drapek 18.11.2015 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2015 Pomału bo zaraz przejdziemy do lewitacji:eek: To takie coś co się wężyk w tyłek wsadza?? ...a nie sorrrrry - to lewatywa:lol2: komuś tu by się taka przydała - dzięki temu by się wypróżnił bo na pewno ma z tym problem - i stąd jego "posrane" teorie i pomysły :lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 19.11.2015 06:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2015 Wracając do tematu generatora Lakier używany jako izolacja drutu transormatorowego, okazał się za słaby, trzeba było wszystko rozebrać i izolować . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 19.11.2015 06:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2015 To takie coś co się wężyk w tyłek wsadza?? ...a nie sorrrrry - to lewatywa:lol2: komuś tu by się taka przydała - dzięki temu by się wypróżnił bo na pewno ma z tym problem - i stąd jego "posrane" teorie i pomysły :lol2: Jestem pewien, że jest Szanowny Pan w błędzie sądząc, że mój wątek czytają tylko półgłówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_ccc 19.11.2015 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2015 Wracając do tematu generatora Lakier używany jako izolacja drutu transormatorowego, okazał się za słaby, trzeba było wszystko rozebrać i izolować . [ATTACH=CONFIG]337977[/ATTACH] ...ale czym izolować? tym płynem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 19.11.2015 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2015 Jestem pewien, że jest Szanowny Pan w błędzie sądząc, że mój wątek czytają tylko półgłówki. Na cale szczescie tak nie jest. Gdyby tak bylo ta wszyscy by Panu poklaskiwali a nie krytykowali. A Pan by chcial aby sami bezrozumni tu byli by mogl ich Pan czarowac swoimi wymyslonymi teoriami. A zanim zas bedzie mi Pan chcial przypomniec swoje teorie to Pan nie musi bo znam je na pamiec. Prosze pokazac chociaz jeden dom z Panskimi instalacjami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 19.11.2015 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2015 Wracając do tematu generatora Lakier używany jako izolacja drutu transormatorowego, okazał się za słaby, trzeba było wszystko rozebrać i izolować . Użyj folii bąbelkowej. A swoją drogą może pochwal się jakimś schematem, albo chociaż opisz zasadę działania miszczuniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 19.11.2015 08:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2015 Na cale szczescie tak nie jest. Gdyby tak bylo ta wszyscy by Panu poklaskiwali a nie krytykowali. A Pan by chcial aby sami bezrozumni tu byli by mogl ich Pan czarowac swoimi wymyslonymi teoriami. A zanim zas bedzie mi Pan chcial przypomniec swoje teorie to Pan nie musi bo znam je na pamiec. Prosze pokazac chociaz jeden dom z Panskimi instalacjami. Nie pisałem o Panu. Wcale nie uważam Pana za półgłówka. Naprawdę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drapek 19.11.2015 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2015 Teraz Pan Tomasz przeczy sam sobie - z resztą jak zawsze Przecież kamil1987b chce zrobić dom izolowany (i to konkretnie) używając do tego przeliczeń przegród i programów OZC. A przecież szanowny miszczunio pisał że izolują i wierzą w te programy tylko ciepłownicy :D:D Panie Tomaszu - może Pan to wyjaśnić?! Co do Pana wątku to nie twierdzę że czytają go tylko półgłówki - czyta go naprawdę masa mądrych ludzi, a tylko półgłówki wierzą w Pana teorie i się dają na nie nabierać kupując u Pana "instalacje" :D:D:D:D Przecież Pan sprzedajesz urządzenia a nie instalacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drapek 19.11.2015 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2015 Przy okazji w wątku jest ciekawa zabawa pt. "znajdź stronę internetową, z której Tomasz Brzęczkowski wstawił zdjęcie" :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 19.11.2015 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2015 Nie pisałem o Panu. Wcale nie uważam Pana za półgłówka. Naprawdę. Może Pan o mnie myśleć co chce. Tak jak wiele razy pisałem to zgadzam się z Panem że w domach jak w temacie i domach o minimalnych potrzebach CO jest jakąś abstrakcją i nieporozumieniem. Też się zgadzam że innych domów nie opłaca się budować. Ale nie zgadzam się z tezą że aby to osiągnąć to wystarczy mieć dom z 30cm styropianu od gruntu i kablami do ogrzewania oraz z klimą. Nie jest prawdą ze spełniając to nawet w domu z lat 50-tych może być małe zużycie. To jest kłamstwo wyssane z palca. Po pierwsze to bez WM i odcięcia mostka cieplnego od fundamentów nie da się osiągnąć takiego wyniku. A o tym nic Pan nie pisał. Wiec wszystkie domy z ostatniej epoki są z góry skazane już na starcie na większe zapotrzebowanie. Zużycie niższe może zapewnić jedynie pompa ciepła bo tak ma wiele osób i to się sprawdza pomijając koszt inwestycji który nigdy się pewnie nie zwróci no chyba że ktoś sam sobie zrobi tą instalacje bo umie i kupi jakąś tanią polską pompę o niewiadomo jakiej jakości to wtedy może mieć tanio i opłacalnie ale o żywotności jakiej to niewiadomo, ale raczej nie za długiej. Nie mniej nie ma to znaczenia bo robiąc samemu trochę się oszczędzi i nawet jak po 10latach pompa padnie to i tak to będzie opłacalne no chyba że wytrzyma krócej przykładowo 5-7lat ale tego niewiadomo. To jest loteria tak jak z lodówkami. Jedne pociągną rok dłużej po gwarancji a inne 5-10lat. Zależy na co się trafi. Ale niech Pan nie kłamie że dając rurki w podłodze to jest błąd i głupota instalatora. Bo skoro tak wszyscy robią i mają dobrze w domu to na jakiej podstawie Pan to podważa? Przecież Pańskie kable też są do ogrzewania podłogowego a nie każdemu zależy na tym aby pompa ciepła chłodziła a nawet jakby się chciało dać specjalne rurki w sufit to one są tak drogie że taniej jest zrobić normalną podłogówkę i dać sobie klimę do salonu lub nawet trzy jednostki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 19.11.2015 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2015 Przy okazji w wątku jest ciekawa zabawa pt. "znajdź stronę internetową, z której Tomasz Brzęczkowski wstawił zdjęcie" :D Ale nie swoje tylko kradzione bo swoich nie ma i mieć nie będzie:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 19.11.2015 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2015 ... w domach jak w temacie i domach o minimalnych potrzebach CO jest jakąś abstrakcją i nieporozumieniem. Możesz rozwinąć i uzasadnić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 19.11.2015 09:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2015 Ale nie zgadzam się z tezą że aby to osiągnąć to wystarczy mieć dom z 30cm styropianu od gruntu Nie zajmuję się tezami a instalacjami i to od ćwierć wieku. Może Pan sądzić, że w tym czasie nic nie sprzedałem, lub zakazałem moim klientom pisać na forum. Nie interesuje mnie to. Nawet źle izolowany dom, zużywa do 30kWh/m2 przy prawidłowo wykonanej instalacji. Tak więc dom jak w temacie 20kWh/m2 chłodzenie, grzanie i ciepła woda, nie jest przy dzisiejszych technologiach, ani skomplikowane ani drogie. Instalację taką może zepsuć wyłącznie ciepłownik i wyznawca OZC (wyznawca, bo OZC nie jest nauką) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 19.11.2015 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2015 Wracając do tematu generatora Lakier używany jako izolacja drutu transormatorowego, okazał się za słaby, trzeba było wszystko rozebrać i izolować . [ATTACH=CONFIG]337977[/ATTACH] Zaraz, ja gdzieś coś podobnego widziałem. Tak, Adam Słodowy, lata 70. Odcinek pod tytułem "Zrób sobie pajacyka". Brakuje jeszcze sreberka po czekoladzie. Chyba się zniszczyło od zawijania termometru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 19.11.2015 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2015 Nie zajmuję się tezami a instalacjami i to od ćwierć wieku. Dobrze, że nie mostami, bo by budowniczowie musieli bez planów pracować, a na końcu dokonywano by pomiarów przy ilu samochodach konstrukcja się zawali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 19.11.2015 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2015 Możesz rozwinąć i uzasadnić ? Już wiele razy o tym pisałem. Przy domu taki jak Twój czy takim jaki ja planuję CO jest przerostem formy nad treścią i nie nadaje się. Sam z reszta pisałeś że tym nie da się tak sterować aby w pełni korzystać z słońca które ma przede wszystkim ogrzewać dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 19.11.2015 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2015 Już wiele razy o tym pisałem. Przy domu taki jak Twój czy takim jaki ja planuję CO jest przerostem formy nad treścią i nie nadaje się. Sam z reszta pisałeś że tym nie da się tak sterować aby w pełni korzystać z słońca które ma przede wszystkim ogrzewać dom. szczegolnie w dlugie pochmurne dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 19.11.2015 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2015 Nie zajmuję się tezami a instalacjami i to od ćwierć wieku. Może Pan sądzić, że w tym czasie nic nie sprzedałem, lub zakazałem moim klientom pisać na forum. Nie interesuje mnie to. Nawet źle izolowany dom, zużywa do 30kWh/m2 przy prawidłowo wykonanej instalacji. Tak więc dom jak w temacie 20kWh/m2 chłodzenie, grzanie i ciepła woda, nie jest przy dzisiejszych technologiach, ani skomplikowane ani drogie. Instalację taką może zepsuć wyłącznie ciepłownik i wyznawca OZC (wyznawca, bo OZC nie jest nauką) O jakich technologiach Pan pisze? Na początku wątku Pan pisał że 20kWh/m2 ma być bez pom ciepła a teraz to sam je Pan poleca tylko w formie klimy. Jaki to jest dom źle izolowany z prawidłowo wykonaną instalacją? Niech Pan to jaśniej określi. Przecież domy z Ubiegłego stulecia z lat 50-tych, 60-tych, 70-tych czy nawet 80-tych praktycznie nie były izolowane a w każdym z nich do ogrzewania stosowało się piece kaflowe lub CO z piecem na węgiel i w domach są kaloryfery pod oknami. Nikt nie dawał nawet 5cm styro w podłodze. Więc gdzie są te domy w których Pan robił instalacje? Bo rozumiem że jak Pan robił instalacje to najpierw pan skuł całą podłogę i wpakował 30cm styropianu a potem zalał Pan nową podłogę z kablami lub kable Pan dał w kleju pod płytkami. No bo nie wierzę ze polecił Pan komuś kable bez izolacji podłogi. Tylko jestem ciekaw jak Pan kogoś na mówił do tego aby jeszcze wydał 10-20k na zrobienie nowej podłogi. Ale nawet jakby Pan to zrobił to i tak kablami nie uzyskałby Pan zużycia do 30kWh/m2 bo dalej w starych domach zostają stare nieszczelne okna,. WG, brak ocieplenia ścian i marne dachu czy mostek do fundamentów. I nie trzeba robić OZC aby wiedzieć że Pan kłamie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 19.11.2015 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2015 szczegolnie w dlugie pochmurne dni. W długie pochmurne dni nie ma -20st a przy -5st zyski bytowe wystarczą do ogrzewania a najwyżej jak się zdarzy że zanim domownicy wrócą z pracy a w domu będzie trochę zimniej o 1-2st to na szybko zawsze promienniki czy kable dogrzeją i po sprawie. Jakoś te 15kWh/m2 trzeba dostarczyć w ciągu roku. A lepiej zrobić aby było tego jak najmniej czyli lepiej zaizolować dom i dać więcej okien tam gdzie się da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 19.11.2015 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2015 Już wiele razy o tym pisałem. Przy domu taki jak Twój czy takim jaki ja planuję CO jest przerostem formy nad treścią i nie nadaje się. Sam z reszta pisałeś że tym nie da się tak sterować aby w pełni korzystać z słońca które ma przede wszystkim ogrzewać dom. Owszem, nie da się precyzyjnie sterować, że względu na ewentualną dużą masę akumulacyjną podłogi (u mnie ok. 18cm betonu). Ale przy ogrzewaniu podłogowym wodnym w domu jak temacie, CO działa poprawnie. Dzięki wodnej podłogówce zyski słoneczne (nadmiar ciepła) w pomieszczeniach południowych można rozprowadzić na pomieszczenia północne. Wolno, bo wolno, ale zawsze coś. Po drugie, jeśli mamy płytę fundamentową, to tak naprawdę system nCO jest poniekąd systemem centralnym, ponieważ bez rozdzielenia podłogi izolacją pomiędzy pokojami ciepło i tak rozejdzie się po całej płycie. Po trzecie, tak naprawdę zyski z nCO mamy wtedy, gdy przebywamy w domu "okazjonalnie". Pisanie że CO jest abstrakcją czy nieporozumieniem w domach jak w temacie jest dużym nadużyciem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts