Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tanie i komfortowe domy zużywajace od 0 do 20kWh.m2 rocznie

Recommended Posts

Otóż to!

Nie mam dobrego miernika, a takimi chińskim za parę złotych wyszło mi ok. 200m3/h. Wentylator nie był sterowany, tylko podłączony do zasilacza 24V i tak pracował non stop od zimy.

Przy 200-250m3/h to i mój GWC załapie się na 15-16* pod koniec lata a także na kilka stopni powyżej zera na wiosnę ...:cool:

W normalnych warunkach jest eksploatowany trochę inaczej ...

• Odpowiedzi 31,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Tomasz Brzęczkowski

5725

• nydar

4235

• Barth3z

3808

• perm

2702

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Brawo Ty ! :)

Odpoczywa w okresach przejściowych ?

Nic nie odpoczywa ..., powietrze leci przez niego cały rok na okrągło ...

Zmienia się tylko wydajność wentylacji, większość czasu na ok 100m3/h ale jak w chałupie przekroczone 24,5* to więcej ...( po przekroczeniu 25,5* na poddaszu pędzi ponad 500m3/h ...)

Każde używanie kuchenki to także praca na max wydajności ...

Nic nie odpoczywa ..., powietrze leci przez niego cały rok na okrągło ...

Dlaczego nie przełączasz na jakąś czerpnię ścienną ? Masz wtedy mniejsze opory przez co mniejsze zużycie prądu przez wentylatory, no i przytrzymasz zimniejsze powietrze na upały i cieplejsze na zimę (przynajmniej teoretycznie tak powinno być).

Dlaczego nie przełączasz na jakąś czerpnię ścienną ? Masz wtedy mniejsze opory przez co mniejsze zużycie prądu przez wentylatory, no i przytrzymasz zimniejsze powietrze na upały i cieplejsze na zimę (przynajmniej teoretycznie tak powinno być).

Teoretycznie ...;)

W praktyce przy 100m3/h wentylatory nie widzą wymiennika ...

@nydar. Mam salon i od północy jest przesuwka 2,6X3,5m, od wschodu okno 1,5X1,5m, a od zachodu 1,5X1,5m plus światło z otwartej kuchni. Powody takiego usytuowania domu są dwa. Wolę chłód w salonie latem, a zimą braki słońca nadrobić kominkiem. Od południa mam drogę, niezbyt ruchliwą i oddaloną, ale jednak tak jest ciszej.

Parter.jpg

Ale jak się mieszka z takim usytuowaniem domu to napiszę dopiero w przyszłym roku.:)

Studnia i jej opłacalność. W mojej okolicy wiercenie studni fi 200mm/30m kosztuje 100-120 zł. z rurą osłonową PVC za mb. Swoją wierciłem dawno, kilkanaście lat temu. Woda badana, bo ferma drobiu ma swoje wymagania, a i tak studnia jest tylko awaryjnym źródłem zasilania w wodę bo mamy wodociąg wiejski. Używamy z niej wodę głównie do podlewania i mycia fermy. Od początku działania studni pracuje w niej pompa Grunfosa fi 50 mm, ciężar 5,5 kg wydajność 3 m3/h moc silnika 1,1 kW. Koszt prądu za 1m3 wody to 0,20, zł. Za wodę z wodociągu płacę 5,- zł./m3, a gdybym odprowadzał ścieki to dodatkowe 5 zł./m3 zużytej wody. Woda z mojej studni nie wymaga uzdatniania.

Myślę że dane te pozwolą na orientacyjną kalkulację opłacalności budowy, eksploatacji i amortyzacji własnej studni. Należy też uwzględnić niefart konieczności montażu urządzeń uzdatniających wodę.

Pozdrawiam

Cezary

Parter.jpg

Edytowane przez cezary.pl
korekta fi

nydar,ja szukam oszczędności i niezależności.

....

Czekam na firmę Thessla Green i ich nowy wymiennik glikolowy.Ma kosztować ok 3k pln -może będzie dobrym rozwiązaniem.Można też próbować zrobić samemu z klimakonwektora..

Oszczędności? Wymiennik za 3tys (wcześniej chciałeś za za 8tys, to już postęp) gdzie to samo zrobisz klimakonwektorem za 1000? Do tego studnia głębinowa i zbiornik na deszczówkę (on się nie zwróci nawet jak masz wodę z sieci o co dopiero przy studni głębinowej). :)

Napisz ile zapłacisz za studnię. U mnie >15tys w zależności od pompy i sterowania a mam płytko wodę (sprawdzałem u sąsiadów) i teraz staję na głowie, żeby doprowadzić wodociąg

No to patrz jaka gigantyczna ilość promieni słonecznych dociera mi mi dzisiaj przy okapach 1m i 1,75m. (słońce jest prostopadle ustawione do okien, kąt dachu 30st.)

[ATTACH=CONFIG]353246[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]353249[/ATTACH]

Czyli to co pokazujesz na szkicu dla kwietnia i okapu 1,5m ja mam teraz przy okapie 1m. Okapu już nie skrócisz, a zasłonić się zawsze możesz dodatkowo.

Lepiej dać mniej niż przesadzić w drugą stronę.

Okap 1m masz przy tym mniejszym oknie i słońce wpada Ci na jakieś 0,8m-1m ale wpada mniej słońca bo okno jest z parapetem. Te drugie czyli balkonowe masz z większym okapem temu już teraz słońce zatrzymuje się tam gdzie widać. W stopce podajesz zapotrzebowanie na ciepło to powiedz jak u Ciebie wygląda kwestia ogrzewania od marca, ile na to schodziło w marcu a ile w kwietniu schodzi, no chyba że w kwietniu już nic nie schodzi? Czy słoneczny dzień kwietniowy potrafi Ci przegrzać dom? Ale w to wątpię przy takiej masie budynku.

Niestety nie mam takich danych, w zimie trochę grzałem farelką, później pompą (testowo), a ostatnie 2 miesiące nic. Temperatura od lutego oscyluje 13-17st. w zależności od pogody, zmiany są bardzo powolne, to najważniejsza zaleta akumulacji i to mnie cieszy.

NIE ma opcji przegrzania domu !!! sądzę, że pompę powietrzną w funkcji chłodzenia to włączę w lecie tylko jeśli będę miał dużo gości, a tak wąpię czy będzie taka potrzeba (może 1-2 tygodnie jak nastaną solidne upały), raczej nastawiam się na grzanie nią w okresach przejściowych + delikatna zima.

Zmierzyłem te okapy i są jednak 1,07 i 1,65 ot taka drobna niezgodność z projektem.

Teraz jest 15st. a za parę tygodni się wprowadzam i mam nadzieję, że temperatura się podniesie bo głupio będzie załączać grzanie w maju :)

Edytowane przez chemical

Niestety nie mam takich danych, w zimie trochę grzałem farelką, później pompą (testowo), a ostatnie 2 miesiące nic. Temperatura od lutego oscyluje 13-17st. w zależności od pogody, zmiany są bardzo powolne, to najważniejsza zaleta akumulacji i to mnie cieszy.

NIE ma opcji przegrzania domu !!! sądzę, że pompę powietrzną w funkcji chłodzenia to włączę w lecie tylko jeśli będę miał dużo gości, a tak wąpię czy będzie taka potrzeba (może 1-2 tygodnie jak nastaną solidne upały), raczej nastawiam się na grzanie nią w okresach przejściowych + delikatna zima.

Zmierzyłem te okapy i są jednak 1,07 i 1,65 ot taka drobna niezgodność z projektem.

Teraz jest 15st. a za parę tygodni się wprowadzam i mam nadzieję, że temperatura się podniesie bo głupio będzie załączać grzanie w maju :)

Jestem zatem ciekaw jak będzie wyglądać u ciebie sytuacja latem. Jaką klimę masz?

Pożyjemy ...

Zobaczymy ...;)

Ech, zamieszkasz, bedziesz mial 22.5, przyswieci pare dni i wtedy daj znac na ilu stanelo :p

Napisał witek_myslowice

Z -25stC do +15stC po rekuperatorze - mocą silników wentylatorów rekuperatora - dla mnie to jest cud

Zgoda cud.Zaadaptowanie tego cudu,dla kubatury większej niż domu o powierzchni 50m2 -to kolejny cud.

Przecztaj ankietę Inwestora który od wielu lat mieszka w domu o pow. użytkowej 250m2 i użytkuje żwirowy GWC o wydajności 1500m3/h

http://taniaklima.pl/files/ankieta1.jpg

Zimą

GWC grzeje powietrze z -20C do +2C i rekuperator dogrzewa je do +15C i to mocą went. rekuperatora (na najniższym biegu) kilkanascie Wat - to jest cud

Latem:

Obiżenie temp. powietrza z 32C do 17C w ZAMIESZKAŁYM całym domu spokojnie obniży w nim temp do 25C.

To jest cud - wentylator zużywa ok 250W - klimatyzując cały dom.

Na stoisku w czasie targów w 2004r. - mojej prelekcji słuchał przedstawiciel firmy która sprzedawała i instalowała klimatyzatory. Po prelekcji powiedział mi: Jezeli uda mi sie wypromować GWC żwirowy (innych wtedy jeszcze nie było) to ich branża będzie miała duże problemy. Z braku środków na promocję nie udało sie wypromować GWC do stopnia powszechnego ich użytkowania - a szkoda bo wszystkie typy GWC zasługują na to.

Edytowane przez witek_myslowice

• 2 weeks później...
Barth3z Czy możesz proszę rozwinąć ten temat? Czy ta informacja dotyczy powierzchni okien czy szyb? Może jakiś link do artykułu?

Dzięki

Chodzi oczywiście o powierzchnię szyb:

http://www.inzynierbudownictwa.pl/images/magda/ib_10/bud_energ_wykres_3.jpg

źródło: http://www.inzynierbudownictwa.pl/technika,materialy_i_technologie,artykul,budownictwo_energooszczedne_-_stereotypy__mity_i_prawdy,3265

z linka wrzuconego przez Bart3za

-powiększanie powierzchni okien południowych i związanych z nimi zysków słonecznych ma sens jedynie do pewnego ściśle zależnego od pojemności cieplnej pomieszczenia momentu, jego przekroczenie wiąże się z ponownym wzrostem zapotrzebowania na ogrzewanie i znacznie nasilonym przegrzewaniem wnętrza;

- znaczne przewymiarowanie okna zamiast dużych oszczędności energetycznych prowadzi do dużego wzrostu zapotrzebowania na energię zarówno w okresie zimowym, jak i letnim.