Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

R&K buduje nowy dom ZX35 ...standard PASYWNY w rozsądnej cenie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

jak na razie to Konrad udowadnia że można się urobić po łokcie a na samym końcu wylądować w tym samym punkcie...:)

z taka różnicą że będzie lepiej zrobione / fundamenty lepiej zaizolowane , a kasa zostaje w kieszeni a nie wędruje do firmy oferujacej kształtki

dla kogos kto buduje dla siebie klocki sa idealnym rozwiazaniem

przy budowie nastawionej na sprzedaz / zysk - nie ma miejsce na tak drogie technologie - bo klient koncowy nie doceni tego i nie zaplaci wiecej !

co do ilosci betonu - mylisz sie jasiek - jesli ława fundamentowa była krzywo wylana to policz sobie 60 mb sciany fundamentowej o grubości 25 cm i potrzebie nadgonienia średnio 6 cm daje Ci dodatkowy kubik ! - no chyba ze godzisz sie TY i Twoj kierownik budowy na posadowienie domu o te 6 cm niżej niż było w pozwoleniu na budowe - tu nawet przy kształtkach miałbyś więcej , do tego przy kszatałtkach tak samo jak przy plytach Acro mur może Ci rozsadzic / wybulić i pojdzie wiecej betonu - najlepiej pokazuje to przyklad JMN

Edytowane przez R&K

Nie rozumiem tego zachwytu kształtkami. Przy cenie ~100zł/m2 same kształtki wyszłyby tu 6 tyś. Do tego betonu za 1,5 zł, czyli 7500zł. W tej cenie jest 17m3 betonu, Akro, mazidło i 15m3 styropianu, co pozwoli ocieplić te fundamenty warstwą 12,5cm z obydwu stron. Współczynnik U wyjdzie ~0,15W/m2*K, czyli dwa razy lepiej niż z tymi kształtkami (U=0,28 ).

Można oczywiście liczyć kasę za robotę, ale jeśli ktoś buduje się sam, to oszczędność około 2 tyś złotych na samych ścianach fundamentowych jest chyba warta rozważenia.

widac nie masz pojecia o budowaniu !

kierownik jest od tego by pilnowac tego co jest w projekcie budowlanym i by wszystko było zgodnie z przepisami i tzw sztuka

wiec kierownik budowy nie jest ani budowlancem ani polonista

ja tez polonista nie jestem - a poniewaz robie za ekipe budowlana moge sie nazwac "budowlancem"

do tego 1 dom juz mam za soba - a TY ile???

cytuje jego odpowiedz "zwyczajowo zroji sie 2 pretami obwodowo, ale najnowsze "trendy" sa takie by dołem zrobić pełne zbrojenie 4 prety + strzemiona" - wiec to tylko była jego sugestia - na zasadzie chcesz miec super/hiper etc i masz za duzo kazy - zrob tak ....

ja wybudowałem 1. kompletny, licząc od pierwszej kreski w projekcie do założenia elektrozamka z furtce. oczywiście z pomocą innych bo sam każdej cegły nie kładłem. no i jeszcze parę, przy których brałem udział w mniejszym stopniu. + jakieś budownictwo na politechnice i coś tam w biurze przy projektach (nie domków ale wiem co to zginanie)

nie ma czegoś takiego jak najnowsze trendy. jest wytrzymałość materiałów :).

naprawdę próbuję Ci pomóc, przeczytaj co napisałem o zbrojeniu a nie skupiasz się na małym żarcie. jak będziesz miał pytania o konstrukcje to pisz

Edytowane przez zibuch

Nie rozumiem tego zachwytu kształtkami. Przy cenie ~100zł/m2 same kształtki wyszłyby tu 6 tyś. Do tego betonu za 1,5 zł, czyli 7500zł. W tej cenie jest 17m3 betonu, Akro, mazidło i 15m3 styropianu, co pozwoli ocieplić te fundamenty warstwą 12,5cm z obydwu stron. Współczynnik U wyjdzie ~0,15W/m2*K, czyli dwa razy lepiej niż z tymi kształtkami (U=0,28 ).

Można oczywiście liczyć kasę za robotę, ale jeśli ktoś buduje się sam, to oszczędność około 2 tyś złotych na samych ścianach fundamentowych jest chyba warta rozważenia.

:) zachwytu nad kształtkami nie rozumie nikt kto ich nie użył choć raz ! Gwarantuję Ci że jakbyś postawił z tego dom to nikt by cie nie zmusił żadną siłą do użycia innego materiały przy następnej budowie :yes:

Przy krzywiźnie jaką otrzymujesz po akro nie ma szans na dobre ocieplenie fundamentu. Konrad już się przekonał że do prostych ścian brakuje mu bardzo dużo. Weż to teraz ociepl jak sztuka nakazuje. Sztuka jednak nakazuje zrobienie w takim przypadku "sztuki" :) A przy takim poziomie wód gruntowych fundament będzie stał w wodzie więc pomiędzy ścianą fundamentową a jej ociepleniem będzie co? Woda :) Zgadzam się ze pod względem kosztów wyjdzie go taniej. Pod względem jakości - nigdy w życiu. Ja mam trochę inne podejście. Sobie to może przeżyłbym jakąś niewielką fuszerkę ale komuś.... Tym bardziej jeśli nie miałaby to być ostatnia taka inwestycja. W dzisiejszych czasach klient nie zawsze szuka po kryterium najniższa cena. Klientów na dobra/produkty lepszej jakości a nawet luksusowe jest bardzo dużo -nawet w takiej mieścinie jak nasza... Wiem coś o tym bo na to co ja sprzedaje klientów nie brakuje a produkt/usługa do najtańszych nie należy a już na pewno da się bez nich żyć :) Im prędzej postawisz na jakość wykonania tym prędzej dojdziesz do klientów gotowych zapłacić nawet sporo więcej byle mieć naprawdę dobry produkt... A domu nie kupuje się co drugi dzień...

:) zachwytu nad kształtkami nie rozumie nikt kto ich nie użył choć raz ! Gwarantuję Ci że jakbyś postawił z tego dom to nikt by cie nie zmusił żadną siłą do użycia innego materiały przy następnej budowie :yes:

Gdybym dostał za darmo, to tak. Ściana zrobiona z tego cuda ma U=0,1 (dla bloczka 45cm) i kosztuje 184zł netto za m2 (niechby 200 zł brutto). Do tego betonu za 25zł (brutto) i stali za 7,50zł (brutto). Razem wychodzi 232,50zł za m2 ocieplonej ściany - pod tynkowanie zewnętrzne i wewnętrzne.

Budując z BK płaciłem 44zł za m2, plus 5zł za zaprawę. Do tego 30cm styropianu w cenie 45zł, kołki (niechby 5zł) i klej w piance (3,50zł). Razem 102,50zł/m2, czyli taniej o 130zł na każdym metrze.

Do ocieplenia mam jakieś 190m2 ścian, więc wynika z tego, że musiałbym dopłacić 24700zł, żeby dom wybudować z tego cudownego materiału.

Druga wersja to cienki bloczek i klasyczne ocieplenie. Taki bloczek kosztuje 89zł netto (przyjmuję 96zł brutto), plus beton za 25zł i stal za 7,50. Razem 128,50. To znów drożej o około 80zł na każdym metrze, więc wyszłoby mnie drożej o 15 tyś na ścianach.

Nie chcę tu nikogo deprymować, ale za tą różnicę mogę wynająć ekipę, która wymuruje taki dom od fundamentów pod sam dach. Nie miałem w ręku tych bloczków i może są świetne, ale cenowo się nie sprawdzają w żaden sposób.

Edytowane przez Przemek Kardyś

Gdybym dostał za darmo, to tak. Ściana zrobiona z tego cuda ma U=0,1 (dla bloczka 45cm) i kosztuje 184zł netto za m2 (niechby 200 zł brutto). Do tego betonu za 25zł (brutto) i stali za 7,50zł (brutto). Razem wychodzi 232,50zł za m2 ocieplonej ściany - pod tynkowanie zewnętrzne i wewnętrzne.

Budując z BK płaciłem 44zł za m2, plus 5zł za zaprawę. Do tego 30cm styropianu w cenie 45zł, kołki (niechby 5zł) i klej w piance (3,50zł). Razem 102,50zł/m2, czyli taniej o 130zł na każdym metrze.

Do ocieplenia mam jakieś 190m2 ścian, więc wynika z tego, że musiałbym dopłacić 24700zł, żeby dom wybudować z tego cudownego materiału.

Druga wersja to cienki bloczek i klasyczne ocieplenie. Taki bloczek kosztuje 89zł netto (przyjmuję 96zł brutto), plus beton za 25zł i stal za 7,50. Razem 128,50. To znów drożej o około 80zł na każdym metrze, więc wyszłoby mnie drożej o 15 tyś na ścianach.

Nie chcę tu nikogo deprymować, ale za tą różnicę mogę wynająć ekipę, która wymuruje taki dom od fundamentów pod sam dach. Nie miałem w ręku tych bloczków i może są świetne, ale cenowo się nie sprawdzają w żaden sposób.

Oczywiście bloczek 45cm to gruba przesada. Teraz już wiem. Ale jak już jest to nie będę płakał ;) Porównaj teraz szczelność takiego domu, łatwość jego postawienia samodzielnie z ociepleniem już w pakiecie i szybkość pracy, porządek na budowie, brak konieczności zakupu drewna do szalowania wieńca, nadproży, słupów, potem konieczności rozbiórki tychże, proste ściany, zdrowy kręgosłup itd. a okaże się że tak strasznie nie zaoszczędziłeś... U siebie murowałem z bk wewnętrzne nośne bo tak było w projekcie przez nieuwagę i wiem że drugi raz bym tego błędu nie popełnił a kierbud nie chciał na własną rękę zmieniać decyzji konstruktora... Na końcu okaże się że jesteś do przodu dosłownie kilka tys. i urobiłeś się jak wół a ja miałem wakacje ze styropianowym LEGO :)

Przy krzywiźnie jaką otrzymujesz po akro nie ma szans na dobre ocieplenie fundamentu. Konrad już się przekonał że do prostych ścian brakuje mu bardzo dużo.

tak w trakcie montażu płyt byłem przerażony - miało być tak prosto a wychodziła niemal charmonijka

wszystko się zmieniło gdy całość została usztywniona rurami - ideału nie ma ale też nie jest to nie wiadomo jaka krzywizna

Weż to teraz ociepl jak sztuka nakazuje. Sztuka jednak nakazuje zrobienie w takim przypadku "sztuki" :)

wszelkie nierówności i wybrzuszenia zniweluje piana oraz odpowiednie docinanie płyt styropianu - nie widzę w tym żadnego problemu i z pewnością nie będzie to "sztuka" i "sztukowanie"

A przy takim poziomie wód gruntowych fundament będzie stał w wodzie więc pomiędzy ścianą fundamentową a jej ociepleniem będzie co? Woda :)

gdyby tak działka pozostała to zgoda - ale dobrze wiesz że dzięki drenażowi można ten terem wysuszyć na wiór

prosty przykład - gdy wykopałem otwór na płytę dla Arizony w 1 rogu stała woda i miałem bardzo duże problemy z wykonaniem tak podmudowy i zagęszczeniem jej

dziś pod domem i wokół domu jest sucho jak pieprz!

w przypadku ZX35 bez problemu odprowadzałem wodę z wykopu pod ławy do pobliskiego wykopanego dołu - a z niego nadmiar wody do pobliskiego rowu - to oznacza ze drenaż całej działki bez problemu będzie poniżej ław fundamentowych i będzie bardzo dobrze spełniał swoje zadanie i odprowadzał ewentualną wilgoć do rowu melioracyjnego

Zgadzam się ze pod względem kosztów wyjdzie go taniej. Pod względem jakości - nigdy w życiu.

tylko teraz o czym piszesz? o tym że gdzieniegdzie sciana fundamentowa będzie szersza bo beton rozepchał szalunki ?

o tym ze z 1 filarem się machnąłem i przez to ściana fundamentowa w jednym miejscu jest trochę potężniejsza?

czy o tym że na wykonanie izolacji fundamentów zużyję nieco więcej pianki ale to i tak finalnie nie oznacza pogorszenia jakości - wręcz przeciwnie wszystko co robię jest ukierunkowane na jak najlepszy efekt w kontekście ceny do jakości

Ja mam trochę inne podejście. Sobie to może przeżyłbym jakąś niewielką fuszerkę ale komuś.... Tym bardziej jeśli nie miałaby to być ostatnia taka inwestycja.

i znów - o jakiej fuszerce mówisz!?!? każdy kto buduje czy to sam czy zlecając ekipą zewnętrznym nie ma bladego pojęcia "jakie jajo mu ekipa w ścianach zamurowała" , nie robię na pokaz, nie robię pod widzimi się klienta - robię tak jak uważam za słuszne - buduję tak jakbym sam miał tam zamieszkać - każdemu kto porwał się z budową w systemie gospodarczym lub poł gospodarczym zdarzyły się jakieś wpadki lub wtopy , wynikające z niewiedzy lub braku doświadczenia - gdyby takie osoby byłoby stać - zlecałyby budowanie domów do A do Z firmą budującym w 3 miesiące z klocków

W dzisiejszych czasach klient nie zawsze szuka po kryterium najniższa cena. Klientów na dobra/produkty lepszej jakości a nawet luksusowe jest bardzo dużo -nawet w takiej mieścinie jak nasza... Wiem coś o tym bo na to co ja sprzedaje klientów nie brakuje a produkt/usługa do najtańszych nie należy a już na pewno da się bez nich żyć :) Im prędzej postawisz na jakość wykonania tym prędzej dojdziesz do klientów gotowych zapłacić nawet sporo więcej byle mieć naprawdę dobry produkt... A domu nie kupuje się co drugi dzień...

po 1 stawiam na jakość - buduję dom w oparciu o konkretne wyliczenia z OZC w które wierze i im ufam - bo najpierw przyjmuje założenia a później je realizuje

po 2 produkt sam się obroni finalnym zapotrzebowaniem na ciepło/energię - co oznacza ze finalnie o fuszerce nie można mówić

po 3 jakość nie jest moim celem budowanie domów za 1,5 mil PLN o pow 300-400m2, nie znam takich osób osobiście .... i raczej nie marzę o tym by poznać - dom buduję taki jaki mi się podoba i wg technologi jaka mi się podoba - albo ktoś to zaakceptuje i zrozumie albo nie!

wolę budować domy wg określonych standardów i parametrów które będą dostępne dla każdego niż użerać się z luksusowymi klientami i budować im na zamówienie to co im się wymarzyło lub projektant/architekt/ konstruktor nawymyślał - to półkę pozostawiam Tobie! ktoś kogo stać na luksusowe produkty jak drogie auto, full perfect ogród, czy dom zlecony firmie od A do Z stać również na płacenie rachunków za utrzymanie tego domu - tu idee i cele się rozjeżdżają

tak w trakcie montażu płyt byłem przerażony - miało być tak prosto a wychodziła niemal charmonijka

wszystko się zmieniło gdy całość została usztywniona rurami - ideału nie ma ale też nie jest to nie wiadomo jaka krzywizna

wszelkie nierówności i wybrzuszenia zniweluje piana oraz odpowiednie docinanie płyt styropianu - nie widzę w tym żadnego problemu i z pewnością nie będzie to "sztuka" i "sztukowanie"

Zgadza się ale to dodatkowe puszki piany i koszty, dodatykowy odpad styro formowanego do ścian i koszty oraz dodatkowe myślę że trzy/cztery dni roboty i koszty

gdyby tak działka pozostała to zgoda - ale dobrze wiesz że dzięki drenażowi można ten terem wysuszyć na wiór

prosty przykład - gdy wykopałem otwór na płytę dla Arizony w 1 rogu stała woda i miałem bardzo duże problemy z wykonaniem tak podmudowy i zagęszczeniem jej

dziś pod domem i wokół domu jest sucho jak pieprz!

w przypadku ZX35 bez problemu odprowadzałem wodę z wykopu pod ławy do pobliskiego wykopanego dołu - a z niego nadmiar wody do pobliskiego rowu - to oznacza ze drenaż całej działki bez problemu będzie poniżej ław fundamentowych i będzie bardzo dobrze spełniał swoje zadanie i odprowadzał ewentualną wilgoć do rowu melioracyjnego

Jeśli faktycznie zrobisz drenaż poniżej ław to jest szansa na suchy fundament.

tylko teraz o czym piszesz? o tym że gdzieniegdzie sciana fundamentowa będzie szersza bo beton rozepchał szalunki ?

o tym ze z 1 filarem się machnąłem i przez to ściana fundamentowa w jednym miejscu jest trochę potężniejsza?

czy o tym że na wykonanie izolacji fundamentów zużyję nieco więcej pianki ale to i tak finalnie nie oznacza pogorszenia jakości - wręcz przeciwnie wszystko co robię jest ukierunkowane na jak najlepszy efekt w kontekście ceny do jakości

nierówności ścian nie mają znaczenia dla jakości fundamentu pod wzgl. konstrukcyjnym - pozostaje utrudnienie dla osiągnięcia jakości ocieplenia

buduję tak jakbym sam miał tam zamieszkać -

słusznie :) czyli ciągle daleko Ci do typowego dewelopera :p

po 1 stawiam na jakość - buduję dom w oparciu o konkretne wyliczenia z OZC w które wierze i im ufam - bo najpierw przyjmuje założenia a później je realizuje
Ile założeń tyle dróg do ich realizacji - lepszych/gorszych...

po 2 produkt sam się obroni finalnym zapotrzebowaniem na ciepło/energię - co oznacza ze finalnie o fuszerce nie można mówić
tylko o tym przekonasz się dopiero po sprzedaży

po 3 jakość nie jest moim celem
argument 1 i 3 się wykluczają :) bo w pierwszym stawiasz na jakość a w 3 nie jest ona celem ;)

budowanie domów za 1,5 mil PLN o pow 300-400m2, nie znam takich osób osobiście .... i raczej nie marzę o tym by poznać - dom buduję taki jaki mi się podoba i wg technologi jaka mi się podoba - albo ktoś to zaakceptuje i zrozumie albo nie!

wolę budować domy wg określonych standardów i parametrów które będą dostępne dla każdego niż użerać się z luksusowymi klientami i budować im na zamówienie to co im się wymarzyło lub projektant/architekt/ konstruktor nawymyślał - to półkę pozostawiam Tobie! ktoś kogo stać na luksusowe produkty jak drogie auto, full perfect ogród, czy dom zlecony firmie od A do Z stać również na płacenie rachunków za utrzymanie tego domu - tu idee i cele się rozjeżdżają

Tak jak wspomniałeś takie domy buduje się na zamówienie choć znam ludzi którzy budują w grodzie Kraka 600m2 w ciemno na sprzedaż bo są niemal pewni że będzie na to klient. Będzie. nie chodzi mi natomiast o takie ekstremizmy. Miałem raczej na myśli to że idąc do sklepu raczej rzadko kupujesz produkt najtańszy czy najdrożeszy, a najczęściej ten ze sredniej półki cenowej. I jak już stwierdzisz że wybierasz spośród średniaków to wybór i tak padnie na trochę droższego średniaka :) Tak jest z większością produktów jakie kupujemy. W ten sposób zwiększone nakłady na materiały spokojnie zwóróciłyby Ci się a i byłby dodatkowy argument przy sprzedaży.

najpierw zrób a potem licz...;)

i daruj sobie te wyliczanki ze współczynnikiem U bo akurat w tym przypadku to deczko inaczej działa...( no chyba że jesteś następcą TB i izolacja do gruntu najważniejsza....;) )

40cm to mało .Wszak pod domem w marcu jest 9-10oC A na dachu w bezchmurny dzień,temp. nieboskłonu to -50/60oC ( zamarzanie przedniej szyby w samochodzie).40cm,jest absurdem i to niebezpiecznym zwłaszcza,że TB poleca EPS.Na forum można głosić nawet niebezpieczne teorie.

No tak ale to teorie. Nie należy w nie do końca wierzyć.