Tomasz Brzęczkowski 02.11.2015 09:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2015 Tylko, że rekuperator zeżre za sezon z 200 zł, więc zysku z odzysku tyle, co kot napłakał. Pozostaje tylko zwiększony komfort i brak zimnego nawiewu przy dobrze wykonanej instalacji. Przy 100m3/h 15 do 20W , To jak wyjdzie 200zŁ? Po ile Pan liczy kWh? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 02.11.2015 09:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2015 "Sezon grzewczy to około 4000 h" - chyba w durszlaku. W domu jak w temacie będzie znacznie krócej. Sezon w którym w Polsce mogą występować temperatury, powodujące szronienie wymiennika to około 4000h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izorom 02.11.2015 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2015 Według mnie przy małych stratach na zewnątrz dobra poprawnie zrobiona izolacja bez mostków termicznych liczenie zapotrzebowania mija się z celem bo jest zbyt dużo zmiennych można ustawić rekuperację na 80M3 przy 4 osobach będzie wystarczająco a straty będą znikome 2 opcja można ustawić 120 m3 przy 4 osobach i będzie zgodnie z normą a będzie o 50% wiej uciekać wentylacją opcja 3 można siedzieć i gotować wodę na kawę tylko i nie będzie dodatkowych źródeł ciepła opcja 4 można włączyć piekarnik i piec indyka 4 godziny moc piekarnika 2KW oprócz tego włączony rosół czy bigos na palniku gazowym 1400w przez 5 godzin jak to policzyć za dużo zmiennych opcja 5 w domu 2 dzieci które non stop biegają grają w piłkę i wiadomo oddają więcej ciepła ponoć 1 osoba statyczna to 130 W a taka nie statyczna ile ???po za tym kwestia nasłonecznienia przez okno ok 600W na 1m2 powierzchni nasłonecznienia jak to wszystko policzyć jeśli dom 120m2 ma 30W/m2 to przy 160 dniach grzewczych wychodzi 22kwh na dzień a na godzinę poniżej 1 kWh wiec nasłonecznione okna zmieniają wszystko i tak samo włączony piekarnik czy gotowany bigos liczenie tego matematycznie nie ma sensu bo każdy dom jest inny i każda rodzina jest inna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 02.11.2015 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2015 Sezon w którym w Polsce mogą występować temperatury, powodujące szronienie wymiennika to około 4000h Bzdura ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 02.11.2015 10:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2015 Bzdura ! Dla kogoś kto rurki w wylewce zalewa, czy w rozważa gwc, zapewne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 02.11.2015 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2015 Według mnie przy małych stratach na zewnątrz dobra poprawnie zrobiona izolacja bez mostków termicznych liczenie zapotrzebowania mija się z celem bo jest zbyt dużo zmiennych można ustawić rekuperację na 80M3 przy 4 osobach będzie wystarczająco a straty będą znikome 2 opcja można ustawić 120 m3 przy 4 osobach i będzie zgodnie z normą a będzie o 50% wiej uciekać wentylacją opcja 3 można siedzieć i gotować wodę na kawę tylko i nie będzie dodatkowych źródeł ciepła opcja 4 można włączyć piekarnik i piec indyka 4 godziny moc piekarnika 2KW oprócz tego włączony rosół czy bigos na palniku gazowym 1400w przez 5 godzin jak to policzyć za dużo zmiennych opcja 5 w domu 2 dzieci które non stop biegają grają w piłkę i wiadomo oddają więcej ciepła ponoć 1 osoba statyczna to 130 W a taka nie statyczna ile ??? po za tym kwestia nasłonecznienia przez okno ok 600W na 1m2 powierzchni nasłonecznienia jak to wszystko policzyć jeśli dom 120m2 ma 30W/m2 to przy 160 dniach grzewczych wychodzi 22kwh na dzień a na godzinę poniżej 1 kWh wiec nasłonecznione okna zmieniają wszystko i tak samo włączony piekarnik czy gotowany bigos liczenie tego matematycznie nie ma sensu bo każdy dom jest inny i każda rodzina jest inna Ale to o czym piszesz to są zyski bytowe i słoneczne które są różne. W OZC lepiej założyć niskie zyski bytowe bo nigdy nie wiadomo jakie naprawdę będą. Wtedy trzeba sprawdzić jakie dom ma zapotrzebowanie i obciążenie cieplne. Jak wyjdą niskie te wartości to znak że przy dużych zyskach bytowych nie będzie konieczne ogrzewanie bo sam napisałeś, gotowanie, aktywność mieszkańców czy oglądanie TV to są zyski bytowe wiec im tego więcej tym lepiej. Temu narodziła się idea pasywności aby korzystać z tych zysków i z słońca do zapewnienia komfortu cieplnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 02.11.2015 10:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2015 Według mnie przy małych stratach na zewnątrz dobra poprawnie zrobiona izolacja bez mostków termicznych liczenie zapotrzebowania mija się z celem bo jest zbyt dużo zmiennych można ustawić rekuperację na 80M3 przy 4 osobach będzie wystarczająco a straty będą znikome 2 opcja można ustawić 120 m3 przy 4 osobach i będzie zgodnie z normą a będzie o 50% wiej uciekać wentylacją opcja 3 można siedzieć i gotować wodę na kawę tylko i nie będzie dodatkowych źródeł ciepła opcja 4 można włączyć piekarnik i piec indyka 4 godziny moc piekarnika 2KW oprócz tego włączony rosół czy bigos na palniku gazowym 1400w przez 5 godzin jak to policzyć za dużo zmiennych opcja 5 w domu 2 dzieci które non stop biegają grają w piłkę i wiadomo oddają więcej ciepła ponoć 1 osoba statyczna to 130 W a taka nie statyczna ile ??? po za tym kwestia nasłonecznienia przez okno ok 600W na 1m2 powierzchni nasłonecznienia jak to wszystko policzyć jeśli dom 120m2 ma 30W/m2 to przy 160 dniach grzewczych wychodzi 22kwh na dzień a na godzinę poniżej 1 kWh wiec nasłonecznione okna zmieniają wszystko i tak samo włączony piekarnik czy gotowany bigos liczenie tego matematycznie nie ma sensu bo każdy dom jest inny i każda rodzina jest inna Obliczenia (OZC) to programy komercyjne wprowadzone przez ciepłowników, by chronić rynek instalacyjny. Nikt normalnie myślący, nie zrobiłby centralnego ogrzewania, rurek w podłodze, grzejników konwekcyjnych w łazience, czy pod oknem. Obliczenia służą oszukiwaniu inwestorów. Przy małych potrzebach, udział zysków bytowych i słonecznych jest bardzo duży, więc system powinien być precyzyjny i niecentralny. jak najbardziej aktywny i z jak najmniejszą akumulacją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 02.11.2015 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2015 Masz rację ale i racji nie masz To nie jest porównanie wentylacji grawitacyjnej ze zrównoważoną wentylacją mechaniczną nawiewno-wywiewną z odzyskiem ciepła, tylko porównanie tej drugiej z nawiewną nydarową. W obydwu wersjach jest regulowany strumień. Standardowa WM z rurowym GWC to koszt 6 tyś przy samoróbce. Wentylacja nydara to pół ceny plus baniak z nierdzewki na szare ścieki i brak możliwości odzysku z wody do wody (jak kolektor 1, czy Bart3z). Przy 100m3/h 15 do 20W , To jak wyjdzie 200zŁ? Po ile Pan liczy kWh? No racja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 02.11.2015 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2015 (edytowane) Dla kogoś kto rurki w wylewce zalewa, czy w rozważa gwc, zapewne. Bzdura bzdurę pogania. Edytowane 2 Listopada 2015 przez Barth3z Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 02.11.2015 13:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2015 Z podlicznika mitsubishi 3.5 kW w domu 150 m2 z tych zdjęć 30 09 2015 -31 10 2015 111kWh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 02.11.2015 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2015 Z podlicznika mitsubishi 3.5 kW w domu 150 m2 z tych zdjęć [ATTACH=CONFIG]335911[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]335913[/ATTACH] 30 09 2015 -31 10 2015 111kWh Panie Tomaszu ale co poniektórzy mają takie zużycie w tym czasie razem z CWU a pan się chwali że tylko na CO tyle poszło. Wynika z tego że coś jest sknocone u pana w stosunku do hydraulicznego u innych co się nie znają jak to pan raczy nazywać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 02.11.2015 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2015 Obliczenia (OZC) to programy komercyjne wprowadzone przez ciepłowników, by chronić rynek instalacyjny. Nikt normalnie myślący, nie zrobiłby centralnego ogrzewania, rurek w podłodze, grzejników konwekcyjnych w łazience, czy pod oknem. Obliczenia służą oszukiwaniu inwestorów. Przy małych potrzebach, udział zysków bytowych i słonecznych jest bardzo duży, więc system powinien być precyzyjny i niecentralny. jak najbardziej aktywny i z jak najmniejszą akumulacją. w związku że jestem nienormalnie myślącym człowiekiem pragnę pana TB poinformować że u mnie w pażdzierniku na co i cwu poszło 144 kwh na co i cwu w pażdzierniku ja tam wolę być nienormalny i się cieszyć przy wodnej podłodze cieszyć się z rachunków poniżej 400zł[i to wyrażnie] za cały sezon grzewczy pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 02.11.2015 14:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2015 w związku że jestem nienormalnie myślącym człowiekiem pragnę pana TB poinformować że u mnie w pażdzierniku na co i cwu poszło 144 kwh na co i cwu w pażdzierniku ja tam wolę być nienormalny i się cieszyć przy wodnej podłodze cieszyć się z rachunków poniżej 400zł[i to wyrażnie] za cały sezon grzewczy pozdrawiam Przy hydraulice, rurki montuje się na suficie, inaczej pompa ciepła źle działa latem, to tak dla myślących inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 02.11.2015 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2015 no u mnie żle działa i dlatego latem zużywam 60-65 kwh na miesiąc pozdrawiam nienormalnie myslący ps nie wydaję mi się żeby latem miała kłopotno ale może też taka nienormalna jak właściciel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 02.11.2015 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2015 Zaraz TB napisze ci, że kłamiesz. Mi już napisał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 02.11.2015 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2015 Ciekaw jestem "metody" liczenia kabareciarza... potrzebuje ca 5000kWh/rok. Mam oczywiscie hydrauliczne... Kaloryfery pod oknem.... Ale jednak bez bufora i Inverter... ( nie odwracalny ) . No i WG. Taka konfiguracja to ponoc minimum 2 razy wieksze straty... Anizeli nie centralne i grzejniki elektryczne.... To by dawalo <15kWh/m2 w domu z 3cm od gruntu, nieszczelnym durszlaku z WG. To teraz pytanie... Wywalic PC i porozmieszczac te grzejniki elektryczne i miec "zuzycie" <15kWh/m2 Nie możliwe że mając 3cm od gruntu i WG masz zużycie poniżej 15kWh/m2. Przy WG i zarazem braku dobrej izolacji to jak będzie 150kWh/m2 to będzie dobrze. Więc z jakim cudem zużycie 10x mniejsze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 02.11.2015 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2015 A mnie ciekawi metodyka liczenia wentylacji grawitacyjnej. Już pisałem o metodyce liczenia OZC, jest wbrew prawom fizyki budowli, bo nie ma czegoś takiego jak U ściany czy dachu, nie można z lambdy wyznaczać U, Nie da się policzyć podłogi. Jak Pan liczy wentylację grawitacyjną? Nie mam nic wspólnego z wentylacją grawitacyjną,bo uważam ją za niezbyt rozsądne rozwiązanie. Jest nie sterowalna-nieprzewidywalna,uzależniona od temp. zewnętrznej . Może wymieniać powietrze w ilości 0m3/h -do kilkuset. Jestem natomiast zwolennikiem wentylacji mechanicznej ze stałym lub regulowanym strumieniem świeżego powietrza.Taka wentylacja staje się wyporową. Tomaszu. Mylisz pojęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 02.11.2015 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2015 To nie jest porównanie wentylacji grawitacyjnej ze zrównoważoną wentylacją mechaniczną nawiewno-wywiewną z odzyskiem ciepła, tylko porównanie tej drugiej z nawiewną nydarową. W obydwu wersjach jest regulowany strumień. Standardowa WM z rurowym GWC to koszt 6 tyś przy samoróbce. Wentylacja nydara to pół ceny plus baniak z nierdzewki na szare ścieki i brak możliwości odzysku z wody do wody (jak kolektor 1, czy Bart3z). No racja. Nie piszę o swojej wentylacji a o typowej z GWC . P przejściu przez RSś ,średnia z sezonu grzewczego to 15oC/38,6Rh i 6,06kcal/kg. Co do braku odzysku z wody do wody,to po kiego ten odzysk,skoro 50% i tak idzie w kanał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 02.11.2015 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2015 Nie mam nic wspólnego z wentylacją grawitacyjną,bo uważam ją za niezbyt rozsądne rozwiązanie. Jest nie sterowalna-nieprzewidywalna,uzależniona od temp. zewnętrznej . Może wymieniać powietrze w ilości 0m3/h -do kilkuset. Jestem natomiast zwolennikiem wentylacji mechanicznej ze stałym lub regulowanym strumieniem świeżego powietrza.Taka wentylacja staje się wyporową. Tomaszu. Mylisz pojęcia. Chodzi Ci o to że w pokojach dajesz wentylatory przez ścianę i nimi regulujesz napływ powietrza a przez kominy następuje wypchnięcie zużytego powierza? To jest ta wyporowa wentylacja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 02.11.2015 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2015 15oC/38,6Rh i 6,06kcal/kg. Przy jakiej temp. zewnętrznej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts