Tomasz Brzęczkowski 01.07.2014 13:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2014 RS 160 ma 36m2 wymiennik. Przez wiele lat używaliśmy Heatex typ L ale 160-tka okazała się lepsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 01.07.2014 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2014 Ten kalkulator pokazuje, że w normalnych warunkach wentylacji 100m3/h skrapla się około 0,5L wody na godzinę - czyli dodatkowy odzysk energii na poziomie około 1000kWh w sezonie w stosunku do wyłącznie odzysku temperaturowego. . A mnie pokazuje ten kalkulator , ze przy zero na zewnątrz i 21 wewnątrz i wewnątrz 35% wilgotnosci i 80% wilgoci na zewnątrz wykrapla 0,09l/h, gdzie ten hit? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 01.07.2014 13:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2014 Nie no, cena kompletnie nieuzasadniona ekonomicznie. I nie musi... porsche też nie jest ekonomicznie uzasadnione. . To centrale ONYX PREMIUM . Są bogatsi ludzie co mają pracownie w domach ( malarskie, foto ... ) mają dużo sprzętu, wymaga to większej wentylacji niż wskazywałaby ilość osób. Robi się za sucho. A wymiennik regeneracyjny, zamyka wtedy jedne klapki, otwiera drugie, po prostu dba o komfort. Wie Pan, Szanowny Panie kszu, dla jednych jak ciepło w d... od farelki to już komfort, dla innych co innego jest priorytetem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 01.07.2014 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2014 I gdzie wyliczenie, że kolekto ma sens? I nie musi... porsche też nie jest ekonomicznie uzasadnione. .. . Są bogatsi ludzie co mają... Można zapytać, można też sobie odpowiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 01.07.2014 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2014 A mnie pokazuje ten kalkulator , ze przy zero na zewnątrz i 21 wewnątrz i wewnątrz 35% wilgotnosci i 80% wilgoci na zewnątrz wykrapla 0,09l/h, gdzie ten hit? Chyba 0,19kg/h a popatrz - przy 0% wewnątrz to się 0 wykropli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 01.07.2014 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2014 Chyba 0,19kg/h a popatrz - przy 0% wewnątrz to się 0 wykropli Przemek pisał o 100m3 a nie o 300, to jedno drugie, normalne warunki dla mnie to 35-40% wilgoci w domu a nie 90% czy 0% Fajny ten kalkulator. Przy 21 wewnątrz i minus 20 na zewnątrz efektywność 160 ki to 97,6%, Przy temp. zewnętrznej zero stopni, czyli o 20 więcej efektywność przybiera 97,2. Ciekawy to parametr, jak by się tym suwakiem nie bawić to i tak nie spadniemy niżej 95% nawet jak ustawimy odwrotnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 01.07.2014 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2014 No tak, zapomniałem dodać, że dla mnie nieuzasadnione ekonomicznie. Ale jak wynika z dalszej części postu, w innych przypadkach ma to uzasadnienie.. Jasne, jak wszystko. Przecież porsche sie sprzedaje, kolektory też. A kolektory dalej nie wiem i pewnie się nie dowiem. Nie naciskaj nie ode mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 01.07.2014 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2014 (edytowane) Obowiązki czyli zakazy lub nakazy niestety nie zależą od wyobraźni. Widzimisię tak ale tego to nikt nie odgadnie co komu po głowie łazi.Coś kiepsko z pomysłami. Wysokich fundamentów nie opłaca się zasypywać. Muszę zrobić piętro mieszkalne czy też wysoki parter bo taką mam działkę. Niski parter to użytkowa piwnica, częściowo pod ziemią. Inaczej się nie kalkuluje. Edytowane 1 Lipca 2014 przez perm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 01.07.2014 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2014 (edytowane) ...Szanowny Panie kszu, dla jednych jak ciepło w d... od farelki to już komfort, dla innych co innego jest priorytetem. Ooo, snobizmem mi tu zaleciało. To misiu jest jeszcze do tego wszystkiego snobem? Żałosny typek. Chyba już wiadomo jak należy odczytywać te "tanie" domy. Edytowane 1 Lipca 2014 przez perm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 01.07.2014 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2014 No to jeden powód dla kolektorów już zdradziłeś - szpan przed sąsiadami. Jak zwał, tak zwał. A że sensu kolektorów nie chcesz uzasadnić mimo, że nadal je sprzedajesz to szkoda komentować. I niech tak pozostanie. "Raz po słowie, mądrej głowie". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 01.07.2014 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2014 Zaś potrafisz ocenić punktację; i zaś kolejny punkt dla TB i kszhu a masz problem z rzeczą tak oczywistą? znajdzie się ktoś kto mi to wytłumaczy? jak Ty to robisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 01.07.2014 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2014 ... W ogóle nie będę dawał izolacji pod dom, opaski jak najbardziej. Zgadnij czemu . ... No nareszcie ktoś z głową, nieco inną od wszystkich Podobnie myślimy, mam nadzieję przemyślałeś temat dogłębnie, aż do spodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 01.07.2014 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2014 punktuje się kolejna ciekawa teorię po której boki się zrywa. przecież to kabaret więc punkt za bycie w tym dobrym:lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 01.07.2014 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2014 [ATTACH=CONFIG]268078[/ATTACH] A to centrala Onyx 500 Premium z wymiennikiem regeneracyjnym - odzyskującym jeszcze ciepło z kondensacji . Wygląda na solidny sprzęt, zapewne parametry też ma dobre, skoro do pasywnych przeznaczony Jak cena? Jeśli to nie problem - może być katalogowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 01.07.2014 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2014 To jest moc potrzebna do grzania domu przy temperaturze obliczeniowej (-20stC) do temperatury +20stC, więc mamy dt=40K Teraz liczymy: -dla 100m2 mamy 1kW, więc 24 kWh na dobę, więc 3600kWh w sezonie, - średnia temperatura w sezonie to 0stC, więc dt mniejsza o połowę, więc zużycie mniejsze o połowę - 1800 kWh - w przeliczeniu na m2 wychodzi 18kWh/m2*rok. Mamy przekroczenie wartości dla pasywaniaka o 20%, więc skracamy sezon grzewczy o 20% i mamy: - moc grzewczą 10W/m2 - roczne zużycie energii do CO 15kWh/m2*rok, - długość sezonu grzewczego 120dni. czyli mam to tak rozumieć że przy różnicy temperatur dt=40K potrzeba dla utrzymania temperatury źródło o mocy 10W/m2? a jak będzie mniejsza temperatura zewnętrzna czyli przykładowo 0st to wystarczy 5W/m2? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 01.07.2014 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2014 .... Ciekawy to parametr, jak by się tym suwakiem nie bawić to i tak nie spadniemy niżej 95% nawet jak ustawimy odwrotnie. Bo nie może spaść, inaczej pewnie nie nadawałby się do pasywnego, czy do NF15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 01.07.2014 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2014 czyli mam to tak rozumieć że przy różnicy temperatur dt=40K potrzeba dla utrzymania temperatury źródło o mocy 10W/m2? a jak będzie mniejsza temperatura zewnętrzna czyli przykładowo 0st to wystarczy 5W/m2? dobrze to wykombinowałeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 01.07.2014 17:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2014 (edytowane) Wygląda na solidny sprzęt, zapewne parametry też ma dobre, skoro do pasywnych przeznaczony Jak cena? Jeśli to nie problem - może być katalogowa Do domów pasywnych jest onyx passiv. Ta oczywiście też się nadaje, ale... - domy pasywne kiedyś miały obowiązkowo gwc - do czego wersja passiv była przystosowana a premium, nie -wersja premium była do silniejszej wentylacji i nawet - 40 st. na czerpni np. montowana była w Norwegii, gdzie gwc są wykluczone. Cen katalogowych nie ma, bo te centrale były robione dla jednej firmy. Cena zależnie od drobnych konfiguracji - 50m3/h-600m3/h 8500zł passiv 9500zł premium brutto 23% Edytowane 1 Lipca 2014 przez Tomasz Brzęczkowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 01.07.2014 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2014 Pomyliłem... miało to być kolejne pytanie do Szanownego nydara o tę kwestię - wsparte Pana postem, ale "nydar" uciekło. Zatem pozwolę sobie odpowiedzieć . Pompa powinna chodzić non stop i być odpowiednio mała aby zaspokoiła potrzeby energetyczne domu. Skoro rekuperator pracuje non stop ,to jaki jest powód by nie robiła tego PPCi. Jedno urządzenie w domu dla CO i CWU . Skoro GWC i RSŚ załatwia sprawę wstępnego podgrzewania powietrza świeżego ,to coś z tym zużytym wypada zrobić. Najrozsądniej PPCi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 01.07.2014 17:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2014 Ale ja pisałem o najmniejszych jakie są produkowane . Te najmniejsze nie pracują więcej jak 1/4 doby ( i to przesadziłem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts