Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tanie i komfortowe domy zużywajace od 0 do 20kWh.m2 rocznie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 31,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Tomasz Brzęczkowski

5725

• nydar

4235

• Barth3z

3808

• perm

2702

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kolektor. Ale tak między nami,co by nikt nie podsłuchał. PV to przyszłość a nie kolektory.

Wybacz.

Nie, przyszłość to wymiennik do szarej wody.

Jak pierwszy raz opisałem swój wymiennik to nawet głupi Brzęczu się nie zorientował bo pacan nie czyta co się pisze. Już wtedy można było taką sugestie wysnuć z podanych prze zemnie danych.

Edytowane przez kolektor1

Nie, przyszłość to wymiennik do szarej wody.

Jak pierwszy raz opisałem swój wymiennik to nawet głupi Brzęczu się nie zorientował bo pacan nie czyta co się pisze. Już wtedy można było taką sugestie wysnuć z podanych prze zemnie danych.

I tu przyklasnę. Nikt w tym kraju nie bierze pod uwagę szarych ścieków.Ty chcesz odzyskać z bieżącego spływu. I dobrze-niedobrze. Bo to jest takie pozornie efektywne woda-woda. Podgrzewasz częściowo i musisz podgrzać do temp. odpowiedniej.

Ja podgrzewam tym ściekiem powietrze do parametrów rekuperatora. Bez konieczności podgrzewania dodatkowego.Rekuperatora p-p nie potrzebuję i tych 10000PLN na realizację pomusłów TB.

Z tymi ściekami to jakaś teoria jazu(dżezu) nie warta tych groszy.

I tu się z Tobą zgodzę:D.Ale do momentu jak zaczaisz jak wybudować ten dom pasywny. dla ułatwienia podam,że przeciętny dom produkuje dziennie blisko 3tony powietrza o temp. 21-22oC i wilg. 50-45%.Ty Kamil czaisz jaka to moc?:D

Zdrowych i wesołych . Sprawdził bym czy Przemek nie przesadził.:D

CWU to jakieś 2500kWh. Odzyskaj połowę i starczy na grzanie pasywniaka. W kosmosie nawet wodę ze szczyn odzyskują...

Bo jej mało mają i to się bardziej opłaca niż dzienne dostarczanie z ziemi. Nie wiem skąd masz te wyliczenia ile cwu itp ale jak dla mnie to jest prostsze rozumowanie. Czyli że najczęściej bierze się kąpiel wieczorem a czasem jak kto lubi to rano. Pod prysznicem postoje sobie może z 10min i z tego coś jeszcze trzeba odzyskiwać? Po co? To jest bezsensu. Rozumiem ewentualnie aby tą wodę do spłukiwania odzyskać ale jak się ma własną studnię to też jest bezsensu.

I tu się z Tobą zgodzę:D.Ale do momentu jak zaczaisz jak wybudować ten dom pasywny. dla ułatwienia podam,że przeciętny dom produkuje dziennie blisko 3tony powietrza o temp. 21-22oC i wilg. 50-45%.Ty Kamil czaisz jaka to moc?:D

Zdrowych i wesołych . Sprawdził bym czy Przemek nie przesadził.:D

Nie czaje bo te 3t mnie tak przygniata że nie mam czasu rozumieć:lol2:

Bo jej mało mają i to się bardziej opłaca niż dzienne dostarczanie z ziemi. Nie wiem skąd masz te wyliczenia ile cwu itp ale jak dla mnie to jest prostsze rozumowanie. Czyli że najczęściej bierze się kąpiel wieczorem a czasem jak kto lubi to rano. Pod prysznicem postoje sobie może z 10min i z tego coś jeszcze trzeba odzyskiwać? Po co? To jest bezsensu. Rozumiem ewentualnie aby tą wodę do spłukiwania odzyskać ale jak się ma własną studnię to też jest bezsensu.

co za różnica ile postoisz. ważne ile kWh odzyskasz w ciągu roku. sposób nydara wydaje się tani, a do tego całkiem wydajny. gdybym miał dom z piwnicą to na pewno bym ciepło ze ściaków odzyskiwał (ale raczej do CWU - przez cały rok). mam płytę fundamentową i trochę za późno się o tym dowiedziałem.

co za różnica ile postoisz. ważne ile kWh odzyskasz w ciągu roku. sposób nydara wydaje się tani, a do tego całkiem wydajny. gdybym miał dom z piwnicą to na pewno bym ciepło ze ściaków odzyskiwał (ale raczej do CWU - przez cały rok). mam płytę fundamentową i trochę za późno się o tym dowiedziałem.

Można zrobić w płycie - jak u mnie.

Po co? To jest bezsensu.
Wczoraj po trudach przygotowań do świąt moja szanowna malzowinka wzięła kąpel. Poszło 75 litrów ciepłej wody, zresztą na co dzień idzie jej nie wiele mniej, ile z tego odzyskałem ciepła popatrz Kamilu na zdjęcie poniżej i zastanów się czy aby to tak naprawdę bezsensu.

1 temp. zimnej wody z przyłącza

2 temp. wody z przyłącza po przejściu przez wymiennik

3 temp. szarej wody idącej na wymiennik

4 temp szarych ścieków do kanalizy.

Temp. wody kąpieli ok. 42 stopnie.

Zasiadamy do stołu, życząc Wam wszystkim spokojnych i wesołych świąt.

ciepłownik numer jeden

DSCF5722.jpg

1 temp. zimnej wody z przyłącza

2 temp. wody z przyłącza po przejściu przez wymiennik

3 temp. szarej wody idącej na wymiennik

4 temp szarych ścieków do kanalizy.

Temp. wody kąpieli ok. 42 stopnie.

Zasiadamy do stołu, życząc Wam wszystkim spokojnych i wesołych świąt.

ciepłownik numer jeden

mogę tylko jedno napisać - wow ! nie spodziewałbym się takich wyników