Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

R&K buduje nowy dom ZX35 ...standard PASYWNY w rozsądnej cenie

Recommended Posts

ponieważ bloczki będą piły a do wymalowani jest 2x150m2 conjmniej ... grunt będzie tani / kupony w hurcie lub bezpośrednio od producenta

jaki? nie studiowałem tematu - tu raczej drastycznych różnic w jakości nie ma ...

No ja jednak bym się nie zgodził, ale też jestem mądrzejszy bo mnie fachowiec oświecił a potem udowodnił co powiedział. Na pewno jak zalewałeś samopoziomem kable robiły Ci się takie jakby kratery, prawda? To właśnie ze słabej jakości gruntu - czyli to takiej zabarwionej na biało wody. Dobry grunt jest drogi ale skuteczny. Tam gdzie robiłem samopoziomy i gruntowałem tanim gruntem mam kratery a tam gdzie samopoziom wylewała mi ekipa pod żywicę nie ma ani jednego krateru bo użyli dobrego---> drogiego gruntu polimerowego. Beton po zalaniu jak to powiedział Pan Mariusz "gazuje" i stąd kratery. Więc żeby gruntowanie miało sens grunt musi być dobrej jakości.

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

tu by się przydał jakiś znawca chemii budowlanej

u mnie płyta fundamentowa była gruntowana

wałkiem samopoziom by traktowany ale jakieś kratery były

i teraz jest zagadka czy kratery powstają dlatego że beton "oddycha" czy dlatego że masa sampoziomujaca wchodzi w szybką reakcję z wodą wytwarza się ciepło / gaz i masa w miarę szybo wiąże

znawcą chemii budowlanej nie jestem ale widziałem dwie roboty. swoją - z gruntem kiepskim i intensywnym wałkowaniem walcem z kolcami, samopoziom wymieszany bardzo dokładnie bo sam tego pilnowałem oraz robotę specjalistów - z gruntem polimerowym z najwyższej półki, wałkowanie wałkiem z kolcami tak tylko żeby pomóc się masie rozrównać i wymieszanie samopoziomu myślę że podobnie jak ja to robiłem. Jakaś różnica chyba jednak jest. Jak rozkładałem kable w salonie i nawiercałem jeszcze otwory to grunt tworzył taką jakby bardzo bardzo cienką lateksową warstewkę... Myślę też że różnice w cenach materiałów nie biorą się wyłącznie z kosmosu lub z powodu innej "metki". Moim zdaniem różnica jest ogromna, mam porównanie.

Hmmm gips też wiąże szybko wydziela dużo ciepła a nie powstają kratery..

gentoonx mylisz się. nadmierne wymieszanie - to się zgodzę bo mieszanie mocno napowietrza mieszaną masę. Niedostateczne wymieszanie spowoduje że wypłyną Ci do góry takie niewymieszane grudki - też tak miałem.

Co ma wspólnego gruntowanie z wylewaniem samopoziomujących wylewek? Czy dla uniemożliwienia powstania "kraterów" nie odpowietrza się wylewki specjalną rolką z kolcami?

wszystko i nic. chodzi bardziej o rodzaj gruntu żeby spełnił to co ma spełnić czyli zapewnić szczelność a nie tylko pozbyć się kurzu ze ścian.

....

gentoonx mylisz się. nadmierne wymieszanie - to się zgodzę bo mieszanie mocno napowietrza mieszaną masę. Niedostateczne wymieszanie spowoduje że wypłyną Ci do góry takie niewymieszane grudki - też tak miałem.

zgadza się. jak każdą rzecz z wora mieszać należy dwukrotnie i dokładnie (słabo mieszane - grudki), po wylaniu i rozprowadzeniu należy odczekać 1-2 min i dopiero jeżować, wałkowanie jeżem jest właśnie od odpowietrzania, kratery robią się właśnie od słabo odpowietrzonej, albo jak sam napisałeś "przemieszanej" masy. Nie ma mowy, żeby samopoziomująca tak "wulkanicznie" reagowała chemicznie z wysezonowaną wylewką, ze świeżą to inna sprawa, ale jaki debil wylewa samopoziom na swieży jastrych?

znawcą chemii budowlanej nie jestem ale widziałem dwie roboty. swoją - z gruntem kiepskim i intensywnym wałkowaniem walcem z kolcami, samopoziom wymieszany bardzo dokładnie bo sam tego pilnowałem oraz robotę specjalistów - z gruntem polimerowym z najwyższej półki, wałkowanie wałkiem z kolcami tak tylko żeby pomóc się masie rozrównać i wymieszanie samopoziomu myślę że podobnie jak ja to robiłem. Jakaś różnica chyba jednak jest. Jak rozkładałem kable w salonie i nawiercałem jeszcze otwory to grunt tworzył taką jakby bardzo bardzo cienką lateksową warstewkę... Myślę też że różnice w cenach materiałów nie biorą się wyłącznie z kosmosu lub z powodu innej "metki". Moim zdaniem różnica jest ogromna, mam porównanie.

Hmmm gips też wiąże szybko wydziela dużo ciepła a nie powstają kratery..

A po ile jest ten polimerowy? Skoro technika byla podobna, wyglada jakby te pecherzyki wychodzily z pod gruntu

Oto co znalazłem:

Wilgotność podłoża nie może przekraczać 2% w skali CM. Jeśli jest wyższa należy odczekać aż jastrych wyschnie lub zastosować odpowiednie grunty odcinające wilgoć.

Podczas mieszania zaprawy samopoziomującej dostaje się do niej powietrze, zbyt szybkie mieszanie może nawet spowodować jej spienienie. W ułożonej masie pęcherzyki powietrza unoszą się ku górze. Mieszadło musi być wolnoobrotowe i mieć odpowiednie śmigło(Pisze jakis konkret na opakowaniu masy?)

Jeśli zostaną w twardniejącej zaprawie, warstwa pod posadzką okaże się mało wytrzymała. Wylewki samopoziomujące trzeba więc odpowietrzać, przeciągając po ich powierzchni wałkiem kolczastym lub wałkiem siatkowym.

Przypomina mi to ubijanie jajek: Na początku ciekłe jajko, miksując dostają się bąbelki powietrza i tak miksujesz aż piana jest sztywna.

A tu jeszcze dodatkowo może się komuś przyda> Błędy posadzek betonowych i sposoby ich eliminowania:

http://www.tagra-matrix.pl/bledy_posadzek.php

pisałem to rano a teraz jeszcze coś ciekawego zauważyłem. Żona robi biszkopt, wymieszała mikserem ciasto i przelała do foremki. Patrze a tu taki sam efekt, pęcherzyki powietrza wychodzą na wierzch. Co wy na takie wyjaśnienie ?

Edytowane przez dzinks0

gruntowanie to dobry pomysł

ja miałem szczeliny na ceramice-pouzopełniałem pianką zwykłą

Też mam trochę szczelin pionowych - BK24, czy lepiej to piankować dobrą pianką( np. Energy 2020 czy klejem do BK? Czy tak jak ktoś wspomniał, jaka to specjalna "termozaprawa" do ubytków BK....

Oczywiście chcę poprawić all.......:cool:

ja mam plan po wymurowaniu na klej ścian pokleić wszystkie szczeliny klejem od wewnątrz i zewnątrz , a następnie ściany zagruntować - szczelność powinna być porównywalna

a jak już sobie podliczysz te wszystkie dodatkowe pianki, kleje, grunty i inne duperele to okaże się że jesteś blisko ceny 'klocków" ...:D

A coś takiego:

Formatyzowany styropian na szkielecie pod ciśnieniem, lekka i bardzo solidna ściana z betonem na zewnątrz, wełną od wewnątrz (0.08W/m2xK) pozwala na tańszą płytę fundamentową.

[ATTACH=CONFIG]277039[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]277040[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]277041[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]277042[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]277043[/ATTACH]

oo a gdzie komin co nie grzeje a obniza rachunki?

Juz wykasowales to zdjecie aby siebie nie pograzac?

ja mam plan po wymurowaniu na klej ścian pokleić wszystkie szczeliny klejem od wewnątrz i zewnątrz , a następnie ściany zagruntować - szczelność powinna być porównywalna

Tak zrobilem. Ale tylko od zewnatrz bo od wewnatrz byl grunt i tynk wiec moja praca zbedna.

Przekonalo mnie to ze jak polozone sa przewody w bruzdach plus puszki w scianach to bez uszczelnienia zdarzyc sie moze ze bedzie z nich wiac. Moze nie we wszystkich ale zapewne w niektorych.

Ale na ścianę idzie jeszcze ocieplenie, potem tynk?

Zdarza się komuś, że w takim układzie jednak wieje a jak tak to dlaczego?

Bo pewnie maja placki i nieszczelnosci np. wokol okien, pod parapetami.

Nawet jak styropian przyklei sie obwodowo to i tak jest szansa na przewiew. Gniazda znajduja sie przewaznie w dolnych czesciach scian blisko styku ocieplenia scian zewnetrznych i fundamentowych. Jest ryzyko a jest mozliwosc jego zmniejszenia wiec warto bylo to zrobic.

jasiek71 - klocki sa alternatywa tylko i wyłącznie gdy ktoś sam nie wymuruje i musi ekipie zapłacić a klocki poskłada sam

jeśli różnica bez betonu i zbrojenia jest dwukrotna to te dodatki chyba by złote musiały być

wczoraj sam prowizorycznie wytyczyłem budynek - do wycięcia pozostaje jeszcze 6 brzóz te wszystkie poniże 10 lat

plus jedno duże stare , na wpół uschnięte drzewo które jest obecnie 1 m od narożnika domu

mam już urządzenie do gięcia drutów -po weekendzie kupuję stal i zaczynam kręcić zbrojenie

w przyszłym tygodniu kontakt z geodetą a następnie umówienie koparkowego na 1 dzień po uprawomocnieniu się PnB

Ale na ścianę idzie jeszcze ocieplenie, potem tynk?

Zdarza się komuś, że w takim układzie jednak wieje a jak tak to dlaczego?

Wieje tym, co budowali z ceramiki. W BK i innych raczej mało prawdopodobne, chyba, że ktoś peszle w ścianie wsadził.

Wątpię by wiało "przez styropian" ;) Raczej odczucie zimna przez mostki właśnie np. pod parapetem.

P.S. Też co jakiś czas przestajecie dostawać emaile z subskrypcji? Nerwicy można dostać- zaznaczone, a nie przychodzą. Menu forum i profilu, to też nie lada "wynalazek" ;( Redakcja paprze?

polecam po zalogowaniu się na forum "Ustawienia" to obok "Wyloguj"

http://forum.muratordom.pl/usercp.php

tam widać najnowsze wpisy z subskrybowanych wątków - od ostatniego logowania

ja od dawna już sobie skrzynki nie zapycham

Dezet - czy TY sam murowaleś?