nydar 11.09.2014 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2014 Taki dom nie dom . Bo kominek nie kominek i ściany nie ściany bo styropianowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 11.09.2014 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2014 No i będę miał spokój z tym ponurym prymitywkiem. Dawno powinienem to zrobić. Misiu jest choć zabawny a ten tu to jakieś nieszczęście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 11.09.2014 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2014 No i będę miał spokój z tym ponurym prymitywkiem. Dawno powinienem to zrobić. Misiu jest choć zabawny a ten tu to jakieś nieszczęście. [ATTACH=CONFIG]279303[/ATTACH] "choroby czerwonych oczu" nie da się wyleczyć a głupota wymaga strzelby i szpadla. też tak zrobię bo tego ujadania czytać się nie da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 11.09.2014 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2014 "choroby czerwonych oczu" nie da się wyleczyć a głupota wymaga strzelby i szpadla.Szczególny przypadek. Myślałem, że coś zrozumiał ale jak widać choroba wróciła. Niestrawny jest, Nic wartościowego nie prezentuje a czytanie jego smętnych kłamstw jakoś mnie nie rajcuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 11.09.2014 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2014 Jacie ale z was twardziele! Szczeńka wypada! F końcu... Teraz w swoim wybitnym gronie będziecie paść swoje wybitne ego gawędzeniem i twórczym pluciem na wszystko i wszystkich:D znowu się mylisz. nie o to chodzi. zastanawiałeś się kiedyś nad swoją relacją z interlokutorem? w mojej ocenie jest wyjątkowo infantylna. tylko i aż tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 11.09.2014 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2014 Uj, uderz w stół a norzyce się odezwą? Tabletki czy terapię przeoczyłeś? W co trafiłem? Oba? marsz do kąta poczytać słownik albo do kompa włączyć słownik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 11.09.2014 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2014 domek samowystarczalny jest ciekawą opcją ale chyba nierealną. czemu panele PV niby nie dadzą radę przy kablach? pytam o przypadek kabli w domu typowo pasywnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 12.09.2014 02:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2014 Zaczęliśmy testować jak się sprawdzą i czy są faktycznie tak dobre wentylatory bez turbin, łopatek itp. Cisza, trwałość precyzja... kuszące sprawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 12.09.2014 04:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2014 Ztad ten stress? Przyklaskiwaczu klamstw... O... I jezyk na poziomie szefa widze No właśnie tu jest problem. Jakąś tam wiedzę posiada, choć argumenty typu "ciek pod domem" , czy "huragan, hałas i przypalony kurz" każą poważnie zastanowić się nad tym co ma w głowie ale to co wypisuje jest kompletnie niestrawne. Jak ktoś lubi takie prymitywne odzywki to niech czyta. Ja nie chcę, za każdym razem jak wejdę na forum mieć przed oczami tej histerii. Nie zdarzyło mi się jeszcze bym kogoś dał do ignorowanych ale jak czytam tę argumentację, te kłamstwa i przekręcanie czyichś wypowiedzi to myślę, że to dobry krok. Polecam. Będziecie mieli z tym ponurakiem spokój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 12.09.2014 05:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2014 to dobry krok. Polecam. Będziecie mieli z tym ponurakiem spokój. ja już mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 12.09.2014 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2014 Mały dowód na to,że nie wszyscy z Wrocka to bufony i buractwo. Bywają rozsądni i to podejrzewam nie w mniejszej ilości jak gdzie indziej.http://forum.muratordom.pl/showthread.php?196696-Najta%C5%84sze-(i-najdziwiniejsze)-ocieplenia&p=5190200&viewfull=1#post5190200 Przeczy to co prawda teoriom twórcy tego tematu, ale cóż zapoznać się z różnymi poglądami nie zaszkodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 12.09.2014 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2014 Zaczęliśmy testować jak się sprawdzą i czy są faktycznie tak dobre wentylatory bez turbin, łopatek itp. Cisza, trwałość precyzja... kuszące sprawy.Tu poszli jeszcze dalej - wentylacja bez kanałów : https://www.youtube.com/watch?v=4WNcjkZ6d0w . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 12.09.2014 06:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2014 Tu poszli jeszcze dalej - wentylacja bez kanałów : https://www.youtube.com/watch?v=4WNcjkZ6d0w . Właśnie te. Tyle, że te wentylatory (przynajmniej "pokojowe") mają kiepską wydajność a te ich dmuchanie to takie bardzo delikatne. Do wentylacji musi być coś mocnego i energooszczędnego. Nie jest tak źle! Niedawno pisaliśmy o mocy odkurzaczy. Pan zobaczy jakie zalety ma taki wentylator w odkurzaczu! Jakie zalety są przy omawianych wcześniej kolektorach powietrznych "ładujących" płytę fundamentową, nie hamuje przepływu gdy nie pracuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 12.09.2014 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2014 Tu poszli jeszcze dalej - wentylacja bez kanałów : https://www.youtube.com/watch?v=4WNcjkZ6d0w . Grzałkę do środka i mamy farelkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 12.09.2014 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2014 domek samowystarczalny jest ciekawą opcją ale chyba nierealną. czemu panele PV niby nie dadzą radę przy kablach? pytam o przypadek kabli w domu typowo pasywnym. Dadzą, ale musisz ich dać ok. 4x więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 12.09.2014 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2014 Ale dalej grzejesz czystym prądem;) No to skraplacz pompy ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 12.09.2014 07:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2014 Też taki oglądałem jakiś czas temu w jakimś markecie, szału nie ma, prąd ciągnie ale wieje kiepsko, tutaj recenzja: No do ładowania płyty albo tam gdzie ma wspomagać grawitację się nada. A są takie dedykowane do wentylacji? Zapewniam Pana, że w kanale sporo zyskuje. Dlatego tak świetne odkurzacze małej mocy na nich wychodzą, ale oczywiście, że wszystko wyjdzie "w praniu" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 12.09.2014 07:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2014 Dadzą, ale musisz ich dać ok. 4x więcej. Lub 4 x mniejsze potrzeby. Między domem 20 a 7 kWh/m2 tak wielkich różnic nie ma. Poza tym, w domach "jak w temacie" komfort zapewnia AKTYWNE ogrzewanie i AKTYWNA klimatyzacja. A aktywna klimatyzacja, to pompa ciepła. Dzisiejsze pompy ciepła, w których sprężarka z jednej strony podnosi ciśnienie to z drugiej obniża, grzeją z zimowym COP minimum 4. Tak więc trzeba by upaść na głowę, by i tak zamontowaną klimą, nie dogrzewać powietrza. Takie coś za 7000zł montuje sobie dziś - kolejny czytelnik tego wątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 12.09.2014 07:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2014 No pewnie tak bo kanał to jednak ograniczona przestrzeń. Ale w kanale jest inny problem - one przecież nie są przelotowe a zasysają powietrze więc do odkurzacza w sam raz ale bezpośrednio na kanał jak zwykłego TT zamontować się nie da. Czy są już może jakieś dedykowane do tego typu rozwiązań? BTW, ja już mam wszystko na ten najprostszy kolektor powietrzny i taki wentyl by się przydał jak na grawitacji będzie za słabo. 19 -go jestem w Radomiu w ITE PIB będzie o przepływach powietrza, o wymiennikach, wentylatorach, kanałach - badali i porównywali. To najlepsza placówka do badań nad tematem transportu energii powietrzem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 12.09.2014 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2014 Chyba, że będzie on-grid na co się jednak nie zanosi. Jaką wydajność swoich paneli planujesz? Będziesz nimi krył tak jak pierwotnie planowałeś? Tak jak pierwotnie - cała południowa połać dachu. Moc min. 10kW. Mały dowód na to,że nie wszyscy z Wrocka to bufony i buractwo. Bywają rozsądni i to podejrzewam nie w mniejszej ilości jak gdzie indziej. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?196696-Najta%C5%84sze-(i-najdziwiniejsze)-ocieplenia&p=5190200&viewfull=1#post5190200 Przeczy to co prawda teoriom twórcy tego tematu, ale cóż zapoznać się z różnymi poglądami nie zaszkodzi. Ciekawe. Z tym GWC pod domem można jeszcze zyskać wpuszczając tam ciepło z RSŚ'a, kolektora dachowego, czy ściennego. Można powiedzieć, że ty też masz GWC pod domem, tylko taki który nie czerpie z gruntu a ładuje go. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts