Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tanie i komfortowe domy zużywajace od 0 do 20kWh.m2 rocznie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 31,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Tomasz Brzęczkowski

5725

• nydar

4235

• Barth3z

3808

• perm

2702

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Rolety ! Najpaskudniejsza rzecz jaką można zakupić do domu ...

Nie ma co przesadzać, mnie się rolety podobają i są ciekawym rozwiązaniem na noc i ewentualnie jak nikogo nie ma w domu. Tyle że popołudniu jesteśmy w domu i w czasie wolnym a wtedy też trzeba żyć. Temu nie ma co przesadzać z dużymi oknami i lepiej dobrać ich odpowiednią ilość i tak zrobić aby było pasywnie no chyba że od razu wychodzi się z założenia że będzie klima ale myślę że tylko kanałowa do chłodzenia całego domu ma sens bo pojedyncza na salon nie wystarczy.

Rolety ! Najpaskudniejsza rzecz jaką można zakupić do domu ...
Rolety, żaluzje. Generalnie każde rozwiązanie "sezonowe". W lecie problemem jest nadmiar ciepła więc żaluzje, lamele lub rolety ograniczające dopływ promieniowania słonecznego. Można by folie na szybę ale w zimie to akurat będzie niekorzystne. W zimie problemem słabe U okien więc żaluzje czy rolety, w godzinach w których światła już nie ma. Jak zrobić rolety, by przy oknach na całą powierzchnię ściany nie wyglądały jak kraty nie wiem. Niestety kompromis jakiś, inaczej się chyba nie da. Można jeszcze pakiety mocowane w ramie z XPS, Powiedzmy 2 x pakiet dwuszybowy, którego U powinno być lepsze, ze względu choćby na parametry XPS. Można też, wzorem Skandynawów małe okna i solary do wychwytywania energii ze słoneczka.

Ja realizuję inny projekt. Ogród zimowy na całej powierzchni południowej ściany jako bufor i w zimie i w lecie. W lecie będzie otwarty, by zapewnić przewiew, w zimie będzie źródłem dla powietrza wentylacyjnego w godzinach, gdy jest słonecznie.

Edytowane przez perm

Rolety, żaluzje. Generalnie każde rozwiązanie "sezonowe". W lecie problemem jest nadmiar ciepła więc żaluzje, lamele lub rolety ograniczające dopływ promieniowania słonecznego. Można by folie na szybę ale w zimie to akurat będzie niekorzystne. W zimie problemem słabe U okien więc żaluzje czy rolety, w godzinach w których światła już nie ma. Jak zrobić rolety, by przy oknach na całą powierzchnię ściany nie wyglądały jak kraty nie wiem. Niestety kompromis jakiś, inaczej się chyba nie da. Można jeszcze pakiety mocowane w ramie z XPS, Powiedzmy 2 x pakiet dwuszybowy, którego U powinno być lepsze, ze względu choćby na parametry XPS. Można też, wzorem Skandynawów małe okna i solary do wychwytywania energii ze słoneczka.

Ja realizuję inny projekt. Ogród zimowy na całej powierzchni południowej ściany jako bufor i w zimie i w lecie. W lecie będzie otwarty, by zapewnić przewiew, w zimie będzie źródłem dla powietrza wentylacyjnego w godzinach, gdy jest słonecznie.

A jaka kubatura ogrodu zimowego ?

Wg mnie ani rolety, ani małe okna... Okna w domu jak w temacie powinny być odpowiednio zaprojektowane. W takich domach zaleca się przeszklić ok. 25-40% południowej elewacji.

Przytaczałeś wcześniej artykuł o oknach w domu pasywnym, w którym stwierdzają, że okna od strony południowej mają lepszy bilans energetyczny niż ściana. Dlaczego mamy z tego nie korzystać? Oczywiście rolety polepszają ten bilans w zimie, bo ograniczają straty w nocy, ale ani to nie wygląda, ani nie chciałbym roletami bronić się przed słońcem w lecie (ciemność).

Okna oprócz "U" posiadają jeszcze takie parametry jak g i Lt. Wysoki współczynnik g to duże zyski w zimie, a dzięki dużej wartości Lt mamy w domu dużo światła. W lecie pozostaje tylko zabezpieczyć dom przed promieniowaniem bezpośrednim. Można zastosować np. "łamacze" w postaci pionowych desek zamocowanych nad tarasem, może to być pergotenda z żaglem o jakim pisze Jasiek, czy drzewka o jakich piszę nydar.

Ja zaprojektowałem dom z dużym okapem i szybami od strony południowej z g=63% i Lt=72% (niestety znacznie droższe niż typowe z U=0,5) i uważam, że w zimie mogę liczyć na zyski a w lecie nie będę miał problemów z przegrzewaniem. Do tego układ domu jest taki, że wszystkie pomieszczenia do których nawiewam powietrze znajdują się od strony południowej. Dzięki temu ewentualne zyski słoneczne w postaci podgrzanego powietrza w tych pokojach transportuję powietrzem wentylacyjnym do zimnych pomieszczeń północnych. W lecie odwrotnie - nawiewam bezpośrednio powietrze z GWC. Poza tym te bezpośrednie promienie słoneczne wpadające do chałupy po godz. 16:00 o których pisał nydar dotyczą tylko okna tarasowego (4m szer.) i okna w garderobie (1m szer.), bo tylko tam mam okna do podłogi. To są marne kWh, które bez problemu zniweluję GWC.

Wg mnie nie ma co panikować i przenosić okna na stronę wschodnią... Poza tym jak miałby wyglądać taki dom, gdybym chciał mieć południową połać dachu wystawioną na południe pod panele fotowoltaiczne ? Jak doświetlić pokoje w głębi takiego budynku ?

...
Pionowe lamele na lato zdejmowane zimą albo jasna pergotenda czy żagiel to chyba najlepsze pomysły. A co myślisz o ogrodzie zimowym na całą ścianę? (pomijając koszty :) ) Taki, powiedzmy 2m szerokości. Okna w domu nie muszą być super-hiper a w lecie można dach ogrodu ocienić czymkolwiek. Edytowane przez perm

Pionowe lamele na lato zdejmowane zimą albo jasna pergotenda czy żagiel to chyba najlepsze pomysły.

Po co zdejmować pionowe lamele na zimę ?

Pergotenda lub żagiel jest niewygodny, bo przy wiatrach trzeba go zwijać...

A co myślisz o ogrodzie zimowym na całą ścianę? (pomijając koszty :) )

Osobiście uważam, że to rewelacyjne rozwiązanie, ale to tak jak z kominkiem. Nie ma uzasadnienia ekonomicznego. To tylko dla tych co po prostu coś takiego chcą ...

Osobiście uważam, że to rewelacyjne rozwiązanie, ale to tak jak z kominkiem. Nie ma uzasadnienia ekonomicznego. To tylko dla tych co po prostu coś takiego chcą ...

Moje żagle przeżyły już różne sytuacje i jakoś nie było potrzeby ich zwijać ...

To nie szmata z prześcieradła ...;)

Pergotenda ma jeszcze jedną wadę. W bezwietrzne a słoneczne dni pod nią jest temp. wyższa jak obok .

OZC wykazuje potrzebę "grzania" cały rok i to nie jest żadna tajemnica, każdego miesiąca wychodzi grzanie, weź sobie pierwszy lepszy program, zrób arkusz kalkulacyjny do liczenie OZC (metodologia i wzory do liczenia są) tak są dostępne i można- tylko trzeba chcieć.. policzyć sobie.

Teraz weź sobie dom super ciepły U 0,05 np i policz go bez okien. Wyjdzie takie zapotrzebowanie że się zdziwisz mocno.

Kluczem do prawdziwej pasywności są okna i koniec. Za położenie 5cm izolacji vs 30 cm izolacji koszt materiałów (opór samej izolacji) będzie zgoła podobny. "fachowiec" nie będzie patrzył na # tylko wali od metra i koniec. Tu u mnie po wsiach częsty widok .. izolacji 5-8cm wykonywanej.

To mógł wymyślić prawdziwy geniusz, serio to nie kpina, za parę lat będzie trzeba ten shit zrywać i kłaść nową izolację, przez to "fachowcy" będą mieć roboty, roboty i jeszcze raz roboty.

Jakoś teraz przez parę dni nie tęskniłem za lataniem do pieca podkładać .. choć przy +10 średnio dobowo to i tak więcej niż pasywniak przy -20.

Nie mam nic przeciw oknom i słońcu . Tyle,że chcę mieć kontrolę nad energią dostarczaną do domu . To co jest proponowane nie jest satysfakcjonujące bo przypadkowe. Moim ideałem jest to co pisałem i o czym wspominał perm .Pakowanie energii słonecznej kolektorem w fundament . W okresach przejściowych idealne rozwiązanie a zimą natura i tak skąpi.

No i UVA przez szyby przełazi w przeciwieństwie do UVB.

Deski leżące poziomo ale powierzchnią w płaszczyźnie pionowej.

Ogród zimowy pozwoli na zastosowanie mniejszej warstwy izolacji jak i zwykłych pakietów okiennych. To da trochę oszczędności. Poza tym, to faktycznie drogie rozwiązanie ale tak można powiedzieć o całym domu. :) Myślę jednak, że warto, raz dla posiadania zielonego przez całą zimę, wiosnę i jesień miejsca na kawę i relaks, dwa, załatwia problem przegrzewania domu w lecie i odbierania ciepła w zimie.

Edytowane przez perm