perm 04.04.2018 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2018 (edytowane) Teoretykiem nazywam każdego kto nie potrafi merytorycznie rozmawiać. Byłem widziałem instalacje pompy ciepłą p-p i mam swoje zdanie na ten temat.Merytorycznie... :D:D. Z kim? Z tobą? Dom bez ocieplenia i ciepło w środku? Za jaką cenę? Temperatura utrzymywana przez PC o mocy 5 kW? Nieocieplone ściany ciepłe, przy - 10oC? Nic się na nich nie skrapla? I ty chcesz merytorycznie rozmawiać? Na forum budowlanym możesz takie banialuki wypisywać ale tu się nie da. Drodzy moderatorzy. Kolejny klon Brzęczkowskiego się objawił z idiotyzmami jakimiś. Może przerwać tę bezsensowną "dyskusję" zanim się rozkręci? Edytowane 4 Kwietnia 2018 przez perm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 04.04.2018 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2018 Mam nadzieję, że mnie do tych teoretyków nie zaliczasz.A to już autorytet dla ciebie? Dom nieocieplony a ściany ciepłe. Czary mary. Nie widzisz, kto to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 04.04.2018 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2018 Urządzenie działa ciągle więc nie ma efektu wyłączenia/włączenia i odczucia chłodu. Wolny kraj, wolny wybór a forum z tego co wiem jest ogólnodostępne Mam klimę 3,8kW mocy grzewczej. Nie była w stanie w zimie ogrzać przestrzeni dziennej nawet do 16* pracując przez tydzień 24/7. A na murach mam 20cm grafitu, tylko strop ciągle nieocieplony. Więc nie opowiadaj bajek, że 5,3kW jest w stanie ogrzać cały dom kompletnie nieocieplony teoretyku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin Sroka 05.04.2018 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2018 W tym domu nie ma dodatkowego źródła ciepła, tylko mały grzejnik elektryczny w łazience i split wystarcza.W swoim domu na dzień dzisiejszy mam ogrzewanie kotlem kondensacyjnym i kilka lat temu przy bardzo dużych mrozach zużycie dobowe wychodziło powyżej 25m3 gazu, więc zrobiłem test, zmniejszylem moc kotła na minimum czyli ok 7kW, kocioł pracował całą dobę non stop i temperatura w domu nie spadła poniżej 20oC, dodam że dom wtedy był bez izolacji, konstrukcja z lat 70-komunistyczny kloce, trzy kondygnacje prawie 200m2 z ogrzewanymi piwnicami. Więc jeśli 7kW wystarczyło na największych mrozach przy 200m2 to split 5,3 na 100 też powinien wystarczyć biorąc po uwagę moc pomiejszona że względu na COP przy -10. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 05.04.2018 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2018 W tym domu nie ma dodatkowego źródła ciepła, tylko mały grzejnik elektryczny w łazience i split wystarcza. W swoim domu na dzień dzisiejszy mam ogrzewanie kotlem kondensacyjnym i kilka lat temu przy bardzo dużych mrozach zużycie dobowe wychodziło powyżej 25m3 gazu, więc zrobiłem test, zmniejszylem moc kotła na minimum czyli ok 7kW, kocioł pracował całą dobę non stop i temperatura w domu nie spadła poniżej 20oC, dodam że dom wtedy był bez izolacji, konstrukcja z lat 70-komunistyczny kloce, trzy kondygnacje prawie 200m2 z ogrzewanymi piwnicami. Więc jeśli 7kW wystarczyło na największych mrozach przy 200m2 to split 5,3 na 100 też powinien wystarczyć biorąc po uwagę moc pomiejszona że względu na COP przy -10. Pewnie liczenie OZC cie boli, co ? Moj dom, jak w stopce wymaga 3,6kW dla -20 Nie opowiadaj bzdur, ze dwa razy wiekszy i nieocieplony bedzie wymagał 7kW... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Instaltechnic 05.04.2018 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2018 W tym domu nie ma dodatkowego źródła ciepła, tylko mały grzejnik elektryczny w łazience i split wystarcza. W swoim domu na dzień dzisiejszy mam ogrzewanie kotlem kondensacyjnym i kilka lat temu przy bardzo dużych mrozach zużycie dobowe wychodziło powyżej 25m3 gazu, więc zrobiłem test, zmniejszylem moc kotła na minimum czyli ok 7kW, kocioł pracował całą dobę non stop i temperatura w domu nie spadła poniżej 20oC, dodam że dom wtedy był bez izolacji, konstrukcja z lat 70-komunistyczny kloce, trzy kondygnacje prawie 200m2 z ogrzewanymi piwnicami. Więc jeśli 7kW wystarczyło na największych mrozach przy 200m2 to split 5,3 na 100 też powinien wystarczyć biorąc po uwagę moc pomiejszona że względu na COP przy -10. Bzdura całkowita. Nierozsądne myślenie i wnioski wydumane z niczego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin Sroka 05.04.2018 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2018 Na jakiej podstawie Pan to wywnioskował? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin Sroka 05.04.2018 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2018 Przetestowałem na swoim domu, kocioł pracował przez kilka dni non stop, i był w stanie utrzymać temperaturę na poziomie 20oC. Polska to dziwny kraj ludzi wierzących tylko w swoją rację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 05.04.2018 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2018 W swoim domu na dzień dzisiejszy mam ogrzewanie kotlem kondensacyjnym i kilka lat temu przy bardzo dużych mrozach zużycie dobowe wychodziło powyżej 25m3 gazu, więc zrobiłem test, zmniejszylem moc kotła na minimum czyli ok 7kW, kocioł pracował całą dobę non stop i temperatura w domu nie spadła poniżej 20oC, dodam że dom wtedy był bez izolacji, konstrukcja z lat 70-komunistyczny kloce, trzy kondygnacje prawie 200m2 z ogrzewanymi piwnicami. Więc jeśli 7kW wystarczyło na największych mrozach przy 200m2 to split 5,3 na 100 też powinien wystarczyć biorąc po uwagę moc pomiejszona że względu na COP przy -10. Zapomniałeś dodać, że przeniosłeś grzejniki z spod okien na ściany wewnętrzne i zamontowałeś wentylację mechaniczną z rekuperatorem Do tego uszczelniłeś dom i wsadziłeś w podłoge 30cm styro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 05.04.2018 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2018 (edytowane) Przetestowałem na swoim domu, kocioł pracował przez kilka dni non stop, i był w stanie utrzymać temperaturę na poziomie 20oC. Polska to dziwny kraj ludzi wierzących tylko w swoją rację Czlowieku, tu ludzie maja opomiarowane kable, pompy ciepła, spisują zuzycie gazu. Podaja te dane. Zgadza sie to z OZC (jesli je mają) Jakby Twoje rewelacje byly prawdą, to nikt by nawet na styropian z hurtwni nie popatrzył, bo izolowanie byloby nieekonomiczne. Juz mi Brzeczkowski przyslal prywatna wiadomosc, w ktorej po swojemu "wyjasnia" ten fenomen. A Ty jestes jego klonem, niestety. Niestety dla poziomu tego Forum Edytowane 5 Kwietnia 2018 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Instaltechnic 05.04.2018 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2018 Niestety nie tylko Tobie przesłał. Już nie wie jak naganiać na swoją sektę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Instaltechnic 05.04.2018 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2018 cytuję: "...zaryzykowałem, by sprawdzić czy da radę jeden split w rogu salonu. Pan Marcin Sroka przejechał z grupą i siedzieli kilka h przy poniżej -10 na zewnątrz..." Faktycznie albo klon albo może bliska rodzina albo cholera wie co. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin Sroka 06.04.2018 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2018 Nic tu po mnie, całą rozmowę sprowadzacie do jednego Konie dorożkarskie postępują podobnie-patrzą tylko w jednym kierunku Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 07.04.2018 05:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2018 Konie dorożkarskie postępują podobnie-patrzą tylko w jednym kierunku PozdrawiamMyślisz oczywiście o sobie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 18.04.2018 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2018 Czemu nie 100% oszczędności i 150% blokady UV Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 18.04.2018 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2018 Ciekaw jestem, co o tym myślicie ? To może być rewolucja. 30% oszczędności ... Myślę że to (jak setki podobnych "cudownych" środków) zwykłe nabijanie frajerów w butelkę. Jeśli wierzysz że przezroczysta warstwa grubości 8 mikronów blokuje 90% promieni podczerwonych, to właśnie jesteś frajerem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 19.04.2018 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2018 Mam klimę 3,8kW mocy grzewczej. Nie była w stanie w zimie ogrzać przestrzeni dziennej nawet do 16* pracując przez tydzień 24/7. A na murach mam 20cm grafitu, tylko strop ciągle nieocieplony. Więc nie opowiadaj bajek, że 5,3kW jest w stanie ogrzać cały dom kompletnie nieocieplony teoretyku. Przy jakich warunkach zewnętrznych dobijales tylko do 16 stopni? 4 kW w twoim domu powinno sobie spokojnie do -5 poradzić, więc albo było -10 albo otwarte okna... Jaką masz maksymalna moc obliczeniowa systemu CO dla swojego domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzycho SO 19.04.2018 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2018 Czemu nie 100% oszczędności i 150% blokady UV To jest badanie testowe specjalnym laserowym urządzeniem, chyba z innej już firmy. Wyniki potwierdzają się z deklarowanym parametrami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 19.04.2018 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2018 Przy jakich warunkach zewnętrznych dobijales tylko do 16 stopni? 4 kW w twoim domu powinno sobie spokojnie do -5 poradzić, więc albo było -10 albo otwarte okna... Jaką masz maksymalna moc obliczeniowa systemu CO dla swojego domu?Daj spokój! W cuda wierzysz? Sroka pisze o - 10 na zewnątrz i + 22oC wewnątrz. BEZ OCIEPLENIA! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 19.04.2018 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2018 Przy jakich warunkach zewnętrznych dobijales tylko do 16 stopni? 4 kW w twoim domu powinno sobie spokojnie do -5 poradzić, więc albo było -10 albo otwarte okna... Po pierwsze primo - http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=405099 Po drugie primo - nie miałem jeszcze zaizolowanego stropu (zresztą ciągle nie mam) i właśnie układałem styropian na chudziaku i dlatego grzałem. Więc można powiedzieć, że od gruntu też izolacji nie było (ale jej przybywało). Ale i tak dom był dużo lepiej ocieplony, niż ten, do którego się odnosiłem - bo miał 20cm grafitu na ścianach zewnętrznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts