Barth3z 27.11.2015 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2015 Chyba chciałeś odwrotnie to napisać bo według tego co podałeś dom pasywny o lekkiej konstrukcji będzie miał dobowy spadek temperatury o 5st a tyle ma dom NF40 o średniej konstrukcji. Chciałem napisać dokładnie tak jak napisałeś powyżej. Ale jeszcze jest kwestia przyjętych wartości pojemności cieplnej dla tych konstrukcji od bardzo lekkiej po bardzo ciężką. Przemek linkował stronę co gościu porównywał dom z bali do konstrukcji szkieletowej. Ale według audytora OZC dom o lekkiej konstrukcji jest z drewna ale drewno ma większe ciepło właściwe od cegły więc mimo lżejszej konstrukcji nie ustępuje w pojemności cieplnej. Więc typ konstrukcji który się wybiera powinno się obliczać indywidualnie bo wybranie według tego co tam sugerują jest błędne a to przy domu pasywnym zmienia całkiem zapotrzebowanie na ciepło. Zgadza się. OZC ma zapewne zaszyte stałe wartości. Ciekawe jak one odnoszą się do obliczania domu pasywnego. Zapewne tak samo jak przy energooszczędnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 27.11.2015 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2015 Zgadza się. OZC ma zapewne zaszyte stałe wartości. Ciekawe jak one odnoszą się do obliczania domu pasywnego. Zapewne tak samo jak przy energooszczędnym. Nie tyle co energooszczędnym ale przy każdym domu który normalnie potrzebuje mieć ogrzewanie. Wtedy OZC pokazuje jakie je najlepiej dobrać i gdzie dołożyć ocieplenie aby mniej zużywać. A dom pasywny nie wymaga normalnego ogrzewania więc OZC może zawyżać wyniki bo nie będzie w tym przypadku miarodajny. Ale tego nie jestem w stanie udowodnić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 27.11.2015 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2015 A może powodować właśnie większe zużycie i tego program nie uwzględnia . Może... Większe.... Albo i mniejsze ? Ty możesz sobie tylko gdybać, a ten program opracował ktoś na bazie jakiś obliczeń i doświadczeń. I raczej nie masz kompetencji, żeby to podważać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 27.11.2015 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2015 Może... Większe.... Albo i mniejsze ? Ty możesz sobie tylko gdybać, a ten program opracował ktoś na bazie jakiś obliczeń i doświadczeń. I raczej nie masz kompetencji, żeby to podważać... Zapominam że przed moim imieniem brakuje słowa "dr" lub "inż." temu mogę jedynie się zgadzać z takimi ludźmi i podważać ich decyzji nie mogę. Ten kto pisał OZC to nie robił tego z myślą o domach pasywnych tylko po to aby dobrać jak najlepiej system grzewczy do domu. A dom pasywny normalnego systemu grzewczego nie potrzebuje. Więc pod tym względem założenia przyjęte w OZC będą zawyżać wyniki obliczeń. Jeżeli akumulacja ma tak zbawienny wpływ na zapotrzebowanie domu na ciepło to program po wprowadzeniu użytych materiałów do obliczeń na tej podstawie powinien obliczać pojemność cieplną budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 27.11.2015 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2015 Ten kto pisał OZC to nie robił tego z myślą o domach pasywnych tylko po to aby dobrać jak najlepiej system grzewczy do domu. A dom pasywny normalnego systemu grzewczego nie potrzebuje. Więc pod tym względem założenia przyjęte w OZC będą zawyżać wyniki obliczeń. Jeżeli akumulacja ma tak zbawienny wpływ na zapotrzebowanie domu na ciepło to program po wprowadzeniu użytych materiałów do obliczeń na tej podstawie powinien obliczać pojemność cieplną budynku. Byc moze w przyszłosci Sankom wprowadzi taką mozliwosc. Co do zawyzania wyników obliczen w zaleznosci od rodzaju budynków to trzeby by to udowodnic. Najlepiej na kilku przykładach. Niestety tezy (o ile mozna je tak nazwac) TB nie padają na całkiem jałowy grunt. Zbiawienny wpływ to za duzo powiedziane, a pewno polepsza parametry cieplne niz je obniza. Wracając do twórców audytora ozc to istotnie są jego autorami ci z którymi walczy i walczy rozpaczliwie TB oni są pracownikami lub byłymi pracownikami naukowymi głownie PW, a z ktorymi miałem przyjemnosc miec wykłady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 27.11.2015 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2015 Byc moze w przyszłosci Sankom wprowadzi taką mozliwosc. Co do zawyzania wyników obliczen w zaleznosci od rodzaju budynków to trzeby by to udowodnic. Najlepiej na kilku przykładach. Niestety tezy (o ile mozna je tak nazwac) TB nie padają na całkiem jałowy grunt. Zbiawienny wpływ to za duzo powiedziane, a pewno polepsza parametry cieplne niz je obniza. Wracając do twórców audytora ozc to istotnie są jego autorami ci z którymi walczy i walczy rozpaczliwie TB oni są pracownikami lub byłymi pracownikami naukowymi głownie PW, a z ktorymi miałem przyjemnosc miec wykłady. Ja nie uważam aby trzeba było walczyć z twórcami OZC bo jednak daje to jakiś pogląd na sytuację. Pewnie coś w tym jest co pisał fotohobby że dla 10cm przegrody wyniki są podobne co dla całej grubości muru ale to w przypadku domu który potrzebuje mieć mniej lub bardziej aktywny system ogrzewania. Ale to będzie ciężko udowodnić w tym audytorze bo nawet jak się ręcznie wpisze pojemność cieplną to i tak program będzie na to patrzeć że w tych 10cm przegrody jest to zawarte. Pewnie twórcy programu mieli jakiś cel w tym aby obliczenia uwzględniały tylko te 10cm przegrody a skoro Pan Panie Andrzeju tego nie wiem to już nie wiem kogo o to pytać. Jak ma Pan namiary na któregoś z tych twórców to byłbym wdzięczny za namiary a sam osobiście zapytam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 27.11.2015 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2015 Oszukiwanie ludzi nie jest śmieszne. Przecież może Pan poprosić o zbanowanie, przybędzie Panu wiedzy? A kret.n to taki co nie rozumie o czym piszę.Nie poddawaj się Tomciu! Twój fanklub czymie za cię kciuki. Drukujemy już koszulki z napisem "Szanowny Tomaszu na prezydenta!". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 27.11.2015 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2015 Nie poddawaj się Tomciu! Twój fanklub czymie za cię kciuki. Drukujemy już koszulki z napisem "Szanowny Tomaszu na prezydenta!". Z skrajności w skrajność chcesz iść? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 27.11.2015 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2015 Ja nie uważam aby trzeba było walczyć z twórcami OZC bo jednak daje to jakiś pogląd na sytuację. Pewnie coś w tym jest co pisał fotohobby że dla 10cm przegrody wyniki są podobne co dla całej grubości muru ale to w przypadku domu który potrzebuje mieć mniej lub bardziej aktywny system ogrzewania. Ale to będzie ciężko udowodnić w tym audytorze bo nawet jak się ręcznie wpisze pojemność cieplną to i tak program będzie na to patrzeć że w tych 10cm przegrody jest to zawarte. Pewnie twórcy programu mieli jakiś cel w tym aby obliczenia uwzględniały tylko te 10cm przegrody a skoro Pan Panie Andrzeju tego nie wiem to już nie wiem kogo o to pytać. Jak ma Pan namiary na któregoś z tych twórców to byłbym wdzięczny za namiary a sam osobiście zapytam. Jak juz pisałem nie znam algorytmu uzytego w audytorze, ale skoro pole pojemnosci cieplnej jest edytowalne to ta wielkosc ma wpływ na finalne obliczenia. Co do kontaktu, mozna zadzwonic do działu technicznego i byc moze skierują do tego kto odpowiada za czesc programu. Nie znam numerów tel. poza firmowymi podanymi na stronie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 27.11.2015 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2015 Z skrajności w skrajność chcesz iść?Myślisz, że ma szansę? O kurcze... Jak plastelinowego wybrali to może i Tomciu się załapie. Zmieniam napis na koszulkach. Może... "Szanowny Tomaszu twojom przyszłościom"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 27.11.2015 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2015 (edytowane) Nie tyle co energooszczędnym ale przy każdym domu który normalnie potrzebuje mieć ogrzewanie. Wtedy OZC pokazuje jakie je najlepiej dobrać i gdzie dołożyć ocieplenie aby mniej zużywać. A dom pasywny nie wymaga normalnego ogrzewania więc OZC może zawyżać wyniki bo nie będzie w tym przypadku miarodajny. Ale tego nie jestem w stanie udowodnić. Ja dalej nie kumam o co Ci chodzi kiedy piszesz, że pasywny nie potrzebuje ogrzewania. Skoro nie ma na zewnątrz słońca (jak połowa listopada) to skąd chcesz czerpać zyski ? Bytowych jest za mało. Mocno naciągasz pisząc, że będziesz miał ich więcej niż przyjęta średnia w OZC. A zresztą można to łatwo policzyć. Zsumuj ilość osób, pomnóż przez ilość godzin w jakich one przebywają w domu i pomóż x 80W/osobę. Do tego parę Wat z urządzeń, choć jak weźmiesz wszystko z A+++, to dużo ciepła nie wytworzą. Z tego co pisałeś, to przyjąłeś 3W/m2. Przy 100m2 daje to 300Wh, czyli 7,2kWh/dobę. W moim przypadku, gdzie oboje dorosłych pracuje 8g/dobę (czyli 10 godzin poza domem) i w tym czasie dzieciaki przebywają w szkole to w domu jesteśmy 14h x 4 osoby x 80W = 4,5kWh/dobę. Raczej ciężko mi będzie wyprodukować brakujące 2,7kWh/dobę. A z tego co pisałeś, to zakładasz, że będziesz miał więcej zysków bytowych niż te przyjęte w OZC, czyli jesteś w stanie wyprodukować więcej jak 7,2kWh/dobę ? PS. Przy -20oC na zewn. potrzebuję ok. 60kWh/dobę ... Edytowane 27 Listopada 2015 przez Barth3z Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 27.11.2015 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2015 Myślisz, że ma szansę? O kurcze... Jak plastelinowego wybrali to może i Tomciu się załapie. Zmieniam napis na koszulkach. Może... "Szanowny Tomaszu twojom przyszłościom"? Ja bym poszedł bardziej w kaftany, czyli "Szanowny Tomaszu twoim Napoleonem". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 27.11.2015 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2015 Ja dalej nie kumam o co Ci chodzi kiedy piszesz, że pasywny nie potrzebuje ogrzewania. Skoro nie ma na zewnątrz słońca (jak połowa listopada) to skąd chcesz czerpać zyski ? Bytowych jest za mało. Mocno naciągasz pisząc, że będziesz miał ich więcej niż przyjęta średnia w OZC. A zresztą można to łatwo policzyć. Zsumuj ilość osób, pomnóż przez ilość godzin w jakich one przebywają w domu i pomóż x 80W/osobę. Do tego parę Wat z urządzeń, choć jak weźmiesz wszystko z A+++, to dużo ciepła nie wytworzą. Z tego co pisałeś, to przyjąłeś 3W/m2. Przy 100m2 daje to 300Wh, czyli 7,2kWh/dobę. W moim przypadku, gdzie oboje dorosłych pracuje 8g/dobę (czyli 10 godzin poza domem) i w tym czasie dzieciaki przebywają w szkole to w domu jesteśmy 14h x 4 osoby x 80W = 4,5kWh/dobę. Raczej ciężko mi będzie wyprodukować brakujące 2,7kWh/dobę. A z tego co pisałeś, to zakładasz, że będziesz miał więcej zysków bytowych niż te przyjęte w OZC, czyli jesteś w stanie wyprodukować więcej jak 7,2kWh/dobę ? PS. Przy -20oC na zewn. potrzebuję ok. 60kWh/dobę ... Tylko Kamil nie planuje "normalnego" ogrzewania, za to "nienormalne" tak Nienormalne, bo daje efekt cienia i jak przestaje grzać, to natychmiast to czuć. Przy minusowej temperaturze i pochmurnej pogodzie to trochę kWh nabije.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 27.11.2015 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2015 Myślisz, że ma szansę? O kurcze... Jak plastelinowego wybrali to może i Tomciu się załapie. Zmieniam napis na koszulkach. Może... "Szanowny Tomaszu twojom przyszłościom"? Pewnie że ma szanse bo wystarczy że namówi parę milionów ludzi a resztę zniechęci aby nie poszli na wybory. Taka taktyka okazała się skuteczna. Przez to mamy idiotów przy władzy a tak to byłoby komicznie gdyby TB wszystkim kierował. Pewnie zamknąłby politechniki i narzucił taki VAT na produkty inne niż to co ma w baraku że każdy by u niego kupował bo by nie było wyjścia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 27.11.2015 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2015 Ja dalej nie kumam o co Ci chodzi kiedy piszesz, że pasywny nie potrzebuje ogrzewania. Skoro nie ma na zewnątrz słońca (jak połowa listopada) to skąd chcesz czerpać zyski ? Bytowych jest za mało. Mocno naciągasz pisząc, że będziesz miał ich więcej niż przyjęta średnia w OZC. A zresztą można to łatwo policzyć. Zsumuj ilość osób, pomnóż przez ilość godzin w jakich one przebywają w domu i pomóż x 80W/osobę. Do tego parę Wat z urządzeń, choć jak weźmiesz wszystko z A+++, to dużo ciepła nie wytworzą. Z tego co pisałeś, to przyjąłeś 3W/m2. Przy 100m2 daje to 300Wh, czyli 7,2kWh/dobę. W moim przypadku, gdzie oboje dorosłych pracuje 8g/dobę (czyli 10 godzin poza domem) i w tym czasie dzieciaki przebywają w szkole to w domu jesteśmy 14h x 4 osoby x 80W = 4,5kWh/dobę. Raczej ciężko mi będzie wyprodukować brakujące 2,7kWh/dobę. A z tego co pisałeś, to zakładasz, że będziesz miał więcej zysków bytowych niż te przyjęte w OZC, czyli jesteś w stanie wyprodukować więcej jak 7,2kWh/dobę ? PS. Przy -20oC na zewn. potrzebuję ok. 60kWh/dobę ... Dobrze wiesz że obciążenie które jest liczone w programie tyczy się -20st. Więc jak mi wychodzi 18W/m2 to przy domku 104m2 mamy 104x18=1,87kW. W największy liczony mróz tyle potrzeba. A przy takich dniach jak obecnie gdzie jest ok.0st na zewnątrz to ile potrzeba? Połowę z tego? 1kW to bez problemu użytkując dom zrobisz. A jakby się zdarzyło że zrobisz tylko połowę z tego to jak CO chcesz dostarczać brakujące 500W ciepła? Myślisz że jakiekolwiek urządzenie grzewcze w CO będzie w stanie tylko tyle dać jak już zacznie pracować? A skoro chcesz pompę tzn że ona weźmie tylko 125W bo to sugeruje praca z COPem? Ale jeszcze jest kwestia taka że jedno pomieszczenie potrzebuje tyle a drugie tyle. Jak niby CO ma sobie z tym poradzić? Wszyscy mówią że PC jest jak lodówka tylko działa w drugą stronę ale jakoś nie widziałem aby lodówka raz chodziła a raz nie tylko ze pracuje cały czas. Pewnie z różna intensywnością ale jednak cały czas. Temu PC nie nadają się do domów które nie potrzebują normalnego ogrzewania. Teraz sprawdziłem w OZC że niezależnie od tego ile się przyjmie zysków to obciążenie zostaje takie same a tylko zapotrzebowanie się zmienia. Więc w zależności ile się ich wytworzy to albo będzie potrzeba dogrzewania sztucznego albo nie. Na pewno rodzinie czteroosobowej łatwiej to będzie zrobić w domu 100m2 niż przykładowo małżeństwu bez dzieci w domu 150m2. I na tym polega pasywność aby zwykłym użytkowaniem domu móc go ogrzać wtedy gdy inni muszą już dawno załączać ogrzewanie. Czytając Twój dziennik i wiele wpisów sądziłem że to rozumiesz ale widzę że inni przekonali Cię do swojego zdania że mimo co byś nie zrobił to i tak CO jest potrzebne. Nawet mi wielu przyznało rację że faktycznie w domu zyskami można się grzać bo jest ich sporo ale większym problemem może być przegrzewanie niż ogrzewanie. A jak zacząłem pisać że tak jak w każdym domu to mogę w salonie założyć klimę to już nie wiedząc gdzie mnie podejść to piszą byle co aby tylko pokazać że bez CO się nie obejdzie. Bo oni tak mają tzn że to jest jedyna słuszna droga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 27.11.2015 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2015 Namierzyłem gdzie Brzęczu będzie mieszał to ogrzewanie, możne ktoś z wa-wy tam się kopnie i rozkmini na miejscu co z tego wyszło. Budynek znajduje się w Choszczówce na ulicy Wyganowskiej 20 Zdjęcie poniżej: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 27.11.2015 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2015 Namierzyłem gdzie Brzęczu będzie mieszał to ogrzewanie, możne ktoś z wa-wy tam się kopnie i rozkmini na miejscu co z tego wyszło. Budynek znajduje się w Choszczówce na ulicy Wyganowskiej 20 Zdjęcie poniżej: Jeden jedyny adres mamy, jeden na 25 lat. Pan Tomasz juz nie ma odwrotu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 27.11.2015 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2015 Namierzyłem gdzie Brzęczu będzie mieszał to ogrzewanie, możne ktoś z wa-wy tam się kopnie i rozkmini na miejscu co z tego wyszło. Budynek znajduje się w Choszczówce na ulicy Wyganowskiej 20 Zdjęcie poniżej: Zaczynam się Ciebie bać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 27.11.2015 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2015 Zaczynam się Ciebie bać Takie czasy. Komu jeszcze coś znaleźć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 27.11.2015 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2015 Jeden jedyny adres mamy, jeden na 25 lat. Pan Tomasz juz nie ma odwrotu. A wracając do akumulacji ścian. Skoro w domu doskonale izolowanym ,różnica temp. w ścianie zew/wew jest ułamkiem stopnia,dla czego przyjmuje się tylko część ściany uczestniczącej w akumulacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts