pastorek23 05.08.2013 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2013 Witam. Jako że mam spore zaniżenie terenu muszę dokupić ziemie i tu moje pytanie czy ziemia po pieczarkarni taka z torfem nadaje się jako ta warstwa górna do ogrodu tzn do posiania trawy i roślin ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 05.08.2013 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2013 wujek google podpowiada, że sama ziemia się nie nadaje, zanim Elfir się odezwie poczytaj: poczytaj http://www.bio-forum.pl/messages/78737/97189.html http://forum.budujemydom.pl/lofiversion/index.php?t18740.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 05.08.2013 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2013 Podłoże pod pieczarki to przefermentowany obornik (najczęsciej kurzeniec + słoma). Gdyby dać sam, bez mieszania z glebą, szybko wyschnie i zbije się w skorupę. Licz się też, że na trawniku będą rosły pieczarki. Nie jest to groźne dla trawy (grzyby korzystają z martwej materii organicznej a nie z żywej), ale niektórym to przeszkadza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yurec 05.08.2013 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2013 Ziemia po pieczarkach jest zasadowa pH=8, wujek google źle podpowiedział, ale tak często jest.Z prawdziwej pieczarkarni zużyty podkład wychodzi wyjałowiony w wysokiej temp. i wywożony na pola lub hałdę na której leżakuje.Często obok pieczarkarni są takie hałdy na których leży po kilka lat. Ja często używałem go do poprawienia gleby, pamiętając o wysokim pH, na kwaśne gliny/iły jak znalazł.Rzeczywiście powinno się go mieszać z glebą, choć znam ogrody gdzie wysypano 30cm. No ale tam trzeba zakwaszać i pilnować aby nie wysechł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 05.08.2013 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2013 Swoją drogą radzę nie ufać w 100% wypowiedziom podmiotów ukrytym pod nickami związanymi z portalami i sklepami (Ekspert Leroy Merlin, Ekpert Zielony Ogródek) - to są wynajęte osoby do reprezentowania firmy, ale niekoniecznie z wykształceniem ogrodniczym. Posługują się tekstami znalezionymi w sieci. Na stronach portali ogrodniczych za wierszówkę pisza studenci, którzy swoje teksty opierają też na wyrywkach z Google. Jest tam masa błędów merytorycznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 05.08.2013 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2013 Najlepszym podkładem pod pieczarki był przekompostowany obornik koński na słomie, teraz kurzeniec się używa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 05.08.2013 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2013 gówna warstwa na prawnik Hmmmm.... prawnik może być niezadowolony z warstwy gówna. To zdecydowanie najlepszy tytuł wątku, jaki ostatnio tu się mnie na oczy rzucił Niemniej nie nadaje się ze względu na pH i własciwości fizyczne. Owszem, jako domieszka do gleby kwaśnej tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 05.08.2013 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2013 (edytowane) Gosiek - bo koni mało, a pieczarkarni dużo. Krowy coraz częściej trzyma się w chowie bezściółkowym (stoją na betonie zmywanym ze szlaucha). Odpady z hodowli kurczaków są łatwiej dostępne. Edytowane 5 Sierpnia 2013 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 05.08.2013 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2013 Niemniej nie nadaje się ze względu na pH i własciwości fizyczne. Owszem, jako domieszka do gleby kwaśnej tak. Dlatego pastorek chciał dodać torfu jeszcze (chyba właśnie celem korekty odczynu?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 05.08.2013 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2013 I dobrze. Tylko... nie daj Boże, aby ta mieszanina kiedyś tam raz przeschła. Nawodnić toto później...Ja bym jednak mieszał to z glebą. I kontrolował pH. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 05.08.2013 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2013 Ja tez oczywiście nie wyobrażam sobie bez wymieszania z glebą takiej mieszanki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts