ggdh 17.11.2015 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2015 (edytowane) Super, dzięki! Jak już zdecydujemy się rozpocząć na pewno wezmę Twoją listę pod uwagę Mieliśmy robić szafę wbudowaną (460x290cm...) w stolarni Kapinos, ale ostatecznie zdecydowaliśmy się na Drew-Dud (to chyba przez płot od Kapinos ) za namową Teściowej (robili u niej w ośrodku zdrowia całe wyposażenie). Cenowo wyszło tak, że zapłaciliśmy za szafę (4x100cm drzwi przesuwne z 2m^2 szkła na każdych) i 60cm szafka ze skosem (bo kolidowała z parapetem) i DODATKOWO rama łóżka z dwoma dużymi szufladami 160x200 z oparciem i DODATKOWO dwa nakastliki tyle ile nam ktoś (NIE Kapinos) zaproponował za samą szafę. Jakbyś czasem miał potrzebę robić meble to śmiało możesz ich prosić o wycene - my jesteśmy super zadowoleni. Edytowane 17 Listopada 2015 przez ggdh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 17.11.2015 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2015 Ja raczej samorób, ale Kapinos mi super dobrze i tanio trepy i podstopnice robił do samodzielnego montażu, a znajomym schody i wszyscy zadowoleni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 18.11.2015 11:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2015 ggdh - dzięki za miłe słowa , co do listy to tym razem nie pomogę, bo większość biorę w lokalnym zaprzyjaźnionym składzie budowlanym jakbyś potrzebował to mam dobrego sprawdzonego elektryka , młody z głową na karku co do aktualnych wieści to uporałem się już z 95% murowania i znaczną częścią podciągów z murowaniem trochę sprawa się przeciągała bo brakło mi zaprawy i nie mogłem jej nigdzie lokalnie dostać , wczoraj zakupiłem i dziś już coś pokleiłem został mi jedn nad drzwiami wejściowymi - to drobnostka , oraz 2 długie nad dużymi przeszkleniami w salonie , jedn będzie miał ponad 4m + 2 filary w środku domu i 2 duże podciągi w środku - to muszę sprawdzić czy będzie wykonywane razem z dachem czy musi być wcześniej wykonane razem z wieńcem jutro mam 2-3 h do południa luzu to z pewnością zakończ murowanie jeśli pogoda mi na to pozwoli , a z 2 dużymi podciągami nad oknami w salonie do soboty powinniśmy się uwinąć i chyba na tym się zakończy sezon , nie mam już sił na wieniec i chyba pogoda ma się już załamać , ędę sobi w zimie spokojni nad zbrojeniem pracował , na wczesną wiosną dach i okna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ggdh 19.11.2015 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2015 R&K, to był pierwszy raz jak murowałeś zaprawą w puszce? Jakieś wnioski? Polecasz / nie tkniesz tego więcej? Plusy / minusy / na co uważać? Założyłem wątek w dziale "Ściany..." pytając dlaczego pianka jest wykorzystywana w tak niewielkiej liczbie realizacji, ale jeszcze nikt nie pokwapił się z odpowiedzią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 19.11.2015 16:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2015 tak to był1x gdy cokolwiek murowałem w swoim życiu w sobotę zdarzyło mi się też "kawałek domu ZX35" murować na tradycyjnej zaprawie , jak będzie pogoda pokarze i opisze co i jak i za jakiś czas opisze dokładnie wszelkie swoje spostrzeżenia odnośnie zaprawy chemicznej w puszce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 20.11.2015 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2015 Niedawno robiłem przebicie przez ścianę kolankową, pod rurę fi 200 od rurowego GWC. Pustak się obluzował, to zakleiłem na piance Tytan 65 i trzyma rewelacyjnie. Zastanawiam się czym różni się ta pianka o dychę droższa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz P. 20.11.2015 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2015 Z tego co jakiś czas temu rozmawiałem z pewnym pracownikiem seleny to piany poliuretanowe różnią się jedynie drobnymi dodatkami odpowiedzialnymi za jej rozprężanie (nisko/wysoko prężne, temper. rozprężania itp.). Wszystkie piany doskonale kleją we wczesnym stadium rozprężania oraz wszystkie piany są bardzo wrażliwe na promieniowanie UV. A różnica w cenie to jedynie dodanie kosztu certyfikatu i innowacyjności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 23.11.2015 10:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2015 nie odważyłbym się budować domu na czymś innym - myśl że kierownik budowy też miałby tu opory na chwilę obecną zużyłem 14 puszek , nie uważam bym oszczędzał w aplikacji , ale w zależności od sposobu aplikacji można byłoby zużyć +/- 2-3 szt więcej / mniej koszt nawet przy cenie 36 zł (półkowa cena z marketu) to 504 zł , w kontekście kleju cienko warstwowego rozrabianego na bazi wody czy też tradycyjnej zaprawy oszczędność znikoma w zł a w czasie i czystości prac nie do oszacowania! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 23.11.2015 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2015 Nie no, ja też nie budowałbym na zwykłej piance, tylko się zastanawiam. A co do samej zaprawy z puszki, to chyba tak garaż zbuduję. Jak liczyłem podczas mojej budowy, to taka puszka kosztowała około 70zł zdaje się i stwierdziłem, że sporo taniej mi wyjdzie klejem z wora. Dzisiaj wybór byłby inny - ze względu właśnie na brak konieczności rozwijania i zwijania prądu, mieszania, mycia kastra i narzędzi, oraz dźwigania tego całego błota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 24.11.2015 11:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2015 sezon 2015 uważam za zamknięty ... dziś spadł śnieg i raczej w ciągu dnia już ni zniknie a cały tydzień w nocy mają być przymrozki jeśli pogoda pozwoli to w sezonie zimowym będę pracował nad zbrojeniem wińca i podciągo-więńców nad dużymi oknami w salonie wczesną wiosną chciałbym wylać wieńce, a następnie dach z JS-ów i następnie okna późnij ścianki działowe, prąd, wentylacja , sufity i ściany oraz izolacja budynku , na koniec elewacja oraz jakiś chodniczek przed wejściem całość oceniam na max 3-4 miesiące jeśli $ pozwoli , ale jak znam życie to cały przyszły sezon zejdzie .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzinks0 11.12.2015 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2015 Witaj Konrad,moglbys opisac swoje spostrzeżenia odnośnie zaprawy chemicznej w puszce ? Robiles jakies testy wytrzymalosci tak zeby miec porownanie z klejem? Jakiej firmy ta pianka i czy roznych firm testowales? Wydawalo mi sie ze dopuszczona jest do scian wewnetrznych a nie nosnych. Widocznie sie pozmienialo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 15.01.2016 20:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2016 nie mialem czasu i weny siasc do FM od jakiegos czasu .... ale dzis trafil sie wolniejszy weekend od dluzszegfo czasu i nadrabiam roznego rodzaju zaleglosci ogladajac 1 okiem mecz pilki recznej reprezentacji PL a wiec 1 podstawowa sprawa zaprawa cienkowarstwowa TYTAN nadaje się do murowania ścia zewnetrznych jak i wewnętrznych scian z BK o wysokiem dokładności 1/2 mm z mojego doświadczenia przydają się gwożdzie czasami do wyrownania muru podczas klejenia calość ścian robiąc z doskoku wykonalem w 3 tygodnie mniej więcej - robiac po kilka h dziennie gdybym robil pelne dni w okresie letnim dom stalby po 23 moze 4 dniach produkt super = mocno trzyma - pisalem o tym że odcinalem bloczki juz posklejane i puszczał bloczek a nie klej ! do ścian wewnetrznych bede szukał zamiennika - tanszego i mniej wymagajacego burujac w okresie wiosennym lub jesienno zimowym (do -5C - murujesz w dzien a w nocy moze byc nawet mróz , bo klej szybko schnie i łapie) innego i lepszego rozwiazania nie widze - różnica w cenie na calym doku to ok 200zl względem zaprawy cienkowarstwowej z worka - do ktorej potrzebuje wody, prądu kastetów, dzwigania , czyszczenia etc tu mialem wszystko w ....poważaniu - przychodziłem na budowe i po 5 min już kleiłem , zakrcałem pistorel zbieralem narzedzia : poziomice/ pendzen do odkurzania bloczków i mlotek i konczylem prace i nic mnie nie obchodzilo POLECAM !!!!!! ten system jakiejkolwiek firmy z aktualnych wieści / planów jest stal czas na cięcie , wykonanie strzemion są deski - ale narazie mury obite folią - poczekamy na koniec lutego / marzec - zdejmiemy zabezpieczenia , wykonamy koryta na podciągi i na zbrojenie gdy beda strzeminona wykonany bezposrednio w korytach poteżne zbrojenia podciągów - koniec marca planuję wykonanie wienca , pozniej dach i okna maj to już elewacja, okna i drzwi wejściowe a następnie tynki w domu , zobaczymy ... może KG lub siatka klej i gładź na koniec WM , sufity podwieszane i koniec między czasie zbiornik do POŚ , rozsączenie i czarna ziemia i trawka = koniec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 24.01.2016 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2016 Uff, przeczytałem Myślałem że będzie coś na temat dachu płaskiego. Ja na razie mam tylko płytę i mocny plan że do końca roku będę mieszkał. Mam nadzieję że zima szybko się skończy i ruszymy z pracami ! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 26.01.2016 15:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2016 już niebawem będę zamawiał całość oparta o styropanowy JS, beton , i poźniej izolacja , membrana oraz warstwa dociskowa wszystko raczej we własnym zakresie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 26.01.2016 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2016 już niebawem będę zamawiał całość oparta o styropanowy JS, beton , i poźniej izolacja , membrana oraz warstwa dociskowa wszystko raczej we własnym zakresie Coś w tym stylu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 27.01.2016 15:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2016 mniej więcej - tylko ja chyba ścianę attykową wykonam całą ze styropianu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 27.01.2016 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2016 mniej więcej - tylko ja chyba ścianę attykową wykonam całą ze styropianu Nawet o tym nie pomyślałem !!! A też mam podobny projekt ZX100 z tej samej pracowni. https://www.youtube.com/watch?v=ocKPd__XRs8 Taka zmiana nie wpłynie negatywnie na parametry budynku ? Nie spowoduje w przyszłości problemów ? Czy scianka attykowa pełni tylko rolę estetyczną ? Nie wiem jaki planujesz strop, czy w moim przypadku płyta żerańska stwarza w tej zmianie jakieś ograniczenia. Na razie to widze same plusy, - mniej płacę za murowanie - mniejszy koszt zaprawy, może bardziej opłacalne bedzię użycie kształtek zamiast kupować deski, oszczędność czasu Jakie są negatywy takiego rozwiązania ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 28.01.2016 12:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2016 (edytowane) pisałem , strop z płyt styropianowych JS - to rozwiązanie jest bardzo podobne do płyt żerańskich tylko inny materiał scianka attykowa - zasłania skos na dachu - na 6 metrach 2% spadku to 12 cm różnicy w grubości izolacji , do tego chyba chodzi jeszcze o względy bezpieczeństwa - ale nie jestem pewny czy i jak przepisy mówią w tym zakresie wykonanie jej w ten sposób odcina ją od murów domu , styropian przyklejony będzie trzymał się bardzo dobrze , na potrzeby domu który ni ma tarasu itp dachu użytkowego w zupełności takie rozwiązanie sie sprawdzi i ma same + przy wykonaniu , ożyję do tego gotowych pociętych w fabryce bloków najtańszego styropianu Edytowane 10 Grudnia 2016 przez R&K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 28.03.2016 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2016 R&K dzieje się tam coś u Ciebie? Bo pogoda chyba sprzyja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz P. 29.03.2016 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2016 Podbijam pytanie sebcioc55. Dzieje się coś? Chętnie poczytamy Pozdrawiam Tomasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts