Tomasz Brzęczkowski 14.07.2014 07:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2014 Wygląda to bardziej na sabotaż, albo na nieznajomość współczesnych technik budownictwa. Wiedza polskich projektantów i architektów pochodzi z podręczników wydanych 40 lat temu http://finanse.wp.pl/kat,1037883,title,Polska-przed-Trybunal-UE-ws-przepisow-o-charakterystyce-energetycznej,wid,16745458,wiadomosc.html?ticaid=113149 Nareszcie: http://www.abc.com.pl/du-akt/-/akt/dz-u-2014-888 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 14.07.2014 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2014 A najciekawsze jest to: "2.Charakterystykę energetyczną istniejącego budynku i lokalu mieszkalnego lub części budynku stanowiącej samodzielną całość techniczno-użytkową można obliczać metodą zużyciową, jeżeli: 1)na potrzeby ogrzewania lub przygotowania ciepłej wody użytkowej są one zasilane z sieci ciepłowniczej lub gazowej;" Czyli co z "prundu" nici. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 14.07.2014 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2014 http://www.abc.com.pl/du-akt/-/akt/dz-u-2014-888 No i znów d....a na płocie Współczynnik nakładu na kabelki elektryczne jest 3 a na kolektory słoneczne 0 Czyli dalej Brzęczkowski liczby bierze z czachy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 14.07.2014 08:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2014 A najciekawsze jest to: "2.Charakterystykę energetyczną istniejącego budynku i lokalu mieszkalnego lub części budynku stanowiącej samodzielną całość techniczno-użytkową można obliczać metodą zużyciową, jeżeli: 1)na potrzeby ogrzewania lub przygotowania ciepłej wody użytkowej są one zasilane z sieci ciepłowniczej lub gazowej;" Czyli co z "prundu" nici. Nie! Szanowny Panie. Z prądu się nie liczy, wynik ma Pan bez liczenia. Jak Pan widzi, metoda liczenia - licznik! Cel liczenia - ograniczenie zużycia. Kara 97000euro dziennie za takie rzeczy co robi np. asolt! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 14.07.2014 08:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2014 No i znów d....a na płocie Współczynnik nakładu na kabelki elektryczne jest 3 a na kolektory słoneczne 0 Czyli dalej Brzęczkowski liczby bierze z czachy. Nie szkodzi... Pana kolektor i tak więcej prądu zużyje. Kabelki 200-400kWh rocznie w domach 100-200n2 - a ogrzewanie kolektorem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 14.07.2014 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2014 (edytowane) Nie szkodzi... Pana kolektor i tak więcej prądu zużyje. Kabelki 200-400kWh rocznie w domach 100-200n2 - a ogrzewanie kolektorem? Panu nie szkodzi, bo Pan nie wie co to dom. A ile zużyje kolektor to wiedzą wszyscy prócz szanownego Pana W jakich domach te kabelki, gdzie te domy? Edytowane 14 Lipca 2014 przez kolektor1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 14.07.2014 09:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2014 To czemu Pan z zaproszenia nie skorzystał? Obiecałem zawieść i pokazać. Może Pan nie chciał zobaczyć, by truć głupoty, że płacą mi za pisanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 14.07.2014 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2014 Kszhu straszna nienawiść z Ciebie kipi. Od dłuższego czasu czytam ten temat i widze że takim uczuciem traktujesz sporą ilość user-ów. Widziałem na zdjęciach taras jak i bardzo spore przeszklenia od południa i nie dziwie się Nydarowi. Śmiem nawet twierdzić że te 4m może mu braknąć, ponieważ u siebie też zacieniam taras ~ 4m a taras ma 5 x 7 Mimo wszystko pozdrawiam wszystkich witam sąsiada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 14.07.2014 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2014 Zapewne Pan nie zrozumiał. Nie piszę dla mało myślących. Wie Pan po co jest OZC ? Wie Pan kiedy powstało? Wie Pan, dlaczego nie jest potrzebne w domach izolowanych? Wie Pan te rzeczy? a czy Pan do cholery jasnej nie rozumie że aby stwierdzić czy 30cm ocieplenia wystarczy aby dom był izolowany to najpierw to trzeba obliczyć? co Pan w tym nie rozumie? ma Pan coś takiego jak szara komórka? czasami trzeba jej użyć a nie pierdolić wiecznie te same głupoty. niech Pan wreszcie zrozumie że aby coś stwierdzić to najpierw trzeba to obliczyć żeby się potem nie okazało że te 30cm braknie i klient będzie miał za duże rachunki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 14.07.2014 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2014 To czemu Pan z zaproszenia nie skorzystał? A jakże chciałem: . Skąd Pana zabrać? Podjadę, zawiozę i odwiozę. Mnie, z Gdańska No i co? Jak zawsze dupa ze strony szanownego Pana. Tylko Pan wolisz jak zawsze robić sobie z gęby cholewę, bo na nic innego szanownego Pana nie stać. Obiecałem zawieść i pokazać. Może Pan nie chciał zobaczyć, by truć głupoty, że płacą mi za pisanie? Za takie głupoty to tylko chory na głowę zapłaci. Pan to robisz z wyrachowania aby innych oszukać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 14.07.2014 11:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2014 a czy Pan do cholery jasnej nie rozumie że aby stwierdzić czy 30cm ocieplenia wystarczy aby dom był izolowany to najpierw to trzeba obliczyć? Czy Pan nie rozumie, że tego się nie liczy tylko mierzy? Kompletnie trzeba nie rozumieć fizyki, by liczyć straty do gruntu! Ile tu się trzeba natłumaczyć. Adam próbuje to wyjaśnić nydarowi , przy gwc ja tu. Na szczęście UE kazała zmienić te głupoty w ustawie o charakterystyce. By liczyć, trzeba mieć dane! Katalog podaje U dla warunków stabilnych - po obu stronach przegrody nieruchome powietrze, brak nacisku, brak wilgoci, delta T 1 st. Jak ktoś daje 20 cm od gruntu, to nie zna się na izolacjach - jak więc ktoś kto się nie zna może liczyć!!! 02 07 2014 ujrzał światło dzienne nowelizacja w sprawie metodologii obliczania charakterystyki energetycznej budynku i lokalu mieszkalnego lub części budynku stanowiącej samodzielną całość techniczno-użytkową oraz sposobu sporządzania i wzorów świadectw charakterystyki energetycznej (Dz. U. z dnia 2 lipca 2014 r.) Na podstawie art. 55a ustawy z dnia 7 lipca 1994 r. - Prawo budowlane (Dz. U. z 2013 r. poz. 1409, z późn. zm.) zarządza się, co następuje: §1.Rozporządzenie określa: 1)metodologię obliczania charakterystyki energetycznej, 2)sposób sporządzania świadectwa charakterystyki energetycznej, 3)wzory świadectw charakterystyki energetycznej http://www.abc.com.pl/du-akt/-/akt/dz-u-2014-888 Gdzie Pan tam ma OZC w metodologii liczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 14.07.2014 11:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2014 A jakże chciałem: Czemu Pan kłamie? Mam poszukać postów, że był Pan u mnie i się nie przyznał, kto Pan jest? To jak miałem Pana zawieźć ? Błagam Pan myśli trochę. Nie jestem jasnowidzem! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 14.07.2014 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2014 (edytowane) Panie Tomaszu są dwie metody jedną się liczy drugą się mierzy. Co Pan chce zmierzyć jak budynku jeszcze nie ma. ZAŁĄCZNIK Nr 1 METODOLOGIA OBLICZANIA CHARAKTERYSTYKI ENERGETYCZNEJ BUDYNKU I LOKALU MIESZKALNEGO LUB CZĘŚCI BUDYNKU STANOWIĄCEJ SAMODZIELNĄ CAŁOŚĆ TECHNICZNO-UŻYTKOWĄ OPARTA NA STANDARDOWYM SPOSOBIE UŻYTKOWANIA ORAZ NA DANYCH KLIMATYCZNYCH PRZYJĘTYCH Z BAZY DANYCH KLIMATYCZNYCH NAJBLIŻSZEJ STACJI METEOROLOGICZNEJ A jak budynek już jest to można tak: ZAŁĄCZNIK Nr 2 METODOLOGIA OBLICZANIA CHARAKTERYSTYKI ENERGETYCZNEJ BUDYNKU I LOKALU MIESZKALNEGO LUB CZĘŚCI BUDYNKU STANOWIĄCEJ SAMODZIELNĄ CAŁOŚĆ TECHNICZNO-UŻYTKOWĄ OPARTA NA FAKTYCZNIE ZUŻYTEJ ILOŚCI ENERGII Edytowane 14 Lipca 2014 przez plusfoto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 14.07.2014 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2014 (edytowane) Nie! Szanowny Panie. Z prądu się nie liczy, wynik ma Pan bez liczenia. Jak Pan widzi, metoda liczenia - licznik! Cel liczenia - ograniczenie zużycia. Kara 97000euro dziennie za takie rzeczy co robi np. asolt! Juz sie zaczynam bac, a ze mną wszyscy ciepłownicy w Polsce, co to jest te 97000Euro, zrobimy zrzutę, albo idziemy do miejsca odosobnienia. Ciekawe kto nas podkablował w Brukseli, Panie Tomaszu nie doceniałem Pana. Mając takie wtyki chyba nieraz jeszcze usłyszymy o Panu. Edytowane 14 Lipca 2014 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 14.07.2014 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2014 Panie Tomaszu są dwie metody jedną się liczy drugą się mierzy. Co Pan chce zmierzyć jak budynku jeszcze nie ma. Pan Tomasz jest wybitnym specjalistą o pomiarów szczelnosci domów projektowanych czyli jeszcze nie istniejących, metoda pomiaru stanowi jednak jego najscislej strzezoną tajemnicę gdyz nikt nie zna nawet jej zarysów, o szczególach nie mówiąc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 14.07.2014 12:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2014 (edytowane) Panie Tomaszu są dwie metody jedną się liczy drugą się mierzy. Co Pan chce zmierzyć jak budynku jeszcze nie ma. ZAŁĄCZNIK Nr 1 METODOLOGIA OBLICZANIA CHARAKTERYSTYKI ENERGETYCZNEJ BUDYNKU I LOKALU MIESZKALNEGO LUB CZĘŚCI BUDYNKU STANOWIĄCEJ SAMODZIELNĄ CAŁOŚĆ TECHNICZNO-UŻYTKOWĄ OPARTA NA STANDARDOWYM SPOSOBIE UŻYTKOWANIA ORAZ NA DANYCH KLIMATYCZNYCH PRZYJĘTYCH Z BAZY DANYCH KLIMATYCZNYCH NAJBLIŻSZEJ STACJI METEOROLOGICZNEJ ZAŁĄCZNIK Nr 2 METODOLOGIA OBLICZANIA CHARAKTERYSTYKI ENERGETYCZNEJ BUDYNKU I LOKALU MIESZKALNEGO LUB CZĘŚCI BUDYNKU STANOWIĄCEJ SAMODZIELNĄ CAŁOŚĆ TECHNICZNO-UŻYTKOWĄ OPARTA NA FAKTYCZNIE ZUŻYTEJ ILOŚCI ENERGII To Pan Sobie liczy. Ja uważam, że jak ktoś liczy straty do gruntu, to się na tym nie zna. Uważam, że trzeba znać współczynniki przewodzenia ciepła przy różnicy ciśnień, zawilgoceniu, trzeba znać możliwości rozpraszania ciepła przez grunt. Jeżeli ktoś do liczenia podstawia katalogowe U styropianu i deltaT też katalogową nie faktyczną - to jest osobę źle wykształconą i nie znająca zagadnienia. Przepraszam, czy czytał Pan kiedykolwiek 44 strony metodologii jak policzyć straty do gruntu w dużym przybliżeniu? Odbyłem dziś dłuuugą rozmowę z Panem z działu technicznego Austrotherm ... I powiedział mi, że tak naprawdę to o aprobatę EPS nikt nie występował, a naprawdę XPS ma lambdę 0.031, więc nie odbiega od EPSu. Przyznał też, że wolniej chłonie wodę, ale jej nie oddaje. Umówiliśmy się na dalsze spotkania w sprawie domów izolowanych. Poza tym są jeszcze "owoce" Do niedawna izolacja kończyła się na 30kWh/m2. Dziś, już najwyższy czas przesunąć ją na 15kWh/m2 nie uważa Pan? Że rezygnacja z CO pozwoli na skuteczniejszą izolację? Edytowane 14 Lipca 2014 przez Tomasz Brzęczkowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 14.07.2014 12:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2014 Pan Tomasz jest wybitnym specjalistą o pomiarów szczelnosci domów projektowanych czyli jeszcze nie istniejących, metoda pomiaru stanowi jednak jego najscislej strzezoną tajemnicę gdyz nikt nie zna nawet jej zarysów, o szczególach nie mówiąc. Raczy Pan żartować? Naprawdę uważa Pan, że obliczenia zużycia kWh przy ogrzewaniu bezpośrednim elektrycznym to jakiś problem ? Wystarczy znać cyfry i liczyć tak do 3000 w najgorszym wypadku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 14.07.2014 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2014 "Byłem, zrobiłem, wybudowałem, stworzyłem, opracowałem, zainstalowałem, rozmawiałem, czytałem, miałem, widziałem, pisałem, tłumaczyłem, badałem... " 25 lat w miejscu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 14.07.2014 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2014 Raczy Pan żartować? Naprawdę uważa Pan, że obliczenia zużycia kWh przy ogrzewaniu bezpośrednim elektrycznym to jakiś problem ? Wystarczy znać cyfry i liczyć tak do 3000 w najgorszym wypadku. To Pan raczy zartować, nikt nigdy nie zrobi zadnego pomiaru szczelnosci nieistniejacego budynku, ani tez zuzycia. Pewne parametry sie przyjmuje z norm. Zuzycie i szczelnosc tylko w zamieszkałym domu. Dlaczego Pan miesza ogrzewanie elektryczne do pomiaru szczelnosci budynku projektowanego? Tego nie wie nikt Pan wydaje sie ze tez Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 14.07.2014 12:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2014 Na szczęście dla inwestorów, ustawą Pan się przestanie zasłaniać. Rola charakterystyki została jasno określona. Po co Pan pisze tu, skoro nie zna się Pan na izolowaniu? Skoro izolowanie zwalcza? Tak Pan stare pompy gruntowe broni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts