only 21.04.2015 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2015 A czy dla budynku szkieletowego można pokusić się o taki "fundament" wyłącznie ze styro eps/xps? jak taki styropian zabezpieczyć przed niekorzystnymi warunkami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 21.04.2015 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2015 A czy dla budynku szkieletowego można pokusić się o taki "fundament" wyłącznie ze styro eps/xps? jak taki styropian zabezpieczyć przed niekorzystnymi warunkami? Stawia się na styropianie . 40 cm EPS Nawet piętrowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
only 21.04.2015 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2015 Stawia się na styropianie . 40 cm EPS [ATTACH=CONFIG]314001[/ATTACH] Nawet piętrowy [ATTACH=CONFIG]314002[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]314003[/ATTACH] Bardzo dziękuję za przekrój. Płyta fundamentowa gr. 100 mm - czyli to miałby być beton? można to ominąć jeśli bym wolał podłogę na parterze na legarach (czyli tak jak na piętrze) ? Jeżeli taka podłoga miałaby 15 cm (w środku wełna), czyli pod spodem dodatkowo 25cm-30cm eps100 i to powinno wystarczyć? Folia budowlana - czy to wystarczająco zabezpieczy styropian przed degradacją? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 21.04.2015 14:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2015 Stawia się na styropianie . 40 cm EPS oj Pani Tomaszu, Panie Tomaszu .... problemu z czytaniem ze zrozumieniem ???!?!?! only pytal o fundament TYLKO I WYLACZNIE Z XPSa - a nie plyte na EPS zalana z betonu i ze stopami only - wg tego co chlopaki pisali i liczyli wychodzi na to ze XPS moglby utrzylac lekki dom - sam XPS chyba musi byc zakopany w i na dobrze zageszczonym gruncie , - pytanie tylko co z kretami itp - bo oslabietnie takiego XPSa to nie tylko gorsza izolacja ale tez oslabienie stabilizacji domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 21.04.2015 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2015 oj Pani Tomaszu, Panie Tomaszu .... problemu z czytaniem ze zrozumieniem ???!?!?! only pytal o fundament TYLKO I WYLACZNIE Z XPSa - a nie plyte na EPS zalana z betonu i ze stopami only - wg tego co chlopaki pisali i liczyli wychodzi na to ze XPS moglby utrzylac lekki dom - sam XPS chyba musi byc zakopany w i na dobrze zageszczonym gruncie , - pytanie tylko co z kretami itp - bo oslabietnie takiego XPSa to nie tylko gorsza izolacja ale tez oslabienie stabilizacji domu Chciałem pokazać, że na 30-40 cm EPS stoją domy od wielu lat i nic się nie dzieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 21.04.2015 15:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2015 stoja na betonie i ławach , stopach pod scianami nosnymi a 30-40 cm to tylko ich izolacja na poprzedniej stronie była rozmowa o zamianie scian / ław betonowych na styropianowe np na XPSa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 21.04.2015 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2015 stoja na betonie i ławach , stopach pod scianami nosnymi a 30-40 cm to tylko ich izolacja na poprzedniej stronie była rozmowa o zamianie scian / ław betonowych na styropianowe np na XPSa W roku 1990, gdy nie było XPS i kilku EPS tylko był styropian, PN 13370 pokazywała jak izolować. Styropian od zawsze daje się pod ławę Skan z PN13370 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 21.04.2015 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2015 W roku 1990, gdy nie było XPS i kilku EPS tylko był styropian, PN 13370 pokazywała jak izolować. Styropian od zawsze daje się pod ławę Skan z PN13370 [ATTACH=CONFIG]314004[/ATTACH]Nie okłamuj innych Brzęczkowski, bo znów dostaniesz bana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 21.04.2015 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2015 Bardzo dziękuję za przekrój. Płyta fundamentowa gr. 100 mm - czyli to miałby być beton? można to ominąć jeśli bym wolał podłogę na parterze na legarach (czyli tak jak na piętrze) ? Jeżeli taka podłoga miałaby 15 cm (w środku wełna), czyli pod spodem dodatkowo 25cm-30cm eps100 i to powinno wystarczyć? Folia budowlana - czy to wystarczająco zabezpieczy styropian przed degradacją?Jeżeli chcesz mieć podłogę "crawl space" czyli legary to wełna plus 25 - 30 cm EPS będzie OK. Musisz jeszcze zrobić analizę przepływu pary wodnej, by nie doszło do zawilgocenia izolacji. Zastanów się jednak nad tymi legarami. To najdroższa opcja. Taniej wyjdą ławy plus podłoga na gruncie lub fundament płytowy na izolacji. Nie musisz wtedy dawać tak grubej warstwy izolacji, dla domu energooszczędnego wystarczy 20 cm EPS a dla pasywnego 30. O EPS czy XPS pod ławami nawet nie myśl. To musiałby być baaaardzo lekki budynek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
only 21.04.2015 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2015 Crawl space to chyba jednak dobry kierunek.. raczej się mówi, że to najtańszy typ fundamentu, a jednocześnie najcieplejszy.. w każdym razie.. a gdyby zamiast bloczków betonowych użyć styropianu? to się nie może udać? ewentualnie pustą przestrzeń wypełnić proszkiem pur? co do zabezpieczenia styropianu to pomyslałem o natrysku polimocznika.. fajnie to zostało pokazane w programie TVN TURBO pt. "Samochód Marzeń - kup i zrób" serii 7 odc. 6 - chodziło o zabezpieczenie przestrzeni załadunkowej w pick-upie, dla pokazania jak twarda jest taka powłoka natryśnięto ją na styropian -> utwardzenie po 4 sekundach i można bić młotkiem i skakać - nic się nie dzieje ze styropianem! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 22.04.2015 04:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2015 Crawl space to chyba jednak dobry kierunek.. raczej się mówi, że to najtańszy typ fundamentu, a jednocześnie najcieplejszy.. w każdym razie.. a gdyby zamiast bloczków betonowych [ATTACH=CONFIG]314024[/ATTACH] użyć styropianu? to się nie może udać? ewentualnie pustą przestrzeń wypełnić proszkiem pur? co do zabezpieczenia styropianu to pomyslałem o natrysku polimocznika.. fajnie to zostało pokazane w programie TVN TURBO pt. "Samochód Marzeń - kup i zrób" serii 7 odc. 6 - chodziło o zabezpieczenie przestrzeni załadunkowej w pick-upie, dla pokazania jak twarda jest taka powłoka natryśnięto ją na styropian -> utwardzenie po 4 sekundach i można bić młotkiem i skakać - nic się nie dzieje ze styropianem!Crawl space to nie jest najtańsza opcja. Najdroższa z tych trzech. Liczyliśmy to tu na forum. Bloczki chcesz zastąpić styropianem??? To "utwardzenie" styropianu to żart? Wiesz jakie są koszty? Wiesz jak to się będzie zachowywało po np 10 latach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 22.04.2015 07:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2015 1h pracy wczoraj wieczorem ....http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=314095&d=1429687298 http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=314094&d=1429687297 tak będzie przez najbliższy tydzień - wiec kolejnymi fotkami z poszczególnych boków nie będę zanudzał.. dodam tylko że nie używam kleju lecz pianki - stąd te podpórki, chodzi o cenę, pianka jest znacznie tańsza od kleju - a w tym miejscu to nie ma najmniejszego znaczenia bo całość "nie oderwie się" bo będzie przysypana / dociśnięta ziemią - ktoś gdzieś kiedyś pisał że wogóle by nie kleił ... ale to też nie do końca dobre - bo między płytami byłyby duże przerwy - wiec sens ocieplania ścian byłby wątpliwy , i tak nakład finansowy na ocieplenie ścian z zewnątrz do uzyskanych korzyści wg OZC jest wątpliwy - ale jak już robić coś porządnie to od A do Z , jeśli chce się uzyskać finalnie niskie zapotrzebowanie na ciepło nie można odpuszczać , beton , piach , bloczki, strop - to się nigdy nie zwróci - a izolacja będzie pracować i zwracać się w okresie całego "życia" budynku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
only 22.04.2015 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2015 Crawl space to nie jest najtańsza opcja. Najdroższa z tych trzech. Liczyliśmy to tu na forum. Bloczki chcesz zastąpić styropianem??? To "utwardzenie" styropianu to żart? Wiesz jakie są koszty? Wiesz jak to się będzie zachowywało po np 10 latach? Generalnie to kombinuję, bo chciałbym uniknąć betonu nawet jeśli miałoby to być droższe rozwiązanie, ale nie chcę też zaśmiecać wątku R&K. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 23.04.2015 05:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2015 Co jest złego w betonie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ifarrg 23.04.2015 05:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2015 only generalnie to zaśmiecasz troszkę R&K, ajki gruby ten styropian dajesz tutaj? Bo nie pamiętam, czy pisałeś. Będziesz miał cokół na budynku? Jakie ocieplenie na ściany, jaka grubość znaczy. No i czy nie myślałeś o jakimś hydro na fundament? Koszty zaważyły, czy jakieś inne względy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 23.04.2015 07:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2015 (edytowane) 10 cm 032 , później 30 cm 031 na ściany , na dach najprawdopodobniej 031 30 cm + kliny z 040 - pewnie jakiś twardszy (2% spadku na 8 m = 16 cm w max miejscu) po wybudowaniu Arizony gdzie wokół płyty zrobiłem drenaż kopałem później kilka razy - a to pod rynny, a to przyłącz wody , a to kanalizacja - sucho jak pieprz , na razie mam zrobiony drenaż wokół domu - przy kopaniu wody , prądu czy oczyszczalni będę dodatkowo układał rury drenarskie więc cała działka będzie osuszona i obniży się poziom wód gruntowych - uważam że nie ma sensu na ocieplenie fundamentów dawać w tym wypadku (jak również przy budowie płyty) nic lepszego niż zwykły EPS / ewentualnie cieplejszy jak u mnie - szary 032/031 fundamenty w zasadzie będą 2 stronnie ocieplone do głębokości 1 m - na posadzkę planuję 40 cm 040 ale ułożonego schodkowo tak że po zewnętrznej zaczynam od 1 m - płyty w pionie , później coraz mniej i mniej - na środku domu 20 cm Edytowane 23 Kwietnia 2015 przez R&K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ifarrg 23.04.2015 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2015 (edytowane) 10 cm 032 , później 30 cm 031 na ściany Czyli ni ebędziesz robił cokołu, tak jak u siebie w arizonie, tak? Zimą, gdy ziemia podmarzała (bo w tym roku to tylko takie coś było) nie zauważyłeś, żeby podsadzało ziemię pod styro na domu? Wiem, że w arizonie masz jeszcze opaskę, ale zastanawiam się, czy ziemia może podsadzić styropian przyklejony do ściany. Aha, jak będziesz dawał 30 cm na 10 cm, to z listwą? Edytowane 23 Kwietnia 2015 przez Ifarrg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 24.04.2015 08:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2015 (edytowane) będzie tak samo jak w Arizonie - ziemi wokół domu będzie max 5 cm poniżej styropianu 30 cm - styropianu ocieplającego ściany fundamentowe nie będzie widać w Arizonie mam teraz wokół domu chodnik ułożony od 2-5 cm poniżej styropianu 30 cm - nic się z chodnikiem nie dzieje ani w zimie ani w okresach przejściowych - tak jak pisałem w okół domu jest sucho jak pieprz - w dużej mierze dzięki okapowi styropianu na ścianach fundamentowych też nie podniesie bo po 1) przyklejony , a po 2 jest ok 1m - czyli poniżej strefy przemarzania (u nas wynosi ok 1 m ) listwy startowej do styro nie będzie - bo nie ma takich do 30 cm styropianu - gdy już wyleję stan zero - obetnę nadmiar styropianu ze ścian fundamentowych i na nim startował będę ze ociepleniem ścian z aktualnych wieści - poprawiłem (= wykonałem nowy) otwór pod kanalizację w ścianie fundamentowej - wykonałem 2 dodatkowe otwory pod rury do GWC w ścianie fundamentowej zewnętrznej - pozostały jeszcze 2 w ścianie fundamentowej wewnątrz domu - pomalowałem trzecią ścianę na czarno i zacząłem już czwartą - dryga ściana jest już w całości obklejona styropianem, obłożona folią kubełkowa i częściowo obsypana (tak by folia się trzymała)- pierwsza ściana jest już zasypana na gotowo ziemią - czyli do ok 10 cm licząc od góry - wiadomo z czasem ziemia siądzie Edytowane 24 Kwietnia 2015 przez R&K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 24.04.2015 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2015 Ja też nie znalazłem odpowiednich listew startowych, więc zamierzam zrobić je z ocynku. Cena wyjdzie około 12 zł za metr bieżący i chyba warto zabezpieczyć się przed myszami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 24.04.2015 10:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2015 (edytowane) ale jak i gdzie chcesz sie zabezpieczyc?bo listwa chroni tylko styropian od dolu , a co ze styropianem na scianach fundamentowych ? w nie moze mysz sie wgryzc i powedrowac ku gorze w styropian elewacyjny w mnie to zbedny wydatek - w Arizonie nie mialem i tu tez nie bedzieponadto taka listwa jest mostkiem a jak bede mial mysz to potraktuje ja pianka rozprezna i po klopocie - zostanie zmumifikowana Edytowane 24 Kwietnia 2015 przez R&K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts