imrahil 07.04.2016 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2016 I jeszcze jedna sprawa. nydar pisze, że lepiej mieć okna od wschodu. Powiedz mi jak to możliwe, żeby od wschodu było jaśniej ??? na pewno będzie bardziej przegrzewać przy oknie od wschodu. u mnie w czerwcu i lipcu rano i wieczorem strasznie grzeje przez okno północne (przez wschodnie rano). i nie da się tego powstrzymać inaczej niż przez opuszczenie rolety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 07.04.2016 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2016 Witam, Jeżeli chciałby Pan pogłębić swoją wiedzę oraz uzyskać odpowiedź jak ważne jest docieplenie budynku oraz jaka jest różnica pomiędzy oknem jednoszynowym a trójszybowym polecam skontaktować się z projektantem instalacji grzewczych. Może Pan również zlecić wykonanie audytu energetycznego budynku, w którym zostaną opisane wszystkie różnice. Wybór grubości izolacji przy ocieplaniu budynku zależy głównie od typu budynku oraz od rodzaju styropianu. Należy mieć na uwadze fakt, iż przy wykonywaniu termoizolacji budynku najwyższy koszt stanowi samo wykonanie docieplenia. Zastosowanie rekuperacji i wentylacji mechanicznej w już istniejących budynkach z wentylacją grawitacyjną wiąże się z wysokimi kosztami inwestycyjnymi. Takie rozwiązanie jest z kolei polecane przy wykonywaniu nowego budynku, szczególnie jeżeli do rekuperacji dodamy pompy ciepła. Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant marki Junkers przypuszczam, że Pan na którego pytania odpisujesz te bzdury ma większą wiedzę niż Ty i konsultanci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Instaltechnic 07.04.2016 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2016 Hehe. Wujaszek był 10 lat temu w Niemczech, pospawał kilka lat, zarobił grosza i wyremontował sobie dom. Wpakował kupę kasy i postanowił zrobić sobie zadaszenie; taki przedłużony dach, sięgający chyba z 4 metry w podwórko. Walory użytkowe to nawet ma, można autem podjechać, posiedzieć w suchości, odśnieżać nie trzeba (a to prawie w Bieszczadach, więc jak nasypie, to człowiek łopatuje i łopatuje i końca nie widać), ale w domu jest nora. Serio, nawet w lecie świecą światło i stało się to tam normą. Troszkę pomogło dołożenie białej podbitki, ale to dalej ciemnica i ciągła ponurość. Dla mnie do dupy, wujek robi dobrą minę do złej gry, ciotka to samo, no ale to 4 metry okapu... Wujaszek wybrał takie rozwiązanie i jego wybór nie robi reguły, że okap dachu jest zły. Każdą rzecz da się schrzanić. Chciał mieć gdzie stawiać auto i mieć ciemno to ma. Mama na dole ma te same okna co ja, tylko zacienione moim balkonem. Jest tam znacznie ciemniej i chłodniej niż u mnie, co w lecie jest fajne, ale w zimie do bani. Balkon ma tylko 110cm i jest 10cm nad sufitem. Tu znowu z jednego przykładu robisz regułę. To że jest chłodniej może wynikać z wielu rzeczy niekoniecznie z zacienienia. Sam piszesz że w lecie jest fajne a w zimie do bani. Tu trzeba dokonać wyboru, czy ewentualnie zapalimy światło zimą w szare dni, czy bez okapów, ale latem albo rolety, albo klima albo jeszcze inaczej. Kwestia wyboru. Ja specjalnie zrobiłem duży okap ze względu na zacienienie i dałem wiesze okna. Zimą mam wystarczająco jasno, a latem brak słońca wpadającego do domu. Klimatyzacji nie potrzebuję. Zimno nie mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzes123 07.04.2016 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2016 W pasywnym szkielecie powinno się iść w inną stronę. Dać mniejsze np 120x150 RU (dwuszybowe żeby więcej światła wpadało) a łapanie zysków ze światła robić np. kolektorami powietrznymi i cieczowymi+ bufory zewnętrzne żeby lepiej sterować oddawaniem ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 07.04.2016 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2016 Jeżeli chciałby Pan pogłębić swoją wiedzę oraz uzyskać odpowiedź jak ważne jest docieplenie budynku oraz jaka jest różnica pomiędzy oknem jednoszynowym a trójszybowym Sądzę, że to Pan, Panie Junkers powinien tą wiedzę zdobyć. Jak można sprzedawać rekuperatory nie znając podstawowych praw fizyki, których uczą na poziomie szkoły średniej... polecam skontaktować się z projektantem instalacji grzewczych. Zapewne macie w swojej firmie taką osobę, więc proszę dać do recenzji tej osobie każdą wypowiedź jaką Pan chce tu publikować. Zapewne wniesie stosowane poprawki. Może Pan również zlecić wykonanie audytu energetycznego budynku, A co mam napisane w sygnaturze każdego postu ? Zastosowanie rekuperacji i wentylacji mechanicznej w już istniejących budynkach z wentylacją grawitacyjną wiąże się z wysokimi kosztami inwestycyjnymi. Takie rozwiązanie jest z kolei polecane przy wykonywaniu nowego budynku, szczególnie jeżeli do rekuperacji dodamy pompy ciepła. A jest dokładnie odwrotnie. To właśnie pompa ciepła, ze względu na najniższy koszt kWh, wpływa znacząco na pogorszenie rentowności inwestycji w rekuperator, w szczególności tak drogi jak Wasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 07.04.2016 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2016 przypuszczam, że Pan na którego pytania odpisujesz te bzdury ma większą wiedzę niż Ty i konsultanci Dzięki imrahil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 07.04.2016 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2016 Tu znowu z jednego przykładu robisz regułę. To że jest chłodniej może wynikać z wielu rzeczy niekoniecznie z zacienienia. Sam piszesz że w lecie jest fajne a w zimie do bani. Tu trzeba dokonać wyboru, czy ewentualnie zapalimy światło zimą w szare dni, czy bez okapów, ale latem albo rolety, albo klima albo jeszcze inaczej. Kwestia wyboru. Ja specjalnie zrobiłem duży okap ze względu na zacienienie i dałem wiesze okna. Zimą mam wystarczająco jasno, a latem brak słońca wpadającego do domu. Klimatyzacji nie potrzebuję. Zimno nie mam. Podpisuję się pod tym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 07.04.2016 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2016 perm, jak ty wyliczasz te 30-40% ?! A co powiesz na te zdjęcia?: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?214768-EX-House-pasywna-stodo%C5%82a&p=7030157&viewfull=1#post7030157 Gdybyś policzył o ile mniej nieba widać dzięki takiemu okapowi, powiedzmy patrząc pod kątem 45o to wyjdzie jakieś 30 - 40%. Zgadzam się, że to kompromis a jeżeli, tak jak w twoim przypadku masz jeszcze dodatkowe okna, to ciemno być nie musi. Dobrze jednak zdawać sobie sprawę, że ciemniej będzie. W zimie, przy zachmurzeniu nie ma wielkiego znaczenia czy to wschód czy zachód. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 07.04.2016 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2016 Gdybyś policzył o ile mniej nieba widać dzięki takiemu okapowi, powiedzmy patrząc pod kątem 45o to wyjdzie jakieś 30 - 40%. Nie wyjdzie. perm, piszesz o świetle rozproszonym. To nie jest tak, że do wnętrza dociera tylko to co "spada" z nieba. Ten okap nie zabiera aż tak dużo. W moim przypadku może mieć też znaczenie ta zewnętrzna ściana. Bądź co bądź, ale ona też ogranicza wpadające światło od strony wschodnio-południowej. I jest póki co czarna Zgadzam się, że to kompromis a jeżeli, tak jak w twoim przypadku masz jeszcze dodatkowe okna, to ciemno być nie musi. Dobrze jednak zdawać sobie sprawę, że ciemniej będzie. W zimie, przy zachmurzeniu nie ma wielkiego znaczenia czy to wschód czy zachód. A co byś proponował w zamian ? Co jest lepsze od takiego okapu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 07.04.2016 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2016 A co byś proponował w zamian ? Co jest lepsze od takiego okapu ?Na zimę brak okapu, na lato okap. najlepiej taki zmechanizowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 07.04.2016 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2016 Panowie zapraszam do wątku na temat ogrzewania/dogrzewania domów o standardzie pasywnym. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?247750-Ogrzewanie-dogrzewanie-domu-o-standardzie-pasywnym&p=7119207#post7119207 - jeśli już gdzieś taki wątek traktujący tylko w tym temacie się pojawił to bardzo proszę o informację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibuch 07.04.2016 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2016 (edytowane) Może Pan również zlecić wykonanie audytu energetycznego budynku, w którym zostaną opisane wszystkie różnice. ... Zastosowanie rekuperacji i wentylacji mechanicznej ....... Takie rozwiązanie jest z kolei polecane przy wykonywaniu nowego budynku, szczególnie jeżeli do rekuperacji dodamy pompy ciepła. Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant marki Junkers Bart3z, Ty nic nie rozumiesz. Musisz zlecić TAKI audyt, który wykaże, że PC w Twoim domu będzie niezbędna. Najlepiej gruntowa za +40kPLN A co byś proponował w zamian ? Co jest lepsze od takiego okapu ? Właśnie nad tym ostatnio debatuję z architektem, który mi wrysował "daszki". I dochodzę do wniosku, że chyba najlepsze byłyby zewnętrze żaluzje. Regulujesz jak chcesz i możesz dodać sterowanie kiedy ma się otwierać/zamykać. Miernik nasłonecznienia i temp. w domu, 2 warunki równocześnie Edytowane 7 Kwietnia 2016 przez zibuch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 07.04.2016 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2016 ... Właśnie nad tym ostatnio debatuję z architektem, który mi wrysował "daszki". I dochodzę do wniosku, że chyba najlepsze byłyby zewnętrze żaluzje. Regulujesz jak chcesz i możesz dodać sterowanie kiedy ma się otwierać/zamykać. Miernik nasłonecznienia i temp. w domu, 2 warunki równocześnieAlbo okap w postaci żaluzji z lamel dających się ustawiać pod dowolnym kątem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 07.04.2016 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2016 U mnie ten okap to element wizualnej koncepcji budynku. Nie wyobrażam sobie, żebym ściął okap i dał same żaluzje, markizę czy pergotendę. Cały urok by prysł.Zdecydowanie wolę dać tak duży okap przy jednoczesnym powiększeniu przeszklenia elewacji południowej, choć jak pisałem nie uważam, że mam zbyt mało światła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 07.04.2016 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2016 Albo okap w postaci żaluzji z lamel dających się ustawiać pod dowolnym kątem. Trzeba brać pod uwagę również cenę żaluzji zewnętrznych a one są sporo droższe od rolet. Ja uważam że okap jest dobrym pomysłem gdyż w zimę słońce jest tak nisko że i tak dobrze doswietli a Ty trochę wyolbrzymiasz problem. Szwagierka ma pokój i okno tylko od północy i mimo że nie ma bezpośredniego słońca to w dzień jakoś ciemnawo nie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 07.04.2016 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2016 U mnie słońce o tej porze roku jest na wysokości 38o, a okap mam na wysokości 2,2m Po 16-tej to od 16.oo do 16.30 i w tedy masz od 38 do 33 stopni . U mnie jest od 37-32. To daje sporo kWh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 07.04.2016 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2016 na pewno będzie bardziej przegrzewać przy oknie od wschodu. u mnie w czerwcu i lipcu rano i wieczorem strasznie grzeje przez okno północne (przez wschodnie rano). i nie da się tego powstrzymać inaczej niż przez opuszczenie rolety Rano opuszczamy domy do pracy,szkoły itd. Na wschodnich oknach opuszczamy rolety .Po powrocie podnosimy i w nosie mamy popołudniowy skwar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 07.04.2016 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2016 http://astro.unl.edu/classaction/animations/coordsmotion/sunmotions.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibuch 08.04.2016 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2016 (edytowane) Albo okap w postaci żaluzji z lamel dających się ustawiać pod dowolnym kątem. Gdyby nie to, że chcemy mieć możliwość "zasłonięcia" okien to na pewno zrobiłbym tak. Jest sporo racji w tym co pisze perm. Bo skoro zimą jest tak mało słonecznych dni to trzeba myśleć o słońcu rozproszonym a nie bezpośrednim Z drugiej strony jak sobie przypomnę te najbardziej słoneczne dni to w poprzednim domu nikomu nie przeszkadzały spuszczone do samego dołu rolety. Jak jest taki skwar to nikt nie myśli o tym, żeby łapać do domu światło . Każdy raczej z ochotą chował się do zaciemnionego pokoju. Ja miałem o tyle dobry układ, że okna w salonie były na 3 strony i mogłem zacieniać odpowiednio, tak jak przemieszczało się słońce. Edytowane 8 Kwietnia 2016 przez zibuch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 08.04.2016 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2016 Rano opuszczamy domy do pracy,szkoły itd. Na wschodnich oknach opuszczamy rolety .Po powrocie podnosimy i w nosie mamy popołudniowy skwar. A co z dniami wolnymi od pracy i szkoły ? U mnie nie ma znaczenia, czy jestem w tym czasie poza domem, czy w domu. Nie muszę opuszczać rolet. Mam jasno i słońce nie wpada do wnętrza. A to, że się pojawi po 16-tej nie stanowi problemu, ponieważ nie zdoła przegrzać domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts