zibuch 10.03.2015 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2015 (edytowane) po 3 i najważniejsze to opory przepływu. ja specem nie jestem ale jeśli dobrze sprawdziłem to50m fi 200 to ok 100Pa (wziąłem z zapasem 4m/s)133m fi 80 to ok 800Pa - to jest chyba ważniejsze niż wszystkie pola przekroju czy kontaktu i koszty. tego nie pociągnie żaden wentylator.przy 2m/s wychodzi ponad 300Pa a to daje jakeś 200m3/h to chyba za mało, co? kiedyś sprawdzałem sobie i wychodziło, że maks co można "podzielić" tą 20-kę to 2x fi160.to tak na szybko, jeśli się pomyliłem to niech mnie ktoś poprawi. sprawdź dobrze zanim to zakopiesz Edytowane 10 Marca 2015 przez zibuch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 10.03.2015 21:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2015 płyty przyjechały wczoraj koło 17wszystkie ważyły grubo ponad 8 ton!!rozładunek potrwał do 18http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=308052&d=1426023280 dziś od 6 rano do 18 montażhttp://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=308053&d=1426023282 http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=308054&d=1426023283 montujemy we dwóchw 12 godzin zrobiliśmy prawię połowęna 90% jutro skończymy w czwartek zbrojenie górne obwodowe - kierbud chciał byśmy zbroili dołem pełnym 4 drutową belką ze strzemionami po całości ... i dodatkowo 2 drutami górą - nie bardzo mi się to podobało - wiec mówi że można nie robić ale żebym górą zrobił z 3 drutów z trójkątnymi strzemionamina koniec całość musimy dołem obsypać ponieważ płyty są 100cm a gdzieniegdzie musieliśmy płyty na czymś ustawiać ze względu na nierówno wylane ławy - ale to nie problem , prace idą naprawdę sprawnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 10.03.2015 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2015 Jeśli ława jest zbrojona to dołem ? jeśli by miało być 100% szczelne to wypadało by dać sporo zbrojenia.Mieszankę bet dobrać tj cement o niskim cieple hydratacji 32,5 II B/V np Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mxxxx 11.03.2015 04:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 jeśli się pomyliłem to niech mnie ktoś poprawi policzyłeś opory przepływu dla pojedynczej nitki, teraz policz dla 4 równoległych albo dla 6-ciu równoległych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibuch 11.03.2015 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 (edytowane) w czwartek zbrojenie górne obwodowe - kierbud chciał byśmy zbroili dołem pełnym 4 drutową belką ze strzemionami po całości ... i dodatkowo 2 drutami górą - nie bardzo mi się to podobało - wiec mówi że można nie robić ale żebym górą zrobił z 3 drutów z trójkątnymi strzemionami dlaczego poprawiasz kierownika? on jest polonistą a Ty budowlańcem? nie wiem czy dobrze rozumiem i ta ściana stoi na zbrojonej ławie żelbetowej i nie będzie podparta (na siły poziome) żadnymi ścianami? jeśli tak to każda trójkątna belka jest bez sensu bo 1 pręt będzie w okolicy osi obojętnej przekroju. żeby to złapać górą gdzie jest najbardziej podatne na siły poziome najlepiej zrobić belkę prostokątną z 4 prętów. nie na darmo łapie się takim wieńcem ściany fundamentowe. nie bardzo rozumiem tą "belkę po całości" - w kierunku pionowym pracuje cały przekrój wysokości metra czy półtora, ile tam masz. to jest ogromna nośność jakby dać nawet 2 pręty górą i 2 dołem. policzyłeś opory przepływu dla pojedynczej nitki, teraz policz dla 4 równoległych albo dla 6-ciu równoległych możesz podać ile to będzie. dlaczego uważasz, że założyłem 1 nitkę? żeby tak było to dla przepływu 150m3/h byłoby jakieś 10m/s - 38Pa/mb. chyba, że bazuję na złych tablicach, ściągałem z netu. albo źle coś odczytuję. jak napisałem, specem nie jestem, chętnie się doszkolę Edytowane 11 Marca 2015 przez zibuch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 11.03.2015 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 montujemy we dwóch w 12 godzin zrobiliśmy prawię połowę na 90% jutro skończymy w czwartek zbrojenie górne obwodowe - kierbud chciał byśmy zbroili dołem pełnym 4 drutową belką ze strzemionami po całości ... i dodatkowo 2 drutami górą - nie bardzo mi się to podobało - wiec mówi że można nie robić ale żebym górą zrobił z 3 drutów z trójkątnymi strzemionami na koniec całość musimy dołem obsypać ponieważ płyty są 100cm a gdzieniegdzie musieliśmy płyty na czymś ustawiać ze względu na nierówno wylane ławy - ale to nie problem , prace idą naprawdę sprawnie A bylo wziasc fundament z Izodomu (ten najcienszy bloczek 5-15-5) i bez wiekszego wysilku w 3 godziny w 2 osoby mialbys gotowe juz ocieplony z 2 stron sciany fundamentowe gotowe do zalania w cenie 110zl/m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 11.03.2015 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 płyty przyjechały wczoraj koło 17 wszystkie ważyły grubo ponad 8 ton!! rozładunek potrwał do 18 Nic fajnego ten transport, montujemy we dwóch w 12 godzin zrobiliśmy prawię połowę na 90% jutro skończymy ale montaż to co innego. w czwartek zbrojenie górne obwodowe - kierbud chciał byśmy zbroili dołem pełnym 4 drutową belką ze strzemionami po całości ... i dodatkowo 2 drutami górą - nie bardzo mi się to podobało - wiec mówi że można nie robić ale żebym górą zrobił z 3 drutów z trójkątnymi strzemionami na koniec całość musimy dołem obsypać ponieważ płyty są 100cm a gdzieniegdzie musieliśmy płyty na czymś ustawiać ze względu na nierówno wylane ławy - ale to nie problem , prace idą naprawdę sprawnie Ja mam kierbuda z Mielca, co nie jedne takie fundamenty widział. Nie chcę negować niczyich kompetencji, ale mi mój kazał dwa pręty fi 12 POŁOŻYĆ na górnych laszach, a w narożnikach dać zagięte pręty i związać razem, żeby był zakład ~75cm. Radził przywiązać drutem co 2-3 metry do lasz, żeby się to nie rozeszło przy zalewaniu. TYLE! Mam sąsiada, który się buduje. U niego ekipa robiła fundamenty w Akro i robili tak samo - dwa pręty na górę. U znajomego kilkanaście lat temu było to samo. Może to kwestia lepszego podłoża, ale nie masz o co się martwić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 11.03.2015 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 Nic fajnego ten transport, ale montaż to co innego. Ja mam kierbuda z Mielca, co nie jedne takie fundamenty widział. Nie chcę negować niczyich kompetencji, ale mi mój kazał dwa pręty fi 12 POŁOŻYĆ na górnych laszach, a w narożnikach dać zagięte pręty i związać razem, żeby był zakład ~75cm. Radził przywiązać drutem co 2-3 metry do lasz, żeby się to nie rozeszło przy zalewaniu. TYLE! Mam sąsiada, który się buduje. U niego ekipa robiła fundamenty w Akro i robili tak samo - dwa pręty na górę. U znajomego kilkanaście lat temu było to samo. Może to kwestia lepszego podłoża, ale nie masz o co się martwić. u mnie również dwa pręty fi 12 przywiazane do górnych lasz. .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 11.03.2015 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 A bylo wziasc fundament z Izodomu (ten najcienszy bloczek 5-15-5) i bez wiekszego wysilku w 3 godziny w 2 osoby mialbys gotowe juz ocieplony z 2 stron sciany fundamentowe gotowe do zalania w cenie 110zl/m2 to było by za proste ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 11.03.2015 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 to było by za proste ... Akro jest za kilka stowek. Ocieplenie za dwa-trzy tysie. Izodom za dziesiec tysiecy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 11.03.2015 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 (edytowane) Akro jest za kilka stowek. Ocieplenie za dwa-trzy tysie. Izodom za dziesiec tysiecy. za co...? za ściany fundamentowe ...? ja mam chałupę z takich "klocków" ... http://thermodom.informatorbudownictwa.pl/p/13473-system-scienny-th-3 Edytowane 11 Marca 2015 przez jasiek71 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 11.03.2015 20:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 (edytowane) A bylo wziasc fundament z Izodomu (ten najcienszy bloczek 5-15-5) i bez wiekszego wysilku w 3 godziny w 2 osoby mialbys gotowe juz ocieplony z 2 stron sciany fundamentowe gotowe do zalania w cenie 110zl/m2 to nie mieści się w moim budżecie ! t co proponujesz to 6600 + ok 2000 za beton = 8600 ja za 4000 + stal 400+2150 styropian + 200 klej w piance = max 6750 zł mam ściany ocieplone 2stronnie 10 cm 032 zlecenie tego ekipie i niekiwniecie palcem kosztowalo by mnie o 2 tys wiecej = porównywanie kosztowo jak TY proponujesz, ale z zdecydowanie lepsza izolacją i całość o 3 dni dłużej - uwazam ze się nie oplaca dlaczego poprawiasz kierownika? on jest polonistą a Ty budowlańcem? ..... widac nie masz pojecia o budowaniu ! kierownik jest od tego by pilnowac tego co jest w projekcie budowlanym i by wszystko było zgodnie z przepisami i tzw sztuka wiec kierownik budowy nie jest ani budowlancem ani polonista ja tez polonista nie jestem - a poniewaz robie za ekipe budowlana moge sie nazwac "budowlancem" do tego 1 dom juz mam za soba - a TY ile??? cytuje jego odpowiedz "zwyczajowo zroji sie 2 pretami obwodowo, ale najnowsze "trendy" sa takie by dołem zrobić pełne zbrojenie 4 prety + strzemiona" - wiec to tylko była jego sugestia - na zasadzie chcesz miec super/hiper etc i masz za duzo kazy - zrob tak .... ale montaż to co innego. ale 4 tony na glowe trzeba było ponosić i to znaczenie dalej niz przy transporcie....a to juz razem 12 ton z transportem, do tego rozbiórka, o odwiezienie - przez rece przejdzie 25t Ja mam kierbuda z Mielca, co nie jedne takie fundamenty widział. Nie chcę negować niczyich kompetencji, ale mi mój kazał dwa pręty fi 12 POŁOŻYĆ na górnych laszach, a w narożnikach dać zagięte pręty i związać razem, żeby był zakład ~75cm. Radził przywiązać drutem co 2-3 metry do lasz, żeby się to nie rozeszło przy zalewaniu. TYLE! i tak właśnie będę robił jutro zalewamy ok godziny 11 edit: fotki takim oto słońcem przywitał nas dzień fotka 6:20 - stan prac z dnia poprzedmiego http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=308230&d=1426107201 o 8 rano doszliśmy do narożnika http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=308231&d=1426107203 ok 10 było tak http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=308233&d=1426107206 a o 12 tak http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=308234&d=1426107208 ok 13:30 cała północna ściana była gotowa prace miały zakończyć się ok 16 - ale potrwały do 17:30 na koniec podłączyliśmy jeszcze pompę do wypompowania wody w pobliskim dołku gdzie zbiera się woda z naszej działki na sam koniec - tuż przed 18 - zmrokiem - wstawiliśmy 2 płyty na mostku gdzie mam zamiar wylać nadmiar betonu - to co np zostaje zazwyczaj w koszu pompy Edytowane 11 Marca 2015 przez R&K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 11.03.2015 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 Jeśli chce się mieć idealnie szczelny beton, potrzeba by było zbroić siatką o oczkach 20x20cm całe ściany fu .. i robić wieńce .. wyszło by .. gdzie jest moja płyta. Przeważnie zbrojenie samej ławy i zrobienie wieńca na końcu ściany fu, wystarczy z nawiązką. Niestety nie zapewni szczelności betonu, ze względu na zarysowanie od skurczu, beton jest częściowo krępowany przez ściany poprzeczne. Wypadało by dać zbrojenie rozproszone, klasę betonu C30/37 to w tedy można mówić .. że po makijażu z czernidła będzie wiekuiście szczelne. do nośności nie potrzeba nic więcej jak zbrojonej ławy. u mnie, jak widać pod drewnianym domku, może być tak. Jak chytrze prąd czeka na słup Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 12.03.2015 15:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 czyli jednak bez czarnego mazidełka nie obejdzie się z wieści na fronciepo 2 dniach na świeżym powietrzu w ilości 12h/dobę organizm zastrajkował w nocy najpierw dreszcze i zimno, później napady gorąca , ból gardła, katar w najcięższej postaci jednak słowo się rzekło i nie było wyproś - 5:35 na nogach , od 6 praca na początek rury i klamry do wzmocnienia konstrukcji z płyt Akro - bardzo przyjemne zadanie w porównaniu do wzmagań z 2 ostatnich dni ok 6 rano wysłałem SMSa do Darka (jego ekipa wykańczała mi Arizone) że potrzebuję 1 osoby do pomocy na dziś o 7:30 pojechaliśmy na skład budowlany po 11 prętów fi 12 = 132 m - brakło ok 2 m na zakładkę w 1 miejscu ale miałem pręt fi 16 jeszcze z ław fundamentowych - wiec jak znalazł wpasował się w to miejsce zbrojenie zgodnie z zaleceniem kierownika budowy umiejscowione ok 10 cm pod powierzchnią - pierwotnie myślałem że będzie głębiej więc całość musieliśmy podwiesić http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=308340&d=1426171018 tu widać Adama który dzielnie walczył z obsypywaniem płyt od dołu co by beton nam nie powypływałhttp://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=308345&d=1426171070 ławy miały ok +3/-3 cm różnicy poziomu , płyty były ustawiane na kostkach brukowych lub z na gruzie pochodzącym z rozwalonej posadzki chyba to był jakiś gres o grubości 1,5-2 cm - świetnie się sprawdzał o 11:30 - tj z godzinnym poślizgiem dojechała 1 grusza z pompą http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=308343&d=1426171055 przed 13 było już wszystko wylane - w 2 miejscach płyty rozeszły się - bo za mało daliśmy elementów łączących i w tych miejscach nie wzocniliśmy dodatkowo rurami , 1 miejsce spęczniało podczas wibrowania - chyba spinka poluzowała się , podczas wibrowania w 1 miejscu też beton wypchał się dołem http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=308339&d=1426171008 http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=308338&d=1426170995z wyliczeń miało pójść 15 m3 betonu - weszło finalnie 17, - to nie jest zły wynik biorąc pod uwagę nierówną ławę oraz te wybulenia nadal mam nie zalaną ławę pod 1 filara , oraz w drugim filarze stopę fundamentową - będzie chyba trzeba ręcznie ... w późniejszym terminie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 12.03.2015 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 Betonu jak na 85m2 plyty 20cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 12.03.2015 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 Skoro 17m3 betonu, to chyba 68mb ścian o wysokości 1m, prawda? Gratuluję fundamentów - the most beautiful shade of grey. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 12.03.2015 17:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 60 ale ponad 1 m i gdzie niegdzie wysadzenia + 1 filar niecoszerszy bo w lawach nam zle wyszedl - ale to bedzie w ziemi i zaizolowane wiec bez wiekszyego znaczenia no i podlewac nie trzeba jesli stan zdrowia mi pozwoli w sobote rozbieramy i czyscimy a w poniedzialek odwozimy (2x 3h*50 zł = 300 zł + 50 wibrator) to wszystkie dodatkowe koszty - blach nie liczylem ile zostało - ale bardzo malo poszlo dziś po usztywnieniu konstrukcji nabrałęm do niej przekonania - popelnione bledy wynikały z pracy 1x z takim ustrojstwem - 2x takiego bledu bym nie popelnil PS. w rozmiarach na scianie 7-10 m potrafilo "ubywac" 5 cm - dlatego z projektu w ciemno robic nie mozna - trzeba konrtolowac wymiar poszczegolnych scian na bierzaco - tj dojrzdzajac do konca sprawdzic ile dolozyc - mi sie zdazylo kilka razy np zamiast 40 cm plyty wstawiac 35 - a sumaryczny rozmiar scian sie zgadzal - plyty nie sa rowne = lasze to 2mm kazda - i robi sie dodatkowy wymiar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 12.03.2015 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 z wyliczeń miało pójść 15 m3 betonu - weszło finalnie 17, - to nie jest zły wynik biorąc pod uwagę nierówną ławę oraz te wybulenia i tak to jest z wyliczeniami i porównywaniem kosztów zanim się skończy ... przy "klockach" nie było by opcji że gdzieś jeszcze kilka m2 betonu poszło..., a do końca gotowego i docieplonego fundamentu jeszcze daleko ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 12.03.2015 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 Betonu jak na 85m2 plyty 20cm jak na razie to Konrad udowadnia że można się urobić po łokcie a na samym końcu wylądować w tym samym punkcie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 12.03.2015 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 Może 3 dom zbuduje, bo się mniej narobi, mam parę asów aby się tak nie bawić. Mam hipotetycznie gdzie budować od podstaw, tylko też będzie wesoło przy remonto budowie. Ja stawiam na klasykę, deskowanie już mam obmyślone na fundamenty, teraz tylko szczegóły czysto techniczne. Zrobię z desek, z prostego powodu, zostanie faktura słoi na betonie, nie będę przecież w piwnicy robił jaj i jakieś zabawy w tynki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts