Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

R&K buduje nowy dom ZX35 ...standard PASYWNY w rozsądnej cenie

Recommended Posts

• 3 weeks później...
  • Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

korzystając z pogody wyciągnąłem dziś łopatę i ruszyłem na plac budowy

po zimie ławy zalane wodą , wykop trochę się pozawalał , jesienią liści nawpadało do wykopu-na ławy

trzeba było wziąć się za drobne prace porządkowe na placu boju

obsuniętą ziemię usunąłem , po zewnętrznej ławy obkopałem tak by woda mogła pospływać , myślę że dziś pozbyłem się ok 70% wody - jutr rano cd prac

później 2-3 dni na obsuszenie, miotła i usunę piach i liście

kolejny krok to papa i zamawiam płyty Akro z betoniarni z mielca - wypożyczają je w cenie betonu który się u nich kupuje

ściany fundamentowe robię śladem Przemka

za jego radą zamawiać będę z betoniarni w której transport mają z HDSem , a same płyty na paletach - co by nie zajechać się z dźwiganiem, ładowaniem i rozładowywaniem transportu - na 1-2 tydz marca planuję wylanie ścian fundamentowych

do przemyślenia pozostaje liczba i wielkość przepustów

a) prąd

b) woda - pod ławami jej raczej nie puszczę (ławy były wykonywane na wariata , a teren dość podmokły - nie będę się babrał i kopał pod ławami - puszcze na ławach czyli ok 0,7 poniżej terenu i zaizoluje styropianem

c) GWC

d) kanalizacja

znajomy proponuje bym płyty brał 90cm a nie 1,2 - a jeśli braknie to domurował 1 wiersz

2 polowa marca to kanalizacja, woda w domu i instalacja OC, oraz izolacja i wylanie stanu zero

PS. Przemek - poproszę jeszcze o namiar na tych magików od studni

Edytowane przez R&K

Jak masz lać ściany, to już nie babraj się w murowanie. Najwyżej nie dolejesz do pełna, tylko jakiś zgarniacz z wyciętej deski zrób.

Wodę jednak puść pod ławą. Jak będzie -30 stopni przez miesiąc, to zawsze pewniej.

Co do studni to zgubiłem kontakt, ale załatwię.

Żebyś mnie tylko nie przeklął po tych płytach;)

żeby Ci rura od przepustu nie spadła przy zalewaniu to możesz ją po prostu nałożyć na lasze i dla pewności jak Przemek podpowiada napchać do niej czegokolwiek.

Jaką studnię będziesz robił ?? Bo chyba nie szpilkę? Zostaw sobie jeszcze jeden dodatkowy przepust na ogród żeby nie robić kraniku na elewacji i ewentualnieprąd żeby zrobić oświetlenie na ogrodzie.

no myslalem wlasnie o szpilce do wod gruntowych

http://i.imgur.com/bhtXnZD.jpg

na potrzeby ogrodkowe i budowlane

cos z nia nie tak ?

jeszcze nad rurami do GWC mysle .... co do samej powierzchni rur to wiem ze kilka miejszych bedzie lepszym rozwiazaniem niz 1 160 ktora jest droga ! pytanie tylko co z przeplywem - czy requ z jakimis tam silnikami i kruszcami 160/200 uciagnie 3/4 75mm ... tak wiem .. fizyka z podstawowki sie klania ... kto podrzuci wzory :D

co do Pietrasa .... cena betonu to nie wszystko - na tel inna betoniarnia dala mi 3 zl taniej niz Przemkowi (tylko 10 zl drozej iz w KLB na miejscu , ale Ci nie maja plyt) ale dowoza plyty z HDSem - a nie jakims tam autem ktore recznie sam musze zaladowac i rozladowac .... jeszcze dopytam u nich jak to dokladnie wyglada .... ale skoro zaladunek i rozladunek to wg Przemka najwiekszy "problem" to tu ide na latwizne

szpilka na naszym terenie nie do zrealizowania :) co innego w mielcu. Ty masz pod wierzchniąwarstwą glinę pewnie na 30 metrów w głąb a w mielcu po 2 metrach gliny jest piach rzeczny :) z gliny mimo że wodę gruntową masz na ok. 1,5-1,7m nie pociągniesz szpilką. Możesz zrobić zwykłą kopaną studnię. No chyba że akurat u Ciebie trafią na jakieś złoża piasku lub żwirku w co szczerze wątpię :)

Co do betonu - jeśli cenę masz 10 zł drożej niż w Kolbie to słabo negocjujesz :p W kolbie jest najdroższy beton w okolicy i dodatkowo liczą za pompę a betoniarnia przywozi ci pompogruszką. Jaką masz cenę za m3? Wodoszczelny? Jutro mogę przedzwonić i zapytam o cenę dla mnie bo biorę u nich ok. 200m3 co roku.

Szalunki przywożą i kiprują więc pozostałby Ci tylko załadunek. Choć jak będzie tak mokro jak teraz to HDS byłby wybawieniem...

Jak chcesz brać w Mielcu na ulicy imieniem dyktatora powstania styczniowego to lepiej odechciej. Serio, serio serio, serio serio serio. Nie znam żadnego zadowolonego, a wielu niezadowolonych - w tym konstruktor budowlany nadzorujący budowę bloków.

I załadunek i rozładunek to nie jest "problem", tylko PROBLEM.

Edytowane przez Przemek Kardyś

Jak chcesz brać w Mielcu na ulicy imieniem dyktatora powstania styczniowego to lepiej odechciej. Serio, serio serio, serio serio serio. Nie znam żadnego zadowolonego, a wielu niezadowolonych - w tym konstruktor budowlany nadzorujący budowę bloków.

oferte mam z Przemyslowej

a PROBLEMOW - nie lubie ;)

Pietras nie ma auta z HDSem - trzeba recznie zaladowac i rozladowac :(

Witam Krajanów,

Jak będziesz brał akry zwróć uwagę na ich jakość, są dość brutalnie traktowane :)

Ja do końca nie jestem ze swoich zadowolony..masa różnych wgniecień skutkujących nierówną ścianą fundamentową. Trochę się namęczyłem przy ocieplaniu. Styrodur jest za sztywny aby go przykleić do wybrzuszonej ściany. Ja ocieplałem tylko 8cm :( , wyginałem go i aby jak najlepiej do tej ściany przylegał. Nie sądzę żeby mi się to udało przy grubości np 15cm....

• 2 weeks później...

miales na mysli betoniarnie na zbiegu Kwiatkowskiego i Przemyslowej ???

jesli tak to potwierdzam ... PROBLEM

wczesniej bralem pod uwage adres , a jak sie okazuje wjazd jest od innej ulicy ....

podczas rozmowy facet zaczal cos krecic .... ze jak to ze bez ekipy, a kto mi to przeliczy, a kto to bedzie robil etc

i ze zadzwoni dzis lub jutro ...

i finalna odpowiedz ... NIE MAM TYLE PLYT i w poniedzialek nie dowioze

pytam sie czy dowioza za tydzien ....eeeee tez nie ....

to pocałuj mnie w d.....

finalnie czekam na potwierdzenie dowozu w poniedzialek z innej betowniarni z bliskich okolic Mielca . przynajmniej maja "Wole" do wspolpracy

chcialbym korzystajac z pogody machnac szalunki we wtorek i srode i czwartek wylac sciany funadamentowe i 1 zalegla stopę pod filar

jesli potwierdza to jutro to bede musiał załatwic kilka odpadów z rur na przepusty

kolejny plan to rury kanalizacyjne, izolacja, rury do odkurzacza centralnego , ZWU i CWU i moze nawet NCO

potem drenaz scian fundamentowych, rury odprowadzania wody z rynien i rownanie terenu

to jest plan do ok 30 kwietnia- max 15 maja

pozniej 2 miesiace na murowanie scian i klejenie styropianu

i kolejne 2 tygodnie na strop - tak czy inaczej do konca sierpnia powinienem się uwinac z grubsza z budową

trochę nie łapię, pytasz o wzór na pole koła ?? :lol2:

P= PI * r2

4x fi-75mm = 4* 3,1415 * 14 = 176 cm2

fi 160mm = 3,1415 * 64 = 201 cm2

fi 200mm = 3,1415 * 100 = 314 cm2

tak to 1 podstawowy

2 to powierzchnia rur ktorą trzeba wziasc pod uwage

wychodzi na to ze potrzebuje 7 rur 75mm o dlugosci ok 19m abu bylo to rowne 200mm o dł 50 m (chyba ze cos zle policzylem)

160 kosztuje 1800 zl z dostawa

4 zwoje po 50 m 75mm 1500 zł z dostawa

odpadki to 10m z 3 zwojów

i 30 m z czwartego zwoju

jeśli weźmiemy pod uwagę ze 7 nitek będzie ułożonych w odległościach ok 0,5m od siebie zwiększy się powierzchnia oddziałowywania na grunt GWC

dziś o 15 jedziemy do Pietrasa na Arko ....

w sprzedaży nie ma 200mm rury tego typu - wiec w gre wchodzi bardzo droga 160 lub kilka 75