Barth3z 16.08.2016 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2016 bardzo mało, a materiały na to kupowałeś czy miałeś/załatwiałeś? Materiał kupowałem w sklepie (wymiennik, XPS). Kanały wycinałem w styropianowym ociepleniu sufitu więc ciężko tutaj pisać o materiale na kanały. Nie wiem też ile wyszło roboczogodzin na wykonanie instalacji, bo kleić styro do sufitu i tak musiałem. W sumie tylko wykrojenie kanałów powinienem policzyć, a to ze jeło ze dwa dni. albo inaczej, ile byś chciał kasy od gościa z ulicy, który by poprosił Cię, abyś zrboił mu od zera całą instalację z reku ? chodzi mi o określenie przeciętnego kosztu dla kogoś kto musi wszystko kupić Nie licząc robocizny to tyle ile napisałem. Żadem materiał nie był ze "zbieractwa". No może tylko te wentylatory z allegro za 10zł/szt. mam kumpla - taki trochę zbieracz/fantasta, który już ma z 1/3 materiałów na dom prawie za free, np. podłogę drewnianą, komplet okien do domu za 700zł ! Jak tak lubi ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 16.08.2016 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2016 Materiał kupowałem w sklepie (wymiennik, XPS). Kanały wycinałem w styropianowym ociepleniu sufitu więc ciężko tutaj pisać o materiale na kanały. Nie wiem też ile wyszło roboczogodzin na wykonanie instalacji, bo kleić styro do sufitu i tak musiałem. W sumie tylko wykrojenie kanałów powinienem policzyć, a to ze jeło ze dwa dni. Nie licząc robocizny to tyle ile napisałem. Żadem materiał nie był ze "zbieractwa". No może tylko te wentylatory z allegro za 10zł/szt. Jak tak lubi ... Czym kleiłeś styro do sufitu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 16.08.2016 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2016 Czym kleiłeś styro do sufitu? pianką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 17.08.2016 05:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2016 pianką Czas pokaże jak Twój domek będzie się spisywać w życiu. Można powiedzieć że Twój dom to jeden wielki eksperyment gdyż prawie wszystko w nim na taką skalę było robione pierwszy raz. Myślę że dopiero za jakieś 20-30lat z jak domek będzie dobrze się spisywać będzie można odtrąbić jakiś sukces że tak można budować. Ja trzymam za to kciuki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_BB 16.09.2016 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2016 (edytowane) Pomiar (urwany rowerem przewód od czujnika pod garażem do naprawy w innym terminie) pod domem 19,5*C na dzień 16-09-2016 wewnątrz: powietrze 24,8*C podłoga 22,9*C źródło temp zewnętrznej http://www.therma.bielsko.pl/wykres/wykres/ Być może jestem już na krzywej opadającej - brak pomiaru z VIII Edytowane 17 Września 2016 przez Krzysiek_BB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 06.10.2016 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2016 Co tu taka cisza ? Wpadłem nadrobić zaległości w czytaniu a tu raptem kilka postów... Chciałem się przypomnieć, że żyję - dom się nie zawalił Raptem kilka pęknięć na łączeniach płyt magnezowych ze ścianami wewnętrznymi z silki. Narazie nie poprawiam. Poczekam, aż chałupa się poskurcza/porozciąga przez sezon grzewczy i na wiosnę poprawki. Jest też kilka detali, które teraz wyszły i należałby nieco inaczej wykonać, ale o tym niedługo popiszę w dzienniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 06.10.2016 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2016 Myślałem że przepadłeś na amen, albo ci się tak super mieszka, że nie wchodzisz już na forum. Coś takiego TB sugerował wcześniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 06.10.2016 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2016 Myślałem że przepadłeś na amen, albo ci się tak super mieszka, że nie wchodzisz już na forum. Coś takiego TB sugerował wcześniej. To drugie. Potwierdzam to co mówią wszyscy, jak już się wprowadzisz to nie zrobisz tego co planowałeś dokończyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sharic 08.03.2017 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2017 Dla porządku trzeba dodać że to koncept wg TB. Niestety oznacza to że prezentowane rozwiązania raczej nie dadzą w praktyce spodziewanego wyniku. Albo inaczej, część tak, część nie. Tu jest jeszcze kwestia problemowego komfortu użytkowania domu o bardzo małej akumulacji. Błyskawicznie zimno, błyskawicznie ciepło. Skomplikowany system sterujący ogrzewająco-chłodzący. Jak ktoś kiedyś spał w przyczepie kempingowej to może sobie wyobrazić że tak jest w domu. Komfort, jak dla mnie zero. P.S Muszę cię TB w końcu pochwalić. Zamiast rozsiewać te dziwne teorie po tematach których założyciele chcieliby tylko porady założyłeś temat gdzie można się posprzeczać. Jak założysz jeszcze jeden o wentylowanych fundamentach i izolacji od wewnątrz to przestanę pisać o małpach. Jak chcesz mieć komfort to zacznij izolować. Polecam eksperyment ze szklanką wody w termosie wstawioną do zamrażarki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 08.03.2017 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2017 Jak chcesz mieć komfort to zacznij izolować. Polecam eksperyment ze szklanką wody w termosie wstawioną do zamrażarki.Ładna dziś pogoda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 08.03.2017 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2017 Po ile ogórki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 12.05.2017 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2017 Niejaki TB poprosił mnie abym tutaj to wrzucił. Jako że kiedyś mi pomógł z projektem wentylacji mechanicznej to stwierdziłem ze także mu pomogę , bo tutaj go zbanowali ... " skończyło się badanie porównawcze, ogrzewania 100m2 30 -to letniego domu z cegły z 16-toma oknami, (badanie pod nadzorem NAPE i dr Ludomira Dudy) W domu jest zainstalowane gazowe (Viessmann) i moje ogrzewanie bezpośrednie. Do tej pory, przez ponad ćwierć wieku, w nie było kasy, by mieć dom a w nim oba systemy. Do dziś zużycie na utrzymanie 23 st.C non stop wynosiło 2600 kWh ( klima włączała się kilka razy w dzień) po 0.53 zł . Dla porównania przy różnych temperaturach zewnętrznych . przy +7 7 kWh prąd - 7 m3 gaz przy 0 12 kWh prąd - 10m3 gaz przy -15 22 kWh prąd 16m3 gaz " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 12.05.2017 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2017 wow, nasz misiu w pełnej krasie i niejaki Ludomir Duda ... kim on jest? perm, przypomnij Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 12.05.2017 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2017 wow, nasz misiu w pełnej krasie i niejaki Ludomir Duda ... kim on jest? perm, przypomnij :D:D Strażak nr 1. W gaśnicach jest świetny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 12.05.2017 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2017 Niejaki TB poprosił mnie abym tutaj to wrzucił. Jako że kiedyś mi pomógł z projektem wentylacji mechanicznej to stwierdziłem ze także mu pomogę , bo tutaj go zbanowali ... " skończyło się badanie porównawcze, ogrzewania 100m2 30 -to letniego domu z cegły z 16-toma oknami, (badanie pod nadzorem NAPE i dr Ludomira Dudy) W domu jest zainstalowane gazowe (Viessmann) i moje ogrzewanie bezpośrednie. Do tej pory, przez ponad ćwierć wieku, w nie było kasy, by mieć dom a w nim oba systemy. Do dziś zużycie na utrzymanie 23 st.C non stop wynosiło 2600 kWh ( klima włączała się kilka razy w dzień) po 0.53 zł . Dla porównania przy różnych temperaturach zewnętrznych . przy +7 7 kWh prąd - 7 m3 gaz przy 0 12 kWh prąd - 10m3 gaz przy -15 22 kWh prąd 16m3 gaz https://www.youtube.com/watch?v=MsYiHHH7lb4 " "Niejaki TB" zawsze sprawiał nam wielką radość swoimi postami z krainy mchu i paproci. Czyżby bajki wracały do teatrzyku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 12.05.2017 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2017 Ja tam Pana Tomasza lubię Jego postać przez swoją specyfikę wywołuje ożywioną dyskusję, skutkiem czego splity w domach przejmują cześć odpowiedzialności za zapewnienie komfortu. Na własnej skórze doświadczałem oszczędności na CO tylko dlatego, iż klima daje tyle ile trzeba i wtedy kiedy trzeba. Mimo wszystko fajnie byłoby zobaczyć, ile można oszczędzać kiedy komfort cieplny zapewnia nadmuch i tylko niewielka cześć przegrody zewnętrznej. Grzejąc akumulacyjnie musimy niejako otrzymywać temperaturę np. całej wylewki a zwłoka w grzaniu uniemożliwia efektywnie zarządzanie (chociaż i tak podłogówka to bardzo efektywne rozwiązanie, pytanie czy najlepsze osiągalne). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 13.05.2017 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2017 ... https://www.youtube.com/watch?v=MsYiHHH7lb4 " Zadałem sobie trud, by to wysłuchać. Żadnych konkretów. Bajki jakieś a jako przykład... mieszkanie w bloku o którym TB mówi, że to dom. :D:D. Nic się nie zmieniło. Buja misio w obłokach a Duda to firmuje. Obciach normalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 13.05.2017 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2017 Dobre.... niedosc ze 1 na swiecie zrobil i wprowadzil na rynek wentylacje z odzyskiem ciepla to jeszcze dzieki niemu ludzie zaczeli kozystac z PC P/P....:lol2: Moze papier toaletowy to tez jego zasluga? Ach... i te nieziemskie COP'y Ten grunt co ssie... te akwaria "izolowane"....A jaki Brzęczkowski był nerwowy! Łaził, zabierał co chwile mikrofon Dudzie, no i oczywiście wspomniał, że od 1989 roku montuje tylko systemy niecentralne. Bajki z mchu i paproci, że się powtórzę. Brzęczkowski wiadomo. Nikt już chyba nie ma złudzeń ale co Dudę napędza, że pakuje się w taką żałosna prezentację? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 13.05.2017 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2017 Ja tam Pana Tomasza lubię Jego postać przez swoją specyfikę wywołuje ożywioną dyskusję, skutkiem czego splity w domach przejmują cześć odpowiedzialności za zapewnienie komfortu. Na własnej skórze doświadczałem oszczędności na CO tylko dlatego, iż klima daje tyle ile trzeba i wtedy kiedy trzeba. Mimo wszystko fajnie byłoby zobaczyć, ile można oszczędzać kiedy komfort cieplny zapewnia nadmuch i tylko niewielka cześć przegrody zewnętrznej. Grzejąc akumulacyjnie musimy niejako otrzymywać temperaturę np. całej wylewki a zwłoka w grzaniu uniemożliwia efektywnie zarządzanie (chociaż i tak podłogówka to bardzo efektywne rozwiązanie, pytanie czy najlepsze osiągalne). Dla komfortu termicznego ważna jest temperatura odczuwalna. Dlatego przy jednakowej temperaturze zmierzonej w domu z ogrzewaniem akumulacyjnym ( gdzie temperatury przegród będą wyższe niż w domu ogrzewany nadmuchowo np klima ) odczuwalna temperatura będzie wyższa. Dla mnie skórka niewarta wyprawki. Dom jest dla mnie , a nie ja dla domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_ccc 18.05.2017 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2017 takie tam z innej beczki, choć w klimacie http://www.fronda.pl/a/wojna-z-seksistowska-klimatyzacja,55069.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts