jasiek71 17.04.2016 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2016 Otóż to! Nie mam dobrego miernika, a takimi chińskim za parę złotych wyszło mi ok. 200m3/h. Wentylator nie był sterowany, tylko podłączony do zasilacza 24V i tak pracował non stop od zimy. Przy 200-250m3/h to i mój GWC załapie się na 15-16* pod koniec lata a także na kilka stopni powyżej zera na wiosnę ... W normalnych warunkach jest eksploatowany trochę inaczej ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 17.04.2016 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2016 Przy 200-250m3/h to i mój GWC załapie się na 15-16* pod koniec lata a także na kilka stopni powyżej zera na wiosnę ... Brawo Ty ! W normalnych warunkach jest eksploatowany trochę inaczej ... Odpoczywa w okresach przejściowych ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 17.04.2016 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2016 Właśnie, to dosyć istotne Aby mieć odczuwalne działanie wymiennika w lecie trzeba wydajnie transportować energię , ludzie marudzą że GWC g... daje a jak przychodzi co do czego to wentylacja na 100m3/h i by passem tylko w dzień jak jest gorąco ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 17.04.2016 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2016 Brawo Ty ! Odpoczywa w okresach przejściowych ? Nic nie odpoczywa ..., powietrze leci przez niego cały rok na okrągło ... Zmienia się tylko wydajność wentylacji, większość czasu na ok 100m3/h ale jak w chałupie przekroczone 24,5* to więcej ...( po przekroczeniu 25,5* na poddaszu pędzi ponad 500m3/h ...) Każde używanie kuchenki to także praca na max wydajności ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 17.04.2016 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2016 Nic nie odpoczywa ..., powietrze leci przez niego cały rok na okrągło ... Dlaczego nie przełączasz na jakąś czerpnię ścienną ? Masz wtedy mniejsze opory przez co mniejsze zużycie prądu przez wentylatory, no i przytrzymasz zimniejsze powietrze na upały i cieplejsze na zimę (przynajmniej teoretycznie tak powinno być). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 17.04.2016 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2016 Dlaczego nie przełączasz na jakąś czerpnię ścienną ? Masz wtedy mniejsze opory przez co mniejsze zużycie prądu przez wentylatory, no i przytrzymasz zimniejsze powietrze na upały i cieplejsze na zimę (przynajmniej teoretycznie tak powinno być). Teoretycznie ... W praktyce przy 100m3/h wentylatory nie widzą wymiennika ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 17.04.2016 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2016 (edytowane) @nydar. Mam salon i od północy jest przesuwka 2,6X3,5m, od wschodu okno 1,5X1,5m, a od zachodu 1,5X1,5m plus światło z otwartej kuchni. Powody takiego usytuowania domu są dwa. Wolę chłód w salonie latem, a zimą braki słońca nadrobić kominkiem. Od południa mam drogę, niezbyt ruchliwą i oddaloną, ale jednak tak jest ciszej. Ale jak się mieszka z takim usytuowaniem domu to napiszę dopiero w przyszłym roku. Studnia i jej opłacalność. W mojej okolicy wiercenie studni fi 200mm/30m kosztuje 100-120 zł. z rurą osłonową PVC za mb. Swoją wierciłem dawno, kilkanaście lat temu. Woda badana, bo ferma drobiu ma swoje wymagania, a i tak studnia jest tylko awaryjnym źródłem zasilania w wodę bo mamy wodociąg wiejski. Używamy z niej wodę głównie do podlewania i mycia fermy. Od początku działania studni pracuje w niej pompa Grunfosa fi 50 mm, ciężar 5,5 kg wydajność 3 m3/h moc silnika 1,1 kW. Koszt prądu za 1m3 wody to 0,20, zł. Za wodę z wodociągu płacę 5,- zł./m3, a gdybym odprowadzał ścieki to dodatkowe 5 zł./m3 zużytej wody. Woda z mojej studni nie wymaga uzdatniania. Myślę że dane te pozwolą na orientacyjną kalkulację opłacalności budowy, eksploatacji i amortyzacji własnej studni. Należy też uwzględnić niefart konieczności montażu urządzeń uzdatniających wodę. Pozdrawiam Cezary Edytowane 18 Kwietnia 2016 przez cezary.pl korekta fi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibuch 18.04.2016 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2016 nydar,ja szukam oszczędności i niezależności. .... Czekam na firmę Thessla Green i ich nowy wymiennik glikolowy.Ma kosztować ok 3k pln -może będzie dobrym rozwiązaniem.Można też próbować zrobić samemu z klimakonwektora.. Oszczędności? Wymiennik za 3tys (wcześniej chciałeś za za 8tys, to już postęp) gdzie to samo zrobisz klimakonwektorem za 1000? Do tego studnia głębinowa i zbiornik na deszczówkę (on się nie zwróci nawet jak masz wodę z sieci o co dopiero przy studni głębinowej). Napisz ile zapłacisz za studnię. U mnie >15tys w zależności od pompy i sterowania a mam płytko wodę (sprawdzałem u sąsiadów) i teraz staję na głowie, żeby doprowadzić wodociąg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzes123 18.04.2016 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2016 Teoretycznie ... W praktyce przy 100m3/h wentylatory nie widzą wymiennika ... Jasiek, jaki masz wymiennik, kupowany czy robiony samemu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 18.04.2016 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2016 Jasiek, jaki masz wymiennik, kupowany czy robiony samemu ? "Tymi ręcami"... Posklejany z poliwęglanu komorowego ... Ale my tu o oporach GWC ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 21.04.2016 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2016 No to patrz jaka gigantyczna ilość promieni słonecznych dociera mi mi dzisiaj przy okapach 1m i 1,75m. (słońce jest prostopadle ustawione do okien, kąt dachu 30st.) [ATTACH=CONFIG]353246[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]353249[/ATTACH] Czyli to co pokazujesz na szkicu dla kwietnia i okapu 1,5m ja mam teraz przy okapie 1m. Okapu już nie skrócisz, a zasłonić się zawsze możesz dodatkowo. Lepiej dać mniej niż przesadzić w drugą stronę. Okap 1m masz przy tym mniejszym oknie i słońce wpada Ci na jakieś 0,8m-1m ale wpada mniej słońca bo okno jest z parapetem. Te drugie czyli balkonowe masz z większym okapem temu już teraz słońce zatrzymuje się tam gdzie widać. W stopce podajesz zapotrzebowanie na ciepło to powiedz jak u Ciebie wygląda kwestia ogrzewania od marca, ile na to schodziło w marcu a ile w kwietniu schodzi, no chyba że w kwietniu już nic nie schodzi? Czy słoneczny dzień kwietniowy potrafi Ci przegrzać dom? Ale w to wątpię przy takiej masie budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chemical 25.04.2016 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2016 (edytowane) Niestety nie mam takich danych, w zimie trochę grzałem farelką, później pompą (testowo), a ostatnie 2 miesiące nic. Temperatura od lutego oscyluje 13-17st. w zależności od pogody, zmiany są bardzo powolne, to najważniejsza zaleta akumulacji i to mnie cieszy. NIE ma opcji przegrzania domu !!! sądzę, że pompę powietrzną w funkcji chłodzenia to włączę w lecie tylko jeśli będę miał dużo gości, a tak wąpię czy będzie taka potrzeba (może 1-2 tygodnie jak nastaną solidne upały), raczej nastawiam się na grzanie nią w okresach przejściowych + delikatna zima. Zmierzyłem te okapy i są jednak 1,07 i 1,65 ot taka drobna niezgodność z projektem. Teraz jest 15st. a za parę tygodni się wprowadzam i mam nadzieję, że temperatura się podniesie bo głupio będzie załączać grzanie w maju Edytowane 25 Kwietnia 2016 przez chemical Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 25.04.2016 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2016 Niestety nie mam takich danych, w zimie trochę grzałem farelką, później pompą (testowo), a ostatnie 2 miesiące nic. Temperatura od lutego oscyluje 13-17st. w zależności od pogody, zmiany są bardzo powolne, to najważniejsza zaleta akumulacji i to mnie cieszy. NIE ma opcji przegrzania domu !!! sądzę, że pompę powietrzną w funkcji chłodzenia to włączę w lecie tylko jeśli będę miał dużo gości, a tak wąpię czy będzie taka potrzeba (może 1-2 tygodnie jak nastaną solidne upały), raczej nastawiam się na grzanie nią w okresach przejściowych + delikatna zima. Zmierzyłem te okapy i są jednak 1,07 i 1,65 ot taka drobna niezgodność z projektem. Teraz jest 15st. a za parę tygodni się wprowadzam i mam nadzieję, że temperatura się podniesie bo głupio będzie załączać grzanie w maju Jestem zatem ciekaw jak będzie wyglądać u ciebie sytuacja latem. Jaką klimę masz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 25.04.2016 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2016 Niestety nie mam takich danych, w zimie trochę grzałem farelką, później pompą (testowo), a ostatnie 2 miesiące nic. Temperatura od lutego oscyluje 13-17st. w zależności od pogody, zmiany są bardzo powolne, to najważniejsza zaleta akumulacji i to mnie cieszy. NIE ma opcji przegrzania domu !!! sądzę, że pompę powietrzną w funkcji chłodzenia to włączę w lecie tylko jeśli będę miał dużo gości, a tak wąpię czy będzie taka potrzeba (może 1-2 tygodnie jak nastaną solidne upały), raczej nastawiam się na grzanie nią w okresach przejściowych + delikatna zima. Zmierzyłem te okapy i są jednak 1,07 i 1,65 ot taka drobna niezgodność z projektem. Teraz jest 15st. a za parę tygodni się wprowadzam i mam nadzieję, że temperatura się podniesie bo głupio będzie załączać grzanie w maju Pożyjemy ... Zobaczymy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 25.04.2016 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2016 Niestety nie mam takich danych, w zimie trochę grzałem farelką, później pompą (testowo), a ostatnie 2 miesiące nic. Temperatura od lutego oscyluje 13-17st. w zależności od pogody, zmiany są bardzo powolne, to najważniejsza zaleta akumulacji i to mnie cieszy. NIE ma opcji przegrzania domu !!! sądzę, że pompę powietrzną w funkcji chłodzenia to włączę w lecie tylko jeśli będę miał dużo gości, a tak wąpię czy będzie taka potrzeba (może 1-2 tygodnie jak nastaną solidne upały), raczej nastawiam się na grzanie nią w okresach przejściowych + delikatna zima. Zmierzyłem te okapy i są jednak 1,07 i 1,65 ot taka drobna niezgodność z projektem. Teraz jest 15st. a za parę tygodni się wprowadzam i mam nadzieję, że temperatura się podniesie bo głupio będzie załączać grzanie w maju Ech, zamieszkasz, bedziesz mial 22.5, przyswieci pare dni i wtedy daj znac na ilu stanelo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayek 26.04.2016 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2016 Okna w domu jak w temacie powinny być odpowiednio zaprojektowane. W takich domach zaleca się przeszklić ok. 25-40% południowej elewacji. Barth3z Czy możesz proszę rozwinąć ten temat? Czy ta informacja dotyczy powierzchni okien czy szyb? Może jakiś link do artykułu? Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek_myslowice 27.04.2016 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2016 (edytowane) Napisał witek_myslowice Z -25stC do +15stC po rekuperatorze - mocą silników wentylatorów rekuperatora - dla mnie to jest cud Zgoda cud.Zaadaptowanie tego cudu,dla kubatury większej niż domu o powierzchni 50m2 -to kolejny cud. Przecztaj ankietę Inwestora który od wielu lat mieszka w domu o pow. użytkowej 250m2 i użytkuje żwirowy GWC o wydajności 1500m3/h http://taniaklima.pl/files/ankieta1.jpg Zimą GWC grzeje powietrze z -20C do +2C i rekuperator dogrzewa je do +15C i to mocą went. rekuperatora (na najniższym biegu) kilkanascie Wat - to jest cud Latem: Obiżenie temp. powietrza z 32C do 17C w ZAMIESZKAŁYM całym domu spokojnie obniży w nim temp do 25C. To jest cud - wentylator zużywa ok 250W - klimatyzując cały dom. Na stoisku w czasie targów w 2004r. - mojej prelekcji słuchał przedstawiciel firmy która sprzedawała i instalowała klimatyzatory. Po prelekcji powiedział mi: Jezeli uda mi sie wypromować GWC żwirowy (innych wtedy jeszcze nie było) to ich branża będzie miała duże problemy. Z braku środków na promocję nie udało sie wypromować GWC do stopnia powszechnego ich użytkowania - a szkoda bo wszystkie typy GWC zasługują na to. Edytowane 27 Kwietnia 2016 przez witek_myslowice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_BB 30.04.2016 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2016 Chyba skończyła się zima i nastąpiło przełamanie temp pod domem początkiem 04-IV 15,5*C dziś 15,6*C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 09.05.2016 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2016 Barth3z Czy możesz proszę rozwinąć ten temat? Czy ta informacja dotyczy powierzchni okien czy szyb? Może jakiś link do artykułu? Dzięki Chodzi oczywiście o powierzchnię szyb: http://www.inzynierbudownictwa.pl/images/magda/ib_10/bud_energ_wykres_3.jpg źródło: http://www.inzynierbudownictwa.pl/technika,materialy_i_technologie,artykul,budownictwo_energooszczedne_-_stereotypy__mity_i_prawdy,3265 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibuch 09.05.2016 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2016 z linka wrzuconego przez Bart3za -powiększanie powierzchni okien południowych i związanych z nimi zysków słonecznych ma sens jedynie do pewnego ściśle zależnego od pojemności cieplnej pomieszczenia momentu, jego przekroczenie wiąże się z ponownym wzrostem zapotrzebowania na ogrzewanie i znacznie nasilonym przegrzewaniem wnętrza;- znaczne przewymiarowanie okna zamiast dużych oszczędności energetycznych prowadzi do dużego wzrostu zapotrzebowania na energię zarówno w okresie zimowym, jak i letnim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts