schizo85 20.11.2015 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2015 Co do samej pasywność powiem tak: Mam kasę, więc wolę ją wydać w izolację. Izolacja powinna przetrwać z 50 lat. To mi zagwarantuje spokojną starość. Jakikolwiek bym system grzewczy nie wybrał, to on mi tego nie zagwarantuje. Nawet jakbym się uparł na pompę ciepła to i tak będzie tańsza do domu pasywnego niż do domu NF40. Mi wystarczy aquarea 3kW za 10k, gdzie dla domu NF40 kupowałbym Aquarea 9kW za 18k (?). Te 8tys. różnicy wole spożytkować na lepsze docieplenie. Tutaj się zgadza lepiej ocieplenie, tyle że kto wie co będzie za 50 lat. Jak u siebie liczyłem to dla bardziej 15-20 lat. No Aquarea 3kW za 10 to raczej nie będzie. W cenniku Panasonica model 7kW jak u mnie 17 tysięcy netto prawie, ostatecznie miałem ją za 16 z montażem brutto 8% Vat, 5kW którą chciałem na początku była tylko 500zł tańsza od tej 7. Dopiero właśnie 3kW była coś więcej tańsza ale nie były to duże kwoty bo kojarzy mi się chyba tylko 2 tysiące. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 20.11.2015 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2015 te 10 tyś przeboleję tym bardziej że coś tam na cwu odrabiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 20.11.2015 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2015 Jakie działówki i ściany zewnętrzne zakładasz do tej pojemności w końcu. Bo już się pogubiłem, szkielet czy ściany ciężkie? Jak na szkielet to coś za duża Ci ta pojemność wychodzi. Liczyłem to dla szkieletu. Tak jak pisałem dla samych ścian zewnętrznych (bez styropianu) i działówek wychodzi pojemności 15,8MJ. Pamiętaj że w tej konstrukcji jest dużo drewna i materiałów drewnopochodnych tak jak płyty osb/mfp. A drewno ma większą pojemność cieplną od betonu. Na 1m2 ściany zew. wychodzi mi 3,2mb belek o przekroju 50x150mm; 0,84m2 wełny zwykłej; 2,2mb łat 25x50m; 0,945m2 wełny drzewnej o gr.5cm; oraz wiadomo płyta MFP i OSB i 2xgk. Ścian zew bez stolarki na wys.2,6m mi wychodzi 95m2. Więc najpierw przeliczyłem ile tego wychodzi w m3 materiału na 1m2 ściany oraz mnożyłem przez ilość ścian w metrach kwadratowych. Wyszło na to 10,4MJ Przy działówkach na 1m2 wychodzi więcej belek bo 3,5m ale mają mniejszy przekrój bo 50x100mm ale i tak trochę się nazbierało. O dziwo samej wełny drzewnej za dużo nie będzie tzn mało MJ bo przy działówkach raptem 0,56MJ a w ścianach zew 0,49MJ i temu będę się musiał zastanowić czy aby na pewno warto w to iść. Jeszcze w działówkach nie wolno zapomnieć o podwójnych płytach gk na stronę wiec łącznie gr.5cm płyt na 1m2 działówki. Działówki maja pojemność 5,4MJ. Razem 15,8MJ. Wylewka betonowa o gr.10cm będzie miała 17,7MJ więc sporo. Temu nie można mówić o lekkiej konstrukcji jakim będzie mój szkielet. Może by to była lekka konstrukcja gdyby dom miał podłogę w szkielecie i miał wypełnienie wełną bo ogólnie wełna daje tu bardzo małą, można powiedzieć znikomą pojemność. No chyba że zupełnie źle to policzyłem. Też uważam że pasywny jest przereklamowany. Może i pójdzie mało na ogrzewanie, ale ile trzeba włożyć w taki dom na etapie inwestycyjnym i jak trzeba wszystkiego pilnować żeby się nie rozminąć z wyliczeniami. Za koszty dodatkowego ocieplenia mamy pompę ciepła i takie same rachunki jak w domu pasywnym bez zastanawiania się czy jutro będzie świecić słońce i mi dupa nie zmarznie, czy jutro będzie mi się chciało gotować czy obiad na mieście, czy będziemy w domu cały dzień. Jakby tak dobrze policzyć to może okazać się że bez słońca, obecności w domu, małych zysków od sprzętów zimno się zrobi. Ale my tu gadu gadu a to i tak wszystko zależy od indywidualnej sytuacji i dla każdego domu z osobna. Dla jednego domu pasywnego okaże się że będzie dobrze a dla drugiego z kolei coś poszło nie tak, czy to na etapie planowania czy wykonawstwa i nie działa jak powinno. W domu energooszczędnym mamy dużo większy margines bezpieczeństwa. Trochę myślenie o domu pasywnym jak dzikusy w buszu którzy by musieli jechać do miasta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 20.11.2015 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2015 Tylko moim zdaniem w szkielecie, do akumulacji ścian zewnętrznych nie bardzo można wliczać płyty poszycia zewnetrznego, bo one są już w jakiś sposób izolowane od wewnątrz i za bardzo udziału w wymianie ciepła nie biorą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 20.11.2015 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2015 Ja ciebie Bartek rozumiem. Podejście "buduję dom pasywny, bo to prawdopodobnie dobre rozwiązanie, ale jakby okazało się że nie, to trudno - wstawię PC bo mnie stać" jest racjonalne. Natomiast podejście "będę budował dom pasywny, bo jest najlepszy" uważam za infantylne. Budowa takiego domu jak mój jest dość tania i wbrew pozorom prosta. Oczywiście nie mówią o świadomych inwestycjach typu elewacja z modrzewia, bo to akurat z pasywnością nie ma nic wspólnego. Moja budowa sprowadziła się praktycznie to poprawnego projektu i późniejszego wykonania grubszej izolacji. Okna mam tańsze niż większość w domach NF40 i sam je osadziłem. Dom znacznie prostszy (tani) w budowie, choć można było pokusić się o bryłę bardziej kwadratową. Do tego wentylacja mechaniczna wykonana tymi recami, która wyniesie mnie ok. 1tys.zł, choć to też nie ma ma za wiele wspólnego z pasywnością. Taką samą wentylację można wykonać w gorszym domu. Gdzie zatem te różnice w inwestycji oprócz grubszej izolacji ? A jeśli okaże się, że ten brak promieniowania ciepła w domu pasywnym to mit, to dom pasywny będzie lepszy od energooszczędnego. Dom pasywny ma jeszcze jedną ukrytą wartość. Po 2020 roku będzie "aktualny". Będzie go można sprzedać drożej Ja miałem dawać rurki, ale uznałem, że wystarczy mi II taryfa, klimatyzator i kominek. Mam jeszcze kanały powietrzne w podłodze, to coś tamtędy też mogę wymyślić. Niemniej jednak to wszystko aktywne systemy, podobnie zresztą jak promienniki Kamila. Ja nie lubię kominka, stąd tak naprawdę mam same oszczędności. Nie muszę budować komina, ani jakoś specjalnie go izolować uszczelniać itp. Inwestycja w ogrzewanie kominkiem to jedna z najmniej rozsądnych inwestycji. Rozumiem, że ogrzewanie kominkiem do dla niektórych wartość dodana do tzw. "nastrojowego klimatu" palonego drewna. Mnie to jednak nie rajcuje. Ja będę miał w tym miejscu akwarium holenderskie Po jakiego więc grzyba budować budynek w standardzie pasywnym, żeby go ogrzewać w sposób aktywny... doprawdy nie wiem. To wynika z błędnego zrozumienia definicji domu pasywnego. Dom pasywny jest ogrzewany w sposób pasywny tylko wtedy, gdy są zyski słoneczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_ccc 20.11.2015 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2015 A drewno ma większą pojemność cieplną od betonu.. Jesteś tego pewien? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 20.11.2015 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2015 Tylko w szkielecie, do ekumulacji ścian zewnętrznych nie bardzo można też wliczać płyty poszycia zewnetrznego, bo one są jyz w jakiś sposób izolowane od wewnątrz i za bardzo udziału z wymianie ciepła nie biorą. Tak samo przy cegle o gr.25cm ta strona od ocieplenia też nie będzie brać czynnego udziału w akumulacji. Liczyłem to dla całości. Jakby policzyć tylko część jakiś 9cm ściany to podwójne płyty gk-2,38MJ; wełna drzewna-0,49MJ; łaty-0,36MJ; oraz płyta OSB-1,67MJ. Razem daje ok.5MJ pojemności aktywnej plus działówki i wylewka czyli 30MJ. Faktycznie, dużo mniej:D Mam nadzieję że to dobrze policzyłem i mogę obalić waszą tezę że mój szkieleciak nie będzie miał akumulacji. Ustąpi jedynie silce ale niedużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 20.11.2015 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2015 A drewno ma większą pojemność cieplną od betonu. Gęstość cegły wynosi ok. 1 800 kg/m3. Gęstość drewna — 550 kg/m3. A więc drewno ma gęstość ponad trzykrotnie niższą. Ciepło właściwe dla drewna jest mniej więcej dwukrotnie wyższe, niż ciepło właściwe cegły, ale po przemnożeniu wychodzi, że i tak ściana z litego drewna miałaby mniejszą pojamność cieplną. U ciebie tego drewna w ścianie jest kilkukrotnie mniej niż w ścianie litej. Ciężko w takim przypadku pisać o akumulacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
schizo85 20.11.2015 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2015 Jesteś tego pewien? Tak, zależy co się porównuje, tyle że Kamil się trochę nieprecyzyjnie wyraził. Drewno ma większą pojemność cieplną w przeliczeniu kJ/(kg*K) ale z kolei m3 drewna waży dużo mniej niż m3 betonu. Suma sumarum to jednak m3 betonu skumuluje większą pojemność, ale różnica wynosi tylko około 15%. A i beton betonowi nie rowny:P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 20.11.2015 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2015 Jesteś tego pewien? Waga drewna konstrukcyjnego: 500-600kg/m3, ja liczyłem 550kg i ciepło właściwe 2,5kJ/kgK. Beton ma masę 1900kg/m3 ale ciepło właściwe 0,84kJ/kgK. 550x2,5=1375J; 1900x0,84=1596J Faktycznie, źle to ująłem. Miałem na myśli silkę bo ona ma w konstrukcji masę zazwyczaj 1500kg i wtedy pojemność 1500x0,84=1260J, ale to jest i tak podobne. Sorry za błąd w opisie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 20.11.2015 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2015 Waga drewna konstrukcyjnego: 500-600kg/m3, ja liczyłem 550kg i ciepło właściwe 2,5kJ/kgK. Beton ma masę 1900kg/m3 ale ciepło właściwe 0,84kJ/kgK. 550x2,5=1375J; 1900x0,84=1596J Faktycznie, źle to ująłem. Miałem na myśli silkę bo ona ma w konstrukcji masę zazwyczaj 1500kg i wtedy pojemność 1500x0,84=1260J, ale to jest i tak podobne. Sorry za błąd w opisie. Ile kg na m2 przyjmujesz drewna konstrukcyjnego a ile SILKI ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 20.11.2015 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2015 (edytowane) Tak samo przy cegle o gr.25cm ta strona od ocieplenia też nie będzie brać czynnego udziału w akumulacji. Liczyłem to dla całości. Jakby policzyć tylko część jakiś 9cm ściany to podwójne płyty gk-2,38MJ; wełna drzewna-0,49MJ; łaty-0,36MJ; oraz płyta OSB-1,67MJ. Razem daje ok.5MJ pojemności aktywnej plus działówki i wylewka czyli 30MJ. Faktycznie, dużo mniej:D Mam nadzieję że to dobrze policzyłem i mogę obalić waszą tezę że mój szkieleciak nie będzie miał akumulacji. Ustąpi jedynie silce ale niedużo. Na pewno zewnętrzna część ściany z silikatu będzie bardziej brała udział w przejmowaniu i oddawaniu ciepła, niż w szkielecie. Wieczorem przelicze Ci akumulacyjnośc m2 Twojej ściany działwej i ściany z silikatu, zobaczymy to "niedużo" Edytowane 20 Listopada 2015 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 20.11.2015 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2015 Ile kg na m2 przyjmujesz drewna konstrukcyjnego a ile SILKI ? W tym przykładzie patrzyłem na drewno lite le w konstrukcji oczywiście będzie tego mało i temu to nie może się równać z silką. Tak jak pisałem mój szkielet ustąpi jedynie silce jeżeli chodzi o pojemność cieplną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 20.11.2015 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2015 , podobnie zresztą jak promienniki Kamila Z histerezą 0,5 to pomogą jak ....%6*$ w deszcz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 20.11.2015 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2015 (edytowane) Budowa takiego domu jak mój jest dość tania i wbrew pozorom prosta. Dom pasywny ma jeszcze jedną ukrytą wartość. Po 2020 roku będzie "aktualny". Będzie go można sprzedać drożej Zobaczymy. Może ktoś kupi dom o kilkadziesiąt tysięcy droższy, żeby rocznie tysiaka na grzaniu oszczędzić. Ja nie lubię kominka. (...) Inwestycja w ogrzewanie kominkiem to jedna z najmniej rozsądnych inwestycji. Nie lubisz, to nie rozsądna. Ja lubię - więc rozsądna. Może omówimy to przy flaszce, albo kilku? Dom pasywny jest ogrzewany w sposób pasywny tylko wtedy, gdy są zyski słoneczne. A w aktywnym jest inaczej? Mam nadzieję że to dobrze policzyłem i mogę obalić waszą tezę że mój szkieleciak nie będzie miał akumulacji. Ustąpi jedynie silce ale niedużo. Nie wiem jak się wężykiem pisze, to dałem tak. Ktoś tu już pisał, że to co za ociepleniem się nie liczy, a materiały izolacyjne mają znikomą pojemność cieplną. Na litość boską Kamil. Od strony wewnętrznej izolacji cieplnej masz w ścianie i suficie 12mm płyty GK i trochę listewek. Jaką to ma pojemność? Edytowane 20 Listopada 2015 przez Przemek Kardyś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
schizo85 20.11.2015 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2015 Na pewno zewnętrzna część ściany z silikatu będzie bardziej brała udział w przejmowaniu i oddawaniu ciepła, niż w szkielecie. Wieczorem przelicze Ci akumulacyjnośc m2 Twijej ściany i ściany z silikatu, zobaczymy to "niewiele" Dobrze Kamil liczy, albo prawie dobrze. Przeliczyłem teraz na szybko i mi wyszło 1m2 jego ściany 145 kJ/m2K, mojej działówki z silikatu 12cm 200kJ/m2K i działówki 24cm 342kJ/m2K. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 20.11.2015 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2015 (edytowane) Tutaj się zgadza lepiej ocieplenie, tyle że kto wie co będzie za 50 lat. Jak u siebie liczyłem to dla bardziej 15-20 lat. No Aquarea 3kW za 10 to raczej nie będzie. W cenniku Panasonica model 7kW jak u mnie 17 tysięcy netto prawie, ostatecznie miałem ją za 16 z montażem brutto 8% Vat, 5kW którą chciałem na początku była tylko 500zł tańsza od tej 7. Dopiero właśnie 3kW była coś więcej tańsza ale nie były to duże kwoty bo kojarzy mi się chyba tylko 2 tysiące. Mam taką cenę na Aquarea 3kW jaką napisałem. Ale co ciekawe, Aquarea 3kW daje 3,2kW przy -15oC. Twoja aquarea 7kW, tylko 4,6kW. Ja mam obciążenie cieplne obliczone na ok. 2,4kW, więc ta 3kW jest idealna. Jakie ty masz obciążenie cieplne ? Edytowane 20 Listopada 2015 przez Barth3z Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 20.11.2015 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2015 W tym przykładzie patrzyłem na drewno lite le w konstrukcji oczywiście będzie tego mało i temu to nie może się równać z silką. Tak jak pisałem mój szkielet ustąpi jedynie silce jeżeli chodzi o pojemność cieplną. A ceramice nie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
schizo85 20.11.2015 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2015 W tym przykładzie patrzyłem na drewno lite le w konstrukcji oczywiście będzie tego mało i temu to nie może się równać z silką. Tak jak pisałem mój szkielet ustąpi jedynie silce jeżeli chodzi o pojemność cieplną. I betonowi komórkowemu aż do BK400. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 20.11.2015 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2015 Zobaczymy. Może ktoś kupi dom o kilkadziesiąt tysięcy droższy, żeby rocznie tysiaka na grzaniu oszczędzić. Skąd Ci wychodzi te kilkadziesiąt ? Nie lubisz, to nie rozsądna. Ja lubię - więc rozsądna. Dlatego napisałem kolejne zdanie. A w aktywnym jest inaczej? Nie, po porostu udział systemu grzewczego jest większy. Dom pasywny nie oznacza pasywnego ogrzewania w całym okresie grzewczym. Dom pasywny nazwali dom, który można ogrzać powietrzem wentylacyjnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts