Barth3z 08.11.2015 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2015 Pasywny czyli w pasywny sposób ma się ogrzać i schłodzić do znośnych, odpowiednich warunków. O ile jest słońce. A jak nie ma ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 08.11.2015 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2015 tak No właśnie. A Kamil - NIE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 08.11.2015 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2015 A schładzanie do 19, po to by wkrótce mieć 24 jest bardzo zdrowe, pomijajac juz to, że awykonalne... Do 19 jak na zewnatrz 20-23st i gdy się spodziewa większej ilości gości. A jak na zewnatrz są upały to 25-26st jest odpowiednią temperaturą a bez klimy w pasywnym to jest możliwe. oczywiście jak wtedy przyjdą goście to się temperatura podniesie i w tym przypadku tylko klima pomoże jeżeli będzie się chciało mieć niższą temperaturę. Ale wtedy trzeba liczyć koszt klimy w salonie aby parę razy w roku ją użyć a potem trzeba pamiętać o serwisach by się nie otruć. Do mnie jak ktoś w odwiedziny przyjeżdżał jak było gorąco w upały to w domu nie siedzieliśmy tylko na polu w cieniu. Ale zawsze można szukać dziury w całym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 08.11.2015 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2015 A możesz mi powiedzieć, jakiego GWC będziesz potrzebował, żeby na godzine przed impreza zbić temperaturę z 22-22C do 18C ? Obojętnie jakie byle było odpowiednio dobrane by przy pełnej wymianie jak reku będzie zaciągać powietrze z reku zaciągało chłodniejsze powietrze w porównaniu do warunków na zewnątrz. To się oblicza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 08.11.2015 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2015 A jak klima, to już dom aktywny. Coś za coś Niech będzie i taki byleby był komfortowy. Każdy ma swoją wersję. Czekam na ten dom kamilb1987b lubię nowe doświadczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drapek 08.11.2015 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2015 Do 19 jak na zewnatrz 20-23st i gdy się spodziewa większej ilości gości. A jak na zewnatrz są upały to 25-26st jest odpowiednią temperaturą a bez klimy w pasywnym to jest możliwe. oczywiście jak wtedy przyjdą goście to się temperatura podniesie i w tym przypadku tylko klima pomoże jeżeli będzie się chciało mieć niższą temperaturę. Ale wtedy trzeba liczyć koszt klimy w salonie aby parę razy w roku ją użyć a potem trzeba pamiętać o serwisach by się nie otruć. Do mnie jak ktoś w odwiedziny przyjeżdżał jak było gorąco w upały to w domu nie siedzieliśmy tylko na polu w cieniu. Ale zawsze można szukać dziury w całym. ..nie chodzi o dziurę w całym, ale po co siedzieć podczas upałów nawet w cieniu, kiedy to w domu pasywnym/komfortowym powinno być sporo chłodniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 08.11.2015 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2015 O ile jest słońce. A jak nie ma ? Są jeszcze zyski bytowe a jak nawet tych nie ma bo przykładowo na zewnatrz jest pochmurno i -5st to jak z jakimś cudem spadnie temperatura to termostat da znać kablom czy promiennikom aby podgrzały. W końcu z jakimś cudem definicja mówi o 15kWh/m2 wiec skądś to trzeba dostarczyć. Ale to też zależy od sposobu życia mieszkańców. W obliczeniach się przyjmuje jakąś minimalną ilość zysków bytowych ale wystarczy że w domu będzie prawie cały czas jakaś osoba która będzie normalnie użytkować dom więc pojawią się zyski bytowe które nie były brane w obliczeniach i dom może faktycznie zużyć mniej niż się to obliczyło. Więc wszystko też zależy od aktywności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 08.11.2015 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2015 Każdy z nas pewnie ma rację bo wypisując tutaj za i przeciw jednego i drugiego systemu ma jeszcze w głowie kilka innych warunków/przypadków przy których jego teoria się sprawdzi. Drugi już ma na uwadze coś innego i stąd tak szeroko rozwinięta dyskusja Proponuję więc dla rozluźnienia jechać na ten cały Malbork, do tych nimfomanek Jestem za Ale tam dopiero doszło by do dyskusji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 08.11.2015 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2015 Jeżeli na zewnatrz jest 35st to w domu nie można mieć 20st bo się jakiś chorób tylko nałapie. Zupełna racja 35C na zewnątrz u mnie było ustawione na klimie 26/27C. Duże różnice są bardzo niezdrowe. To częsty błąd ludzi mających klimę, którzy ustawiają 19C powiedzmy, Przypomina mi się wizyta w jednym ze sklepów gdzie było 37C a na klimie 20C! Jak tam wszedłem tak szybko wyszedłem będąc jeszcze z dzieciakami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 08.11.2015 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2015 No właśnie. A Kamil - NIE Czemu nie? Ja po prostu przyjąłem że wszystkie pakiety będą takie same bo po co mi różne? Jak będę chciał to na południową elewację dam pakiety z Ug=0,5W/m2 i g=37% aby ograniczyć przegrzewanie i tyle. W programie wytworzę taki pakiet i jego wrzucę w pomieszczeniu od strony południowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 08.11.2015 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2015 ..nie chodzi o dziurę w całym, ale po co siedzieć podczas upałów nawet w cieniu, kiedy to w domu pasywnym/komfortowym powinno być sporo chłodniej. I jeszcze raz przytoczę 23C u mojego kumpla było koszmarem przy moich 26C z niską wilgotnością odprowadzoną przez klimatyzację. Na zewnątrz było 35C od kilku dni (tego lata). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 08.11.2015 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2015 Obojętnie jakie byle było odpowiednio dobrane by przy pełnej wymianie jak reku będzie zaciągać powietrze z reku zaciągało chłodniejsze powietrze w porównaniu do warunków na zewnątrz. To się oblicza. Pytałem właśnie o jego moc chłodnicza. Obliczyłeś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 08.11.2015 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2015 ..nie chodzi o dziurę w całym, ale po co siedzieć podczas upałów nawet w cieniu, kiedy to w domu pasywnym/komfortowym powinno być sporo chłodniej. A po to bo mi się fajnie leży w cieniu jak słonko przypala. Fajniej jest mi wtedy tez nad rzeką czy na basenie. Wolę zamknąć dom, zasłonić rolety i iść nad rzekę a nie marnować ładnej pogody na siedzenie w domu. W porównaniu do temperatury na zewnątrz to w pasywnym będzie chłodniej ale 20st nie będzie ale jak będzie 25 to mi to pasuje. Potem jak się ochłodzi na zewnatrz to w domu też się bardziej ochłodzi i będzie tak jak trzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drapek 08.11.2015 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2015 właśnie kamilu - wszystko zależy od aktywności i dużej ilości innych zmiennych.Załóżmy że mamy dwa domy pasywne - maks 15kwh/m2. Jeden szkielet bez masy akumulacyjnej, drugi murowany z dużą masą akumulacyjną.Jest gorąco - 27 stopni. W obu domach mamy 22 stopnie wewnątrz. Przychodzą ludzie na imprezę. Robi się gorąco w środku, 25 stopni. Po wyjściu gości aby temp wróciła do 22 szybciej odbędzie się to w domu murowanym bo przez ten czas ściany podgrzały się bardzo mało. Poza tym cały czas mamy jakieś tam zyski bytowe, które to dodatkowo utrudniają zbicie temp w szkielecie....na ile szybciej temp wróci do 22 w murowańcu tego nie wiem bo nie jestem aż ta biegły w temacie, ale fizyka/ termodynamika raczy podpowiadać że moje rozumowanie jest słuszne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 08.11.2015 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2015 Jestem za Ale tam dopiero doszło by do dyskusji... Z nimfą się nie dyskutuje :no: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 08.11.2015 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2015 [ATTACH=CONFIG]336762[/ATTACH] a tu masz OZC [ATTACH=CONFIG]336763[/ATTACH] nigdzie tam nie pytają o promieniowanie bezpośrednie i rozproszone. No chyba ze OZC nie jest zbyt dokładne do obliczeń. Przecież to Ty napisałeś, że nie masz możliwości Teraz piszesz, że masz. Wiec, jeśli masz to wykonaj symulacje dla różnych pakietów na różnych ścianach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 08.11.2015 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2015 Pytałem właśnie o jego moc chłodnicza. Obliczyłeś ? Ja nie ale tu tak http://www.nape.pl/upload/File/biblioteka_ibp/budownictwo_energetyczne/projekt_gruntowego_wymiennika_ciepla.pdf tu liczyli na potrzebę podgrzewania ale piszą z początku że też coś to schłodzi. A jak schłodzi to zależy od ochrony przed przegrzaniem. Jak jej nie ma to gwc nie pomoże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 08.11.2015 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2015 właśnie kamilu - wszystko zależy od aktywności i dużej ilości innych zmiennych. Załóżmy że mamy dwa domy pasywne - maks 15kwh/m2. Jeden szkielet bez masy akumulacyjnej, drugi murowany z dużą masą akumulacyjną. Jest gorąco - 27 stopni. W obu domach mamy 22 stopnie wewnątrz. Przychodzą ludzie na imprezę. Robi się gorąco w środku, 25 stopni. Po wyjściu gości aby temp wróciła do 22 szybciej odbędzie się to w domu murowanym bo przez ten czas ściany podgrzały się bardzo mało. Poza tym cały czas mamy jakieś tam zyski bytowe, które to dodatkowo utrudniają zbicie temp w szkielecie. ...na ile szybciej temp wróci do 22 w murowańcu tego nie wiem bo nie jestem aż ta biegły w temacie, ale fizyka/ termodynamika raczy podpowiadać że moje rozumowanie jest słuszne. Nie widzę rozumowania. Skoro i w jednym i drugim zakładasz taką samą temperaturę po przyjściu gości to szybciej się schłodzi dom szkieletowy. Nawet jak szkieletowy osiągnie większą temperaturę to i tak szybciej się wychłodzi. Jak impreza potrwa parę godzin to mury jednak trochę tego ciepła przyjmą a tego tak szybko potem nie wygonisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 08.11.2015 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2015 Przecież to Ty napisałeś, że nie masz możliwości Teraz piszesz, że masz. Wiec, jeśli masz to wykonaj symulacje dla różnych pakietów na różnych ścianach. pytałeś o promieniowanie pośrednie i bezpośrednie wiec pytam co to ma wspólnego z rodzajem pakietów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 08.11.2015 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2015 W jakiej postaci wpadają do domu promienie słoneczne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts