kolektor1 30.03.2016 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2016 Oczywiście każdy ma swój punkt widzenia, szanuję to.Chyba się rozpłaczę!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 30.03.2016 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2016 Widzisz Grześ. Tak powstają pseudonaukowe teorie ,powielane,powielane,powielane, stają się prawdą. O tym,że choćby wodna podłogówka przegrzewa, a elektryczna już nie. Jest takich teorii kilka:D. Ludziska w to wierzą a kredycik trzeba z płaczem spłacać. Te rewelacje Pan Grześ ochoczo bierze z forum budowlanego i powiela gdzie indziej. Oczywiście wtórują mu do tego śpiewu Brzęczkowski i spólka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 30.03.2016 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2016 Widzisz Grześ. Tak powstają pseudonaukowe teorie ,powielane,powielane,powielane, stają się prawdą. O tym,że choćby wodna podłogówka przegrzewa, a elektryczna już nie. Jest takich teorii kilka:D. Ludziska w to wierzą a kredycik trzeba z płaczem spłacać. Nie powstają teorie. NIe chodzi o elektryczną czy nieelektryczną lecz o akumulację akurat. Co to ma do rzeczy w tym momencie. Śpieszę też z uzupełnieniem danych tego problemu z akumulacją: Centralne na prądzie (grzeję bufor w II taryfie) i czasami kominku z płaszczem. Kominem (małej mocy) dobrze zaizolowany wkoło więc grzeje tylko przez szybę. Sterowanie podłogówek - sterowniki w pomieszczeniach, zawory na rozdzielaczu. Nie ma co czarować - 10cm to zbyt duża pojemność na taki dom. Zakumuluję zbyt dużo to oddaje i oddaje i oddaje.... Ściany nie akumulują - są z ytonga 400. Sufit to rigips z wysypaną wełną = zero akumulacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 30.03.2016 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2016 (edytowane) Niech sobie chłop zrobi jakie osłony od słońca na oknach a nie szuka miodu w doopie w grubości wylewek ... I założyć jaki mieszacz z pogodówką na zasilaniu rozdzielaczy a te siłowniki i sterowniki pokojowe to wyp ... Nie ma to jak zabierać się nogami za ogrzewanie a potem jęczeć ... Edytowane 30 Marca 2016 przez jasiek71 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 31.03.2016 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2016 Centralne na prądzie (grzeję bufor w II taryfie) i czasami kominku z płaszczem. Kominem (małej mocy) dobrze zaizolowany wkoło więc grzeje tylko przez szybę. Sterowanie podłogówek - sterowniki w pomieszczeniach, zawory na rozdzielaczu. Nie ma co czarować - 10cm to zbyt duża pojemność na taki dom. Zakumuluję zbyt dużo to oddaje i oddaje i oddaje.... Ściany nie akumulują - są z ytonga 400. Sufit to rigips z wysypaną wełną = zero akumulacji. może problem tkwi właśnie w braku akumulacji w ścianach i stropie? może grzeje podłogę zbyt wielką mocą (łatwo wtedy przeregulować)? jak można zakumulować zbyt dużo, oddawać i oddawać i oddawać przy podgrzaniu przegrody o dziesiąte części °C? 10 cm betonu w podłodze to nic w porównaniu do moich 25 cm płyty + 6-7 cm wylewki, silikatów 12 i 24 cm, stropu żelbetowego (i podłogówki na stropie nie oddzielonej od stropu izolacją). u mnie takich problemów nie ma pomimo faktu, że 90 % przeszkleń mam od południa. grzeję grzałką 6 kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 31.03.2016 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2016 może problem tkwi właśnie w braku akumulacji w ścianach i stropie? może grzeje podłogę zbyt wielką mocą (łatwo wtedy przeregulować)? jak można zakumulować zbyt dużo, oddawać i oddawać i oddawać przy podgrzaniu przegrody o dziesiąte części °C? 10 cm betonu w podłodze to nic w porównaniu do moich 25 cm płyty + 6-7 cm wylewki, silikatów 12 i 24 cm, stropu żelbetowego (i podłogówki na stropie nie oddzielonej od stropu izolacją). u mnie takich problemów nie ma pomimo faktu, że 90 % przeszkleń mam od południa. grzeję grzałką 6 kW. Właśnie dopytuję ale jeszcze nie odczekałem się odpowiedzi. Możesz dokładnie opisać budowę swojej płyty? Masz 25 cm xps pod 25cm betonu.... po obwodzie jak to wygląda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 31.03.2016 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2016 Właśnie dopytuję ale jeszcze nie odczekałem się odpowiedzi. Możesz dokładnie opisać budowę swojej płyty? Masz 25 cm xps pod 25cm betonu.... po obwodzie jak to wygląda? tak jak piszesz. po obwodzie mam 27 cm EPS (taki cokół), na ścianach 30 cm EPS. wokół płyty opaska grubości 13 cm (5+8 ma zakładkę) XPS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 01.04.2016 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2016 Ale nuda. Wszyscy oglądają ,,Klan"?Pytanie do zwolenników południowych okien . Od listopada do marca dzień krótszy od nocy . Dni słonecznych 5-6-7 w miesiącu. Jakim cudem bilans energetyczny okien południowych jest dodatni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 01.04.2016 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2016 Ale nuda. Wszyscy oglądają ,,Klan"? Pytanie do zwolenników południowych okien . Od listopada do marca dzień krótszy od nocy . Dni słonecznych 5-6-7 w miesiącu. Jakim cudem bilans energetyczny okien południowych jest dodatni? Klan mieli zdjąć... Co z tymi oknami. Ten marzec był marny pod względem nasłonecznienia. W zeszłym roku było lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 01.04.2016 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2016 ... u mnie takich problemów nie ma pomimo faktu, że 90 % przeszkleń mam od południa. grzeję grzałką 6 kW.Bo akumulacja działa dobrze tylko u tych, którzy w to wierzą. Jak ktoś ma wątpliwości to robi się za gorąco, za zimno, zbyt duszno i dzieci zaczynają płakać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 01.04.2016 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2016 Jak Rysiek zmarł to i oglądalność. Marzec to pikuś. Ale listopad,grudzień,styczeń,luty gdzie dni słonecznych jest kilka /mc przy krótkim dniu,gdzie faktyczne efektywne nasłonecznienie to 3-4h,wychodzi wg. propagandystów ,że bilans jest dodatni.Mi wychodzi,że tak nie jest, Zważywszy,że doba ma 24h i w nocy jest najzimniej .Ale może ja się mylę a twórcy klimatyzacji i okien nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 01.04.2016 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2016 Bo akumulacja działa dobrze tylko u tych, którzy w to wierzą. Jak ktoś ma wątpliwości to robi się za gorąco, za zimno, zbyt duszno i dzieci zaczynają płakać. Znaczy katolicy górą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 01.04.2016 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2016 Jak Rysiek zmarł to i oglądalność. Marzec to pikuś. Ale listopad,grudzień,styczeń,luty gdzie dni słonecznych jest kilka /mc przy krótkim dniu,gdzie faktyczne efektywne nasłonecznienie to 3-4h,wychodzi wg. propagandystów ,że bilans jest dodatni.Mi wychodzi,że tak nie jest, Zważywszy,że doba ma 24h i w nocy jest najzimniej .Ale może ja się mylę a twórcy klimatyzacji i okien nie. Tak, świeciło chyba im światłość w Boże Narodzenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 01.04.2016 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2016 Jak Rysiek zmarł to i oglądalność. Marzec to pikuś. Ale listopad,grudzień,styczeń,luty gdzie dni słonecznych jest kilka /mc przy krótkim dniu,gdzie faktyczne efektywne nasłonecznienie to 3-4h,wychodzi wg. propagandystów ,że bilans jest dodatni.Mi wychodzi,że tak nie jest, Zważywszy,że doba ma 24h i w nocy jest najzimniej .Ale może ja się mylę a twórcy klimatyzacji i okien nie. A tak poważnie kto tak twierdzi? Gdzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 01.04.2016 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2016 Gdzie nie zerkniesz to południowe okna są na plusie. Wpisz choćby ,,bilans energetyczny okien". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 02.04.2016 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2016 Gdzie nie zerkniesz to południowe okna są na plusie. Wpisz choćby ,,bilans energetyczny okien". To niby bilans jest ujemny dla okien południowych? Nie wiem jak to liczą ale pewnie mają dokładne raporty ilości nasłonecznienia, wiedzą jak należy to badać itp. to na tej podstawie stwierdzają bilans energetyczny. Jeżeli w to wątpisz i byłoby tak jak piszesz to można byłoby to podważyć i stwierdzić że się fachowcy w obliczeniach mylą a zarazem wszelkie wyniki OZC itp nadają się do kosza bo na podstawie różnych stwierdzeń i badań opierają się programy obliczeniowe. Więc na jakiej podstawie stwierdzasz że to wszystko o kant stołu się nadaje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 03.04.2016 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2016 (edytowane) Gdzie nie zerkniesz to południowe okna są na plusie. Wpisz choćby ,,bilans energetyczny okien".Myślę, że ten artykuł wyjaśnia wszystko. Bilans dodatni dla okien południowych jest możliwy po spełnieniu kilku warunków, dodajmy nie łatwych do osiągnięcia. Dlatego za projektowanie budynków pasywnych powinni brać się zawodowcy a nie amatorzy. Również z tego artykułu: W procesie projektowania budynku pasywnego konieczne jest dokładne i staranne przeprowadzenie obliczeń energetycznych. Przy tak niskim zapotrzebowaniu na moc grzewczą oraz sezonowym zapotrzebowaniu na ciepło, nawet drobne błędy, czy też niedokładności mogą doprowadzić do poważnych problemów eksploatacyjnych. Obliczenia energetyczne są szczególnie ważne dla okien. Jak wspomniano wcześniej, okna odpowiadają za największe straty ciepła w budynku pasywnym, za pomocą okien realizowane są także zyski ciepła od promieniowania słonecznego. No i takie krótkie podsumowanie: Ostatecznie efektywnie wykorzystane w sezonie grzewczym słoneczne zyski ciepła przez okno od strony południowej przewyższą nieznacznie straty ciepła przez przenikanie (dla okna o współczynniku U=0,8 W/m2K), a zysk wynosi około 8 kWh/m2 okna. Wydaje się, że jest to wartość niewielka, jednak przy tak niskim sezonowym zapotrzebowaniu na ciepło w budynku pasywnym (15 kWh/m2 powierzchni użytkowej), nawet niewielki zysk ciepła netto ma duże znaczenie dla „zamknięcia” bilansu energetycznego. Jeszcze tylko wniosek z którym Kamil bez sensu polemizuje: Dla zachowania komfortu cieplnego w lecie ważne jest również, by budynek pasywny charakteryzował się stosunkowo wysoką akumulacyjnością cieplną przegród. Dzięki temu nadmierne chwilowe zyski ciepła mogą być magazynowane w ścianach budynku i wykorzystywane w późniejszym okresie. Wysoka bezwładność cieplna wpływa na wyrównanie profilu wahań temperatury w pomieszczeniach, co gwarantuje komfort mieszkańcom budynku. Edytowane 3 Kwietnia 2016 przez perm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 03.04.2016 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2016 Perm, przytoczyłeś dobry artykuł który już kiedyś czytałem ale zapomniałem gdzie był. Odnośnie tego zdania które skierowałeś do mnie. Przytaczasz wypowiedź która przeczy temu co na początku artykułu. Oczywiście akumulacja jest ważna ale jak jej będzie za dużo to nie osiągnie się warunku mocy grzewczej 10W/m2. To jest niemożliwe dla budynków o bardzo ciężkiej konstrukcji czyli z cegły. Więc w takim domu nie da się wykorzystać wentylacji do ogrzewania domu. Dlatego nie można mówić że się pasywnie ogrzeje dom jeżeli nie spełni się warunku mocy. A warunek zapotrzebowania to jest duża loteria zależna od ilości okien a zarazem od sezonu. Wtedy jak się spełnia 15kWh/m2 to jednego sezonu będzie te 15 a drugiego może być 30kWh/m2 jeżeli będzie za mało słońca. Temu warto z rozwagą podejść do tematu okien aby przy ich niewielkiej ilości też spełnić warunek 15kWh/m2 bo wtedy niezależnie od sezonu będzie mniejsza rozbieżność. Dla swojego projektu przy założeniach że ściany to BK+25cm styro grafitowy U=0.01, podłoga to U=0.09W/m2, sufit pod nieogrzewanym strychem to U=0.07W/m2, sprawności reku 95%, szczelność 0.6, okna o g=50% i Uw=0,8W/m2 to zapotrzebowanie na ciepło wychodzi mi w okolicach 19,5kWh/m2, moc grzewcza to 18W/m2 dla okien takich jak na zdjęciu więc od południa na parterze dwa 180x225cm, na piętrze 180x130cm, od wschodu na parterze dwa 150x137cm a na piętrze 60x137cm, od północy drzwi U=1,2W/m2 a na piętrze okno 150x137cm, od zachodu bez okien. Założenia widać że skromne i szału nie ma ale zapotrzebowanie wychodzi na dom 2l. Ale jak od południa dam okna na parterze i piętrze 220x225cm i wszystkie okna z g=60% a nie 50% a zarazem z Uw=0,8W/m2 to zapotrzebowanie może zejść do 14,7kWh/m2 ale czy warto? Wtedy zwiększa mi się zapotrzebowanie na chłód z 7kWh/m2 do 19kWh/m2. To warto rozważyć w którą stronę iść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 03.04.2016 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2016 Myślę, że ten artykuł wyjaśnia wszystko. Bilans dodatni dla okien południowych jest możliwy po spełnieniu kilku warunków, dodajmy nie łatwych do osiągnięcia. Dlatego za projektowanie budynków pasywnych powinni brać się zawodowcy a nie amatorzy. Również z tego artykułu: No i takie krótkie podsumowanie: Jeszcze tylko wniosek z którym Kamil bez sensu polemizuje: Dodatni bilans energetyczny budzi moje wątpliwości ,bo jest to wyliczanie dla warunków idealnych . Czyli dla domu na wzgórzu bez sąsiadów ,drzew,krzewów. Z własnych obserwacji mogę powiedzieć,że od grudnia do marca ,dni słonecznych w miesiącu jest do policzenia na palcach . Efektywne działanie słońca to nie od wschodu do zachodu a 4-5h, podczas gdy doba ma 24h. Zatem bilans w tym okresie nie może być dodatni. Zwłaszcza,że jak słonecznie to nocą pizga z podwójną mocą. Jeśli powiemy ,że bilans energetyczny jest dodatni w sezonie grzewczym,to też tylko teoretycznie. Przykład wczoraj i dzisiaj . Organizm nie jest przyzwyczajony do wysokich temp, stąd 25oC to duchota. Słońce mamy w Bydzi od rana do wieczora. W chałupie znacznie powyżej 25oC,zatem okna pootwierane. Podłogówka chodzi na min. bo po zachodzie robi się zbyt zimno z uwagi na to ,że szkielet i brak akumulacji. Niby zyski mam ale nie są do wykorzystania. Są teoretycznie i teoretycznie w sezonie grzewczym liczonym od października do kwietnia bilans wyjdzie dodatni. W praktyce niestety nie. W obliczeniach brakuje mi współczynnika wykorzystania . Przecież jest różnica w pochłanianiu podczerwieni w zależności od zastosowanych materiałów konstrukcyjnych i wykończeniowych . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 03.04.2016 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2016 Dodatni bilans energetyczny budzi moje wątpliwości ,bo jest to wyliczanie dla warunków idealnych . Czyli dla domu na wzgórzu bez sąsiadów ,drzew,krzewów. Z własnych obserwacji mogę powiedzieć,że od grudnia do marca ,dni słonecznych w miesiącu jest do policzenia na palcach . Efektywne działanie słońca to nie od wschodu do zachodu a 4-5h, podczas gdy doba ma 24h. Zatem bilans w tym okresie nie może być dodatni. Zwłaszcza,że jak słonecznie to nocą pizga z podwójną mocą. Jeśli powiemy ,że bilans energetyczny jest dodatni w sezonie grzewczym,to też tylko teoretycznie. Przykład wczoraj i dzisiaj . Organizm nie jest przyzwyczajony do wysokich temp, stąd 25oC to duchota. Słońce mamy w Bydzi od rana do wieczora. W chałupie znacznie powyżej 25oC,zatem okna pootwierane. Podłogówka chodzi na min. bo po zachodzie robi się zbyt zimno z uwagi na to ,że szkielet i brak akumulacji. Niby zyski mam ale nie są do wykorzystania. Są teoretycznie i teoretycznie w sezonie grzewczym liczonym od października do kwietnia bilans wyjdzie dodatni. W praktyce niestety nie. W obliczeniach brakuje mi współczynnika wykorzystania . Przecież jest różnica w pochłanianiu podczerwieni w zależności od zastosowanych materiałów konstrukcyjnych i wykończeniowych . Całe liczenie jest tylko teoretyczne ale w ten sam sposób liczy się wszystkie domy niezależnie od zapotrzebowania więc musisz stwierdzić że to wszystko się nie nadaje. Dla zwykłych domów te obliczenia się jakoś pokrywają co sam asolt pisał że nie ma dużych rozbieżności tyle że ja uważam że jak schodzimy z zapotrzebowaniem do tych najniższych wartości to jest w tym zbyt dużo teorii aby z czystym sumieniem mówić że OZC ma jakiś sens. Tak jak sam napisałeś to wystarczy że drzewo urośnie od, południa czy sąsiad się wybuduje obok to wynik może być inny. Nawet samo położenie ma znaczenie bo inaczej bedzie dla domów nawet w tym samym mieście jeżeli będą na różnych wysokościach a obliczenia tego nie uwzględniają, dają tylko ogólny pogląd. Nie wiem jak jest w przypadku programu PHPP bo nikt o nim nie pisze dla porównania z OZC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts