Barth3z 03.07.2014 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2014 Pytanie tylko, dlaczego tylko kable się nadają a nie np rurki z wodą. Bo to już hydraulika, a to jest poza jego wiedzą. Jego wiedza kończy się na wentylacji i prądzie, choć i z prądem dopiero raczkuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 03.07.2014 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2014 ...Do przepływu ciepła jest potrzebna różnica temperatur, tak jak do przepływu powietrza różnica ciśnień. do konwekcyjnego tak, do promieniowania już nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 03.07.2014 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2014 A im jest wylewka cieplejsza tym moc spada. ? To się nazywa "samoregulacja", nie potrzebuje skomplikowanej automatyki do 0,1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 03.07.2014 12:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2014 Nie ma najmniejszego problemu im "szybsze" urządzenie grzewcze. Dlatego wg mnie w nieakumulacyjnym domu optymalnym byłby jakiś promiennik... jeśli coś takiego istnieje. Mam w mieszkaniu od 19 lat "najszybsze" 140W/m2 folie ESWA 140W/m2 na gk. przyciśnięte wełną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 03.07.2014 12:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2014 Ahaaa, rozumiem (choć nie zaizolowałem sobie jak Pan próbuje mi wmówić... itd, itp - ale inaczej Pan nie potrafi, trudno)) no to mamy inne spojrzenie na temat i jak widać rozstrzygające zdanie mają nie dane matematyczno-fizyczne, a semantyka - w takich warunkach to się nie dogadamy ale, cały pic polega na tym aby się różnić pięknie System ogrzewania - załatwia sprawę w każdych warunkach. A zyski to bonusy. System ogrzewania ma je uwzględniać. Nie ma znaczenia, że mogą pokryć okresowo i 100%. Ma Pan gaz i kolektor - określę to ogrzewanie gazowe uzupełnione... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 03.07.2014 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2014 No jeśli porównujesz kociołek elektryczny, rurki i hydraulikę do kabli to ja się pytam po co to wszystko jeśli kable nawet kosztują tyle samo? A nie kosztują bo są tańsze. bo możesz podłączyć - teraz lub w przyszłości - pc napędzaną fotowoltaiką. Już teraz masz na taki zestaw dofinansowanie 40% - http://www.nfosigw.gov.pl/srodki-krajowe/programy/prosument-dofinansowanie-mikroinstalacji-oze/informacje-o-programie/ To się nazywa "samoregulacja", nie potrzebuje skomplikowanej automatyki do 0,1 Zauważ, że kable i podłoga z ustawioną temp. 23oC przez cały rok + ppci kanałowa to zestaw do czesania kasy. Przyjeżdżasz do klienta, nie musisz nic sprawdzać, nic liczyć tylko wstawiasz taki zestaw, kasujesz za instalację 2x po 6000 zł i zawijasz do domku. Instalacja w 1 dzień. Na koniec dajesz klientowi pilota do ppci w łapę i mówisz: "do góry to cieplej, na dól to zimniej. Do widzenia." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 03.07.2014 12:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2014 Elektryczne ogrzewanie podłogowe lepiej nadaje się dla potrzeb renowacji i remontów czyli przy nowych domach nie ma żadnej przewagi nad wodnym - nawet f-ma Danfoss to wie Na pisali lepiej od ... To tłumaczenie. Chodzi o w ogóle bezkonkurencyjność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 03.07.2014 12:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2014 Bo to już hydraulika, a to jest poza jego wiedzą. Jego wiedza kończy się na wentylacji i prądzie, choć i z prądem dopiero raczkuje. Bo wiedza wyklucza stosowanie pośrednich systemów ogrzewania. Takie rzeczy mogą robić wyłącznie ciepłownicy, czyli fach zupełnie zbędny w XXI wieku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 03.07.2014 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2014 A dlaczego niby nie? Zero bezwzględne, przemiana energii wewnętrznej, ośrodek oddzielający, emisyjność, absorpcyjność, refleksyjność i przepuszczalność - takie tam terminy fizyczne. Ale ten temat z fizyką akurat mało ma wspólnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 03.07.2014 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2014 System ogrzewania - załatwia sprawę w każdych warunkach. A zyski to bonusy. System ogrzewania ma je uwzględniać. Nie ma znaczenia, że mogą pokryć okresowo i 100%. Ma Pan gaz i kolektor - określę to ogrzewanie gazowe uzupełnione... Przecież ja Panu nie zabraniam stosowć swoje nazewnictwo - niech Pan nazywa to jak chce. a gaz to skąd się wziął? z petrolków? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 03.07.2014 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2014 Jak masz dwa ciała o takiej samej temp. to promieniowania między nimi nie będzie - ani jedno ani drugie nie "wystygnie". o które to ciała Ci się rozchodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 03.07.2014 12:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2014 (edytowane) A jak to działa? To są kable? I do jakiej temp. się rozgrzewają? U mnie by podłoga miała 23, powietrze 22 - płyta gk ma 27-28 st.C . Termostaty mam bezstykowe z przewodem sterującym ( gdy podam na przewód 230V termostat obniża temperaturę o 5 st od ustawionej, co w praktyce w przypadku mieszkania w starym budownictwie z 2cm izolacją od wewnątrz, oznacza "wyłącz ogrzewanie" ) Gdy przychodziłem, wyłącznikiem w przedpokoju wyłączałem napięcie sterujące i za 2 - 3 minuty było mi ciepło ( podczerwień) Po jakimś czasie, sufit ogrzał podczerwienią podłogę, ta powietrze i termostat zaczął się wyłączać. Miałem tak do postawienia Toshiby na balkonie a wewnątrz kanałówki zrobionej ze splita. Teraz temperatury nie obniżam. W zimowe miesiące zużywa to 30 - 35 kWh/ miesiąc na 55m2. Po prostu przestałem stosować obniżki. Edytowane 3 Lipca 2014 przez Tomasz Brzęczkowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 03.07.2014 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2014 To już o wiele bardziej wolę PPCi - jeszcze taniej i jeszcze efektywniej a na dodatek wg miłoszenko komfortowo. miloszenko ma dom z poddaszem i jednego splita na parterze, czyli ciepło, które nie za bardzo rozchodzi się wszerz pędzi do góry i ogrzewa mu pokoje na poddaszu użytkowym (i to chyba tylko wtedy, gdy zostawi otwarte drzwi). W parterówce już tak łatwo nie bedzie i można jedynie ogrzewać salon. Jeśli taki split miałby ogrzewać inne pokoje to musiałbyś zmienić na wentylację wywiewną z centralnym nawiewem. Układ ogrzewania u miloszenki nie jest układem c.o. dla domu. Czekam, aż przestestujesz u siebie i zaprezentujesz tani i efektywny układ ogrzewania nadmuchowego oparty na ppci. Ja nie widzę na rynku tanich i wysokoefektywnych urządzeń do takiego układu. W takim domu jaki planujesz 100m2 dla dwóch osób prędzej poszedłbym w nagrzewnicę elektryczną w kanale nawiewnym. Taniej się nie da i nie ma obawy, że mocy zabraknie. I wszyscy klienci, którzy nie drążą tematu jak my tutaj będą zadowoleni bardziej niż z każdego innego rozwiązania. Trzeba oddzielić rozwiązania "dla wszystkich" od rozwiązań "samorobów". Oczywiście i nie mam zamiaru tego podważać. Dla TB to jest dobre źródło dochodu i tylko takie rozwiązanie będzie forsował. Tak jak pisałem, mówiąc o tym zestawie jako tani i komfortowy jest mocno dyskusyjne i jest kilka innych kombinacji które może inwestor wdrożyć z równie dobrym lub lepszym efektem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 03.07.2014 13:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2014 (edytowane) Dla TB to jest dobre źródło dochodu i tylko takie rozwiązanie będzie forsował. Przecież tłumaczę jak. Podaję linki , nazwy. Dlaczego ma ktoś u mnie kupować? Nie robię tajemnic. Nawet Pan kszu zrezygnował po otrzymaniu ceny. Faktem jest, ze centrale i kanały mam tańsze i lepsze niż na allegro, ale kable elektra ma dość drogie. A inwertorami nie handluje. Tak jak pisałem, mówiąc o tym zestawie jako tani i komfortowy jest mocno dyskusyjne i jest kilka innych kombinacji które może inwestor wdrożyć z równie dobrym lub lepszym efektem. Cena to nie kwestia dyskusji - widać od razu która lepsza, ale trudno porównywać inne rozwiązania skoro Pan nie podaje co + za ile. Poza tym, czy "tamtymi" lepszymi rozwiązaniami się nie handluje? Czy tylko ja nimi nie mogę? To co dziś robię, wynika z 24 lat "przesiewu" . Ale jak Pan zna coś lepszego, nich się Pan na forum podzieli a nie tak jak "prezes" enigmatycznie "wiem ale nie powiem" Edytowane 3 Lipca 2014 przez Tomasz Brzęczkowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 03.07.2014 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2014 Termostaty mam bezstykowe z przewodem sterującym ( gdy podam na przewód 230V termostat obniża temperaturę o 5 st od ustawionej, . No to jestem pod wrażeniem tej elektroniki co pilnuje temp. co 0,1 stopnia. A wy tu szukacie jakiś skomplikowanych elektronik do utrzymania temp. A nasz miszczu rozwiązał to jak najprościej, pstryczkiem w korytarzu i steruje (przepraszam, sterował ) ręcznie, jak przyszedł z pracy. Po zamontowaniu splita w kanałówce samo się to dzieje. Pewnie ten split jak pies wyczuwa przyjście miszcza z pracy. Czyli skok technologiczny z XIX do XXI wieku. I tak się rodzi postęp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 03.07.2014 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2014 Nie ma najmniejszego problemu im "szybsze" urządzenie grzewcze. Dlatego wg mnie w nieakumulacyjnym domu optymalnym byłby jakiś promiennik... jeśli coś takiego istnieje. Jakiś promiennik i jakiś komfort, no tak to też jakieś rozwiązanie w jakimś domu jak w jakimś temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 03.07.2014 14:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2014 No to jestem pod wrażeniem tej elektroniki co pilnuje temp. co 0,1 stopnia. A wy tu szukacie jakiś skomplikowanych elektronik do utrzymania temp. A nasz miszczu rozwiązał to jak najprościej, pstryczkiem w korytarzu i steruje (przepraszam, sterował ) ręcznie, jak przyszedł z pracy. Po zamontowaniu splita w kanałówce samo się to dzieje. Pewnie ten split jak pies wyczuwa przyjście miszcza z pracy. Czyli skok technologiczny z XIX do XXI wieku. I tak się rodzi postęp. I nawet tego Pan nie załapał? To wyjaśnię... odkąd dogrzewa inwertor, zużycie jest tak małe, że przestałem korzystać z pstryczka. Wcześniej, system odgrzewania podłogi podczerwienią, był tak szybki, że nie korzystałem z czasówki tylko wyłącznika, bo nie wiedziałem z dokładnością do 2-3 minut o której przyjadę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 03.07.2014 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2014 I nawet tego Pan nie załapał? To wyjaśnię... odkąd dogrzewa inwertor, zużycie jest tak małe, że przestałem korzystać z pstryczka. Wcześniej, system odgrzewania podłogi podczerwienią, był tak szybki, że nie korzystałem z czasówki tylko wyłącznika, bo nie wiedziałem z dokładnością do 2-3 minut o której przyjadę. Genialne!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 03.07.2014 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2014 czy to normalne że kable czy maty grzewcze są takie drogie? średnio 100zł za 1m2 trzeba liczyć, według mnie to drogo a tym bardziej ze ogrzewanie tym nie będzie tańsze niż pompą ciepła. a pompą przy okazji cwu można mieć i chyba o ile się nie mylę to też chłodzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 03.07.2014 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2014 No przecież nie żony i kochanki a o te, pomiędzy którymi ma następować przepływ energii. ... Nie rozumiem, mógłbyś wskazać w wypowiedzi Horher'a, z której cytowałem te dwa ciała z twojego pytania? JAk opona będzie w otoczeniu wysokiego ciśnienia to powietrze nie ucieknie nawet jak będzie dziurawa. Tak więc analogia jest dobra. Mówimy o płycie, która ma temperaturę otoczenia. NIe ma przepływu ciepła. Do przepływu ciepła jest potrzebna różnica temperatur, tak jak do przepływu powietrza różnica ciśnień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts