Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tanie i komfortowe domy zużywajace od 0 do 20kWh.m2 rocznie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 31,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Tomasz Brzęczkowski

5725

• nydar

4235

• Barth3z

3808

• perm

2702

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czemu mniejszy dom ma większe straty? Raczej będzie odwrotnie i nawet zdrowy rozsądek to podpowiada.
Mało wiesz Kamil ale uparty jesteś jak kozioł. Wiesz co to jest stosunek A/V?

Przykład 2 – porównajmy teraz dwa domy w kształcie sześcianu: jeden o boku 10 m (z przykładu 1) i drugi o boku 6,66 m, czyli o dwóch kondygnacjach. Jego powierzchnia użytkowa to 89 m2 (w uproszczeniu), powierzchnia przegród zewnętrznych 267 m2, a kubatura 296 m3. Stosunek A/V=0,91, a więc jest o połowę wyższy niż dla budynku o boku równym 10 m.

Jest to dowodem na to, że małe domy zwykle są mniej energooszczędne od dużych, pomimo że w wartościach bezwzględnych zużywa się w nich mniej energii (296 m3 x 37,4 kWh/m3rok = 11 070 kWh/rok – to mniej niż 1000 m3 x 33,8 kWh/m3rok = 33 800 kWh/rok).

Rozumiem, że za kilka dni możemy oczekiwać urządzenia zasilającego klimatyzator energią z grawitacji ?

Trzymam kciuki :D

Nie wiem o ile. ... na pewno min.5-10% więcej jak nie o 100% więcej.

Wróżysz z fusów?

Domek ma niecałe 90m2 i zapotrzebowanie niecałe 14kWh/m2 więc teoretycznie 90x14x0,6=750zł

Skoro PC ma COP=3, to prądu pójdzie za 1500zł, bo niby gdzie te ciepło z PC ma się podziać ? Jeśli pompa pobrała 500zł, to albo dom nie ma 14kWh, albo pompa ciulowa.

Edytowane przez Barth3z

Wystarczy 10 domków... no może 15. Moja firma zmieści 15 domków w pięciu bańkach, więc nie spokojnie Kamil.

Trzeba więcej domków bo jest wiele różnych możliwych technologii a w każdej trzeba dać różne możliwe sposoby ogrzewania i wtedy można porównać i wybrać najlepsze rozwiązanie. Różnice w kosztach ogrzewania nie będą zbyt duże jeżeli chodzi o same kwoty ale procentowo mogą być różne.

PROPOZYCJA.jpg a do tego trzeba jeszcze dodać CO z kociołem elektrycznym aby zobaczyć różnicę między nim a kablami więc jak byk wychodzi 20 domów.

Mi na dom parterowy wychodzi 17W/m2 a to jest przy -20st a nie -5st. Skoro przy -20st dla domu 100m2 wychodzi moc grzewcza 1,7kW to dla -5st ile będzie? 1,2kW? Przy zyskach bytowych to bez żadnego problemu się zrobi pod warunkiem że dom będzie miał odpowiedni metraż pod liczbę mieszkańców.

skoro zakładasz 1,2 kW obciążenie cieplne przy -5*C, a zyski 3 W/m2, czyli 300 W, to masz cztery razy za mało zysków, żeby utrzymać w domu temperaturę przy pochmurnym niebie. brakuje Ci 900 W, a piszesz, że spokojnie zyskami ogrzejesz.

25 nie będzie tragedią? Przy oranżadzie? :eek:

Czyli jeżeli będzie za ciepło puścisz energię w kosmos. Problem w tym, że u ciebie będzie występował ciągły rozstrzał tych zysków. Albo ich przez pół godziny będzie za dużo, albo przez pół godziny za mało. Ciężko ci będzie w takim domu utrzymać stabilną temperaturę. W domu z akumulacją zawszę tę część energii zmagazynujesz (i górki i doły).

W kosmos wywalę nadmiar ciepła a nie ciepło wytworzone przez system dogrzewający a nawet w domu z akumulacją jak masz 22st a przyjdą goście to ściany nie przyjmą Ci tego nadmiaru i przegrzeje dom więc to żaden argument.

W kosmos wywalę nadmiar ciepła a nie ciepło wytworzone przez system dogrzewający a nawet w domu z akumulacją jak masz 22st a przyjdą goście to ściany nie przyjmą Ci tego nadmiaru i przegrzeje dom więc to żaden argument.

na pewno cięższy dom będzie akumulował większą ilość, więc lepiej wykorzysta zyski bytowe, ale przede wszystkim lepiej obroni się przed przegrzewaniem

Bzdura, wywalisz tą samą energię co ja. Tyle że u mnie część tej energii przejmie dom. U ciebie żaden nadmiar się nie zakumuluje. Wyjdą goście i będziesz szybko zmieniał nastawy, bo za chwilę będzie za zimno.

Oj Kamil, Kamil. Żona robiła imprezę dla koleżanek z pracy w tą sobotę. Było ich w sumie 9. Temperatura na zewnątrz jak dobrze pamiętam koło 7 stopni. Jak wyjeżdżałem z domu przed imprezą koło 18 było w domu 22.1 stopnia, jak wróciłem grubo po północy a impreza trwała w najlepsze temperatura 22.5. Ogrzewanie wyłączone oczywiście. Powiedz mi teraz czy:

a) ciepło uciekło w kosmos

b) mam durszlak i uciekło przez ściany, w sumie to dalej w kosmos

c) jednak ściany coś zakumolowały i nie doprowadziły do przegrzania

opcja d) ale tylko dla TB

d) uciekło do generatora grawitacyjnego u niego w piwnicy

Mało wiesz Kamil ale uparty jesteś jak kozioł. Wiesz co to jest stosunek A/V?

Ale tu jest mowa o domu piętrowym i parterowym a nie dwóch parterowych z czego jeden jest mniejszy od drugiego. Rozumiem że AV jest ważne ale jak mi asolt liczył OZC dla domu piętrowego to jego zapotrzebowanie było podobne do domu parterowego jakie liczyłem. Więc albo OZC słabo liczy tak małe zapotrzebowania albo AV jakby traci na wartości. No chyba że tu ma znaczenie to że piętrowy miał prawie 150m2 a parterowy 100m2 wiec temu może inaczej się to rozkłada. Musiałbym policzyć OZC dla domu parterowego o powierzchni 150m2 tyle że barth ma taki dom i też ma małe zapotrzebowanie na ciepło mimo niekorzystnego AV.

Ale tu jest mowa o domu piętrowym i parterowym a nie dwóch parterowych z czego jeden jest mniejszy od drugiego. Rozumiem że AV jest ważne ale jak mi asolt liczył OZC dla domu piętrowego to jego zapotrzebowanie było podobne do domu parterowego jakie liczyłem. Więc albo OZC słabo liczy tak małe zapotrzebowania albo AV jakby traci na wartości. No chyba że tu ma znaczenie to że piętrowy miał prawie 150m2 a parterowy 100m2 wiec temu może inaczej się to rozkłada. Musiałbym policzyć OZC dla domu parterowego o powierzchni 150m2 tyle że barth ma taki dom i też ma małe zapotrzebowanie na ciepło mimo niekorzystnego AV.

wentylacja robi sporą różnicę - tzn. dla domu 90 i 150 m2 może być taka sama strata wentylacyjna, czyli mniejszy dom nie jest proporcjonalnie cieplejszy od większego

Wróżysz z fusów?

Szacuję a nie wróżę. W takich domach o małych potrzebach nie da się tego policzyć. Jedynie można zaobserwować jak postawisz dwa takie same domy i w jednym dasz kable a w drugim podłogówkę z kociołem elektrycznym.

Skoro PC ma COP=3, to prądu pójdzie za 1500zł, bo niby gdzie te ciepło z PC ma się podziać ? Jeśli pompa pobrała 500zł, to albo dom nie ma 14kWh, albo pompa ciulowa.

Ma odpowiednie zapotrzebowanie bo sam widziałem odpowiednie papiery. Po prostu CO nie nadaje się do domów pasywnych i tyle a tym bardziej z pompą ciepła. Domku nie budowała ekipa pana marka tylko poważna firma w fabryce itd. Pompa ciepła też dobrej firmy viessmann i osobiście montowali. Wszystko było dobrze zrobione poza tym ze wpakowali do domu zbędne CO z pompą ciepła.

Trzeba więcej domków bo jest wiele różnych możliwych technologii a w każdej trzeba dać różne możliwe sposoby ogrzewania i wtedy można porównać i wybrać najlepsze rozwiązanie. Różnice w kosztach ogrzewania nie będą zbyt duże jeżeli chodzi o same kwoty ale procentowo mogą być różne.

[ATTACH=CONFIG]338012[/ATTACH] a do tego trzeba jeszcze dodać CO z kociołem elektrycznym aby zobaczyć różnicę między nim a kablami więc jak byk wychodzi 20 domów.

Wystarczy 4 domy zbudować i wepchać do nich wszystkie systemy. W pierwszym roku nie ogrzewać, tylko mierzyć średnią temperaturę, a potem grzać po kolei danymi źródłami ciepła (po miesiącu, albo i sezonie), utrzymując stałą temperaturę i mając daną średnią temperaturę w domu nieogrzewanym, w zależności od technologii.

Tym sposobem dojdziesz jakie budownictwo jest lepsze, a jakie gorsze, oraz sprawdzisz samą instalację i nie wydasz więcej niż 2 miliony.

Edytowane przez Przemek Kardyś

skoro zakładasz 1,2 kW obciążenie cieplne przy -5*C, a zyski 3 W/m2, czyli 300 W, to masz cztery razy za mało zysków, żeby utrzymać w domu temperaturę przy pochmurnym niebie. brakuje Ci 900 W, a piszesz, że spokojnie zyskami ogrzejesz.

Nie czytasz ze zrozumieniem co pisze. Pisałem że w ogólnych obliczaniach przyjąłem 3W/m2 a faktycznie w danym momencie znacznie więcej tego będzie. Sam wiesz ze mieszkańcy, gotowanie, TV itp to więcej niż potrzeba. Tą samą ilość zysków wytworzy rodzina w domu 100m2 i w domu 150m2 wiec skoro w 150m2 zyski wystarczą do +5st to w domu 100m2 te same zyski wystarczą do dużo niższej temperatury. Nie wiem czy na pewno do -5st, może do -10st a może do 0st. Stwierdzam ze na pewno do dużo niższej temperatury a o 5st niżej to jest już dużo.

Szacuję a nie wróżę. W takich domach o małych potrzebach nie da się tego policzyć. Jedynie można zaobserwować jak postawisz dwa takie same domy i w jednym dasz kable a w drugim podłogówkę z kociołem elektrycznym.

Ma odpowiednie zapotrzebowanie bo sam widziałem odpowiednie papiery. Po prostu CO nie nadaje się do domów pasywnych i tyle a tym bardziej z pompą ciepła. Domku nie budowała ekipa pana marka tylko poważna firma w fabryce itd. Pompa ciepła też dobrej firmy viessmann i osobiście montowali. Wszystko było dobrze zrobione poza tym ze wpakowali do domu zbędne CO z pompą ciepła.

Wróżysz z fusów bo do szacowania trzeba mieć wiedzę i doświadczenie. Brakuje Ci w obydwu tematach dość sporo.

A co do zapotrzebowania domu to papiery papierami a budowa budową. Ja Ci wystawię papiery jakie chcesz a czy rzeczywistość się z nimi sprawdzi to odrębna bajka. Papier wszystko przyjmie. A od kiedy "poważna" firma nie odwali fuszerki. Zdziwiłbyś się jeszcze. W mniejszych firmach gdzie właściciel pilnuje ekipy jest zrobione przeważnie lepiej i dokładniej niż w dużej gdzie szef nie ma czasu pilnować ekip. Że twierdzisz że wszystko dobrze zrobione to stałeś nad nimi nad każdym etapem i miałeś odpowiednią wiedzę do tego żeby stwierdzić że wszystko dobrze było zrobione? Czy też stwierdzasz to z powietrza? Viessmann nie jest dobrą firmą jeśli chodzi o pompy ciepła, mają je w ofercie bo wszystkie firmy mają, ale u nich chyba tylko po to aby udowodnić że pompy ciepła nie działa.

Edytowane przez schizo85

Nadmiar energii zmarnuje się w wylewce przegrzewając dom w połączeniu z zyskami bytowymi czy słonecznymi. Jeżeli CO rozgrzeje płytę do tego stopnia aby grzała dom a w tym momencie pojawią się zyski słoneczne czy bytowe to przegrzeje dom więc urządzenie grzewcze zmarnuje energię którą wytworzyła bo jakby tego nie zrobiło to by zyski ogrzały dom. Jednym słowem zdubluje się ogrzewanie. Ale to może być ciężkie do zrozumienia jeżeli ktoś nie chce zrozumieć. Udowodnić tego też nie mogę a jakbym miał fundusze to bym udowodnił.

W ten sposób, to może się kilka procent zmarnować.

Ale ty piszesz o kilkuset kWh.

Piszesz o tym tak, jakby przy grzaniu pompą wylewki stale trzeba było otwierać okna i wypuszczać ciepło.

Kompletnie tego nie czujesz...

Czy w tym pseudo pasywnym domu w BB właściciel wypuszcza ciepło oknami ?

Edytowane przez fotohobby

Oj Kamil, Kamil. Żona robiła imprezę dla koleżanek z pracy w tą sobotę. Było ich w sumie 9. Temperatura na zewnątrz jak dobrze pamiętam koło 7 stopni. Jak wyjeżdżałem z domu przed imprezą koło 18 było w domu 22.1 stopnia, jak wróciłem grubo po północy a impreza trwała w najlepsze temperatura 22.5. Ogrzewanie wyłączone oczywiście. Powiedz mi teraz czy:

a) ciepło uciekło w kosmos

b) mam durszlak i uciekło przez ściany, w sumie to dalej w kosmos

c) jednak ściany coś zakumolowały i nie doprowadziły do przegrzania

opcja d) ale tylko dla TB

d) uciekło do generatora grawitacyjnego u niego w piwnicy

Nie wiem. Nie było mnie więc nie wiem co się działo. Możne okna się pootwierało (co zazwyczaj się robi w każdym domu) i dzięki temu nie przegrzało. W pasywnym też to można zrobić a w salonie będę miał okno tarasowe więc można je otworzyć czy uchylić.