Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tanie i komfortowe domy zużywajace od 0 do 20kWh.m2 rocznie

Recommended Posts

A może elektromagnes:

http://allegro.pl/elektromagnes-typ-emt-76m-i5823943296.html

plus termik:

http://allegro.pl/wylacznik-termiczny-zwarty-bimetal-termik-25-c-i5836723003.html

Skok 3mm to niezbyt dużo, ale coś by się z tym dało zrobić. Gdyby na przykład dwie żaluzje były koncentryczne, to kręcenie jedną o 3mm na krótkim ramieniu mogłoby otworzyć lub zamknąć przepływ. Może są o większym skoku.

• Odpowiedzi 31,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Tomasz Brzęczkowski

5725

• nydar

4235

• Barth3z

3808

• perm

2702

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

malux20 napisał:
tb-jak tam twoje kłamstewka ?

wyjaśniłeś już to ?

twierdziłeś że mam duże zużycie na co i takie jak ja mam przy pompie to ludzie mają na kablach

jakieś magiczne słowo czy idziemy w wywijasy?

Napisałem, że dom z cegły z lat 50tych zużywa do 30kWh/m2 rocznie przy prawidłowo wykonanej instalacji. Przy pompie ciepła będzie poniżej 20kWh.

W domach izolowanych z pompą ciepła schodzi się poniżej 10kWh/m2 . A j-j... pisze na forum muratora.

By iść na wywyjasy, musiałby Pan więcej umieć. Np. dlaczego nie ma sensu ogrzewanie hydrauliczne, dlaczego OZC to oszustwo. A tak... zaśmiecanie czyjegoś wątku.

malux20 napisał:
NAPISAŁEŚ ŻE JEGO DOM ZUŻYWA TYLE SAMO CO mój dom-takie są fakty kłamczuszku

i nie wciskaj teraz kitów o domach z lat 50-tych

skoro jesteś zmuszony kłamać o nowych domkach

faktycznie nie mam zadnej wiedzy-mam licznik i podlicznik w domu

jakieś magiczne słowo ?

Nie wciskam kitu. Przy prawidłowo wykonanej instalacji, dom z lat 50-tych nie przekroczy 30kWh/m2 na ogrzewanie. Nie jest to wcale mało, bo rachunek wyjdzie 5 x 540 zł. A nazywanie kogoś kłamcą, dlatego, że Pan nie posiada wiedzy, jest mało eleganckie.

Barth3z napisał:
Za drogie.

Rozumiem, że chodzi o jakieś wentylatory typu komputerowego ? Jak nimi sterować (najlepiej byłoby temperaturowo) ?

Podłógówka ma dużą bezwładność. Zanim zareaguje to impreza się skończy i wróci ogrzewanie kanałowe. Wtedy w pokojach byłoby za ciepło...

Powiem tak, ludzie nie kombinują i problemów z tym nie ma a robi się tego typu rzeczy na całym świecie. Rzadko kto wrzuca siłowniki czy inne bajery chociaż takowe są. Najprostsze rozwiązanie to przymknięcie zaworu i to jest najtańsza opcja. Jak dobrze zrobisz instalację to praktycznie w każdym pokoju w miarę masz jednakową temperaturę. Wiem że są zyski w innych pomieszczeniach czasem większe ale wtedy można to odpowiednio ratować tak jak pisałeś/sugerowałeś ręcznie lub automatycznie.

A tu oto podejście do tego problemu w taki sposób: http://www.blog.karbon.com.pl/pc-powietrzna/sterowanie-strefowe-ogrzewanie-nadmuchowe/

Generalnie jednak uważam, że nie ma co się w takie bajery bawić. Ale jak ktoś chce... U mnie jest normalnie bez kombinacji i jestem bardziej zadowolony niż grzaniem gazem. W innych krajach też nie robią sobie niepotrzebnych kosztów tak jak piszę z nimi czy obserwowałem.

Te wentylatory to takie moje eksperymenty zobaczę co wyniknie z tego.

Tomasz Brzęczkowski napisał:
Napisałem, że dom z cegły z lat 50tych zużywa do 30kWh/m2 rocznie przy prawidłowo wykonanej instalacji. Przy pompie ciepła będzie poniżej 20kWh.

W domach izolowanych z pompą ciepła schodzi się poniżej 10kWh/m2 . A j-j... pisze na forum muratora.

By iść na wywyjasy, musiałby Pan więcej umieć. Np. dlaczego nie ma sensu ogrzewanie hydrauliczne, dlaczego OZC to oszustwo. A tak... zaśmiecanie czyjegoś wątku.

Pisze Pan że dom z cegły przy ''PRAWIDŁOWO WYKONANEJ INSTALACJI" zużyje do 30kWh/m2. Co mam rozumieć prze to pojęcie? Czyli nie trzeba domu ocieplać czy docieplać a jedynie grzejniki elektryczne powiesić na działówkach? Według Pana w takim domu ten zabieg wystarczy aby było niskie zużycie?

kamilb1987b napisał:
Pisze Pan że dom z cegły przy ''PRAWIDŁOWO WYKONANEJ INSTALACJI" zużyje do 30kWh/m2. Co mam rozumieć prze to pojęcie? Czyli nie trzeba domu ocieplać czy docieplać a jedynie grzejniki elektryczne powiesić na działówkach? Według Pana w takim domu ten zabieg wystarczy aby było niskie zużycie?
Kamil litości... Kogo ty pytasz? Tego mitomana? Przypomnij sobie generator grawitacyjny. Jaką sieczkę trzeba mieć w głowie, by próbować takie coś zrobić?

kamilb1987b napisał:
Według Pana w takim domu ten zabieg wystarczy aby było niskie zużycie?
W kazdym domu trzeba zrobić taki zabieg:

Tomasz Brzęczkowski napisał:
Dlaczego przy odnawianiu starego domu, po przeniesieniu grzejników spod okien na ściany działowe i puszczeniu podłogówki w łazienkach (zamiast drabinek), zużycie gazu spadło ponad 2x?

I to całkiem wystarczy.

Złote myśli Brzęcza!!!

Wredny ciepłownik.

Edytowane przez kolektor1

perm, kolektor, nie pytam was ciepłowników tylko kogoś bardziej doświadczonego w obniżaniu rachunków tańszą wersją. Chcę wiedzieć co pomoże mi w domu teściowej obniżyć rachunki a chyba jedynie TB jest na tyle kompetentny i ma długie doświadczenie w tej dziedzinie (25lat) i on wie lepiej.

Panie Tomaszu, czy w domu muszę zakładać WM z reku aby zejść z zużyciem do 30kWh/m2 czy same grzejniki na działówkach mi wystarczą? Jakie do tego konkretnie grzejniki użyć?

kamilb1987b napisał:
perm, kolektor, nie pytam was ciepłowników tylko kogoś bardziej doświadczonego w obniżaniu rachunków tańszą wersją. Chcę wiedzieć co pomoże mi w domu teściowej obniżyć rachunki a chyba jedynie TB jest na tyle kompetentny i ma długie doświadczenie w tej dziedzinie (25lat) i on wie lepiej.

Panie Tomaszu, czy w domu muszę zakładać WM z reku aby zejść z zużyciem do 30kWh/m2 czy same grzejniki na działówkach mi wystarczą? Jakie do tego konkretnie grzejniki użyć?

Rozumiem, że chcesz się pośmiać. To takie niehumanitarne... :)

Przemek Kardyś napisał:
Załóżmy Kamil, że masz czołg. Pali 100L na 100km, ale jak uświadomisz sobie, że jest 50x cięższy od osobówki, to dochodzisz do wniosku, że nie jest wcale tragicznie.

I zjawia się TB, i mówi, że on zejdzie do 20L wymieniając silnik. Litości.

Ten przykład akurat może być możliwy. Technologia idzie do przodu i to co dziś wydaje się na duże za rok czy dwa będzie mniejsze. Choćby wystarczy popatrzeć na żarówki ledowe. Masz żarówkę 100W a jak zmienisz na leda to będzie pobierać przykładowo 10W a efekt będzie taki sam.

kamilb1987b napisał:
Ten przykład akurat może być możliwy. Technologia idzie do przodu i to co dziś wydaje się na duże za rok czy dwa będzie mniejsze. Choćby wystarczy popatrzeć na żarówki ledowe. Masz żarówkę 100W a jak zmienisz na leda to będzie pobierać przykładowo 10W a efekt będzie taki sam.

Ale efekt dalej jest do dupy. Zwykłe żarówki mają sprawność jak dobrze pamiętam 3%, LEDy 20%. Dojdziemy prędzej czy później do wyższych sprawności. Ale żeby wyjść poza 100% to trzeba będzie TB i zasilać źródło światła jego odwracalnym inwerterem pędzonym grawitacyjnym generatorem zasilanym jego głupotami.

oszczednyGrześ napisał:
Powiem tak, ludzie nie kombinują i problemów z tym nie ma a robi się tego typu rzeczy na całym świecie. Rzadko kto wrzuca siłowniki czy inne bajery chociaż takowe są. Najprostsze rozwiązanie to przymknięcie zaworu i to jest najtańsza opcja. Jak dobrze zrobisz instalację to praktycznie w każdym pokoju w miarę masz jednakową temperaturę. Wiem że są zyski w innych pomieszczeniach czasem większe ale wtedy można to odpowiednio ratować tak jak pisałeś/sugerowałeś ręcznie lub automatycznie.

A tu oto podejście do tego problemu w taki sposób: http://www.blog.karbon.com.pl/pc-powietrzna/sterowanie-strefowe-ogrzewanie-nadmuchowe/

Generalnie jednak uważam, że nie ma co się w takie bajery bawić. Ale jak ktoś chce... U mnie jest normalnie bez kombinacji i jestem bardziej zadowolony niż grzaniem gazem. W innych krajach też nie robią sobie niepotrzebnych kosztów tak jak piszę z nimi czy obserwowałem.

Te wentylatory to takie moje eksperymenty zobaczę co wyniknie z tego.

Zauważ w jakim wątku piszesz. Przyjmij, że masz do zrealizowania domek jak w temacie. W domu pasywnym rozwiązania z domu w jakim mieszkasz nie zawsze zdadzą egzamin. Dynamika zmian temperatur w poszczególnych pomieszczeniach powinna być znacznie większa.

perm napisał:
Kamil litości... Kogo ty pytasz? Tego mitomana? Przypomnij sobie generator grawitacyjny. Jaką sieczkę trzeba mieć w głowie, by próbować takie coś zrobić?

Ciągnie swój do swego ;)

Barth3z napisał:
Zauważ w jakim wątku piszesz. Przyjmij, że masz do zrealizowania domek jak w temacie. W domu pasywnym rozwiązania z domu w jakim mieszkasz nie zawsze zdadzą egzamin. Dynamika zmian temperatur w poszczególnych pomieszczeniach powinna być znacznie większa.

Ciągnie swój do swego ;)

Tak, każdy przypadek należy traktować indywidualnie. Ale będąc po rozmowach z użytkownikami/instalatorami w USA w domach b.dobrze izolowanych nie ma problemów z komfortem. Tak czy inaczej nie zapominaj że ja nigdy kanałówki samej nie zostawiam, każdy pokój ma grzejnik elektryczny lub podłogówkę. Każdy ma też swoje koncepcje :) Ja tymczasem jestem bardzo zadowolony z tych urządzeń, np. od wczoraj od 20:00 u mnie zjadła do teraz 6kW. Trzyma temp 23 góra 20,5 C dół. Teraz będę próby robił z wentylatorami oraz większym przewymiarowaniem kanałów i zobaczę co to da.

oszczednyGrześ napisał:
Tak, każdy przypadek należy traktować indywidualnie. Ale będąc po rozmowach z użytkownikami/instalatorami w USA w domach b.dobrze izolowanych nie ma problemów z komfortem. Tak czy inaczej nie zapominaj że ja nigdy kanałówki samej nie zostawiam, każdy pokój ma grzejnik elektryczny lub podłogówkę. Każdy ma też swoje koncepcje :) Ja tymczasem jestem bardzo zadowolony z tych urządzeń, np. od wczoraj od 20:00 u mnie zjadła do teraz 6kW. Trzyma temp 23 góra 20,5 C dół. Teraz będę próby robił z wentylatorami oraz większym przewymiarowaniem kanałów i zobaczę co to da.

A miałeś do czynienia z instalacją w domu pasywnym ? Nie chodzi o to, że coś ci zarzucam, tylko pytam z ciekawości. Wydaje mi się, że to dom w którym podejście do ogrzewania jest zdecydowanie inne niż w domu typu NF40.