fotohobby 20.11.2015 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2015 Ściany zewnętrzne murowane z cegły itp materiały zawsze będą wychładzały pomieszczenia. . Będą wychładzały DOKŁADNIE TAK SAMO, jak ściany szkielaciaka z tym samym U. Nadal tego nie rozumiesz ? Przy czym będą lepiej buforowały ciepło/chłód na wypadek okresowego, ochłodzenia/ocieplenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 20.11.2015 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2015 To można policzyć, a nie zaobserwować. Zobacz sobie w u-wercie, jak jest spadek temperatury w murze z silikatu, a jak w szkielaciaku sprawdziłem: szkielet a tu silka gr.18cm+30cm styro czy przypadkiem te dwie dolne linie nie mogą się przecinać? Faktycznie to pokazuje że cała silka ma wysoką temperaturę ponad 20st Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 20.11.2015 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2015 sprawdziłem: szkielet [ATTACH=CONFIG]338135[/ATTACH] a tu silka gr.18cm+30cm styro [ATTACH=CONFIG]338136[/ATTACH] czy przypadkiem te dwie dolne linie nie mogą się przecinać? Faktycznie to pokazuje że cała silka ma wysoką temperaturę ponad 20st No widzisz. Niedawno byłeś przekonany,że tylko 8cm bierze udział w akumulacji . Wstaw 24 czy więcej Okazuje się , że im lepsza izolacja na ścianie,tym mniejsza różnica temp. między tynkiem wew. a stykiem muru z izolacją. Wtedy cała masa tego muru bierze udział w akumulacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 20.11.2015 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2015 No widzisz. Niedawno byłeś przekonany,że tylko 8cm bierze udział w akumulacji . Wstaw 24 czy więcej Okazuje się , że im lepsza izolacja na ścianie,tym mniejsza różnica temp. między tynkiem wew. a stykiem muru z izolacją. Wtedy cała masa tego muru bierze udział w akumulacji. Termika tak pokazuje ale nie wiem czy można jej ufać. Wiem że w przegrodzie mają znaczenie też te dwie pozostałe linie oznaczające ciśnienie nasycenia i cząsteczkowe i że one nie powinny się przecinać w przegrodzie a tak się dzieje przy domu z styropianem z zewnątrz i ścianie murowanej. Co to oznacza dla przegrody? W tym miejscu będzie dochodzić do skraplania się czy coś takiego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 20.11.2015 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2015 Termika tak pokazuje ale nie wiem czy można jej ufać. Wiem że w przegrodzie mają znaczenie też te dwie pozostałe linie oznaczające ciśnienie nasycenia i cząsteczkowe i że one nie powinny się przecinać w przegrodzie a tak się dzieje przy domu z styropianem z zewnątrz i ścianie murowanej. Co to oznacza dla przegrody? W tym miejscu będzie dochodzić do skraplania się czy coś takiego? Jeżeli nie ufasz, to olej przecinające się linie. Im też nie musisz ufać.Zawsze możesz spytać w pobliskim warzywniaku. ps. pobaw się wilgotnością wewnątrz i zobacz kiedy przestaną się przecinać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 20.11.2015 23:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2015 sprawdziłem: szkielet [ATTACH=CONFIG]338135[/ATTACH] a tu silka gr.18cm+30cm styro [ATTACH=CONFIG]338136[/ATTACH] czy przypadkiem te dwie dolne linie nie mogą się przecinać? Faktycznie to pokazuje że cała silka ma wysoką temperaturę ponad 20st Brawo. Teraz sobie zobacz, ile energii akumuluje mur z silikatu, a ile w szkieleciaku, w którym już 12 cm w głąb ściany jest zaledwie 18C. Mając silikat i tak zaizolowany dom, jak planujesz, to gdy zimą słońce straci się na 4-5 dni nawet być nie poczuł. W szkielecie będziesz musiał regularnie grzać. Jak zimą przy pochmurnej pogodzie wyłączą prąd to też szybko zacznie robić się niekomfortowo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 21.11.2015 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2015 No widzisz. Niedawno byłeś przekonany,że tylko 8cm bierze udział w akumulacji . Wstaw 24 czy więcej Okazuje się , że im lepsza izolacja na ścianie,tym mniejsza różnica temp. między tynkiem wew. a stykiem muru z izolacją. Wtedy cała masa tego muru bierze udział w akumulacji. Bzdura, przecież to wykres temperaturowy ! To ile dom traci kWh/dobę (spadek temperaturowy wewnątrz domu) nie odczytasz z tych wykresów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 21.11.2015 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2015 Brawo. Teraz sobie zobacz, ile energii akumuluje mur z silikatu, a ile w szkieleciaku, w którym już 12 cm w głąb ściany jest zaledwie 18C. Mając silikat i tak zaizolowany dom, jak planujesz, to gdy zimą słońce straci się na 4-5 dni nawet być nie poczuł. W szkielecie będziesz musiał regularnie grzać. Nie do końca prawda. Twój dom (niby akumulacyjny) będzie tracił tyle samo, a może nawet więcej kWh/dobę niż dom kamila. Zatem spadek dobowy temperatury może być u ciebie wyższy niż u kamila. Liczyłeś to u siebie ? Policz masę akumulacyjną i wartość spadku temperatury po 24 godzinach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 21.11.2015 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2015 Bzdura, przecież to wykres temperaturowy ! To ile dom traci kWh/dobę (spadek temperaturowy wewnątrz domu) nie odczytasz z tych wykresów. A kto mówi,że z tego wykresu odczytasz ile dom traci . Na straty domu składają się ściany,okna,dach,posadzka i wentylacja. Ten wykres pokazuje temp. ścian zewnętrznych i wewnętrznych .Jeżeli wiemy ile ważą i znamy zapotrzebowanie na ciepło domu,to wiemy,że bez czynnego systemu grzewczego spadek temp. o 1oC we wnętrzu ,nastąpi po 1-2 czy 3-ech dniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 21.11.2015 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2015 Nie wiem o co się spieracie. Na przykład wylewkę można zrobić w formie akumulacyjnej (8-10 cm), lub zwyczajnej (5-6cm). W pewnym okresie energia jest tania, więc ładuje bufor, żeby potem korzystać gdy jest droga.Myślałem, że podobnie jest z domem pasywnym. Pasywnym, czyli biernym po polsku, czyli musi brać kiedy dają, czyli kiedy świeci słońce. Brać i pakować gdzieś po kieszeniach, czy w masie akumulacyjnej, żeby potem, kiedy słońca nie będzie, mógł z tego skorzystać. Nie wiem jak to jest w domach energooszczędnych, czy tanich i komfortowych, ale w domach pasywnych na zdrowy rozum te "kieszenie" muszą być. Jak Bartek buduje dom po swojemu, to ja rozumiem, ale jak Kamil buduje dom pasywny (bierny), bez możliwości brania zysków na później, to już jest niezrozumiałe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 21.11.2015 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2015 A kto mówi,że z tego wykresu odczytasz ile dom traci . Na straty domu składają się ściany,okna,dach,posadzka i wentylacja. Ten wykres pokazuje temp. ścian zewnętrznych i wewnętrznych .Jeżeli wiemy ile ważą i znamy zapotrzebowanie na ciepło domu,to wiemy,że bez czynnego systemu grzewczego spadek temp. o 1oC we wnętrzu ,nastąpi po 1-2 czy 3-ech dniach. Otóż to, choć z twojej odpowiedzi wywnioskowałem, coś innego. Myślałem, że podobnie jest z domem pasywnym. Pasywnym, czyli biernym po polsku, czyli musi brać kiedy dają, czyli kiedy świeci słońce. Brać i pakować gdzieś po kieszeniach, czy w masie akumulacyjnej, żeby potem, kiedy słońca nie będzie, mógł z tego skorzystać. Przemek, nie ma możliwości zakumulowania zysków słonecznych na dłużej niż dany dzień. W domu pasywnym nie ma takich kieszeni. Zyski słoneczne są krótki i intensywne, a my nie posiadamy materiału, który z równie dużą intensywnością wchłonie tą energię. .... Choć teraz się tak zastanawiam... a jakby zamiast fundamentu zasypanego piaskiem zrobić basen wymalowany od wewnątrz na czarno a podłogę domu zrobić ze szkła ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 21.11.2015 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2015 Dobrze kombinujesz. A tak serio, to ściany są ważne ze względu na wyłożenie podłogi, czyli materiały drewnopochodne i dywany. Gołe ściany, w dodatku pokryte tynkiem, mają dużą gęstość i z pewnością przyjmą więcej ciepła z rozgrzanego powietrza, niż podłoga. Może bezpośrednie promieniowanie padające na ciemną podłogę to inna sprawa, ale faktem jest, że rozgrzane powietrze będzie się schładzało na ścianach i suficie, więc zostaną one podgrzane. Dobra, nie drążę dłużej tematu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 21.11.2015 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2015 ... Dobra, nie drążę dłużej tematu.Czemu? Zaczyna być ciekawie. Basen, szklana podłoga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 21.11.2015 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2015 Czemu? Zaczyna być ciekawie. Basen, szklana podłoga. Myślę, że wstrzeliłem się koncepcję szklanych i pływających domów Brzęczkowskiego. Trzeba tylko znaleźć odpowiedni klej do przyklejenia szklanych płytek do tafli wody. PS. Czy to nie będzie tzw. pływająca podłoga? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 21.11.2015 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2015 Myślę, że wstrzeliłem się koncepcję szklanych i pływających domów Brzęczkowskiego. Trzeba tylko znaleźć odpowiedni klej do przyklejenia szklanych płytek do tafli wody. PS. Czy to nie będzie tzw. pływająca podłoga? Wstrzeliłeś się w ideę wątku idealnie. Klej wymyśli niewątpliwie Brzęczkowski eksperymentując z mąką czy ziemniakami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 21.11.2015 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2015 Brawo. Teraz sobie zobacz, ile energii akumuluje mur z silikatu, a ile w szkieleciaku, w którym już 12 cm w głąb ściany jest zaledwie 18C. Mając silikat i tak zaizolowany dom, jak planujesz, to gdy zimą słońce straci się na 4-5 dni nawet być nie poczuł. W szkielecie będziesz musiał regularnie grzać. Jak zimą przy pochmurnej pogodzie wyłączą prąd to też szybko zacznie robić się niekomfortowo... Jak wyłączą prąd to w każdym domu będzie robić się niekomfortowo bo będziesz musiał otworzyć okna bo WM przestanie działać. W wykresie szkieletu nie da się wrzucić wełny drzewnej bo akurat ten audytor OZC w wersji demo nie ma jej na liście i nie można jej dodać. Wełna drzewna ma inne ciepło właściwe od zwykłej wełny i może by to inaczej wyglądało. Tyle że oprócz temperatur w murze ma znaczenie jego współczynnik U i od niego zależy jak dom będzie się szybko wychładzać. Mur z silki pomoże jedynie w większym akumulowaniu ciepła w lato aby się za szybko dom nie nagrzewał ale za to jak przyjmie za dużo to problem w drugą stronę czyli tez dłużej będzie gorąco w domu mimo że na zewnatrz temperatura spadnie. Zawsze w szkielecie tak jak w każdym domu można założyć sobie klimę w salonie i w razie upałów gdyby pasywnie nie dawało rady można schładzać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 21.11.2015 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2015 Myślę, że wstrzeliłem się koncepcję szklanych i pływających domów Brzęczkowskiego. Trzeba tylko znaleźć odpowiedni klej do przyklejenia szklanych płytek do tafli wody. PS. Czy to nie będzie tzw. pływająca podłoga? Ty kombinujesz pływającą podłogę a TB za chwilę będzie miał grawitacyjną podłogę:lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 21.11.2015 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2015 Ty kombinujesz pływającą podłogę a TB za chwilę będzie miał grawitacyjną podłogę:lol2:Najpierw musi zaizolować druciki. Czyżby taki wielki projekt rozbił się o taki drobiazg? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 21.11.2015 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2015 (edytowane) Nie do końca prawda. Twój dom (niby akumulacyjny) będzie tracił tyle samo, a może nawet więcej kWh/dobę niż dom kamila. Zatem spadek dobowy temperatury może być u ciebie wyższy niż u kamila. Liczyłeś to u siebie ? Policz masę akumulacyjną i wartość spadku temperatury po 24 godzinach. Może tracić wiećej, bo przegrody u mnie maja gorsze U. Jakby miały takie samo, to akumulacja= uszczędnosć. Zreszta Kamil liczył w OZC, ze dom z silikatu i 30cm styropianu ma MNIEJSZE zapotrzebowanie, niż ten jego ze ściana 50cm, ktora prawie cała składa sie z izolacji. Gdybym uznał, że opłaca sie budować do o niższym zapotrzebowaniu, niż mam, to dołożyłbym te10 cm w ściany, dosypałl izolacji na strop (tracąc możliwość wykorzystywania go), ,miałbym niższe zapotrzebowanie i bardziej stabilne warunki ciepło-wilgotnościowe wewnątrz, czyli bardziej komfortowy dom, niż ten szkieleciak Edytowane 21 Listopada 2015 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 21.11.2015 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2015 Jak wyłączą prąd to w każdym domu będzie robić się niekomfortowo bo będziesz musiał otworzyć okna bo WM przestanie działać. . Tylko, ze nagrzane mury będą potrafiły to dłużej rekompencować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts