grzes124 29.06.2014 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2014 Czy to aż tak duży dyskomfort, żeby grzać podłogę w łazience ponad średnią temp. w domu ? Przecież idąc pod prysznic to po chwili jest już za gorąco. Prawda. Dużo zależy od indywidualnych wymagań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 29.06.2014 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2014 Nie żądaj takich bezeceństw od TB! On nie liczy takich rzeczy. ON TO WIE ! Nie wie ! Próbowałem wyłuskać informację jaka jest różnica w ogrzewaniu kablami a wodną podłogówką. Prosiłem, żeby podał różnicę w kWh lub złotówkach. Nie podał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 29.06.2014 18:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2014 Wyższe o ile? Jeśli przy kablach będzie zużycie załóżmy 5kWh/(m2rok), to jakie zużycie będzie przy ogrzewaniu podłogowym wodnym? I co się dzieje z tą różnicą energii wyprodukowanej do odebranej? A jaka jest kotłownia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 29.06.2014 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2014 Czy to aż tak duży dyskomfort, żeby grzać podłogę w łazience ponad średnią temp. w domu ? Przecież idąc pod prysznic to po chwili jest już za gorąco. Wchodzimy do łazienki,otwieramy prysznic ,zdejmujemy gacie ,czy co tam kto ma, rzut oka w lustrze na tricepsy i już ciepło i przyjemnie. Taki scenariusz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 29.06.2014 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2014 Prawda. Dużo zależy od indywidualnych wymagań. Ja zastanawiam się, czy nie wystarczy grzać tylko grzejnikiem ściennym z wentylatorkiem. Z takiego ogrzewania będzie więcej pożytku (szybsza reakcja, szybsze schnięcie ręczników) niż programowanie wyższej temp. posadzki na godzinę przed kąpielą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 29.06.2014 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2014 nie pisałem o centralnym tylko o matach które Pan proponuje. jak Panu wygodniej to do obliczeń może Pan wziąć te 23st. mnie to obojętne. jaki rachunek będę miał w domu 10l a jaki w 1,5l? Panie Tomaszu czekam na odpowiedź na miarę Pana możliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 29.06.2014 18:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2014 Czy to aż tak duży dyskomfort, żeby grzać podłogę w łazience ponad średnią temp. w domu ? Przecież idąc pod prysznic to po chwili jest już za gorąco. Nie napisałem, że nie da się życ, ale dlaczego nie mie większego komfortu za mniejsze pieniądze? Dlaczego myślący ludzie w łazience wieszają drabinkę z nadmuchem http://grzejemy.pl/pl/p/Elektryczny-grzejnik-drabinkowy-ATLANTIC-DORIS-Ventilo-nadmuch-1,75-kW/292 gorącego powietrza w dół a bezmyślni samą? Nie wiedzą, że w łazience jest wentylacja "spod drzwi" do kratki wysoko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 29.06.2014 18:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2014 Panie Tomaszu czekam na odpowiedź na miarę Pana możliwości. Jeżeli dom jest zaizolowany na poziomie zużycia 15kWh/m2 to rachunek za ogrzewanie będzie miał Pan 15kWh x m2 - zyski bytowe . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 29.06.2014 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2014 Czy czasem pan Dariusz Koc nie jest weryfikatorem audytów energetycznych? Tylko po co skoro liczenie nie ma sensu? http://www.zae.org.pl/Portals/ZAE/bledy.pdf Panowie Koc i Duda to naprawde nie wiedzą co liczą i po co liczą (prawdopodobnie nie wiedzą bo ich TB nie uswiadomił ze nic sie nie liczy, Panie Tomaszu to powazne niedopatrzenie z Pana strony), nie wiadomo czy i jak liczą konstruktorzy domów izolowanych w których TB wykonuje instalacje. Jest oczywistym ze TB nic liczy bo pierwsze liczyc ne potrafi, po drugie te obliczenia za niego ktos juz wczesniej wykonał, czyli jego projektanci. Nikt na forum nie sądzi, aby TB posiadał taką wiedzę aby weryfikowac obliczenia swoich projektantów. Kazdy budynek tych obliczen wymaga aby potwierdzic ze faktycznie jest izolowanym czy pasywnym. Samo stwierdzenie przez TB ze tak jest w istocie nie ma zadnego znaczenia pod wzgledem prawnym i technicznym i naraza TB na smiesznosc lub wg niego wsciekły opór ciepłowników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 29.06.2014 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2014 Ja zastanawiam się, czy nie wystarczy grzać tylko grzejnikiem ściennym z wentylatorkiem. Z takiego ogrzewania będzie więcej pożytku (szybsza reakcja, szybsze schnięcie ręczników) niż programowanie wyższej temp. posadzki na godzinę przed kąpielą... przy kablach jaka będzie temperatura posadzki? jeżeli kable maja moc tak jak pisał TB w łazience 160W/m2 to jak ogrzeją pomieszczenie do żądanej temperatury to się po prostu wyłączą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 29.06.2014 18:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2014 Ja zastanawiam się, czy nie wystarczy grzać tylko grzejnikiem ściennym z wentylatorkiem. Z takiego ogrzewania będzie więcej pożytku (szybsza reakcja, szybsze schnięcie ręczników) niż programowanie wyższej temp. posadzki na godzinę przed kąpielą... Takie ogrzewanie zakładamy - Sam mam grzejniki Corelia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes124 29.06.2014 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2014 A jaka jest kotłownia? Przyjmijmy, że woda do zasilania rurek grzana czystym prądem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes124 29.06.2014 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2014 Ja zastanawiam się, czy nie wystarczy grzać tylko grzejnikiem ściennym z wentylatorkiem. Z takiego ogrzewania będzie więcej pożytku (szybsza reakcja, szybsze schnięcie ręczników) niż programowanie wyższej temp. posadzki na godzinę przed kąpielą... Jestem jak najbardziej za. Szybkie dogrzanie wtedy kiedy trzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 29.06.2014 18:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2014 przy kablach jaka będzie temperatura posadzki? jeżeli kable maja moc tak jak pisał TB w łazience 160W/m2 to jak ogrzeją pomieszczenie do żądanej temperatury to się po prostu wyłączą? W podłodze jest czujnik termostatu z reakcją do 0.1st. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 29.06.2014 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2014 Jeżeli dom jest zaizolowany na poziomie zużycia 15kWh/m2 to rachunek za ogrzewanie będzie miał Pan 15kWh x m2 - zyski bytowe . to skąd Pan wie że akurat dom będzie miał te 15kWh? ile i jaki typ izolacji musi być aby spełnić ten warunek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 29.06.2014 18:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2014 Jestem jak najbardziej za. Szybkie dogrzanie wtedy kiedy trzeba. Może wreszcie Pan zrozumie - dlaczego duża moc. Moja Corelia Noirot ma 3kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 29.06.2014 18:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2014 to skąd Pan wie że akurat dom będzie miał te 15kWh? ile i jaki typ izolacji musi być aby spełnić ten warunek?Przecież ma to Pan na projekcie ! Teraz to nawet jest obowiązkowe. A kiedyś... Czy jak Pan widzi opla corsę 1.3 disel - to może Pan określic spalanie czy musi Pan liczyc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes124 29.06.2014 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2014 100-160W/m2 podłogi do domu jak w temacie ale akumulacyjnego to moim zdaniem zbędny wydatek ponieważ spokojnie połową tej mocy będziemy ogrzewać i to też od czasu do czasu. Natomiast do domu z małą akumulacją faktycznie im więcej tym lepiej bo to oznacza szybsze nagrzewanie. Taki dom może być bardziej ekonomiczny od masywnego, w ktorym stale trzeba utrzymywać komfortową temp. I chyba mylicie liczenie strat, które warto zrobić choćby po to aby określić czy to dom pasywny będzie czy nie, z liczeniem urządzenia grzewczego - bez tego w przypadku kabli można się obyć. Dom z małą czy dużą akumulacją nie ogrzejesz w kilka minut. Uruchamianie pełnej mocy takiej podłogówki, to niekomfortowa temp. dla stóp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 29.06.2014 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2014 W podłodze jest czujnik termostatu z reakcją do 0.1st. czyli jaką temperaturę posadzki trzeba ustawić w łazience aby mieć temperaturę powietrza 24st? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 29.06.2014 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2014 ... I chyba mylicie liczenie strat, które warto zrobić choćby po to aby określić czy to dom pasywny będzie czy nie, z liczeniem urządzenia grzewczego - bez tego w przypadku kabli można się obyć.Znowu dorabiasz tłumaczenie niezgodne z intencjami misia. Nie wiem po co? Napisał wprost; w domu izolowanym strat się nie liczy - OZC jest niepotrzebne. Na pytanie; skąd zatem wiadomo, że dom będzie izolowany nie odpowiada od lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts