perm 05.06.2015 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2015 U mnie pod domem, na styku pospółki ze styro +11,5oC . 100cm niżej jest już 9,5oC.Najwyraźniej masz bardzo duże straty do gruntu. Trzeba było walnąć 50 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 05.06.2015 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2015 A 70 cm nie łaska - ciepłowniku jeden ty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 05.06.2015 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2015 Krzysiek_BB Ty się chłopie Brzęczka nie boisz ? przecież pod domem ma być +3 st a nie tyle Nie musi sie bac, podobno TB dostał dozywotniego bana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 05.06.2015 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2015 Nie musi sie bac, podobno TB dostał dozywotniego banaNie ma tak dobrze. Już go odbanowali. Dalej będzie puszczał bąki merytoryczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 05.06.2015 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2015 Krzysiek_BB Ty się chłopie Brzęczka nie boisz ? przecież pod domem ma być +3 st a nie tyle o ile pamiętam to ma być mała temperatura pod warunkiem że jest chyba z 40cm styro a krzychu ma 10cm więc mając mało izolacji grzeje też grunt i stąd wyższa temperatura. Ale raczej to chodziło o zimę a nie lato. W lato grunt pod domem czerpie też temperaturę z gruntu wokół domu więc nie ma szans aby była niska. nawet barth mimo 30cm styro ma pod nim 11,5st co świadczy że grubsza izolacja sprawia że w tym miejscu jest niższa temperatura im izolacja jest grubsza. Trzeba to sprawdzić jak będą mrozy, no chyba że już sprawdziliście ale ja o tym nie wiem bo nie śledziłem już dłuższy czas wątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 05.06.2015 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2015 Nie musi sie bac, podobno TB dostał dozywotniego bana a tak można? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 05.06.2015 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2015 U mnie pod domem, na styku pospółki ze styro +11,5oC . 100cm niżej jest już 9,5oC. Ciekawe jaki wyjdzie bilans. Bo. Zimno pod domem dobrze zaizolowanym z GWC,latem to dobrze. Zimno pod domem dobrze zaizolowanym z GWC zimą to żle. Myślę,że zimno pod domem dobrze zaizolowanym to jednak źle:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 05.06.2015 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2015 A. Jeszcze jedno. Na -100cm poza domem jest teraz. +15,3. Jednak GWC coś wychładza i nie jest to równowartość jednego piwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_BB 06.06.2015 06:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2015 (edytowane) Zapowiada się bardzo ciepły dzień z pozdrowieniami. Edytowane 6 Czerwca 2015 przez Krzysiek_BB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 06.06.2015 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2015 A. Jeszcze jedno. Na -100cm poza domem jest teraz. +15,3. Jednak GWC coś wychładza i nie jest to równowartość jednego piwa A może to dobrze zaizolowane fundamenty opóźniają wyrównanie temperatur ? Zobaczę w następnym tygodniu u siebie pod garażem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_BB 06.06.2015 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2015 A może to dobrze zaizolowane fundamenty opóźniają wyrównanie temperatur ? Zobaczę w następnym tygodniu u siebie pod garażem od przeszło tygodnia słońce wali po fundamentach jak szalone temp ~ 45*C izolacja 10cm pod domem nadal 15,6*C temp podłogi w domu 20,6*C temp powietrza 23,3*C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 06.06.2015 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2015 A jakie macie temperatury zimą pod domem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 06.06.2015 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2015 Pewnie że opóźniają. Pytanie,czy to ma sens ekonomiczny. Walić tyle co TB zaleca i mieć tam zimno,czy dawać tyle co Krzysiek BB lub ciut więcej . Wg. mnie optimum to 20cm i suta opaska pionowa. W klimacie Kujaw znaczy.Jak ktoś chce tą tezę podważyć to na cyferkach jeśli łaska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 07.06.2015 05:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2015 od przeszło tygodnia słońce wali po fundamentach jak szalone temp ~ 45*C izolacja 10cm pod domem nadal 15,6*C temp podłogi w domu 20,6*C temp powietrza 23,3*C Bo ta izolacja działa jak góralskie portki..." nie przepuszcza ni w te ni we wte " ... po prostu izoluje ,w końcu w takim celu jest zastosowana . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 07.06.2015 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2015 Nydar zapowiadał na luty tego roku pompę ciepła na peltierach, ale niestety nie widziałem. Gdzie można zobaczyć to cudo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_BB 07.06.2015 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2015 (edytowane) A jakie macie temperatury zimą pod domem? u mnie takie http://forum.muratordom.pl/showthread.php?217864-Tanie-i-komfortowe-domy-zu%C5%BCywajace-od-0-do-20kWh-m2-rocznie&p=6830042&viewfull=1#post6830042 Wczoraj niestety nie udało się utrzymać zamkniętych drzwi na taras i paru okien co doprowadziło do nagrzania wnętrza ..... podłoga wzrosła do dziś o 1*C i ma tyle co widać 21,6*C Edytowane 7 Czerwca 2015 przez Krzysiek_BB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 07.06.2015 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2015 Nydar zapowiadał na luty tego roku pompę ciepła na peltierach, ale niestety nie widziałem. Gdzie można zobaczyć to cudo? http://www.aliexpress.com/item/Free-Shipping-DIY-TEC-Peltier-semiconductor-refrigerator-water-cooling-air-condition-Movement-for-refrigeration-and-fan/807156784.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 07.06.2015 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2015 Po upalnym długim weekendzie zmierzyłem ponownie temperaturę. I co ciekawe, temp. pod podłogą wzrosła z 11,5 oC aż do 14,5 oC ! A temp. z GWC dalej 9,5oC ! A tak korzystam z chłodnego powietrza z GWC: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 07.06.2015 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2015 Pewnie że opóźniają. Pytanie,czy to ma sens ekonomiczny. Walić tyle co TB zaleca i mieć tam zimno,czy dawać tyle co Krzysiek BB lub ciut więcej . Wg. mnie optimum to 20cm i suta opaska pionowa. W klimacie Kujaw znaczy.Jak ktoś chce tą tezę podważyć to na cyferkach jeśli łaska. U mnie temp. pod podłogą ma już 14,5oC. Dom pokryty płytą MFP, więc podłoga nie dostaje bezpośredniego słońca. Jeszcze nie mam domkniętych szczytów, więc ciepłe powietrze hula po domu. Nie mam też jeszcze zasypanej południowej ściany fundamentowej proszkiem od pigeona. Myślę, że brak tej opaski spowodował tą wyższą temperaturę. Można jednak wyciągnąć już pewne wnioski, że umieszczenie GWC bezpośrednio pod izolacją podłogi jest błędem. Ani nie będzie tam dość chłodno w lecie, ani dość ciepło w zimie. W przyszłym tygodniu nasypuję ok. pół ziemi na działce, przez co "rozbiegówka" od GWC będzie na głębokości 2,5m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 07.06.2015 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2015 Pod podłogą znaczy pod betonem, czy pod styropianem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts