Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

R&K buduje nowy dom ZX35 ...standard PASYWNY w rozsądnej cenie

Recommended Posts

to będą duże przeszklenia więc pójdę na 90% w aluminium - M.A.G. przetarł już szlak u naszego miejscowego producenta - więc kombinować i szukać nie będę

bok zachodni to będzie 1 wielka tafla szkła

http://rsplus.pl/pub/forum/nasz%20dom/20120709/DSC_0001%20copy.jpg

od południa podobnie tylko z drzwiami tarasowymi

reszta to będą same pakiety

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Konrad masz jakiś budżet na okna z góry określony? pytam bo przeglądnąłem wymiary ZX35 i ten szklany narożnik w ZX35 jest dłuższy od naszego a wiem ile mnie kosztował HS +fixy+narożnik ;) Co prawda masz mniejszą wysokość ale podejrzewam że to nie zrobi ogromnej różnicy. Szczerze przyznam że na 100% najtańszą i chyba najrozsądniejszą opcją będzie PCV lub drewno. Aluminium wyjdzie Cię drogo. No chyba że oszczędności wypracowane na eliminacji większości ram okiennych wrzucasz w ten narożnik :p Co do samej firmy oczywiście jak najbardziej polecam, mają obsuwy z terminami ale to chyba standard :) wszyscy mają. Poza tym kontakt i cała współpraca na najwyższym poziomie. Tak samo zresztą jak okna.

Do TOMAS 73 z ciepłościowościowością pakietu możesz zejść nawet do około 0,2-0,3. Mój pakiet 6-szyb ma około 0,28.

skoro juz jest tu tematy okien to chciałem zapytać co myslicie o oknach z tej firmy ? http://www.stolplast.com.pl fabryke mam bardzo blisko i zastanawiam sie czy czasem nie zbadac tematu :)

sprawdzałem na FM ale za wiele informacji na temat ich okien nie ma, tylko tyle ze robia okna dla urzędowskiego. Mam nadzieje ze fachowe oko tu zaglądających pomoze zdecydowac czy warto zawracać sobie głowe ich wyrobami .

wiecie może czy okna montowane w ociepleniu też muszą być mniejsze w świetle muru po te 2cm na stronę?

To chyba zalezy od sposobu montazu. Przy MOWO albo konsolach montowanych do zewnatrz muru chyba nie muszą. Zapytaj w watku o oknach.

Edytowane przez karolek75

• 2 weeks później...

30.09 wydane zostało PnB

czekamy na zwrotki od wszystkich sąsiadów (zainteresowanych)

po 14 dniach od ostatniej zwrotki będzie prawomocne - pewnie nie szybciej niż 30.października :(

zobaczymy ile uda się wykonać w tym roku /przed zimą -5*C/

dla odmiany ten dom będzie na ławach, niewielka ilość zbrojenia w porównaniu do płyty, ściany wyleję z betonu - betoniarnia pożycza płyty do wykonania szalunku , będzie szybko i taniej niż przy płycie, do tego w posadzkę pójdzie 30 cm EPS a nie XPS - to kolejna oszczędność i lepsze U

zorganizuj sobie ze dwóch silnych nie koniecznie mądrych do szalunków :p chyba wszystkie okoliczne betoniarnie mają acro stalowe a te nie należą do najlżejszych :) ja na zbiornik na deszczówkę woziłem szalunki moją wywrotką na dwa razy co w sumie ważyło około 4,5 tony. ale to faktycznie jeden z najszybszych i najłatwiejszych sposobów wykonania ścian fundamentowych. Od środka też będziesz kleił styro na fundamencie? Ile na zewnątrz?

od środka dam ocieplenie ale chyba znacznie mniejsze np 5 cm , na zewnątrz 2x10 EPS AQUA lub coś podobnego ,

podłoga i ściany 30 grafitu, dach/ sufit 30-42 cm (spadek na 6m 2%)

nadal nie wiem czy będę robił ciężki strop czy coś lekkiego ... mam całą zimę do namysłu ...

22 Decyzja staje się prawomocna jutro składam zawiadomienie do NB o rozpoczęciu robót budowlanych

jutro najprawdopodobniej przyjedzie Atlas i będziemy rekultywować teren ;)

później wchodzi geodeta, jutro też jadę załatwiać stal na ławy fundamentowe

czy ściany zrobię w tym sezonie - nie wiem ... chciałbym ... czas pokaże

i się zaczęło

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=284457&d=1413387162

brzozy na pierwszym planie do wycięcia - to sam narożnik domu - wg moich obliczeń

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=284456&d=1413387160

drzewo za koparka 1m od narożnika domu - również do wycięcia

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=284455&d=1413387159

3 brzozy za koparką - 1m od domu - przy tarasie mniej więcej - po wytyczeniu budynku przez geodetę podejmę decyzję - najprawdopodobniej do wycięcia

czekam jeszcze na pismo z gminy ze zgodą na wycinkę nr 2 ...

geodeci wytyczą budynek .... jak już PnB będzie prawomocne ;)

koparkowy wjechał ok 16:30 - niewiele dziś zrobi ... w 1,5h

i jeszcze jedno - dziś przycisnąłem w temacie OZC

zeszliśmy do 4100 kWh / rok

dla czystego prądu w taryfie nocnej w DUON (sprzedaż) _ PGE RZ (dystrybucja) to 18,55gr brutto = 760 zł / rok na ogrzewanie .... chyba PC nie będzie :p może jakaś tania klima z marketu głównie pod kątem ŚE

ogrzewanie - rurki w podłodze + zasobnij z wężownicą i grzałką całość .... hmmm ile ? z 8000 zł ? zaszaleje i dołożę kolektory słoneczne / całość na glikolu - max w 14-16 tyś za układ CWU+CO ale w tedy rachunki spadną chyba o połowę ... hmm 300 zł ?????

Edytowane przez R&K

A ja się ciągle nie doczekałem OZC... Mimo obietnic asolta już nawet na forum kiedy Ty napisałeś zdziwiony że jeszcze tego nie mam.. O kasę było się komu upomnieć ale nanieść poprawek nie ma komu. Szkoda. Choć to tylko dla mnie bo już niczego więcej zrobić dla energooszczędności tego domu zrobić się nie da.

Jak zszedłeś do 4000?? Bo z tego co wiem pierwotne wyliczenia dały dwa razy tyle !! Jakie zmiany w OZC że tyle urwało. Ja w stosunku do pierwotnych zalożeń zmieniłem na plus wiele rzeczy z pasywną szczelnością włącznie a spadłem tylko o 10%...

A swoją drogą te 4000 to w Twoim przypadku i tak sporo jak dla tak wdzięcznej bryły jaką ma ZX35