Tomasz Brzęczkowski 01.07.2014 18:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2014 Życzę sukcesu, szczerze, ale proszę się spieszyć bo PPCi z coraz wyższym COPem będą stanowiły konkurencję której bym nie lekceważył. Nie wyobrażam sobie ogrzewania i chłodzenia z pompy bez rekuperatora. Wentylacja nie jest konkurencją ogrzewania i chłodzenia. Odzysk ciepła tylko to może wspomóc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 01.07.2014 18:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2014 Panie nydar... a latem? Mam chłodzenie powietrza z pompy ciepła w oszklonych pokojach od południa. Mam 22-23 st.C powietrze wywiewane, Na czerpni 33. dlaczego nie schłodzi wychodzącym to wchodzące? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szwedii 01.07.2014 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2014 Nawet na Alternatywy 4. Poczucie humoru dopisuje, chociaż tyle Ci zostało, a jeżeli chodzi o alternatywy to przy moim rozwiązaniu jest ich nawet 6. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 01.07.2014 18:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2014 czyli mam rozumieć to, że kable o mocy 100W w pokojach szybciej ogrzeją pomieszczenie i dzięki temu szybciej się wyłącza? to ustawia się temperaturę w pokoju czy podłogi? jaka musi być temperatura podłogi aby w pokoju było przykładowo 22st? bo wydaje mi się że 1st więcej to za mało. Przeważnie jest mniej niż jeden st. Piszemy o domach izolowanych. W durszlaku może i jest większa różnica. W łazienkach gdzie jest silniejsza wentylacja, różnica bywa nawet 5 st. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 01.07.2014 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2014 Dyfuzja! Para dąży do wyrównania ciśnień. Tam gdzie nie ma przeszkody paruje, pod kamieniem, zwalonym pniem, czy domem, parowania nie ma. Nie do końca prawda. Przyczyna tkwi w możliwościach akumulacyjnych kamienia. Pod kamieniem skrapla się to co paruje z ziemi.Najintensywniej nad ranem. Kilkukrotna różnica w lambdzie wierzchniego gruntu i kawałka skały. Nie ma w przyrodzie równowagi. Zawsze gdzieś jest więcej,gdzieś mniej choćby z powodu różnic temperatur w dzień i w nocy. Nie istnieje coś takiego jak ,,parowania nie ma". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 01.07.2014 18:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2014 Poczucie humoru dopisuje, chociaż tyle Ci zostało, a jeżeli chodzi o alternatywy to przy moim rozwiązaniu jest ich nawet 6. A ile jest w domach izolowanych? Czyli nie posiadających ogrzewania centralnego, pośredniego? Ile ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 01.07.2014 19:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2014 (edytowane) Nie do końca prawda. Przyczyna tkwi w możliwościach akumulacyjnych kamienia. Pod kamieniem skrapla się to co paruje z ziemi.Najintensywniej nad ranem. Kilkukrotna różnica w lambdzie wierzchniego gruntu i kawałka skały. Nie ma w przyrodzie równowagi. Zawsze gdzieś jest więcej,gdzieś mniej choćby z powodu różnic temperatur w dzień i w nocy. Nie istnieje coś takiego jak ,,parowania nie ma". Pan będzie łaskaw położy folię na ziemi. Może by 0.1mm byc nie pisac o akumulacji. Edytowane 1 Lipca 2014 przez Tomasz Brzęczkowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 01.07.2014 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2014 Pan będzie łaskaw położy folię na ziemi. Może by 0.1mm byc nie pisac o akumulacji. Zasada taka sama jak z kamieniem . Folia nad ranem będzie zimniejsza od gruntu ,więc parująca z niego woda tam właśnie się skropli . Proszę pamiętać że w warstwie,gdzie grunt jest zawsze wilgotny,powietrze między ziarnami ma 100% wilgotności . Zmiana temp. o stopień powoduje kondensację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szwedii 01.07.2014 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2014 A ile jest w domach izolowanych? Czyli nie posiadających ogrzewania centralnego, pośredniego? Ile ? No w Twoim przypadku tylko dwie, PC i KABLE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 01.07.2014 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2014 Panie nydar... a latem? Mam chłodzenie powietrza z pompy ciepła w oszklonych pokojach od południa. Mam 22-23 st.C powietrze wywiewane, Na czerpni 33. dlaczego nie schłodzi wychodzącym to wchodzące? Bo to jest niestety dowód na faktyczną sprawność rekuperatorów:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 01.07.2014 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2014 Przeważnie jest mniej niż jeden st. Piszemy o domach izolowanych. W durszlaku może i jest większa różnica. W łazienkach gdzie jest silniejsza wentylacja, różnica bywa nawet 5 st. ale jak podłoga będzie mieć 22,5st (skoro 1t to za dużo) to będzie zimna dla stopy czyli niekomfortowo. a chodzi o komfort. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 01.07.2014 19:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2014 Bo to jest niestety dowód na faktyczną sprawność rekuperatorów:D Nie pytałem o sprawnośc odzyskiwania a dlaczego nie odzyskiwac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 01.07.2014 19:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2014 No w Twoim przypadku tylko dwie, PC i KABLE.To nie jest alternatywa a komplet. Pompa ciepła ogrzewa i chłodzi powietrze, kable ogrzewają podłogę, poza komfortem, pełnią rolę automatyki. Precyzyjne sterowanie powietrzem, w zakresie 10-40m3/h nie jest możliwe, nawet zaworami żelowymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 01.07.2014 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2014 (edytowane) No nie rozumiemy się bo ja napisałem coś innego. Dla swojej koncepcji liczę max zapotrzebowanie czyli dla minimalnej temp. (stałe -18stC). I to jest całe liczenie bo znając tę wartość wiem ile muszę max dostarczyć. Dla tej wartości dobieram źródło ciepła. Zapotrzebowanie na m2 to tak naprawdę jest mi tak potrzebne jak audyt energetyczny po wybudowaniu domu. W jaki sposób, na podstawie maksymalnej mocy źródła wyliczonej dla - 18oC jesteś w stanie wyliczyć roczne zapotrzebowanie na CO? Jak z tego wyliczysz kWh/m2 albo jeszcze lepiej złotówki/m2 ? PS. Zapotrzebowanie/zużycie to kWh. Obciązenie/moc źródła to kW. Najprostsze co można sobie wyobrazić, zwłaszcza w jamniku gdzie "czyste" pomieszczenia są po jednej stronie, reku po środku a brudne po przeciwnej stronie. Jeśli układ pomieszczeń jest inny to bardzo prosto liczy się kryzy. W mojej obecnej instalacji jest jeden przewód dłuższy o jakieś 1,5m i idzie lekkim łukiem właśnie po to aby równo dmuchało. Działa. Wiesz, że każde otwarcie drzwi pokoju zaburza Ci tą wentylację ? Jak szczelinę pod drzwiami uwzględnisz w oporach na danym kanale ? Jak wyliczysz to dla otwartego salonu, kuchni ? A co jeśli nie grzejesz ppci? Zamykasz przepustnice, żeby nawiew nie pędził do czerpni dla ogrzewania nadmuchowego? kszhu, Ty tego kompletnie nie przemyślałeś. Jak patrzę na taką lunę którą można kupić za nie wiele ponad 1.000zł to się zastanawiam, czy półkowe takie nieopłacalne. A samemu do kolejnego to na pewno zrobię requ i wiem, że będzie do niego najlepszy bo dedykowany. Racja. Jeśli uwzględnisz swoją roboczo-godzine, i zaawansowane sterowanie to rzeczywiście może okazać się, że lepiej kupić reku "półkowy". PS. Teraz tak sobie myślę, czy tą lunę możnaby podłaczyć jako dedykowaną wentylację pod okap kuchenny ? W porównaniu do rysuneczków, na których pokazane jest 5% przy kilkunastu cm izolacji? Tragicznie. A i licząc okres zwrotu dodatkowych cm szybko to się zwraca. Nie mam pojęcia co to jest te 5%. Nie znając bryły budynku ani U sufitu i ścian to ciężko powiedzieć czy te 5% to dużo czy mało. Ten recair pokazywany przez TB nie jest z tworzywa. A z czego ? Przecież myśląca osoba nie założy sobie ogrzewania, gdzie ciepło jest produkowane gdzie indziej niż odbierane !Prawda? Jak nie ! Ja założę - pompe ciepła monoblokową. Co więcej, ciepło będzie produkować na zewnątrz, nawet przy -15oc Edytowane 1 Lipca 2014 przez Barth3z Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 01.07.2014 19:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2014 ale jak podłoga będzie mieć 22,5st (skoro 1t to za dużo) to będzie zimna dla stopy czyli niekomfortowo. a chodzi o komfort. Nie będzie zimna. 22 st,C to nie "zimna" podłoga. Proszę sprawdzic. Podłoga też (poza łazienką) nie powinna byc wyczuwalnie ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 01.07.2014 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2014 Skoro tak to po co w takim domu kable o mocy 100W/m2? a na to pytanie to już pytaj "mądrzejszych" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 01.07.2014 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2014 Coś kiepsko z pomysłami. Wysokich fundamentów nie opłaca się zasypywać. Muszę zrobić piętro mieszkalne czy też wysoki parter bo taką mam działkę. Niski parter to użytkowa piwnica, częściowo pod ziemią. Inaczej się nie kalkuluje. Ja zasypałem fundamenty o wysokości 1,25m za 4700zł. Zrobisz w podobnej cenie sutereny? czyli mam to tak rozumieć że przy różnicy temperatur dt=40K potrzeba dla utrzymania temperatury źródło o mocy 10W/m2? a jak będzie mniejsza temperatura zewnętrzna czyli przykładowo 0st to wystarczy 5W/m2? Zero stopni to większa temperatura, ale tak właśnie będzie. Skoro tak to po co w takim domu kable o mocy 100W/m2? Ze standardowych kabli nie zrobisz podłogowego kaloryfera o mniejszej mocy. Układając co 15-20cm mniej więcej tyle wyjdzie. Zatem to konieczność, a nie wola. Konieczność przyznajmy stosunkowo bezbolesna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 01.07.2014 19:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2014 Jak nie ! Ja założę - pompe ciepła monoblokową. Nie napisałem, że tak się nie robi, napisałem, że tak nie robią osoby myślące. Pan jest typem człowieka, co (jak to mówią) na złośc babce wydłubię sobie oczy" Co więcej, ciepło będzie produkować na zewnątrz, nawet przy -15oc Zaraz Pan się dowie o niedouczonych pompiarzy, że to niemożliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 01.07.2014 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2014 Nie będzie zimna. 22 st,C to nie "zimna" podłoga. Proszę sprawdzic. Podłoga też (poza łazienką) nie powinna byc wyczuwalnie ciepła. zgadza się, obecnie mam u sieie w domu 22,5st temp podłogi i zimna nie jest, ale przyjemna juz tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 01.07.2014 19:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2014 Ze standardowych kabli nie zrobisz podłogowego kaloryfera o mniejszej mocy. Układając co 15-20cm mniej więcej tyle wyjdzie. Zatem to konieczność, a nie wola. Konieczność przyznajmy stosunkowo bezbolesna. To nie kaprys producentów ( wszystkich) to optymalna moc do sterowania temperaturą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts