Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tanie i komfortowe domy zużywajace od 0 do 20kWh.m2 rocznie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 31,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Tomasz Brzęczkowski

5725

• nydar

4235

• Barth3z

3808

• perm

2702

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mi na dom parterowy wychodzi 17W/m2 a to jest przy -20st a nie -5st. Skoro przy -20st dla domu 100m2 wychodzi moc grzewcza 1,7kW to dla -5st ile będzie? 1,2kW? Przy zyskach bytowych to bez żadnego problemu się zrobi pod warunkiem że dom będzie miał odpowiedni metraż pod liczbę mieszkańców.

.

Skoro przyjąłeś 3W/m2, czyli 300W na cały dom, a potrzebujesz 1200W to....

..."bez problemu" ?

Nie czytasz ze zrozumieniem co pisze. Pisałem że w ogólnych obliczaniach przyjąłem 3W/m2 a faktycznie w danym momencie znacznie więcej tego będzie. Sam wiesz ze mieszkańcy, gotowanie, TV itp to więcej niż potrzeba. Tą samą ilość zysków wytworzy rodzina w domu 100m2 i w domu 150m2 wiec skoro w 150m2 zyski wystarczą do +5st to w domu 100m2 te same zyski wystarczą do dużo niższej temperatury. Nie wiem czy na pewno do -5st, może do -10st a może do 0st. Stwierdzam ze na pewno do dużo niższej temperatury a o 5st niżej to jest już dużo.

Masz tutaj link do arkusza który kiedyś popełniłem ile traci dom w jakiej temperaturze w zależności od zysków, temperatury zewnętrznej i pojemności cieplnej. Na szaro można zmieniać.

Arkusz obliczania straty

Dla przykładu wycinek z mojego, nie muszę grzać do 15 stopni. No jedynie nie uwzględniłem zysków ze zmywarki, pralki i od CWU bo nie chciało mi się myśleć jak to policzyć:

temp.jpg

Edytowane przez schizo85

Nie czytasz ze zrozumieniem co pisze. Pisałem że w ogólnych obliczaniach przyjąłem 3W/m2 a faktycznie w danym momencie znacznie więcej tego będzie. Sam wiesz ze mieszkańcy, gotowanie, TV itp to więcej niż potrzeba. Tą samą ilość zysków wytworzy rodzina w domu 100m2 i w domu 150m2 wiec skoro w 150m2 zyski wystarczą do +5st to w domu 100m2 te same zyski wystarczą do dużo niższej temperatury. Nie wiem czy na pewno do -5st, może do -10st a może do 0st. Stwierdzam ze na pewno do dużo niższej temperatury a o 5st niżej to jest już dużo.

w małym domu coś więcej może wyjdzie, ale na pewno nie 1,2 kW albo nawet 500 W. mieszkańcy nie przebywają całą dobę w domu, gotowanie to chwila w skali doby, TV są coraz bardziej energooszczędne. a jeśli zakładasz tak wysokie zyski bytowe, to nadal nie rozumiem jak chcesz latem bez klimatyzatora żyć

Wystarczy 4 domy zbudować i wepchać do nich wszystkie systemy. W pierwszym roku nie ogrzewać, tylko mierzyć średnią temperaturę, a potem grzać po kolei danymi źródłami ciepła (po miesiącu, albo i sezonie), utrzymując stałą temperaturę i mając daną średnią temperaturę w domu nieogrzewanym, w zależności od technologii.

Tym sposobem dojdziesz jakie budownictwo jest lepsze, a jakie gorsze, oraz sprawdzisz samą instalację i nie wydasz więcej niż 2 miliony.

W tym rzecz że nie bo każdego roku zima jest inna i nie będzie to miarodajne.

Nie wiem. Nie było mnie więc nie wiem co się działo. Możne okna się pootwierało (co zazwyczaj się robi w każdym domu) i dzięki temu nie przegrzało. W pasywnym też to można zrobić a w salonie będę miał okno tarasowe więc można je otworzyć czy uchylić.

Kamil, w ciężkim domu to tak działa. u mnie też temperatura rośnie maksymalnie o 0,5*C przy kilkunastu osobach bez otwierania okna. okno trzeba w tej sytuacji otwierać w lekkim domu. przemyśl co wypisujesz.

i wszystko da się policzyć. ludzie latają w kosmos, wysyłają sondy na Marsa, które lądują tak jak ktoś zaplanował i wyliczył.

Wróżysz z fusów bo do szacowania trzeba mieć wiedzę i doświadczenie. Brakuje Ci w obydwu tematach dość sporo.

A co do zapotrzebowania domu to papiery papierami a budowa budową. Ja Ci wystawię papiery jakie chcesz a czy rzeczywistość się z nimi sprawdzi to odrębna bajka. Papier wszystko przyjmie. A od kiedy "poważna" firma nie odwali fuszerki. Zdziwiłbyś się jeszcze. W mniejszych firmach gdzie właściciel pilnuje ekipy jest zrobione przeważnie lepiej i dokładniej niż w dużej gdzie szef nie ma czasu pilnować ekip. Że twierdzisz że wszystko dobrze zrobione to stałeś nad nimi nad każdym etapem i miałeś odpowiednią wiedzę do tego żeby stwierdzić że wszystko dobrze było zrobione? Czy też stwierdzasz to z powietrza? Viessmann nie jest dobrą firmą jeśli chodzi o pompy ciepła, mają je w ofercie bo wszystkie firmy mają, ale u nich chyba tylko po to aby udowodnić że pompy ciepła nie działa.

Nie pilnowałem bo jak się o tym dowiedziałem to dom już dawno temu stał. W ten sposób to można wszystko podważyć i w nic nie wierzyć. Po rozmowie z właścicielem wiem ze takie firmy mają odpowiedni certyfikat jakości który udziela niezależna firma robiąc kontrole niezapowiedziane jak i w fabryce tak i na placu budowy. Trzymią poziom jak na zachodzie. Jeżeli robiliby fuszerkę a wtedy by mieli pecha i mieliby kontrolę to tracą certyfikat a bez tego nie sprzedadzą ani jednego domu na zachodzie. Myślisz że poważna firma będzie się na takie coś narażać? Nawet proces produkcyjny jest robiony pod ścisłymi zasadami i nikt tego nie zmieni. Jak ktoś spróbuje pójść na skróty to traci pracę od razu. Ale zawsze można w nic nie wierzyć.

W ten sposób, to może się kilka procent zmarnować.

Ale ty piszesz o kilkuset kWh.

Piszesz o tym tak, jakby przy grzaniu pompą wylewki stale trzeba było otwierać okna i wypuszczać ciepło.

Kompletnie tego nie czujesz...

Czy w tym pseudo pasywnym domu w BB właściciel wypuszcza ciepło oknami ?

Z tego co wiem to jak jest potrzeba to otwiera okna. Ale ja i tak mu mówiłem że nie ma prawdziwego domu pasywnego a dom NF15 nie jest domem pasywnym tylko energooszczędnym o zapotrzebowaniu do 15kWh/m2 bo skoro do ogrzewania potrzebuje CO to nie jest to dom pasywny.

Jak to będziesz robić? Masz nagrzane do 22, przychodzą goście to rezygnujesz z odzysku ciepła (ile i w jakim czasie?), wychodzą to włączasz odzysk? Wszyscy twoi domownicy będą w ten sposób działać?

Pisałem tylko że jak będzie taka potrzeba to tak można zrobić. Można też załączyć klimę na minimalnych obrotach czy uchylić okno. Dom pasywny jest normalnym domem tylko lepszym a można w nim robić tak jak w każdym innym w skrajnych przypadkach. Wyolbrzymiasz domy pasywne jakby to była wyprawa na księżyc. Ale to normalna reakcja ciepłownika nauczonego na cegle jako cudownym materiale na wszystkie problemy.

Pisałem tylko że jak będzie taka potrzeba to tak można zrobić. Można też załączyć klimę na minimalnych obrotach czy uchylić okno. Dom pasywny jest normalnym domem tylko lepszym a można w nim robić tak jak w każdym innym w skrajnych przypadkach. Wyolbrzymiasz domy pasywne jakby to była wyprawa na księżyc. Ale to normalna reakcja ciepłownika nauczonego na cegle jako cudownym materiale na wszystkie problemy.

haha :D Niech i tak będzie :D

Ale to normalna reakcja ciepłownika nauczonego na cegle jako cudownym materiale na wszystkie problemy.

Jesteś drugim,który wyzywa adwersarzy od ciepłowników.:D

Jeżeli dysponujecie podobną wiedzą to gratuluję.

Wracając do przegrzania. Nie sądzisz ,że jak byś ,,uchylił" trochę połać dachu to nie było by problemu z nadmiarem ciepła?

Jesteś drugim,który wyzywa adwersarzy od ciepłowników.:D

Jeżeli dysponujecie podobną wiedzą to gratuluję.

Wracając do przegrzania. Nie sądzisz ,że jak byś ,,uchylił" trochę połać dachu to nie było by problemu z nadmiarem ciepła?

Tyle że jak ja piszę o ciepłownikach to mam na myśli ludzi którzy są nauczeni na CO jako słuszna opcja na wszystko i że sobie bez tego domu nie wyobrażają. I nie jest to w żaden sposób obraźliwe. Ciepłowników jest na chwilę obecną 99,99% więc prawie wszyscy to oznacza ze prawie wszyscy rozważają CO w swoim domu jako słuszna opcja że tak musi być.

Tyle że jak ja piszę o ciepłownikach to mam na myśli ludzi którzy są nauczeni na CO jako słuszna opcja na wszystko i że sobie bez tego domu nie wyobrażają. I nie jest to w żaden sposób obraźliwe. Ciepłowników jest na chwilę obecną 99,99% więc prawie wszyscy to oznacza ze prawie wszyscy rozważają CO w swoim domu jako słuszna opcja że tak musi być.

Bo w naszym klimacie CO jest niezbędne, niezależnie od fanaberii ,centralne czy nie centralne.

Kamil. Zrób tak . Nawal izolacji i z 0,5m pod fundament,ile się da w ściany i dach . Wybuduj w końcu i opisz ile tygodni w roku musiałeś dogrzewać farelką czy czymś innym.

jeżeli ktoś montuje urządzenie do grzania domu i wody (gaz, węgiel, olej , pompa ciepła) , to trudno go nazwać osobą techniczną, to zwykły laik.

Uzasadnienie:

Urządzenie takie musi dać komfort termiczny przy skrajnych temperaturach, a więc 99% czasu pracuje przewymiarowane. Gdy grzeje tylko wodę, jest drastycznie przewymiarowane. Sprawność tych systemów spada znacznie bardziej niż zapotrzebowanie.

Jedynym urządzeniem którego efektywność bardzo wyraźnie rośnie przy spadku zapotrzebowania są sprężarki inwertorowe w klimatyzacji.

W tym rzecz że nie bo każdego roku zima jest inna i nie będzie to miarodajne.

Skoro 4 różne domy będą w tym samym czasie grzane tym samym źródłem, w tych samych warunkach, to można porównać.

Albo inaczej.

Skoro 4 takie same domy będą w tym samym czasie grzane różnymi źródłami, w tych samych warunkach, to można porównać.

Sam widzisz Kamil, że wystarczy 8 domów (a nawet 7) i do 15-tu jeszcze daleko. Widzisz też, że największe oszczędności są na etapie projektu.

Edytowane przez Przemek Kardyś

jeżeli ktoś montuje urządzenie do grzania domu i wody (gaz, węgiel, olej , pompa ciepła) , to trudno go nazwać osobą techniczną, to zwykły laik.

Uzasadnienie:

Urządzenie takie musi dać komfort termiczny przy skrajnych temperaturach, a więc 99% czasu pracuje przewymiarowane. Gdy grzeje tylko wodę, jest drastycznie przewymiarowane. Sprawność tych systemów spada znacznie bardziej niż zapotrzebowanie.

Jedynym urządzeniem którego efektywność bardzo wyraźnie rośnie przy spadku zapotrzebowania są sprężarki inwertorowe w klimatyzacji.

Sam chłopie piszesz,że najefektywniej gdy pracuje na 30% możliwości :D

A tak między nami na ten 1% sezonu grzewczego można założyć coś na siebie a nie na bosaka ganiać.Można dogrzewać .PC miewają grzałki .

Uzasadnienie:

To nie ma inwerterowych pomp ciepła?

Skoro 4 różne domy będą w tym samym czasie grzane tym samym źródłem, w tych samych warunkach, to można porównać.

Albo inaczej.

Skoro 4 takie same domy będą w tym samym czasie grzane różnymi źródłami, w tych samych warunkach, to można porównać.

Sam widzisz Kamil, że wystarczy 8 domów (a nawet 7) i do 15-tu jeszcze daleko. Widzisz też, że największe oszczędności są na etapie projektu.

Temu ja bym chciał zrobić porównanie ze względu na rodzaj ogrzewania i technologię budowy. Temu najlepiej jest zrobić 20 domów i trzeba byłoby do każdego wsadzić 20rodzin 2+2 o podobnym życiu na co dzień bo wtedy wyniki byłyby miarodajne. Wtedy można byłoby porównać koszty ogrzewania i chłodzenia w zależności od rodzaju domu i rodzaju ogrzewania w przeliczeniu na koszt inwestycji a potem szacunkowo by się zrobiło średnią i wyliczyło koszt po 20latach aby zobaczyć co się najbardziej opłaca. Wtedy byłoby rzetelnie pokazane że przykładowo dom X w takiej technologi i z takim ogrzewaniem rocznie jego koszt utrzymania wynosi przykładowo 1000zł a koszt budowy to przykładowo 3k/m2 i jest to najbardziej opłacalne. Ale tak jak pisałem to trzeba dużo kasy na ten cel przeznaczyć i to mogłoby jedynie zrobić państwo które wrzuciłoby sobie to w koszty na rozwój nowych możliwości czy coś takiego. Po tym eksperymencie można byłoby domy sprzedać za pół ceny i coś by się odzyskało z tego.

Temu ja bym chciał zrobić porównanie ze względu na rodzaj ogrzewania i technologię budowy. Temu najlepiej jest zrobić 20 domów i trzeba byłoby do każdego wsadzić 20rodzin 2+2 o podobnym życiu na co dzień bo wtedy wyniki byłyby miarodajne. Wtedy można byłoby porównać koszty ogrzewania i chłodzenia w zależności od rodzaju domu i rodzaju ogrzewania w przeliczeniu na koszt inwestycji a potem szacunkowo by się zrobiło średnią i wyliczyło koszt po 20latach aby zobaczyć co się najbardziej opłaca. Wtedy byłoby rzetelnie pokazane że przykładowo dom X w takiej technologi i z takim ogrzewaniem rocznie jego koszt utrzymania wynosi przykładowo 1000zł a koszt budowy to przykładowo 3k/m2 i jest to najbardziej opłacalne. Ale tak jak pisałem to trzeba dużo kasy na ten cel przeznaczyć i to mogłoby jedynie zrobić państwo które wrzuciłoby sobie to w koszty na rozwój nowych możliwości czy coś takiego. Po tym eksperymencie można byłoby domy sprzedać za pół ceny i coś by się odzyskało z tego.

Temu ten pomysł należy zaszczepić w Korei. No niech będzie północnej.

Kamil. Nie ulegaj demagogii . Wszystko idzie policzyć z dużą dokładnością. Nie trzeba budować nastu domów i ,,wsadzać" tam rodziń.