Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tanie i komfortowe domy zużywajace od 0 do 20kWh.m2 rocznie

Recommended Posts

Jesli ktos ma dom 140m2 i wystarczy mu 4000kWh za kwotę 1200zł rocznie na CO i CWU, to jaki jest sens szukać dalszych oszczędności?

Całe 4000kWh idzie Ci tylko w taniej taryfie? Pralka też tylko w taniej chodzi? Prąd bytowy też tylko w taniej taryfie albo z limitami bo za drogo w ciągu dnia? I gdzie tu jeszcze komfort w tym wszystkim? No chyba że jest pomijalny lub się przyzwyczaiło.

• Odpowiedzi 31,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Tomasz Brzęczkowski

5725

• nydar

4235

• Barth3z

3808

• perm

2702

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie chodzi o straty, tylko o rozchodzenie się ciepła w ośrodku jednorodnym. Beton nie wie, że na jego brzegu jest izolacja.

:lol2: Beton wie. Ciepło rozchodzi się zawsze od w jednym kierunku . Od wyższej do niższej temp.W omawianym przypadku kierunek jest jeden .Do góry .W dół tylko mikro na uzupełnienie strat.

Nie chodzi o straty, tylko o rozchodzenie się ciepła w ośrodku jednorodnym. Beton nie wie, że na jego brzegu jest izolacja.

Nie musi tego wiedzieć bo jak ciepło poczuje barierę w postaci izolacji to będzie się rozchodzić w betonie ale przy płycie 25cm czy grubszej to będzie długi proces zanim każdy cm3 betonu jakby napełni się ciepłem by móc efektywnie ogrzewać dom zwracając uwagę na to jakieś jednak te straty do gruntu będą (im więcej izolacji tym mniejsze) oraz to że ciepło idąc do góry będzie przez konwekcję ogrzewać powietrze i zarazem będzie go w płycie ubywać a jak będzie ubywać to zależy od temperatury betonu i powietrza w domu. Lepsza efektywność będzie gdy zamiast grzać grubą płytę będzie ogrzewać się cienką wylewkę jastrychową na warstwie izolacji.

:lol2: Beton wie. Ciepło rozchodzi się zawsze od w jednym kierunku . Od wyższej do niższej temp.W omawianym przypadku kierunek jest jeden .Do góry .W dół tylko mikro na uzupełnienie strat.

Wg ciebie nie ma znaczenie czy to bedzie płyta fundamentowa o grubości 15cm z rurkami na dnie czy płyta 30cm z rurkami po środku ?

Całe 4000kWh idzie Ci tylko w taniej taryfie? Pralka też tylko w taniej chodzi? Prąd bytowy też tylko w taniej taryfie albo z limitami bo za drogo w ciągu dnia? I gdzie tu jeszcze komfort w tym wszystkim? No chyba że jest pomijalny lub się przyzwyczaiło.

To tylko CO i CWU i nie chodziło o mnie. Ja ostatnio wpisalem w porownywarke cen energii u operatorów 2000kWh w dzien i 6000 w nocy i sredni rachunek miesięczny na 3 lata do przodu wyniósł około 270zl. Do tego 25zl woda, 28 smieci, z 15 podatek i wszystkiego jest ponizej 350zl.

Nie musi tego wiedzieć bo jak ciepło poczuje barierę w postaci izolacji to będzie się rozchodzić w betonie ale przy płycie 25cm czy grubszej to będzie długi proces zanim każdy cm3 betonu jakby napełni się ciepłem by móc efektywnie ogrzewać dom ...

nydar, ucz się od kamila. On to łapie w mig.

Kompletnie nie kumam sensu stosowania pogrubionego fundamentu. Nic to nie daje. Żadnych korzyści, a same problemy np. ze sterowaniem i większą inwestycją na starcie.

Przy domach pasywnych czy blisko pasywnych to nie ma najmniejszego sensu, może przy energooszczednych, mocno akumulacyjnych zdaje taki układ egzamin, nie wiem ale skoro piszemy w tym wątku to raczej trzeba się trzymać realiów tematu a nie fantazjować o czym innym bo idzie się pogubić.

Jestem daleki od spiskowych teorii....ale .

https://www.google.pl/search?q=slab+foundation+heating+system&biw=1366&bih=643&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwis3YaSguTLAhVFfHIKHfvIAV8QsAQIHQ&dpr=1#imgrc=w_R8ofcBz6yG-M%3A

Wypisz wymaluj mój patencik:D. Tyle,że mój antywirus nie pozwala otworzyć.

Ciekawe:D

https://www.google.pl/search?q=slab+foundation+heating+system&biw=1366&bih=643&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwis3YaSguTLAhVFfHIKHfvIAV8QsAQIHQ&dpr=1#imgrc=w_R8ofcBz6yG-M%3A

Coś opisywali już w latach '80 . w Polsce byłeś the one and only ;)

A o co ?

Dolicz 5cm styropianu na bokach płyty.

A potrafisz policzyć ile dzięki takiemu fundamentowi zaoszczędzisz na rachunkach ?

Np nasiąkliwość. Każdy producent Ci powie, że nie zaleca stosowania EPS pod płytę.

Bart3z tu nie chodzi o to, że ja to wybuduję, żeby mieć niższe rachunki. To nie jest jak z dodatkowym styropianem na ścianę, inwestuję teraz a później płacę mniej. Chodzi o zakumulowanie ciepła z kominka. Gdzie je podziać? Mogę wybudować kosmicznie drogi ciepły kominek albo postawić bufor wodny albo dołożyć 5cm betonu. Twierdzę, że ostatnie będzie najlepsze/najtańsze. Wiem, najlepiej w ogóle nie budować kominka bo te tanie kWh z niego nigdy nie zwrócą ceny. Ale ja chcę go mieć.

Może się okazać, że np 25cm jest już wystarczające. Chodzi o to, żeby wyznaczyć jakie to będzie minimum ale to nie jest takie proste.

Np nasiąkliwość. Każdy producent Ci powie, że nie zaleca stosowania EPS pod płytę.

Bart3z tu nie chodzi o to, że ja to wybuduję, żeby mieć niższe rachunki. To nie jest jak z dodatkowym styropianem na ścianę, inwestuję teraz a później płacę mniej. Chodzi o zakumulowanie ciepła z kominka. Gdzie je podziać? Mogę wybudować kosmicznie drogi ciepły kominek albo postawić bufor wodny albo dołożyć 5cm betonu. Twierdzę, że ostatnie będzie najlepsze/najtańsze. Wiem, najlepiej w ogóle nie budować kominka bo te tanie kWh z niego nigdy nie zwrócą ceny. Ale ja chcę go mieć.

Może się okazać, że np 25cm jest już wystarczające. Chodzi o to, żeby wyznaczyć jakie to będzie minimum ale to nie jest takie proste.

Jak dom zostanie bardzo dobrze zaizolowany to ta akumulacja może okazać się poważnym problemem. Może zacytuję wypowiedź jednego z forumowiczów:

W obecnym ("starym") domu mam pexy w wylewce na 30cm styro. Bezwładność - tragedia, szczególnie teraz. W nocy ok. W dzień przy +5 i słońcu mam tropik bo wylewka ma zakumulowane ciepło. Problem w tym, że cały dom jest docieplony (styro 30 na ścianach i 50-60 wełny na stropie). Nie uwierzę, że da się "mądrze" zrobić podłogówkę zalaną w betonie ( co innego maty). Obecnie będę robił tylko na prąd. .

Jeśli ktoś ma wysoko wody gruntowe - owszem.

Wszystko ok, tylko nadmiar ciepła wyprodukowanego z kominka można ładować w bufor, albo w grunt pod domem, ale nie w podłogę. Tzn. można i w podłogę, ale jako oddzielny układ. W górnej części takiego fundamentu grzewczego powinny być odrębne rurki do grzania dla zapewnienia stabilnej temperatury jako reakcja na temperatury zewnętrzne. Może to być też ogrzewanie nadmuchowe jak piasał nydar.

Nigdy nie zaryzykowałbym zalaniem jedynie 100mb pex'a na dnie 30cm płyty fundamentowej i żeby to był mój jedyny system grzewczy ... A dogrzewać kominkiem wtedy kiedy potrzebuję, a nie wtedy kiedy chcę mi się nie podoba.

Autor opisuje ten układ z 7-8 panelami solarnymi ...

Poza tym to jest układ pracujący w innym klimacie (cieplejszym) niż nasz i jest alternatywą pierwotnego układu: http://www.radiantsolar.com/pdf/DOEREPORT.pdf W tym opracowaniu na rysunkach 7 i 8 widać, że rurki są też w wylewce.