Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

R&K buduje nowy dom ZX35 ...standard PASYWNY w rozsądnej cenie

Recommended Posts

Super, dzięki! Jak już zdecydujemy się rozpocząć na pewno wezmę Twoją listę pod uwagę :yes:

Mieliśmy robić szafę wbudowaną (460x290cm...) w stolarni Kapinos, ale ostatecznie zdecydowaliśmy się na Drew-Dud (to chyba przez płot od Kapinos :) ) za namową Teściowej (robili u niej w ośrodku zdrowia całe wyposażenie). Cenowo wyszło tak, że zapłaciliśmy za szafę (4x100cm drzwi przesuwne z 2m^2 szkła na każdych) i 60cm szafka ze skosem (bo kolidowała z parapetem) i DODATKOWO rama łóżka z dwoma dużymi szufladami 160x200 z oparciem i DODATKOWO dwa nakastliki tyle ile nam ktoś (NIE Kapinos) zaproponował za samą szafę. Jakbyś czasem miał potrzebę robić meble to śmiało możesz ich prosić o wycene - my jesteśmy super zadowoleni.

Edytowane przez ggdh

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ggdh - dzięki za miłe słowa , co do listy to tym razem nie pomogę, bo większość biorę w lokalnym zaprzyjaźnionym składzie budowlanym

jakbyś potrzebował to mam dobrego sprawdzonego elektryka , młody z głową na karku

co do aktualnych wieści to uporałem się już z 95% murowania i znaczną częścią podciągów

z murowaniem trochę sprawa się przeciągała bo brakło mi zaprawy i nie mogłem jej nigdzie lokalnie dostać , wczoraj zakupiłem i dziś już coś pokleiłem

został mi jedn nad drzwiami wejściowymi - to drobnostka , oraz 2 długie nad dużymi przeszkleniami w salonie , jedn będzie miał ponad 4m + 2 filary w środku domu i 2 duże podciągi w środku - to muszę sprawdzić czy będzie wykonywane razem z dachem czy musi być wcześniej wykonane razem z wieńcem

jutro mam 2-3 h do południa luzu to z pewnością zakończ murowanie jeśli pogoda mi na to pozwoli , a z 2 dużymi podciągami nad oknami w salonie do soboty powinniśmy się uwinąć

i chyba na tym się zakończy sezon , nie mam już sił na wieniec i chyba pogoda ma się już załamać , ędę sobi w zimie spokojni nad zbrojeniem pracował , na wczesną wiosną dach i okna

R&K, to był pierwszy raz jak murowałeś zaprawą w puszce? Jakieś wnioski? Polecasz / nie tkniesz tego więcej? Plusy / minusy / na co uważać?

Założyłem wątek w dziale "Ściany..." pytając dlaczego pianka jest wykorzystywana w tak niewielkiej liczbie realizacji, ale jeszcze nikt nie pokwapił się z odpowiedzią.

tak to był1x gdy cokolwiek murowałem w swoim życiu

w sobotę zdarzyło mi się też "kawałek domu ZX35" murować na tradycyjnej zaprawie , jak będzie pogoda pokarze i opisze co i jak i za jakiś czas opisze dokładnie wszelkie swoje spostrzeżenia odnośnie zaprawy chemicznej w puszce

Z tego co jakiś czas temu rozmawiałem z pewnym pracownikiem seleny to piany poliuretanowe różnią się jedynie drobnymi dodatkami odpowiedzialnymi za jej rozprężanie (nisko/wysoko prężne, temper. rozprężania itp.).

Wszystkie piany doskonale kleją we wczesnym stadium rozprężania oraz wszystkie piany są bardzo wrażliwe na promieniowanie UV. A różnica w cenie to jedynie dodanie kosztu certyfikatu i innowacyjności.

nie odważyłbym się budować domu na czymś innym - myśl że kierownik budowy też miałby tu opory

na chwilę obecną zużyłem 14 puszek , nie uważam bym oszczędzał w aplikacji , ale w zależności od sposobu aplikacji można byłoby zużyć +/- 2-3 szt więcej / mniej

koszt nawet przy cenie 36 zł (półkowa cena z marketu) to 504 zł , w kontekście kleju cienko warstwowego rozrabianego na bazi wody czy też tradycyjnej zaprawy oszczędność znikoma w zł a w czasie i czystości prac nie do oszacowania!

Nie no, ja też nie budowałbym na zwykłej piance, tylko się zastanawiam.

A co do samej zaprawy z puszki, to chyba tak garaż zbuduję. Jak liczyłem podczas mojej budowy, to taka puszka kosztowała około 70zł zdaje się i stwierdziłem, że sporo taniej mi wyjdzie klejem z wora. Dzisiaj wybór byłby inny - ze względu właśnie na brak konieczności rozwijania i zwijania prądu, mieszania, mycia kastra i narzędzi, oraz dźwigania tego całego błota.

sezon 2015 uważam za zamknięty ... dziś spadł śnieg i raczej w ciągu dnia już ni zniknie a cały tydzień w nocy mają być przymrozki

jeśli pogoda pozwoli to w sezonie zimowym będę pracował nad zbrojeniem wińca i podciągo-więńców nad dużymi oknami w salonie

wczesną wiosną chciałbym wylać wieńce, a następnie dach z JS-ów i następnie okna

późnij ścianki działowe, prąd, wentylacja , sufity i ściany oraz izolacja budynku , na koniec elewacja oraz jakiś chodniczek przed wejściem

całość oceniam na max 3-4 miesiące jeśli $ pozwoli , ale jak znam życie to cały przyszły sezon zejdzie ....

• 3 weeks później...

Witaj Konrad,

moglbys opisac swoje spostrzeżenia odnośnie zaprawy chemicznej w puszce ?

Robiles jakies testy wytrzymalosci tak zeby miec porownanie z klejem? Jakiej firmy ta pianka i czy roznych firm testowales?

Wydawalo mi sie ze dopuszczona jest do scian wewnetrznych a nie nosnych. Widocznie sie pozmienialo.

• 1 month później...

nie mialem czasu i weny siasc do FM od jakiegos czasu ....

ale dzis trafil sie wolniejszy weekend od dluzszegfo czasu i nadrabiam roznego rodzaju zaleglosci ogladajac 1 okiem mecz pilki recznej reprezentacji PL

a wiec 1 podstawowa sprawa

zaprawa cienkowarstwowa TYTAN nadaje się do murowania ścia zewnetrznych jak i wewnętrznych scian z BK o wysokiem dokładności 1/2 mm

z mojego doświadczenia przydają się gwożdzie czasami do wyrownania muru podczas klejenia

calość ścian robiąc z doskoku wykonalem w 3 tygodnie mniej więcej - robiac po kilka h dziennie

gdybym robil pelne dni w okresie letnim dom stalby po 23 moze 4 dniach

produkt super = mocno trzyma - pisalem o tym że odcinalem bloczki juz posklejane i puszczał bloczek a nie klej !

do ścian wewnetrznych bede szukał zamiennika - tanszego i mniej wymagajacego

burujac w okresie wiosennym lub jesienno zimowym (do -5C - murujesz w dzien a w nocy moze byc nawet mróz , bo klej szybko schnie i łapie) innego i lepszego rozwiazania nie widze - różnica w cenie na calym doku to ok 200zl względem zaprawy cienkowarstwowej z worka - do ktorej potrzebuje wody, prądu kastetów, dzwigania , czyszczenia etc

tu mialem wszystko w ....poważaniu - przychodziłem na budowe i po 5 min już kleiłem , zakrcałem pistorel zbieralem narzedzia : poziomice/ pendzen do odkurzania bloczków i mlotek i konczylem prace i nic mnie nie obchodzilo

POLECAM !!!!!! ten system jakiejkolwiek firmy

z aktualnych wieści / planów

jest stal

czas na cięcie , wykonanie strzemion

są deski - ale narazie mury obite folią - poczekamy na koniec lutego / marzec - zdejmiemy zabezpieczenia , wykonamy koryta na podciągi i na zbrojenie

gdy beda strzeminona wykonany bezposrednio w korytach poteżne zbrojenia podciągów - koniec marca planuję wykonanie wienca , pozniej dach i okna

maj to już elewacja, okna i drzwi wejściowe a następnie tynki w domu , zobaczymy ... może KG lub siatka klej i gładź

na koniec WM , sufity podwieszane i koniec :D

między czasie zbiornik do POŚ , rozsączenie i czarna ziemia i trawka :D

= koniec :D

• 2 weeks później...
mniej więcej - tylko ja chyba ścianę attykową wykonam całą ze styropianu

Nawet o tym nie pomyślałem !!! A też mam podobny projekt ZX100 z tej samej pracowni.

https://www.youtube.com/watch?v=ocKPd__XRs8

Taka zmiana nie wpłynie negatywnie na parametry budynku ? Nie spowoduje w przyszłości problemów ? Czy scianka attykowa pełni tylko rolę estetyczną ? Nie wiem jaki planujesz strop, czy w moim przypadku płyta żerańska stwarza w tej zmianie jakieś ograniczenia.

Na razie to widze same plusy,

- mniej płacę za murowanie

- mniejszy koszt zaprawy, może bardziej opłacalne bedzię użycie kształtek zamiast kupować deski, oszczędność czasu

Jakie są negatywy takiego rozwiązania ?

pisałem , strop z płyt styropianowych JS - to rozwiązanie jest bardzo podobne do płyt żerańskich tylko inny materiał

scianka attykowa - zasłania skos na dachu - na 6 metrach 2% spadku to 12 cm różnicy w grubości izolacji , do tego chyba chodzi jeszcze o względy bezpieczeństwa - ale nie jestem pewny czy i jak przepisy mówią w tym zakresie

wykonanie jej w ten sposób odcina ją od murów domu , styropian przyklejony będzie trzymał się bardzo dobrze , na potrzeby domu który ni ma tarasu itp dachu użytkowego w zupełności takie rozwiązanie sie sprawdzi i ma same + przy wykonaniu , ożyję do tego gotowych pociętych w fabryce bloków najtańszego styropianu

Edytowane przez R&K

• 2 months później...