Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tanie i komfortowe domy zużywajace od 0 do 20kWh.m2 rocznie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 31,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Tomasz Brzęczkowski

5725

• nydar

4235

• Barth3z

3808

• perm

2702

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zwłaszcza kasy z oszołomionych tanim ogrzewaniem inwestorów:lol2::lol2:

No bo i klima,i system grzewczy i obowiązkowy rekuperator z odzyskiem . Alleluja. Toczy się.

Nie kolego, można porównać parę rzeczy i wyciągać jakieś wnioski jak ktoś pisze o tym co robi, co obserwuje. Kasę wyciągają chociażby ci co oferują gruntowe pompy ciepła za grube tysiące złotych. Albo zgodze się rekuperacje po 30 tys zł chociaż nie wiem skąd takie ceny im się biorą. Powtarzam po raz kolejny że kompletny system z ogrzewaniem, chłodzeniem, cwu, wentylacją w domu 120m2 na bardzo dobrych urządzeniach wraz z instalacją można mieć do 42 tys zł. można i taniej. Rekuperator obowiązkowy byc też nie musi jak ktoś nie chce ale broń boże dziurawy dom z pseudo wentylacją grawitacyjną. Nie wszyscy zajmują się naciąganiem ludzi na szczęście.

Panowie gubię się...

To duże przeszklenia na południowej ścianie są już ble?

Pompa ciepła też?

WM?

To na ch... czytałem to forum przez ostatnie lata?

Ile ludzi tyle opini i nie raz szukania dziury w całym :). Dom dobrze zaizolować, zrobić szczelnie i do tego tani i ekonomiczny system ogrzewania/chłodzenia i po sprawie. Pytanie jaki dom chcesz zbudować...? W standardzie pasywnym?

Jak najwięcej okien od południa - tak, ale nie jak największe okna. I tak mamy zapewnione dużo światła w domu to wystarczą zwykłe okna pod otwór montażowy 120x150 - RU (zobaczcie jaki jest koszt takich okien u producentów ok 350-400zł za białe) lub jak ktoś chce fix lub pakiet szybowy. I dwuszybowe wystarczą. Dla przykładu powiem, że na cały mój dom okna kosztują ok 2000-2500 zł w zależności od producenta. 6 sztuk 120x150 białe RU - 4 od południa, 1 od wschodu 1 od zachodu. Gdybym robił duże przeszklenia musiałbym do tego doliczyć koszt rolet, sterowania i robić pakiet 3 szybowy, żeby było ciszej i cieplej przy taki przeszklenia. A i tak bym nie zgromadził tej energi ze słońca bo dom szkieletowy, ściany i podłoga jasne. A że fundament będzie typu crawl space energię ze słońca będę gromadził w glinie jaka została pod pustką podpodłogową używając do tego kolektorów powietrznych i wentylatora dv 6224 (za 10zł)+panel pv za 80 zł do zasilania wentylatora. Słońce świeci - panel pv daje napięcie powyżej 29v = pełna moc wentylatora), załącza wentylator i powietrze przechodzi przez kolektor powetrzny i grzeje pustkę podpodłogową i akumuluje ciepło w glinie.

Nydar pisał. Średnia w miesiące letnie 18oC. Co chcesz chłodzić?

A dlaczego mówicie o miesiącu ? A co jeśli przez tydzień będziemy mieć takie upały jak w poprzednim roku ? Bez odcięcia słońca (solidny okap lub żaluzje) i choćby namiastka chłodziwa jakim może być GWC - przegrzejemy chałupę. Nawet Imrahill nie utrzymałby komfortowej temperatury bez tych zabiegów.

A co jeśli przez tydzień będziemy mieć takie upały jak w poprzednim roku ?

Upały zeszłego roku były o tyle ciekawe że nocą wcale nie było chłodniej na tyle żeby chłodzić wieczornym/nocnym powietrzem jak poprzednimi latami.

Wystraczyło zrobić nocą wentylacje okienno dachową lub drzwi wejściowe /balkonowe i pomagało.

"zeszłą latą" jak ktoś pozwolił na przegrzanie to już chyba tylko klima by pomogła. ...jak to u mnie było

A dlaczego mówicie o miesiącu ? A co jeśli przez tydzień będziemy mieć takie upały jak w poprzednim roku ? Bez odcięcia słońca (solidny okap lub żaluzje) i choćby namiastka chłodziwa jakim może być GWC - przegrzejemy chałupę. Nawet Imrahill nie utrzymałby komfortowej temperatury bez tych zabiegów.
Myślę, że twoje GWC poradzi sobie bez problemu. Jak je jeszcze zwilżysz wodą.

Jaki problem zasłonić okno w lecie? Karnisz automatyczny pewnie z 1000zł, czujnik temperatury wewnątrz, oświetlenia na zewnątrz i po sprawie. Można też rączką, można zamontować żaluzje (blokusy z południową wystawą znają) i nie trzeba szukać dziury w całym. Stary konstruktor w pewnej firmie w której pracowałem mawiał, że łatwiej wałeczek pocienić, niż go później pogrubasić.

p.s. Z tymi oknami nie od południa, to tak, jakby się zastanawiać czy podnieść znalezione pieniądze i narazić się na podatek od znaleźnego, czy to jednak olać i zostawić, bo niehigieniczne. No faktycznie, jest się nad czym zastanawiać...

Przecież to kosztuje. Nydar pisał. Średnia w miesiące letnie 18oC. Co chcesz chłodzić?

Wiem że kosztuje ale w mojej koncepcji wykorzystuję klimę również do grzania :). Za jedym posiadem kolacja z obiadem a patrząc ile pobiera (średnia zeszłego lata to 320W dla 3,5Kw kanałówki na 100m2) to na prawdę nie ma się co obawiać o eksploatację. Średnia to średnia, tak jak płaca w Polsce :)

No i wilgotność...

Jaki problem zasłonić okno w lecie? Karnisz automatyczny pewnie z 1000zł, czujnik temperatury wewnątrz, oświetlenia na zewnątrz i po sprawie. Można też rączką, można zamontować żaluzje (blokusy z południową wystawą znają) i nie trzeba szukać dziury w całym. Stary konstruktor w pewnej firmie w której pracowałem mawiał, że łatwiej wałeczek pocienić, niż go później pogrubasić.

p.s. Z tymi oknami nie od południa, to tak, jakby się zastanawiać czy podnieść znalezione pieniądze i narazić się na podatek od znaleźnego, czy to jednak olać i zostawić, bo niehigieniczne. No faktycznie, jest się nad czym zastanawiać...

Duży problem stanowić będzie wysoka wilgotność powietrza. 28'C w domu przy upałach 38'C to nic gdy klima odprowadza wilgoć z domu.

A tego za .....nie rozumiem . Z jednej strony walczymy o ułamek wata, a tu taki lapsus.

Przypomnę ,że średnia temp. lipca to 18-19oC . W zasadzie należało by grzać dla komfortu.

Z tego wynika,że olać bliską pasywność a komfort realizować dostępną technologią . Choćby PC z COP ok.5 i w nosie mieć mostki ,izolacje ,szczelności itd. A o przegrzewaniu latem nie ma co gadać ,wszak jest klima.:lol2::lol2:

ps. Ciekawe czy ktoś liczył koszt super szczelnego ,super zaizolowanego domu wobec przeciętniaka z dobrą PC.

PC niby droga ale szczelność tak wielkiej bryły i brak mostków za darmo nie są.

OZC wykazuje potrzebę "grzania" cały rok i to nie jest żadna tajemnica, każdego miesiąca wychodzi grzanie, weź sobie pierwszy lepszy program, zrób arkusz kalkulacyjny do liczenie OZC (metodologia i wzory do liczenia są) tak są dostępne i można- tylko trzeba chcieć.. policzyć sobie.

Teraz weź sobie dom super ciepły U 0,05 np i policz go bez okien. Wyjdzie takie zapotrzebowanie że się zdziwisz mocno.

Kluczem do prawdziwej pasywności są okna i koniec. Za położenie 5cm izolacji vs 30 cm izolacji koszt materiałów (opór samej izolacji) będzie zgoła podobny. "fachowiec" nie będzie patrzył na # tylko wali od metra i koniec. Tu u mnie po wsiach częsty widok .. izolacji 5-8cm wykonywanej.

To mógł wymyślić prawdziwy geniusz, serio to nie kpina, za parę lat będzie trzeba ten shit zrywać i kłaść nową izolację, przez to "fachowcy" będą mieć roboty, roboty i jeszcze raz roboty.

Jakoś teraz przez parę dni nie tęskniłem za lataniem do pieca podkładać .. choć przy +10 średnio dobowo to i tak więcej niż pasywniak przy -20.

OZC wykazuje potrzebę "grzania" cały rok i to nie jest żadna tajemnica, każdego miesiąca wychodzi grzanie, weź sobie pierwszy lepszy program, zrób arkusz kalkulacyjny do liczenie OZC (metodologia i wzory do liczenia są) tak są dostępne i można- tylko trzeba chcieć.. policzyć sobie.

Teraz weź sobie dom super ciepły U 0,05 np i policz go bez okien. Wyjdzie takie zapotrzebowanie że się zdziwisz mocno.

Kluczem do prawdziwej pasywności są okna i koniec. Za położenie 5cm izolacji vs 30 cm izolacji koszt materiałów (opór samej izolacji) będzie zgoła podobny. "fachowiec" nie będzie patrzył na # tylko wali od metra i koniec. Tu u mnie po wsiach częsty widok .. izolacji 5-8cm wykonywanej.

To mógł wymyślić prawdziwy geniusz, serio to nie kpina, za parę lat będzie trzeba ten shit zrywać i kłaść nową izolację, przez to "fachowcy" będą mieć roboty, roboty i jeszcze raz roboty.

Jakoś teraz przez parę dni nie tęskniłem za lataniem do pieca podkładać .. choć przy +10 średnio dobowo to i tak więcej niż pasywniak przy -20.

Jak zwykle zagadkowo piszesz. Wiem że okna są kluczem do zmniejszenia zapotrzebowania tylko co poradzisz na to że wtedy rośnie moc grzewcza? Tego nie unikniesz no chyba że OZC pod tym względem się myli ale jakoś wątpię. Przy okazji większych okien zwiększa się potrzeba chłodzenia co też ma znaczenie w domu. Więc jaki masz pomysł na dom który byłby pasywny cały rok a nie tylko na jeden sezon?