Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tanie i komfortowe domy zużywajace od 0 do 20kWh.m2 rocznie

Recommended Posts

Dla mnie to bez sensu rozwiązanie.

Ogrzewanie nadmuchowe, (to już chyba nawet promienniki są lepsze) plus elektryczne grzejniki z COP1, będące średnią ozdobą pomieszczeń...

Każdy ma swoje zdanie. Może i bez sensu może i nie. Ale skoro mam płacić mniej za ogrzewanie to czemu nie korzystać z tego. W innych krajach korzystają z tego chętnie. Po co mam grzać promiennikami z COP 1 jak mam pompę z roku na rok z lepszymi COP'ami, efektywnością w niskich temp. itd. Grzejniki... można mieć i ładniejsze tyle że droższe. Atlantic to może nie miss świata ale cena/jakość przemawia za nimi. A kaloryfery od wodnego CO? One osobiście mnie się zupełnie nie podobają w zestawieniu z atlanticami. Kwestia gustu.

Tak poza tym, ile teraz spala ci Twój Immergas?

• Odpowiedzi 31,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Tomasz Brzęczkowski

5725

• nydar

4235

• Barth3z

3808

• perm

2702

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kanałówką robisz centralny system nadmuchowy

25 lat temu też były centralne systemy nadmuchowe.

Nadmuchowe było chłodzenie, inaczej źle działa. Ogrzewaniem ustawia się temperaturę w poszczególnych pomieszczeniach. A ze chłodzenie bardzo tanio dogrzewa powietrze, to taki bonus należy wykorzystać.

Jak chcesz ustawić wodna podłogówkę względem mieszkańców? Parzcież nigdy nie wiadomo kiedy i w jakich ilościach pojawią się zyski a podłogówka ma zbyt dużą bezwładność aby móc tym sterować.

Ustawię 22oC od godziny 13:00 (2 taryfa). Jeśli pojawią się zyski, to pompa się nie załączy. Jak zysków nie było to będzie miała 2 godziny pracy w 2 taryfie, żeby dogrzać chałupę. A, że pasywna, to dużo ciepła nie bedzie musiała wyprodukować. Ale jeśli nawet jak wejdzie w 1 taryfę to nic się nie stanie.

Sam też pisałeś że akumulacja jest dobra do tego stopnia aby móc coś przechować jakby na dzień a nie na parę dni a do tego działówki i podłoga w domu pasywnym wystarczą.

Zgadza się. Cały czas tak uważam.

Jeżeli do tego co piszesz doliczyć koszt potrzebnych regulatorów itp to można powiedzieć że wykonanie tego w wodną podłogówką na domek 100m2 będzie kosztować tyle co mnie kable i promienniki

Nigdy nie pisałem, że będę chciał robić sterowanie per pokój. Bardziej mi zależy na grzaniu (domu) wtedy, kiedy będę potrzebował, czyli popołudniami po powrocie z pracy/szkoły.

Kamil, zwróć uwagę, że "kablowe" ogrzewanie podłogowe w płycie fundamentowej nie pozwoli na zróżnicowanie temperatur pomiędzy pomieszczeniami. Tutaj nie ma sensu sterować oraz szukać jakichkolwiek oszczędności. Tym bardziej gdzie działówki są z bloczków silikatowych postawionych na tej płycie. One przecież działają jak radiator i oddają ciepło w obie strony.

Nadmuchowe było chłodzenie, inaczej źle działa. Ogrzewaniem ustawia się temperaturę w poszczególnych pomieszczeniach. A ze chłodzenie bardzo tanio dogrzewa powietrze, to taki bonus należy wykorzystać.

Nooo misiu kolorowy wróciłeś w końcu, nudno tutaj bez Ciebie trochę. Może jeszcze jakąś nową porcję głupot chcesz nam ciepłownikom zaserwować?

Jak tam generator grawitacyjny, działa już? Może zaczął odwracać grawitacje?

Każdy ma swoje zdanie. Może i bez sensu może i nie. Ale skoro mam płacić mniej za ogrzewanie to czemu nie korzystać z tego. W innych krajach korzystają z tego chętnie. Po co mam grzać promiennikami z COP 1 jak mam pompę z roku na rok z lepszymi COP'ami, efektywnością w niskich temp. itd. Grzejniki... można mieć i ładniejsze tyle że droższe. Atlantic to może nie miss świata ale cena/jakość przemawia za nimi. A kaloryfery od wodnego CO? One osobiście mnie się zupełnie nie podobają w zestawieniu z atlanticami. Kwestia gustu.

Tak poza tym, ile teraz spala ci Twój Immergas?

Pompa+grzejniki a CWU ?

Immergas teraz stoi :)

za zeszły miesiąc 77m3 - 100zł za CWU i 80zł na CO

w tym miesiącu będzie jakieś 84m3 100 +100 zł

Nooo misiu kolorowy wróciłeś w końcu, nudno tutaj bez Ciebie trochę. Może jeszcze jakąś nową porcję głupot chcesz nam ciepłownikom zaserwować?

Jak tam generator grawitacyjny, działa już? Może zaczął odwracać grawitacje?

Jestem cały czas kretynku.

Jestem cały czas kretynku.

A tak jakoś nie dawałeś o sobie znać. Musisz stale przypominać o swojej obecności bo widzisz co się dzieje? Ciepłownicy przejęli temat i jakieś podłogówki, centralne ogrzewania powietrzne chcą robić. Ale czekaj, czekaj, ogrzewanie z kanałówki przecież nie jest centralne, nie?

Zobaczysz jak szybko leci czas przy tego typu robotach. Jeszcze jak będziesz to robił dokładnie bo dla siebie to już całkiem ;) Dużo dokładnego cięcia - chyba że zamierzasz ciąć z dużymi naddatkami i upychać - ale wtedy spada izolacyjność...

Wszystko jest proste i szybkie dopóki się za to nie weźmiesz :cool:

Sprawdzone wielokrotnie na własnej skórze i w różnych "branżach" :)

W to nie wątpię że a wszystkim schodzi trochę czasu a on zawsze tylko do przodu chce biec. Tyle że przy wszystkim leci czas więc z drugiej strony nie miałoby sensu samorobna praca bo można wziąć ekipę i zrobi znacznie szybciej ale też mniej gotówki. Jak już mam brać ludzi do pomocy którym się zapłaci to za takie roboty których nie będę sam w stanie zrobić jak choćby zbicie konstrukcji ścian. A potem do pomocy jedną czy dwie osoby do montażu poszycia bo też samemu nie ma szans. No chyba że uda mi się kogoś znaleźć do pomocy kto za odpowiednia kasę będzie w stanie mi pomagać popołudniami i w weekendy to wtedy to będzie inna sprawa.

Tą wełnę z rolki którą linkowałem fajnie by się układało bo ma wymiary 1200x4200mm więc tnę elegancko na pół szerokości i już mam 60cm idealnie pod rozstaw belek. Będzie on osiowo 62,5cm więc między belkami będzie 57,5cm. Jak będzie 60cm miała szerokość wełny zamiast 59cm to będzie jakaś tragedia?

Niektóre rozwiazania TB ma tylko w swojej głowie, rzeczywistosc jest inna

https://www.google.pl/search?q=trv+bottom+or+top&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiIuN3mpazJAhVE8XIKHZM6DAIQ_AUIBygB&biw=1536&bih=708#tbm=isch&q=trv

http://www.diynot.com/diy/threads/trv-radiator-valve-position.122976/

There's no particular reason why not, but the TRV might be affected by the higher air temperature at the top of the rad, so might close earlier, which just means that you have to turn it up a bit.

Czyli będzie się szybciej wyłączał, więc musi być troszeczkę podkręcona temperatura, co w praktyce nie oznacza niczego konkretnego. Gdzieś indziej wyczytałem, że te zawory są tradycyjnie montowane przy podłodze i podłączenie jest BBOE (bottom -bottom, opposite ends), bo zwyczajnie rurki wychodzą z podłogi i tak jest łatwiej. Gdzie indziej piszą, że podłączenie TBOE (top-bottom, opposite ends) daje pełne wykorzystanie kaloryfera. A samo zamontowanie termostatu to raczej sprawa gustu, wygody montażu i późniejszego dostępu.

Nie poznaję Cię Tomaszu. Czyżbyś uległ i zniżył się do poziomu ciepłowników ?
Raczej wrócił "Szanowny Tomaszu" do swojego normalnego poziomu. On tylko tu jest taki grzeczny, bo wie, że zaraz bana dostanie. Pomyśl Barth jakim matołem musi być ktoś, kto próbuje zrobić generator grawitacyjny.

Pompa+grzejniki a CWU ?

Immergas teraz stoi :)

za zeszły miesiąc 77m3 - 100zł za CWU i 80zł na CO

w tym miesiącu będzie jakieś 84m3 100 +100 zł

Rozumiem że jeszcze gotowanie na gazie? Czy indukcja? Jakie temperatury w domu trzymasz? Wszędzie podłogówka (przynajmniej tak miałeś w założeniach w dzienniku :) ale wolę dopytać)

U mnie CWU jeszcze jedzie na gazie lub kolektorach. Ja właśnie przechodziłem z tradycyjnego centralnego na pompę kanałową plus grzejniki. Gaz mam też w razie czego nadal dostępny na parterze gdzie są największe straty. Teraz jadę na taryfie gazowe W1 (cwu, ewentualnie duże mrozy co), kanałówka 3,5KW, grzejniki atlantic, kolektory 2 płaskie lustra (cwu, podłączona zmywarka, pralka (mieszacz)). Generalnie dużo eksperymentuje :)

Raczej wrócił "Szanowny Tomaszu" do swojego normalnego poziomu. On tylko tu jest taki grzeczny, bo wie, że zaraz bana dostanie. Pomyśl Barth jakim matołem musi być ktoś, kto próbuje zrobić generator grawitacyjny.

Domowym sposobem do tego. Jakby to takie proste było to sam bym już sobie ze dwie te ceweczki nawinął i by nowiutki generatorek stał w kotłowni.

Ustawię 22oC od godziny 13:00 (2 taryfa). Jeśli pojawią się zyski, to pompa się nie załączy. Jak zysków nie było to będzie miała 2 godziny pracy w 2 taryfie, żeby dogrzać chałupę. A, że pasywna, to dużo ciepła nie bedzie musiała wyprodukować. Ale jeśli nawet jak wejdzie w 1 taryfę to nic się nie stanie.

Zgadza się. Cały czas tak uważam.

Nigdy nie pisałem, że będę chciał robić sterowanie per pokój. Bardziej mi zależy na grzaniu (domu) wtedy, kiedy będę potrzebował, czyli popołudniami po powrocie z pracy/szkoły.

Kamil, zwróć uwagę, że "kablowe" ogrzewanie podłogowe w płycie fundamentowej nie pozwoli na zróżnicowanie temperatur pomiędzy pomieszczeniami. Tutaj nie ma sensu sterować oraz szukać jakichkolwiek oszczędności. Tym bardziej gdzie działówki są z bloczków silikatowych postawionych na tej płycie. One przecież działają jak radiator i oddają ciepło w obie strony.

Barth, o jakim ogrzewaniu piszesz w domu pasywnym? Mimo że go budujesz to i tak nie rozumiesz a patrzysz na niego przez pryzmat ciepłowników a tym bardziej myśląc o grzaniu taryfowym w takim domu. Dom pasywny nie potrzebuje ogrzewania tak jak każdy inny dom. W takim domu dogrzewa się tylko wtedy gdy jest taka potrzeba a nie wtedy gdy taryfa się zbliża.

Rozumiem że jeszcze gotowanie na gazie? Czy indukcja? Jakie temperatury w domu trzymasz? Wszędzie podłogówka (przynajmniej tak miałeś w założeniach w dzienniku :) ale wolę dopytać)

U mnie CWU jeszcze jedzie na gazie lub kolektorach. Ja właśnie przechodziłem z tradycyjnego centralnego na pompę kanałową plus grzejniki. Gaz mam też w razie czego nadal dostępny na parterze gdzie są największe straty. Teraz jadę na taryfie gazowe W1 (cwu, ewentualnie duże mrozy co), kanałówka 3,5KW, grzejniki atlantic, kolektory 2 płaskie lustra (cwu, podłączona zmywarka, pralka (mieszacz)). Generalnie dużo eksperymentuje :)

Gotujemy na indukcji, podłogówka wszędzie. Na sterowniku 22C.

Tyle rzeczy tam nawaliłeś, to już wolałbym jedna pompę P-W z jakimś klimakonwektorem w salonie.