Andrzej733 28.09.2018 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2018 Nie martw się od spodu też będą rysy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stratus84 28.09.2018 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2018 Nie martw się od spodu też będą rysy Chyba na to wychodzi, że od spodu też są rysy... Zauważyłem, że u góry w miejscach pęknięć od spodniej strony mapie wlda przez deskowanie. Wykonawca nie zwilżył desek i może być to jeden z głównych powodów, tak zakładam... Teraz co z tym faktem zrobić? Na dachu będzie dachówka czyli dodatkowy ciężar, jak to może sie mieć co do tynków? Może w tych miejscach pękać? Czy jest sens jakiejś naprawy lub wypełnienia? Jeśli tak to czym? Najbardziej martwią mnie późniejsze pękania na tynku chyba, że to norma i nie ma sensu z tym walczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 28.09.2018 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2018 Wg mnie mało prawdopodobne aby to bylo od suchego szalunku. A nie był za żadki beton? Nie dolali wody w sensie betonowania w sensie w gruszce? Te rysy nawet jak sa na wylot nie powinny być problemem. Jeżeli strop jest wykonany zgodnie z jakims logicznym projektem. Zastanawiają mnie te 4 pręty wypuszczone ze stropu to pod jakiś rdzeń ? Strasznie to krótkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stratus84 28.09.2018 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2018 Z tego co pamiętam mogło tak być, że była w niektórych miejscach rzadka konsystencja betonu. Wszystko się okaże po rozszalowaniu. Najbardziej zależy mi aby później zwyczajnie rysy nie pojawiały się na tynku ale to też czas pokarze. Co do samego wykonania stropu i jego zbrojenia według kierownika budowy jest ok ale te rysy mnie zaskoczyły. Zastanawiają mnie te 4 pręty wypuszczone ze stropu to pod jakiś rdzeń ? Strasznie to krótkie. Te pręty idą do ucięcia, wystają ze słupów z kondygnacji poniżej: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 28.09.2018 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2018 Z tego co pamiętam mogło tak być, że była w niektórych miejscach rzadka konsystencja betonu. Wszystko się okaże po rozszalowaniu. Najbardziej zależy mi aby później zwyczajnie rysy nie pojawiały się na tynku ale to też czas pokarze. Co do samego wykonania stropu i jego zbrojenia według kierownika budowy jest ok ale te rysy mnie zaskoczyły. Te pręty idą do ucięcia, wystają ze słupów z kondygnacji poniżej: Jeżeli to zbrojenie jest ok to kierownikowi powinni odebrać uprawnienia. To zbrojenie zdecydowanie nie jest OK. mało tego jest źle wykonane. Obstawiam że jednak projektu na to nie było, albo nikt do niego nie zaglądał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stratus84 28.09.2018 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2018 Z tego co mi wiadomo robione według projektu... ale nie będę się upierał,mam nadzieję, że nic sie nie zawali... Ciężka sprawa to całe przedsięwzięcie, każdy mówi co innego i zapewnia, że ma rację. Skoro jesteśmy już przy zbrojeniu to jakie błędy widać na pierwszy rzut oka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 28.09.2018 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2018 Z tego co mi wiadomo robione według projektu... ale nie będę się upierał,mam nadzieję, że nic sie nie zawali... Ciężka sprawa to całe przedsięwzięcie, każdy mówi co innego i zapewnia, że ma rację. Skoro jesteśmy już przy zbrojeniu to jakie błędy widać na pierwszy rzut oka? Podstawowy błąd to pręty które idą górą od tej pseudo belki w lewo powinny zejść w dół do desek, a te idące dołem powinny iść po górnej płaszczyźnie skosu. To dość poważny błąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 28.09.2018 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2018 Te pręty idą do ucięcia, wystają ze słupów z kondygnacji poniżej: Jak to jest skończone zbrojenie, to nie przejmuj się pęknięciami. Masz dużo poważniejszy problem. Wrzuć więcej fotek skończonego zbrojenia i jego projekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 28.09.2018 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2018 To za małe odległości aby się coś zawaliło , nie straszcie inwestora. Zbrojenie na pewno nie jest jak w projekcie. Był lany skos więc wody celowo nie dodawali a takie pęknięcia bywają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stratus84 28.09.2018 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2018 Może i faktycznie nie wszystko jest tam idealnie książkowo, nie będę się wypowiadał w dziedzinie w której sie nie znam. Poddasze ma ściany nośne wraz ze słupami betonowymi (praktycznie większość pomieszczeń). Akurat się nie martwię, zdjęcie było robione kilka dni przed zalaniem, dokladali jeszcze jakieś druty przy kominach, włazie strychowym, otworach okiennych i coś tam jeszcze robili. Szkoda mi tej sytuacji z rysami ale co zrobić. Na skosach szedł gestrszy beton a na górnej płaszczyźnie już rzadszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts