Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

R&K buduje nowy dom ZX35 ...standard PASYWNY w rozsądnej cenie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

sufit będzie podwieszany minimalnie jak tylko się da tj ok 9-10cm aby schować rury (7,5 cm)

I co, utniesz wejścia do skrzynek do anemostatów na 1,5-2 cm? Bo moje anemostaty mają chyba ze 4 cm wysokości, a króćce ponad 5 cm... jak bym zostawil 2 cm wejścia, to do skrzynki wejdzie 2 cm anemostatu (2 będą w króćcu)... Pytam, bo tez jeszcze nie mam sufitu podwieszanego zrobionego, a nie chciałbym go bardzo dużego robić... U Ciebie na pewno trzeba uciąć , bo są długie, moje skrzynki fabrycznie mają 8,3 cm+5,3 cm króćce, co daje razem prawie 14 cm...

Uff udało się dotrzeć do końca. Gratuluje ciekawego i przemyślanego domu oraz oczywiście samozaparcia w realizacji.

Możesz podać ile cie kosztowały okna szczególnie interesują mnie te duże przeszklenia. Mam na oku projekt z dwoma znacznymi oknami i zastanawiam się czy mnie koszta nie zjedzą. Częściowo oczywiście fix-y.

I co, utniesz wejścia do skrzynek do anemostatów na 1,5-2 cm? Bo moje anemostaty mają chyba ze 4 cm wysokości, a króćce ponad 5 cm... jak bym zostawil 2 cm wejścia, to do skrzynki wejdzie 2 cm anemostatu (2 będą w króćcu)... Pytam, bo tez jeszcze nie mam sufitu podwieszanego zrobionego, a nie chciałbym go bardzo dużego robić... U Ciebie na pewno trzeba uciąć , bo są długie, moje skrzynki fabrycznie mają 8,3 cm+5,3 cm króćce, co daje razem prawie 14 cm...

ostatnio pisałem z "głowy" , potem sprawdziłem wszystko na budowie

dom z 11 warstw bloczków po 25cm każdy=275do tegook5 cm wieniec względem płyt sufitu

belka między salonem a kuchnią -18 cm - na tej wysokości będzie sufit to jest 9cm skrzynka+ 9cm króćce od anemostatów

na poniedziałek kolejna dostawa styropianu - kończymy dach i zaczynam elewację - głównie od "przodu domu" tj wielkich przeszkleń w salonie "we wnęce" bo będę miał na razie tylko 15m2 styropianu na elewację

końcem tygodnia ostatnia dostawa rur od WM i robię część wyciągową

następnie ok15-18 października dostawa styropianu na elewację

w oczekiwaniu na dostawę styropianu w ramach porannej gimnastyki zrobiłem coś takiego

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=368573&d=1474966583

wczoraj w końcu późnym popołudniem dojechał styropian

dziś od rana już kleiłem elewację

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=368572&d=1474966548

po wykonaniu elewacji ocieplone fundamenty zostaną obsypane ziemią na "0"

a po pracy cd dachu - druga połowa

Edytowane przez R&K

w standardzie nie ,chyba że klient będzie chciał ,będzie można je wykonać na każdym etapie,ze względu na konsole wystarczy tylko odrobinę podciąć styropian nad oknem - możesz w DB Arizony zobaczyć jak były mocowane i obrabiane skrzynki od rolet przy tak grubym styropianie

to kwestia kleju a nie dociskania ;)

niektórzy wykonawcy idą na łatwiznę i dają tańsze taśmy z gorszym klejem i po to by się nie odklejały kleją je od szczytu by pianka montażowa docisnęła taśmę z klejem

ze względu na ewentualną kasetę u góry przyklej np 15 cm styropiany z taśmą, a następnie dokleję kolejne 15 w którym w przyszłości np wytnie się miejsce na skrzynkę

Ja z powodu taśm i problemów z nimi związanymi drugi raz okien na konsolach bym nie kupił.

Dodatkowym problemem jest obrobienie otworu okiennego od wewnątrz.

Ja nie chciałem robić ocieplenia przed tynkami i wylewkami.

Miałem taśmy które nie miały szans się utrzymać przy takich przeciągach jak to były u mnie. Woda lała się po ścianach, wlewała się do środka. To wszystko przysporzyło sporo problemów. Co do samego klejenia taśm to nie jest problem, dobry klej i dwie godziny roboty. Ten klej z tubki był najtrwalszy.

Taśmy jak już zakupię i będę kleił napisze co jak dlaczego

sam montaż wymuszony jest przez warstwę ocieplenia 30cm

jak widać po wpisach powyżej kolejność prac ma duże znaczenie oraz to w jakiej technologi się wykonuje poszczególne prace -wszystko musi być przemyślane od A do Z

oto kilka fotek z wczoraj (dach)

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=368948&d=1475307038

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=368949&d=1475307039

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=368950&d=1475307042

od poniedziałku deszcz - dziś kończę pianować szczeliny i odcinam nadmiar pianki , całość przykrywamy folią by woda swobodnie mogła spływać , nie odcięcie pianki spowodowałoby małe "wanny" w których stała by woda

w 1 turze zamówiłem 27płyt 3x1x33cm co stanowiło niemalże połowę dachu , 27 to wielokrotność bloków3x1x1 które fabryka cięła bez odpadów

w 2 dostawie było również 27 płyt identycznie ciętych oraz 2 bloki pocięte na 3x1x30 , takich płyt było 6 + 2 szt płyt 3x1x10cm

na dach weszło 55 płyt stad 1 szt poszła 30 cm i widać na zdjęciu drugim doklejki 3 cm grubości

pozostałe 5 płyt które przyjechały w tym transporcie idą na wnękę widoczną na zdjęciu poniżej

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=368951&d=1475307045

dziś obrabiałem okno tarasowe od dołu doklejając tam do10cm styropianu przyklejonego do fundamentów kolejne 10cm -widać na 1 oknie tarasowym już zrobione ,a na 2gim jeszcze nie