Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

R&K buduje nowy dom ZX35 ...standard PASYWNY w rozsądnej cenie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

skończyłem ocieplanie ścian fundamentowych - pozostały do przebicia 2 przepusty w ścianie fundamentowej działowej - to dziś lub jutro

dziś wieczorem przesuwam 2 ławice w południowo-wschodnim narożniku tak by mogła koparka przyjechać i wyrwać wielki pień drzewa a przy okazji machnie kilka razy łychą i wykopie rowki do ułożenia rury od GWC

ten sam narożnik nie został zasypany po ociepleniu i obłożeniu folią kubełkową - czeka na rury od GWC - wtedy całość zasypię za 1 zamachem

rury może będą w środę lub czwartek - zobaczymy

Jestem na etapie zasypywania fundamentów przy okazji mam kilka pytań.

1)Dlaczego niektórzy uważają, że foli kubełkowa nie jest korzystna do ochrony fundamentów(osuwanie się ziemi powoduje większe szkody, niż przy zwykłej folii budowlanej)

2)Robię przepusty pod instalację, wodomierz mam w projekcie w garażu, ale boję się że w zimie jak się zapomni zamknąć to mróz rozsadzi przyłącz- i tu pytanie mogę go bez problemów przenieść do kotłowni?

Z wypustów robię:

-wodę

-zasilanie elektryczne do rozdzielni, oświetlenie zewnętrzne, brama, domofon

-rurę opto pod światłowód

-kanalizacja

-awaryjnie wypuszczam kilka arotów do kotłowni będą pod pętle pompy ciepła-nie mam decyzji co do ogrzewania jeszcze

-zastanawiam się na GWC do rekuperatora, jakbym się na niego zdecydował to dając rurę 3x100 a później wstawił w nie rurę którą Ty zamawiałeś spełni to swoje funkcje?

Ślędzę temat z zaciekawieniem i trzymam kciuki

1)Dlaczego niektórzy uważają, że foli kubełkowa nie jest korzystna do ochrony fundamentów(osuwanie się ziemi powoduje większe szkody, niż przy zwykłej folii budowlanej)

2)Robię przepusty pod instalację, wodomierz mam w projekcie w garażu, ale boję się że w zimie jak się zapomni zamknąć to mróz rozsadzi przyłącz- i tu pytanie mogę go bez problemów przenieść do kotłowni?

Z wypustów robię:

-wodę

-zasilanie elektryczne do rozdzielni, oświetlenie zewnętrzne, brama, domofon

-rurę opto pod światłowód

-kanalizacja

-awaryjnie wypuszczam kilka arotów do kotłowni będą pod pętle pompy ciepła-nie mam decyzji co do ogrzewania jeszcze

-zastanawiam się na GWC do rekuperatora, jakbym się na niego zdecydował to dając rurę 3x100 a później wstawił w nie rurę którą Ty zamawiałeś spełni to swoje funkcje?

Ślędzę temat z zaciekawieniem i trzymam kciuki

Foli kubełkowej nie da się zastąpić budowlaną , nie będzie wentylacji fundamentów

Folia kubełkowa.jpg Folia jest po to, by wody z zewnątrz nie wpuścić, a wodę z wewnątrz wypuścić. Choć są tacy, co uważają, że wody z wewnątrz wypuszczać nie należy. Często ta woda wewnątrz, "nie chce się ich słuchać" i ciśnienie negatywne robi swoje ciśnienie negatywne.jpg tylko, że tego nie widać.

Prawidłowo jest tak: fundament.jpg Folia kubełk (2).jpgFolia kubełk (1).jpg

Edytowane przez Tomasz Brzęczkowski

nie mam pojęcia skąd takie stwierdzenie i o co chodzi z tą osuwającą się ziemią - wg mnie taki sposób posadowienia domu i zabezpieczenia fundamentów jest najprostszy i najtańszy

jeśli garaż masz w bryle budynku tak jak ja np w Arizonie - to nie masz powodów do obawiania się o temperatury ujemne w garażu - ale sam licznik można przenieść do pomieszczenia technicznego - tu potrzebny będzie podpis / zgoda (jeśli wykonujesz to sam) osoby z odpowiednimi uprawieniami która później wpisuje się w dzienniku budowy w odpowiednim miejscu poświadczając prawidłowe wykonanie instalacji - wszelkie instalacje z mojego punktu widzenia - a dokładnie ich projekty są tylko po to by uzyskać PnB - a finalny ich przebieg i rozmieszczenie jest sprawą indywidualną i traktowany jest jako zmiana nieistotna z punktu widzenia przepisów prawa budowlanego - jeśli się mylę proszę poprawcie mnie, sprecyzujcie bo nie chcę wprowadzać w błąd innych

czym cieńsza rura do GWC tym większe opory - dlatego u mnie będzie 9 nitek po 16,5m

PEFLEX 160 jest bardzo droga - dlatego zdecydowałem się na tańszą cieńsza i większą ilość nitek - dlatego albo zrób na wszelki wypadek przepusty 160/200 lub większą ilość 100-ek

łopatą?

tak , tzn dziś przyjeżdża koparka na chwilkę wydrzeć wielki korzeń w rogu działki - przy okazji wykopie dół po zewnętrznej domu ok 2,5-3 m X 8 z 1 i 2 strony narożnika

wewnątrz czeka nasz ręczne kopanie - bo będzie wykonywane nie dziś a w innym terminie , 2 ) musimy coś z nadmiarem ziemi/piachu robić - żeby 2x nie przewalać trzeba sensownie ją przemieszczać i od razu zagęszczać - wiec plan jest taki że własnymi rękami, wolniej ale dokładniej

Prawidłowo jest tak:

[ATTACH=CONFIG]315164[/ATTACH]

a tego to nie kumam - najpierw folia kubełkowa , następnie izolacja ? - w którym roku tak robili ? - bo chyba tak dziś się tego nie wykonuje "w domach izolowanych"? co z ciągłością izolacji ?

Edytowane przez R&K

a tego to nie kumam - najpierw folia kubełkowa , następnie izolacja ? - - bo chyba tak dziś się tego nie wykonuje "w domach izolowanych"? co z ciągłością izolacji ?
Hydroizolacja fundamentu jest podobnie jak dachu. wentylacja kalenicy.jpg W dachu, nazywa się to wentylacja kalenicowa. wentylacja f.jpg

Bardzo chętnie wytłumaczę, po co wentylacja pod hydroizolacją. Otóż, woda w przegrodzie termicznej może być z zewnątrz i z wewnątrz. Dachówka w dachu i folia kubełkowa pełnią podobną rolę - wody z zewnątrz nie wpuścić. Podobną rolę w dachu i w fundamencie pełni wentylacja - wodę z wewnątrz wypuścić.

Woda w fundamencie, poza oczywistą wodą z gruntu wokół domu, może być

-technologiczna

-z gruntu pod domem

-z kondensacji pary w ścianie - bardzo często nie ma w ścianie (podobnie jak w dachu) paroizolacji .

w którym roku tak robili ?
Od początku jak zaczęto zajmować się izolowaniem domów czyli od 1990 roku.

- materiały dla instalatorów z początku lat 90-tych WP_20150430_10_15_39_Pro.jpgWP_20150430_10_16_53_Pro.jpg

jakoś do mnie to nie za bardzo przemawia

po 1

jak izolacja i folia obsypane piachem to skąd tam ruch powietrza?

po 2. to tak jakbym przykryl sie koldra a miał stopy poza nią - niby ściana ocieplona ale ciągłości izolacji brak, ruch powietrza jak przy klejeniu na placki - to mnie nie kręci

styropian przykleilem szczelnie do sciany fundamentowej i obłożyłem folia kubełkową

przyszły rury do GWC , ale przez weekend nic nie robiłem - świętowałem

kupiłem tylko 4m rurę kanalizacyjną którą przeciąłem 2,3 / 1,7 m i w jednej z nich wyciąłem 9 otworów

dziś będę wklejał do niej 9 16,5 m odcinków GWC , następnie całość zanurzę w wodzie i sprawdzę szczelność

kolejny etap - przeprowadzenie rur przez przepusty i zakopanie "komina" czerpni

Hydroizolacja fundamentu jest podobnie jak dachu. [ATTACH=CONFIG]315179[/ATTACH] W dachu, nazywa się to wentylacja kalenicowa. [ATTACH=CONFIG]315180[/ATTACH]

"Niechcąco" zrobiłem u siebie wentylację fundamentów. Nawet lepszą niż na tych zdjęciach, bo cieplejszą i otwartą dyfuzyjnie. Obsypałem fundamenty proszkiem od pigeona, który nie podciąga kapilarnie ;) Nie smarowałem też dysperbitem.

tak widziałem - tyle że ja mam daleko proszek ... no i ten czas oczekiwania - gdzies kiedyś widziałem informacje że był dość długi - ogólnie wiem że to bardzo dobry i tani sposób którzy są "blisko"... a Ci ktorym zostało i tak daleko mieszkają .... koszty transportu ....

pytanie za 100pkt

czy jak zrobię posadzkę w domu z lawami tak jak przy budowie płyty to będzie OK ?

tj mocno zageszczony piach - zageszczarka 500-ka* , styropian , folia , beton ze zbrojeniem rozproszonym lub siatka zbrojeniowa 10x10? do siatki myślę dodatkowo przymocować rurki

* czy przy ławach 500-ka to nie za duża ? może lepiej mniejszą i zagęszczać cieńszymi warstwami - poza tym kto ja tam wsadzi / wyciągnie

chcę ograniczyć prace do minimum , nie robić na 2x posadzki , typu chudziak, styropian, posadzka , czy styropian , chudziak , wylewka właściwa ....

tylko styropian , posadzka - rowki, kable , samopoziom - koniec!

Edytowane przez R&K

500kg to chyba za dużo, nie wiem czy nie uszkodzi ścian fund. , weź jakąs 200kg (taką już sobie tam wepchasz z kimś po deskach) i ewentualnie zagęszczaj co 15-20cm. Mi się wydaje że możesz tak zrobić, bo czemu by nie? A co z mostkiem na łączeniu posadzki i ścian fund. ? nie będzie duży? Bo jak rozumiem chcesz mieć posadzke na równi z powierzchnią ścian fundamentowych?

A co z mostkiem na łączeniu posadzki i ścian fund. ? nie będzie duży? Bo jak rozumiem chcesz mieć posadzke na równi z powierzchnią ścian fundamentowych?

ściany fundamentowe od wewnątrz wyłożę 10 cm styropianem, gdy będę wylewał samopoziom dołożę do tego pasek 2-3 cm wysokości z XPS'a

czyli posadzka 10 cm od ściany izolowana styropianem

samopoziom na posadzce i styropianie 10 cm-owym i od ściany 1 cm pasek XPSa

tak jakos z tym kombinuje

karolek75 - Barth3z robi posadzke w 2 warstwach - jedna to chudziak zbrojonu na styropianie , następnie wlasciwa posadzka z mikrokreta na warstwie poślizgowej jeśli dobrze pamiętam - czy cos w tym stylu - ja chcę odrazu wylac gotowca z betonu - zazbrojonego - tak jak przy płycie ale będzie on narazony na znacznie mniejsze obciążenia - więc na 99% czuję że to właściwe rozwiązanie , czołgista wspominał mi że beton podczas wysychania się obkurcza i wokół ścian mimo dania styropianu będę miał szczelinę - to chyba nie problem - można zapiankować na koniec

rozpocząłem prace nad klejeniem rur od GWC do rury 200-ki która będzie pełniła funkcję czerpni - po wklejeniu 1 rury o długości ponad 16 m doszedłem do wniosku ze 9 rur nie przeniesiemy na miejsce i nie przeciągniemy przez przepusty

rura została ustawiona na swoim miejscu (+/- 1m) , przeciągneliśmy kilka rur i jutro będziemy je wklejać i uszczelniac

Edytowane przez R&K

karolek75 - Barth3z robi posadzke w 2 warstwach - jedna to chudziak zbrojonu na styropianie , następnie wlasciwa posadzka z mikrokreta na warstwie poślizgowej jeśli dobrze pamiętam - czy cos w tym stylu - ja chcę odrazu wylac gotowca z betonu - zazbrojonego - tak jak przy płycie ale będzie on narazony na znacznie mniejsze obciążenia - więc na 99% czuję że to właściwe rozwiązanie , czołgista wspominał mi że beton podczas wysychania się obkurcza i wokół ścian mimo dania styropianu będę miał szczelinę - to chyba nie problem - można zapiankować na koniec

U siebie wylałem ok. 150m2 zbrojonego chudziaka z betonu B20 i nie zauważyłem, żeby ściągnęło na rogach. Jeśli chcesz wylewać gotową podłogę to będziesz miał problem z uzyskaniem poziomu. Chyba, że zastosujesz beton SCC (piszą o nim w wątku o płycie fundamentowej).