Tomasz Brzęczkowski 08.08.2013 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2013 Dlaczego to "nowa" technologia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 08.08.2013 14:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2013 o .... no po prostu takie zdjęcie znalazłem w sieci i już ... może fotka z przez X lat i wtedy to było nowe ... co za różnica!? edit: ... tak wiem w Twoich budynkach już w 89 roku była ta technologia stosowana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 08.08.2013 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2013 Nie w moich. Architekt projektuje bez mostków - stropy ze styropianu powleczonego betonem - spotykałem odkąd się instalacjami zajmuję. Albo takie: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 08.08.2013 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2013 strop js jest jednym z elementów które są do rozważenia - nie neguje ich http://www.basmac.ipr.pl/img/stropy%20js%20na%20ipr.JPG zależeć będzie od kosztów oraz projektu/ bryły budynku - bo nawet jeśli będzie to parterówka - to zależy jaki kąt nachylenia dachu - czy mały i poddasza brak - czy jakieś 30-42* i jakiś pseudo magazynowy charakter tej przestrzeni - wiele aspektów jest do rozważenia - bo jeśli np jakieś przechowywanie przedmiotów to już nie bardzo wyrzucanie tam zużytego - wilgotnego powietrza bo np kosiarka czy rower coś trafi ... strop jaki by nie był ma 1 przewagę - szczelnie przykrywa część mieszkalną i jeden minus - zwiększa koszt budowy Nie wiem jaki koszt takiego stropu js , jest dzisjaj , ale trzy lata temu jak , na taki się zdecydowałem był tańszy niż teriva , ale że wszystko temi recami , zamiast dygać pustaki i belki stropowe , wolałem styropian .Taki strop jako całość jest lżejszy od innych rozwiązań opartych na betonie. Z tym kątem nachylenia dachu , też się coś wymyśli , ja muszę coś wymyśleć bo niestety warunki zabudowy - wysokość w kalenicy 7,5-8,5 m.Najprawdopodobniej skłonie się do rozwiązania dachu typu ,,trumienka "do tego też są kształtki styropianowe i zalewa się to betonem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 08.08.2013 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2013 A jaki system chodzi bez prądu? Konwekcyjny znany jako grawitacyjny.Dotyczy to wszystkich mediów niezbędnych by w domu zimą normalnie funkcjonować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 08.08.2013 20:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2013 Już Ci to pisałem na priv ale napisze i tu jak bym mieszkał bliżej już byś miał 1 inwestora Wiele z założeń jest mi bliskich ( jak nie wszystkie) Pierwszy DB na tym forum był to Twój DB. Tego wątku przyznam jeszcze całego nie przeczytałem (nie daje rady bo walczę z wątkiem o GWC i jamnikach - obecnie 67 strona i mi oczy się buntują ) ale będę tu z ciekawością zaglądał. kto wie , kto wie ... może już na wiosnę poprowadzę nadzór nad budową budynku usługowo-mieszkalnego na dolnym śląsku (max 60 km od Wrocławia) .... kwestia tylko ogarniecia tematu finansowania przez inwestorów - PnB już jest - wystarczy tylko wykonać projekt zastępczy do tego na który jest PnB (nie jestem pewny czy to tak się nazywa - ale coś w tym stylu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 08.08.2013 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2013 klocki z IZDOM mają 25 cm izolacji z zewnątrz http://www.budnet.pl/zdjecia/MC_1_45_NEOduz.jpg 5 zamków na 25 cm - o szczelność bym się nie obawiał też chciałem te klocki ale od kiedy dostałem wycenę od izodomu2000 to jednak chyba zrobię wersje klocków z 15 cm zewnętrznego ocieplenia. kto wie , kto wie ... może już na wiosnę poprowadzę nadzór nad budową budynku usługowo-mieszkalnego na dolnym śląsku (max 60 km od Wrocławia) .... kwestia tylko ogarniecia tematu finansowania przez inwestorów - PnB już jest - wystarczy tylko wykonać projekt zastępczy do tego na który jest PnB (nie jestem pewny czy to tak się nazywa - ale coś w tym stylu) no to myśl bo z Wrocka do mnie to już 272 km zaczynam na wiosnę a nadzoru nie mam i będzie z tym problem a bo klocki a bo WM ( kombinowana) i kable (" jak to prądem pan chcesz ogrzewać ?? przecież to drogie - i dostaje konwulsji jak muszę to tłumaczyć każdemu po kolei ) PnB się robi - projekt zastępczy z fundamentów na płytę dołączony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 08.08.2013 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2013 (" jak to prądem pan chcesz ogrzewać ?? przecież to drogie - i dostaje konwulsji jak muszę to tłumaczyć każdemu po kolei ) Nie mów hop dopóki nie przeskoczysz...bo potem będzie wstyd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 08.08.2013 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2013 Nie mów hop dopóki nie przeskoczysz...bo potem będzie wstyd takich jak Ty na moja porażkę to czeka już kilkunastu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 08.08.2013 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2013 takich jak Ty na moja porażkę to czeka już kilkunastu Na nic nie czekam a tym bardziej na porażkę Po prostu lepiej na początku wylać sobie kubeł zimnej wody na głowę niż potem wyrywać włosy z głowy bo dom buduje się na kupę lat a nie zmienia co kilka sezonów jak auta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 08.08.2013 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2013 Na nic nie czekam a tym bardziej na porażkę Po prostu lepiej na początku wylać sobie kubeł zimnej wody na głowę niż potem wyrywać włosy z głowy bo dom buduje się na kupę lat a nie zmienia co kilka sezonów jak auta. i dlatego koniecznie muszę wydać dziesiątki tyś na PC ? to nie wątek na tego rodzaju dyskusje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 08.08.2013 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2013 (edytowane) i dlatego koniecznie muszę wydać dziesiątki tyś na PC ? to nie wątek na tego rodzaju dyskusje A skąd Ci to przyszło do głowy ? Po prostu najpierw wybuduj a potem ogłaszaj wszem i wobec,że ogrzewanie prądem jest tanie a nie odwrotnie. Brałeś pod uwagę,że coś może nie wyjść i zamiast niskiego zapotrzebowania będzie duże ? Jeśli nie brałeś to weź bo własnymi rękami nie budujesz a budowa to nie jest sklejenie kartonu a budowa domu pasywnego czy energooszczędnego to nie tylko izolacja. Założyciel wątku coś moze powiedzieć na ten temat. Edytowane 8 Sierpnia 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 09.08.2013 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2013 Konwekcyjny znany jako grawitacyjny.Dotyczy to wszystkich mediów niezbędnych by w domu zimą normalnie funkcjonować. Co to jest - system grzewczy konwekcyjny zwany grawitacyjny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 09.08.2013 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2013 i dlatego koniecznie muszę wydać dziesiątki tyś na PC ? to nie wątek na tego rodzaju dyskusje Dobra pompa ciepła na dom 150m2 to 6000zł A prądem bez pompy i tak jest najtaniej. Budowanie dziś domu tylko izolowanego nie ma sensu. Normalnie zbudowany dom to 10-15kWh/m2 rocznie - z ciepłą wodą w 2000kWh powinien się zmieścić. To naprawdę DROGO? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 09.08.2013 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2013 Dobra pompa ciepła na dom 150m2 to 6000zł A prądem bez pompy i tak jest najtaniej. Budowanie dziś domu tylko izolowanego nie ma sensu. Normalnie zbudowany dom to 10-15kWh/m2 rocznie - z ciepłą wodą w 2000kWh powinien się zmieścić. To naprawdę DROGO? Panie Tomaszu skąd się Pan zerwał ? Normalnie budowany dom to w większości przypadków taki który ładnie wygląda na folderze z gazetki, następnie jest budowany tak jak w owym projekcie napisane. ( grunt 10 cm styro ściany 12 - 15 cm dach 20 cm wełny ) A jak cos w projekcie jest niewygodne dla ekipy typu silka na ściany lub strop monolit to majster "doradza" na gazobeton i płyty żerańskie i tak wygląda "normalnie" zbudowany dom. O OZC czy innych udziwnieniach z wentylacja itp można zapomnieć. No i teraz jest moda na solary, które dają wrzątek latem w dowolnych ilościach oraz wszelakie pompy ciepła . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 09.08.2013 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2013 Normalnie to normalnie - powszechnie nie oznacza normalnie. Drogo nie oznacza normalnie ! Dom nieizolowany to nie jest normalne - choć może być powszechne. Zwalczanie normalnej izolacji domu, by sprzedać drogie pompy ciepła, kolektory, czy gaz - jest dla mnie anormalne. Rolą izolacji termicznej jest marginalizacja roli ogrzewania - dlatego nie wolno w sprawach izolowania - słuchać się "ciepłowników" - TO CHYBA NORMALNE!??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 09.08.2013 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2013 Szanowny Panie mic81... Jest Pan kotłownią 100W czyli na 3 m3. Musi Pan zimą przenocować w małym domku (namiocie jedynce 3m3) dla którego jest Pan ogrzewaniem. Ma Pan parę płyt styropianowych - gdzie Pan te płyty włoży? Ja pod du.. ! Powiększajmy teraz ten namiot o metr...o metr... o metr aż do 100m2 w podstawie - proszę mi NORMALNIE wskazać wielkość, przy której powinienem dawać więcej w dach i ściany niż w podłogę? Można prosić??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 09.08.2013 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2013 Schłodzenie czy ogrzanie 1 m3 suchego piachu o 1 st.C i utrzymanie tego stanu przez pół roku w środowisku tegoż piachu, to 400kWh - dane w wydziału geologii z prac o gmc Ponad 3 lata temu wykonałem taka analizę : http://forum.budujemydom.pl/index.php?s=&showtopic=9045&view=findpost&p=70016 Wniosek z tej analizy był taki : Tak więc ogrzanie o 1K 1m3 fundamentu lub gruntu i utrzymanie tej temperatury przez sezon grzewczy, to wydatek energetyczny rzędu 70-100kWh, przy czym nie można tej wielkości mnożyć przez objętość fundamentów czy gruntu pod budynkiem, bo ogrzewając 1m3 gruntu pod środkiem budynku o 1K faktycznie podnosimy temperaturę całej bryły pod budynkiem (zakładając, że straty na boki są ograniczone przez odpowiednią izolację). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 09.08.2013 10:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2013 Artur - każdy ma wolny wybór i swój rozum , forum dostarcza wiedzy i argumentów za oraz przeciw. I żeby nie było - nie jestem zafixowany na 1 technologię budowania domu i tylko na 1 grzania go, obecnie przygotowuje koncepcję zmiany technologii budowy dla wcześniej wspomnianej budowy na dolnym śl. i tam z racji kubatury i pow. 2x250m2 nie będzie kabli! tylko PC - zadowolony? ? i jeszcze jedno propozycja liczenia i porównywania zapotrzebowania na ciepło domów z poddaszem użytkowym. wiadomo ze jak parter to 1x1x2.6 , mój dom ma 420m3 wiec jak porównać go z innymi domami z poddaszem użytkowym np. z dachem 2 spadowym czy inną budową? np. parterówką? więc 420m3/2,6= 161,5 m2, 4600kWh/161,5= 28,5 kWh/rok/1m2 - ni jak 161,5 m2 ma się do moich 140 pow. użytkowej, czy 173 m2 pow. grzewczej - czekam na komentarz czy ogół akceptuje taki sposób liczenia i porównywania domów?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 09.08.2013 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2013 Szanowny Panie mic81... Jest Pan kotłownią 100W czyli na 3 m3. Musi Pan zimą przenocować w małym domku (namiocie jedynce 3m3) dla którego jest Pan ogrzewaniem. Ma Pan parę płyt styropianowych - gdzie Pan te płyty włoży? Ja pod du.. ! Powiększajmy teraz ten namiot o metr...o metr... o metr aż do 100m2 w podstawie - proszę mi NORMALNIE wskazać wielkość, przy której powinienem dawać więcej w dach i ściany niż w podłogę? Można prosić???Plecie TB głupoty, co chyba już nikogo nie dziwi. Przy 'kotłowni' 100W niezależnie od tego z której strony ją zaizolujemy (chyba że ze wszystkich) będzie zawsze zimno. Powiększmy te elektrownię do 1KW. W namiocie zrobi się gorąco. Podgrzejmy parę, kilkanaście godzin. Potem ja zabierzmy. Co się stanie? To oczywiste, zrobi się zimno. Trzeba się przykryć ale... nie od spodu. Ziemia będzie ciepła jeszcze długo. Akumulacja, czyli coś czego TB nie oficjalnie zauważa bo nie pasuje mu do jego chorej koncepcji ocieplania od wewnątrz. Wymyślił sobie TB sposób na biznes. Izolacja od wewnątrz, ogrzewanie nadmuchowe i dopasował do tego głoszone przez siebie teorie. Żałosny typek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts