątpię ale czy zdrowo się mieszka w betonie? beton nie jest zbyt przyjemnym materiałem. wiem że od środka jest styro ale i tak konstrukcja jest z betonu.

z klocków fajnie się domek buduje, w to nie wątpię ale czy zdrowo się mieszka w betonie? beton nie jest zbyt przyjemnym materiałem. wiem że od środka jest styro ale i tak konstrukcja jest z betonu.

A jak dom ma betonowa wylewke i chudziaka i strop to jest w polowie chory ?

Wez sie Kamil ogarnij, Ty bedziesz do tego betonu mowil i go przytulal czy jak ze ma byc przyjemny? :p

Ceramika bedziesz bardziej przyjemna? Jesli tak to jej za mocno nie sciskaj bo sie rozleci :)

A jak dom ma betonowa wylewke i chudziaka i strop to jest w polowie chory ?

Wez sie Kamil ogarnij, Ty bedziesz do tego betonu mowil i go przytulal czy jak ze ma byc przyjemny? :p

Ceramika bedziesz bardziej przyjemna? Jesli tak to jej za mocno nie sciskaj bo sie rozleci :)

z betonem kojarzą mi się bunkry a nie domy, albo piwnice szczególnie te na wsiach co są w ziemi kopane aby było tam chłodno więc jakoś nie jestem przekonany do tego że w betonie można dobrze mieszkać. ale jak ktoś chce to nikt mu nie zabroni.