Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tanie i komfortowe domy zużywajace od 0 do 20kWh.m2 rocznie

Recommended Posts

Możesz się śmiać.Mam działkę w szczerym polu,a małorolni zapodali już w maskach masę oprysku.

Odnieś się do zmiennych warunków gruntowych amigos ;)

Co nie dotyczy?

Ja mam taki piach,że ho ho. Kałuże to dla mnie zjawisko obce. Nic mi rury nie zaleje.A wracając do oprysków .Bez względu czy masz rurę czy glikolowy ,czy nie masz GWC to i tak do chałupy może to coś się dostać.

ps. Nie mam nic przeciwko glikolowcom. Uważam jedynie to rozwiązanie za najdroższe ale odpowiednie do wysokich wód gruntowych.

• Odpowiedzi 31,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Tomasz Brzęczkowski

5725

• nydar

4235

• Barth3z

3808

• perm

2702

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość TwojPan
Ja mam taki piach,że ho ho. Kałuże to dla mnie zjawisko obce. Nic mi rury nie zaleje.A wracając do oprysków .Bez względu czy masz rurę czy glikolowy ,czy nie masz GWC to i tak do chałupy może to coś się dostać.

ps. Nie mam nic przeciwko glikolowcom. Uważam jedynie to rozwiązanie za najdroższe ale odpowiednie do wysokich wód gruntowych.

nydar,ja szukam oszczędności i niezależności.Moim zdaniem własna studnia,eko oczyszczalnia ścieków (o PV nie wspominam)-to są realne i niemałe oszczędności-u mnie woda i ścieki są najdroższe w zachodniej Polsce.Płace ponad grubo ponad 100pln/mies za wodę i ścieki

Wielu,choć może mieć własną wodę,nawet o tym nie myśli a o oszczędnościach na szarych ściekach i GWC pisze elaboraty ;)

Jak czytam takie wątki,to mam wrażenie że żyjecie w nierealnym i stworzonym na potrzeby forum świecie....

Te bajki o żwirowym GWC którym płynie najświeższe powietrze,latem chłodzi całe niemałe domy,zimą je ogrzewa. Ehh...Sławetne GWC Barth-a,które w miare upływu czasu już takie książkowe nie jest,ale sam autor nie sprostował w swoim dzienniku kilku obecnych obserwacji i wielu dalej wierzy że to GWC jest cudem.

Jedyne czego bym sobie życzył w moim domu to jak najmniejsza ilość urządzeń "za oknem" ,które nie dość że szpecą to trzeba je utrzymać w dobrej kondycji.Jak najmniejsza ilość anemostatów i innych pierdół w suficie itd.Wybrałem Samsunga z TDM,bo jednym urządzeniem załatwiam sprawę komfortu w zimie,latem -a co najważniejsze w okresie przejściowym.Tak samo chciałbym rozwiązać GGWC i WM,ale nie ma takich combo urządzeń.

Pewnie popełniłem błąd,rozkładając GGWC,ale chciałbym sprawdzić jego wydajność-może te 220mb rurki coś potrafi ;)Na cuda jednak nie liczę...

edit:

Czekam na firmę Thessla Green i ich nowy wymiennik glikolowy.Ma kosztować ok 3k pln -może będzie dobrym rozwiązaniem.Można też próbować zrobić samemu z klimakonwektora..

Edytowane przez TwojPan

Ehh...Sławetne GWC Barth-a,które w miare upływu czasu już takie książkowe nie jest,ale sam autor nie sprostował w swoim dzienniku kilku obecnych obserwacji i wielu dalej wierzy że to GWC jest cudem.

Co mam prostować ?

Napisałem, że GWC wychładza grunt pod domem i że nie jest to najlepsze miejsce na jego ulokowanie. I to nie ja jestem autorem takiej realizacji, tylko adam_mk. To on twierdził, że GWC pod domem nie mam wpływu na straty przez podłogę.

Co się zaś tyczy wydajności GWC, to nie jest jego wina, że nawiewało mi ok. 5oC. Po prostu takie mam warunki gruntowe (taką samą temp. miała woda wodociągowa).

Co do właściwości powietrza po przejściu przez taki GWC to ciężko mi to ocenić, bo jeszcze nie mieszkam. Na pewno dużym plusem żwirowca jest nawilżanie powietrza zimą.

GWC nie jest cudem. To jest "urządzenie" które w zimie ma podgrzać powietrze do powyżej zera. Ja miałem jeszcze dodatkowe wymagania, stąd wybrałem żwirowca. Natomiast w lecie mój GWC pozytywnie mnie zaskoczył. Nie spodziewałem się tak niskich temperatur z niego.

Na pewno dużym plusem żwirowca jest nawilżanie powietrza zimą.

GWC nie jest cudem. To jest "urządzenie" które w zimie ma podgrzać powietrze do powyżej zera.

Skromnie to oceniasz - tu są oceny wieloletnich użytkowników żwirowych GWC:

http://taniaklima.pl/files/ankieta1.jpg

http://taniaklima.pl/files/ankieta2.jpg

http://taniaklima.pl/files/ankieta3.jpg

http://taniaklima.pl/files/ankieta4.jpg

Z -25stC do +15stC po rekuperatorze - mocą silników wentylatorów rekuperatora - dla mnie to jest cud

U siebie mam w dwóch sypialniach od południa gdzie (okna wymiary 1,8x1,5) okap o szerokości 1m - i tam mam rolety zewn. (w dzień pracuje więc sypialnie mogą być całkowicie odcięte od światła w okresie letnim) - myślę, że Twoje 1,5m to za dużo, optymalnie 1-1,25m - ale to tylko moje subiektywne obserwacje. Trzeba gdzieś znaleźć kompromis miedzy zyskami w zimie, a przegrzewaniem w lecie.

W salonie natomiast kwatera 2,7x1,8 od południa - tam mam okap 1,75m - w ziemie trochę za mało zysków od słońca, ale w lecie za to nie muszę już stosować niczego dodatkowego.

Ten Twój szkic, przedstawia którą godzinę ?

Godzinę 12 ale to nie ma znaczenia bo cień od okien południowych pada tak samo przez cały okres penetracji tylko że się przesuwa. Dokładnie zrobiłem szkic bazując na danych o kącie słońca względem ziemi. Mimo że godzina 12 to jeszcze 21-go każdego miesiąca. Możesz dac mniejszy okap tylko że wtedy więcej słońca wypada Ci w okresach przejściowych.

To są wyniki badań z założeniem niezmienności warunków gruntowych.Czyli,zbadano w jednorodnych warunkach naturalnych.

Nikt nie zbadał problemu,kiedy małorolni polscy rolnicy zapitalają w grunt tyle chemii że włos się na głowie jeży-a takich którzy maja działki pomiędzy polami uprawnymi jest tutaj sporo.

Kto zagwarantuje,że sąsiad randapem,nie zajedzie w pobliże GWC?Kto zagwarantuje,że przy gruntach nie piaszczystych nagle poziom wód gruntowych sie nie podniesie?Co wtedy?

Budując dom,chciałbym się przed tym zabezpieczyć.Mam w nosie,czy wydam 2-5k pln więcej.Chcę być niezależny i bezpieczny.

Studnia głębinowa+eko oczyszczalnia+zbiornik na deszczówkę (bo niebawem i tak zapłacimy za wodę z nieba) -to są dobre przykłady na szybki zwrot inwestycji.

Ogrzewanie CO,chłodzenie latem,PV itd -to tylko droga do wygody-za większą/mniejszą kasę.

Dużo tu argumentów które dotyczą generalnie trucia środowiska - ja sie z nimi zgadzam tylko dlaczego odnoszą sie do GWC?

Masz racje, sprzedałem kilka tysiecy dokumentacji budowy GWC i w kliku przypadkach wystąpiły problemy o których piszesz. Można jeszcze do tego dodać powódź (bo podtopienie deszczówką jeszcze nie zaszkodzi!), obsunięcie sie gruntu.

Budując dom nie da sie zabezpieczyć od wszystkiego. GWC może sie znaleźć ale na dość dalekiej pozycji. Zresztą nie ma przymusu - bez GWC można żyć.

Koszty budowy a co za tym stopa zwrotu są ważne ale również jest ważne oddychanie czystym powietrzem - bo żwirowy GWC jest samoczyszczącym fitrem żwirowym.

Czyści - wiosną-pyłki roślin, latem i jesienią zarodniki grzybów np pleśniowych - tu jest artykuł nt:

http://taniaklima.pl/files/18luty06-30.jpg

Z pozostałymi "...szybkimi zwrotami..." sie zgadzam .

Gość TwojPan
Bez urazy, ale zaczynasz miec syndrom oblezonej twierdzy...

Badales swoja wode? Badales moja wode? Skad wiesz czy mam z wodociagow czy ze studni?

karolek...nie trzeba być geniuszem aby z poprzedniej Twojej wypowiedzi:

TP, jak sie ma wlasna studnia do tej mega ilosci opryskow wsiakajacych w glebe u Ciebie ?

wywnioskować ,że jeśli chodzi o geologię i temat studni głębinowej-jesteś dyletantem i nie próbowałeś nawet zgłębić tematu zanieczyszczeń wód podziemnych-inaczej wiedziałbyś do jakiej głębokości mogłyby zostać skażone wody podziemne.Więc studni głębinowej nie masz.

Chyba że studnię masz,a pytanie było tylko złośliwym żartem.

A problem zanieczyszczeń przez rolnictwo jest duży,czy Ci się to podoba czy nie.

Pierwszy lepszy raport o stanie środowiska:

W zależności od prowadzonej przez człowieka działalności gospodarczej wskazuje, że największy udział w dotychczasowym

zanieczyszczaniu wód podziemnych mają sektory:

rolnictwo i hodowla – 33,2%,

przemysł – 17,8%,

inwestycje w zakresie ochrony środowiska – 16,8%,

innego typu działalność gospodarcza – 21,4%.

żródło:http://www.krakow.pios.gov.pl/

Gość TwojPan
Dużo tu argumentów które dotyczą generalnie trucia środowiska - ja sie z nimi zgadzam tylko dlaczego odnoszą sie do GWC?

Masz racje, sprzedałem kilka tysiecy dokumentacji budowy GWC i w kliku przypadkach wystąpiły problemy o których piszesz. Można jeszcze do tego dodać powódź (bo podtopienie deszczówką jeszcze nie zaszkodzi!), obsunięcie sie gruntu.

Budując dom nie da sie zabezpieczyć od wszystkiego. GWC może sie znaleźć ale na dość dalekiej pozycji. Zresztą nie ma przymusu - bez GWC można żyć.

Koszty budowy a co za tym stopa zwrotu są ważne ale również jest ważne oddychanie czystym powietrzem - bo żwirowy GWC jest samoczyszczącym fitrem żwirowym.

Czyści - wiosną-pyłki roślin, latem i jesienią zarodniki grzybów np pleśniowych - tu jest artykuł nt:

http://taniaklima.pl/files/18luty06-30.jpg

Z pozostałymi "...szybkimi zwrotami..." sie zgadzam .

Wypowiedź odnosiła się jedynie do GWC żwirowego.

Jestem zwolennikiem GWC,tylko trzeba mieć świadomość uzysków z takiego,jak je nazwał Bartek-urządzenia.

Kreślenie zbawiennego wpływu GWC na zdrowie i dodatni wpływ na stan portfela jego użytkownika -jest jak dla mnie chwytem czysto marketingowym wyniesionym do niebotycznych rozmiarów.Bartek jeszcze nie zamieszkał,a już zaskakuje go "ilość chłodu z jego żwirowca"....Jeden odczyta to z przymrużeniem oka,bo wie że pusty dom to nie to samo co dom z 4 osobową rodzinka,włączoną pralką,plazmą,laptopami i gotującym się obiadem ;)

Drugi czytający,przeczyta to dosłownie i będzie zdziwiony,że przy 35 stopniowym upale przez 2-3 tygodnie-jego tania klima Made in ForumMuratora-nie działa....

Gość TwojPan

Z -25stC do +15stC po rekuperatorze - mocą silników wentylatorów rekuperatora - dla mnie to jest cud

Zgoda cud.Zaadaptowanie tego cudu,dla kubatury większej niż domu o powierzchni 50m2 -to kolejny cud.

Gość TwojPan
Skąd wiesz ? Badałeś tą wodę ?

Badałem.Nie znam się na wynikach,ale dostałem informację -że moja kranówka domowa się umywa.Może się okazać,że stacja uzdatniania wody nie będzie konieczna...

Gość TwojPan
Faktycznie. Woda 25zł/miesiąc, 300zł rocznie... Ile kosztuje studnia głębinowa i prąd do pompy?

Chciałoby się zapytać,czy jesteś kuzynem forumowego kaszpira -z takim zużyciem (25zł/mies-o ile piszesz prawdę,a może zapomniałeś o ściekach).Owszem,są gminy gdzie woda jest za darmo.Ale tak samo jak nie wiadomo jak długo woda będzie tam darmowa,tak samo nie wiadomo jak długo będziesz płacił takie rachunki.

Ja pisałem o sobie i cenach wody i ścieków na moim terenie.Pewnych rozwiązań się nie generalizuje,dla każdego jest inaczej.

Wracając do tematu wątku.

Mnie najbardziej przeraża powrót wizerunku Polaka-Budowlańca,który wie i potrafi zrobić wszystko najlepiej.Taras od północy (imrahil już wie co to znaczy,pewnie nigdy tego nie powie głośno),był też taki kolega na forum,który naczytał się tutaj pierdół i ładował do domu co popadło-skończył kosztowny dom i zapłakał.Dodatkowo na swoje nieszczęście musiał go sprzedać.Tutaj trzeba być bystrym,bo handlarzy i wizjonerów to tutaj nie brakuje :)

Jednak pewnych zasad,jeśli chodzi o budowę domu-należy przestrzegać.Lokalizacja wg.stron świata itd...To są wieki doświadczeń,empirycznych-nie forumowych.Nie zmierzam do tego aby każdy miał rodzinnego architekta na utrzymaniu,ale czasem warto nawet tylko porozmawiać.

Edytowane przez TwojPan

T... P... Patrząc na twoje wypowiedzi to dochodzi się do wniosku że wszyscy i wszystko co robią czy próbują zrobić jest be ...

Opis może jak powinien wyglądać ten idealny budynek i jakie będą jego koszty ...?

Fajnie jest sobie klepać posty czasami trochę oderwane od świata rzeczywistego ale w normalnym życiu nie wszystko jest takie jak sobie napiszemy ...